Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    11.04.03, 17:58
    Czy ktoś zna te wina austriackie. Czy ktoś coś pił od nich?
    Obserwuj wątek
      • panowca Re: ELFENHOF? 12.04.03, 10:02
        Złamałem sie i nie czekając na rekomendacje nabyłem najtańsze wino w ich
        ofercie Rivanera 2002 (trzydzieści pare złotych)- całkiem przyjemna owocówka
        ale bez fanfar- szczerze mówąc zapomniałem że mianem Rivanera określa się
        Mueller Thurgau - o ile sie nie mylę i był akurat na babski wieczór z moją
        małżowiną (zwaną również mrzonką)
        Wystarczyło żebym nabrał apetytu na ich lepsze pozycje GVeltlinery i
        Balauburgundery - kiedy spróbuję napiszę :)

• Gość: docg a dzie to kupic? (n/txt) IP: 212.160.147.* 14.04.03, 08:32
      • Gość: panowca ELFENHOF? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.03, 09:57
        Nie wiem na razie przyszedł ich handlowiec z próbkami może gdzieś w Polsce na
        pewno we Wrocławiu jeszcze nigdzie chyba że z walizki jak chcesz to ci dam
        namiar z tego co mówił ma ceny takie same dla wszystkich
        • winoman Re: ELFENHOF? 14.04.03, 10:44
          Byli na tej imprecie warszawsko-krakowskiej przed
          tygodniem, ale do nich nie dotarłem. Słyszałem, że
          sprzedają głównie bezpośrednio i ewentualnie do
          gastronomii, ale może i do sklepów zaczną, jeśli z
          próbkami do panaowcy przyszli.
          Pozdrawiam!
      • winoman Re: ELFENHOF? 26.11.03, 01:39
        No więc miałem okazję spróbować kilka ich win, wrażenia mam mieszane. To typowe
        wina "łatwe", mają się podobać, i niestety efekt jest taki, że dla mnie są
        zdecydowanie za łatwe. Niska kwasowość, nieco landrynkowe aromaty win białych
        (2002 Heuriger Rivaner, 2001 Gruner Veltliner), zbytnia gładkość win czerwonych
        (2001 Blaufrankisch), porażka półsłodkiego Gewurztraminera 2001, nieciekawy
        Eiswein 2001. Jedynie 2001 Blauburgunder Trocken Spatlese miał pewien bardziej
        wyrazisty charakter, do tego wina chętnie bym wrócił, ale pewnie nie za te
        pieniądze (ok. 65 zł). Ogólnie wina byłyby do przyjęcia, gdyby były dwa razy
        tańsze. Niestety przy tym sposobie dystrybucji (sprzedaż bezpośrednia jedynie
        własnych win, teraz w ofercie tylko 13 pozycji) niższe ceny nie wydają się
        możliwe.
        Pozdrawiam!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka