Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ile warta deustacja

IP: 61.171.250.* 24.11.06, 10:24
    ile warto zaplacic za degustacje tych win?
    laurent perrier grand ciecle
    domaine de chevalier blanc 1997
    chateau palmer 1995
    chateau petit village 1990
    chateau pichon longueville 1990
    domaine de chevalier rouge 1986
    chateau figeac 1986
    chateau cos d'estournel 1985
    chateau suduiraut 1999
    macallan single malt 18 years old

butelka kazdego wina na 6 osob. Do kazdego wina danie
    Obserwuj wątek
      • marek_101 Re: ile warta deustacja 24.11.06, 10:45
        a na ile możesz sobie pozwolić wydać pieniędzy?? Chyba to będzie najlepsza
        odpowiedź, ja osobiście nie wydał bym więcej niż jakieś 250 zł.
      • jasob1 Re: ile warta deustacja 24.11.06, 12:06
        Nie bardzo rozumiem... Podajesz liste win o cenach w detalu od 20 do 200 euro i
        + danie.
        • Gość: idv fan club Re: ile warta deustacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.06, 12:21

jasob1 napisał:

> Nie bardzo rozumiem... Podajesz liste win o cenach w detalu od 20 do 200 euro
          i
          >
          > + danie.

Tak ,przymierzamy sie do castingu filmu "Wielkie zarcie- reaktywacja" z winem
          w tle..

• Gość: docg nic IP: *.poltegor.pl 24.11.06, 13:46
        w ogóle nie warto płacić za taka degustację. Obiektywnie można taką wartość
        wyliczyć dodając ceny wymienionych win + whisky , dzieląc przez 6 i dodając
        koszty dań (10 dań, kto to zje?). Ale taka degustacja jest bez sensu, bo jest
        za dużo dobrych win, których w tych warunkach nie warto wypluwać, a z kolei
        jeśli sie będzie piło a nie pluło, to przy ostatnich winach, kiedy każdy z
        uczestników pochłonie już ponad butelkę, zmysły będą zbyt stępione żeby docenić
        to, co się ma w kieliszku. Chyba, że ktoś chce "zaliczyć" i nie interesuje go
        tak naprawdę wino.
        pozdrawiam
        • ducale do krzykacza Deo 24.11.06, 17:12
          O! juz nie pamieta sie jak bylo i z 20 dobrych win za jednym razem i mowilo
          sie "bylo swietnie"
          calkiem serio ,podzielam zdanie Deo ,nie bardzo widze sens tak duzej ilosci win
          i kompozycji z potrawami ,za jednym razem .Tego wystarczy na 3 wine
          dinnery ,chyba ze rzeczywiscie ktos chce od razu zaliczyc wszystkie te wina,
          ale to moze sie skonczyc jak w filmie "Seven"
          pozdr
          • Gość: brat wariat Re: do krzykacza Deo IP: 61.171.240.* 25.11.06, 12:35
            moge isc albo nie i zaplacic 160 euro albo nie. wyglada na to ze nie warto. to
            obiad z tymi winami i pewnie nikt nie bedzie wypluwal
            pozdr
            • giorgio_primo Re: do krzykacza Deo 25.11.06, 13:16
              Gość portalu: brat wariat napisał(a):

> moge isc albo nie i zaplacic 160 euro albo nie.

Ja raczej bym poszedł, choć rzecz jasna zależy jak uciążliwym wydatkiem jest
              dla Ciebie ta kwota. Najbardziej zależałaby moja decyzja od tego kim będzie te
              pozostałe 5 osób. W końcu chodzi o dobrą zabawę a nie o jakieś tam techniczne
              analizy.
              • Gość: docg Re: do krzykacza Deo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 16:12
                giorgio_primo napisał:
                Najbardziej zależałaby moja decyzja od tego kim będzie te
                > pozostałe 5 osób. W końcu chodzi o dobrą zabawę...

• Gość: WB Re: ile warta deustacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 16:43
        160 euro za tę degustację to bardzo mało. Kolacja z tymi wszystkimi winami,
        zwłaszcza z taką ilością jedzenia (naprawdę do każdego wina danie, a nie wina
        czerwone w 3 seriach? - tak by wskazywały roczniki) w Anglii kosztowałaby ok.
        200 funtów.
        Poza tym za 160 euro można kupić tylko niektóre z wymienionych tu win - Palmer,
        PL 90, Figeac 86, Cos raczej kosztują więcej. Podzieliwszy ceny sklepowe
        wszystkich win przez 6 też wychodzi grubo powyżej 160 euro.

Drodzi Deo i Giorgio, naprawdę jesteście zblazowani. Niecałe 600 zł za taką
        degustację i Wy kręcicie nosem, że "warunki nieidealne"? Pięć lat temu wszyscy
        polecielibyśmy na taki wieczór z wywieszonymi ozorami, mam wrażenie.

Pzdr WB
        • giorgio_primo Re: ile warta deustacja 25.11.06, 16:46
          Gość portalu: WB napisał(a):

> Drodzi Deo i Giorgio, naprawdę jesteście zblazowani. Niecałe 600 zł za taką
          > degustację i Wy kręcicie nosem, że "warunki nieidealne"? Pięć lat temu
          wszyscy
          > polecielibyśmy na taki wieczór z wywieszonymi ozorami, mam wrażenie.

Ja mam wrażenie, że napisałem że chętnie bym poszedł. ;-) I nic nie kręciłem. ;-
          P
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka