Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Korek solo

16.10.06, 12:41
    Nabyłem drogą kupna kilka butelek wina- zakorkowanych ale nie zafoliowanych
    /nie wiem czy użyłem prawidłowego określenia na to cóś, czym pokryty jest
    korek i szyjka butelki)
    Mam pytanie: czy i jak wpływa to na przechowywanie wina?
    pzdrw
    tytus
    Obserwuj wątek
      • Gość: docg dylemat kapturka IP: *.poltegor.pl 16.10.06, 13:07
        z tym kapturkiem (tak to można chyba roboczo nazwać) to nie jest prosta sprawa.
        Producenci przechowując zabutelkowane wino u siebie niekiedy kapturkują butelki
        dopiero bezpośrednio przed wypuszczeniem na rynek. Jest to zrozumiałe, bo kiedy
        korek jest widoczny, widoczne są też ewentualne wycieki wina, po drugie pod
        kapturkiem może pojawić sie pleśń. Z tych względów, sądzę, że w domu też lepiej
        jest przechowywać wino bez kapturka niż z. Jest tylko kwestia praktyczno -
        estetyczna: z kapturkiem wino się lepiej prezentuje i jest łatwiejsze do
        rozpoznania.
        pozdrawiam
        • cerretalto Re: dylemat kapturka 16.10.06, 22:16
          pewnie można przechowywać bez kapturka o ile tylko w piwniczce nie ma jakichś
          żyjątek lubiących podkarmić się korkami :)
      • winoman Re: Korek solo 16.10.06, 23:14
        Wiele win nowoświatowych (głównie Kalifornia), ale i coraz więcej win
        europejskich nie ma żadnych kapsuł. Czasem jest papierowa naklejka na korek,
        czasem korek zalany jest tworzywem imitującym lak lub wosk. Niestety w Polsce
        daje to fatalny efekt, bo kapsuła przynajmniej chroni okolice otworu przed
        kontaktem z banderolą i mocującym ją klejem. Na przechowywanie nie ma to
        wpływu, za to ja napisał Dec łatwiej zauważyć wyciek.

Pozdrawiam!
        • tytus5 Re: Korek solo 18.10.06, 13:14
          Wielkie dzięki
          Właśnie skończyłem usuwanie kapturków z wszystkich posiadanych butelek ;)
          pzdrw
          tytus
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka