nnalgosia 17.12.06, 18:15 Potrzebuje Waszej pomocy! wybieram się do Chorwacji i chciałabym przywieść dobre czerwone wino, mozecie mi jakieś polecić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: winersch Re: Wino z Chorwacji IP: *.chello.pl 17.12.06, 20:41 Wśród chorwackich win czerwonych zdecydowanie króluje plavac mali, dający wina gęste, potężne, 15% alkoholu nie jest niczym nadzwyczajnym, garbnikowe, o sporej kwasowości. Wina wiejskie, czasami nieco prymitywne, potrafią pokazać siłę złożoność, potencjał starzenia. Dojrzewający powoli plavac rozwija w swym bukiecie aromaty wiśniowe, pestkowe, z czasem dochodzą nuty balsamiczne. Najlepsze wina z plavaca znaleźć można na półwyspie Pelješac – warto zwrócić uwagę na crus Dingač i Poštup oraz na wyspach Korčula i Hvar (przede wszystkim Tomič). Problem z plavacem polega na tym, że obecnie produkowane z tej odmiany wina są często zdecydowanie drogie. Najlepsi producenci tacy jak Miloš Frano i inni, oblegani są w sezonie przez turystów, którym sprzedają swoje butelki po 25 i więcej euro. Z mody na plavac korzystają także inni, mniej znani winiarze i również podnoszą ceny. Stosunkowo niedrogo można kupić bardzo dobry podstawowy plavac z bieżących roczników u Teo Bartuloviča na półwyspie Peljesač – we wrześniu płaciłem 50 kun. We wrześniu byłem także u Grgica – 200 kun oraz u kilku mniej znanych producentów, czasami dosłownie garażowych, którzy bezwstydnie za byle jaki plavac żądali po 100 kun. W sumie najlepsze co piłem to Stagnum od Miloša Frano – 160 kun, ale warto, Bartulovič (świetne i umiarkowana cena) oraz paradoksalnie bardzo turystyczny, marketingowy, nieco wykpiwany Matouška – dobry Dingač za około 80 kun. Wśród tanich plavacy dobrą jakością wyróżnia się podstawowe wino od producenta Madirazza – ok. 30 kun za naprawdę przyzwoitą butelkę. Najszerszy przegląd win chorwackich znaleźć można w supermarketach sieci Plodine. Od najtańszych po 18 kun aż po drogie butelki od Grgica i Tomica, powyżej 200. Nie znajdzie się tam natomiast Miloša Frano ani Bartuloviča, do których trzeba pojechać. To tyle. Pozdrawiam Winersch GTB Odpowiedz Link Zgłoś
rurale Re: Wino z Chorwacji 17.12.06, 21:51 Polecam plavaca z Vinarija Dingac. Z charakterystycznym osłem na etykiecie, w nietypowej litrowej butelce, spod kapsla. Piłem rocznik 2005. Mało alkoholu - 11,6 proc. Proste, stołowe wino. Bez pretensji, ale fajne. Inne. Trzeba trochę schłodzić. Dobre do riba na zaru. Kolor można określić jako rubinskocrvene. Duboke. Naprawdę niezłe. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś