Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wino z Chorwacji

17.12.06, 18:15
    Potrzebuje Waszej pomocy! wybieram się do Chorwacji i chciałabym przywieść
    dobre czerwone wino, mozecie mi jakieś polecić?
    Obserwuj wątek
      • Gość: winersch Re: Wino z Chorwacji IP: *.chello.pl 17.12.06, 20:41
        Wśród chorwackich win czerwonych zdecydowanie króluje plavac mali, dający wina
        gęste, potężne, 15% alkoholu nie jest niczym nadzwyczajnym, garbnikowe, o sporej
        kwasowości. Wina wiejskie, czasami nieco prymitywne, potrafią pokazać siłę
        złożoność, potencjał starzenia. Dojrzewający powoli plavac rozwija w swym
        bukiecie aromaty wiśniowe, pestkowe, z czasem dochodzą nuty balsamiczne.
        Najlepsze wina z plavaca znaleźć można na półwyspie Pelješac – warto zwrócić
        uwagę na crus Dingač i Poštup oraz na wyspach Korčula i Hvar (przede wszystkim
        Tomič).
        Problem z plavacem polega na tym, że obecnie produkowane z tej odmiany wina są
        często zdecydowanie drogie. Najlepsi producenci tacy jak Miloš Frano i inni,
        oblegani są w sezonie przez turystów, którym sprzedają swoje butelki po 25 i
        więcej euro. Z mody na plavac korzystają także inni, mniej znani winiarze i
        również podnoszą ceny. Stosunkowo niedrogo można kupić bardzo dobry podstawowy
        plavac z bieżących roczników u Teo Bartuloviča na półwyspie Peljesač – we
        wrześniu płaciłem 50 kun. We wrześniu byłem także u Grgica – 200 kun oraz u
        kilku mniej znanych producentów, czasami dosłownie garażowych, którzy
        bezwstydnie za byle jaki plavac żądali po 100 kun. W sumie najlepsze co piłem to
        Stagnum od Miloša Frano – 160 kun, ale warto, Bartulovič (świetne i umiarkowana
        cena) oraz paradoksalnie bardzo turystyczny, marketingowy, nieco wykpiwany
        Matouška – dobry Dingač za około 80 kun. Wśród tanich plavacy dobrą jakością
        wyróżnia się podstawowe wino od producenta Madirazza – ok. 30 kun za naprawdę
        przyzwoitą butelkę. Najszerszy przegląd win chorwackich znaleźć można w
        supermarketach sieci Plodine. Od najtańszych po 18 kun aż po drogie butelki od
        Grgica i Tomica, powyżej 200. Nie znajdzie się tam natomiast Miloša Frano ani
        Bartuloviča, do których trzeba pojechać.
        To tyle. Pozdrawiam
        Winersch GTB
        • rurale Re: Wino z Chorwacji 17.12.06, 21:51
          Polecam plavaca z Vinarija Dingac. Z charakterystycznym osłem na etykiecie, w nietypowej litrowej
          butelce, spod kapsla. Piłem rocznik 2005. Mało alkoholu - 11,6 proc. Proste, stołowe wino. Bez pretensji,
          ale fajne. Inne. Trzeba trochę schłodzić. Dobre do riba na zaru. Kolor można określić jako
          rubinskocrvene. Duboke. Naprawdę niezłe.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka