Gość: star IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 15:36 czy jest to wino z apelacji Piemonte Moscato (Passito) DOC czy tez Vino di Tavola? pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: star Re: degiorgis essenza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 17:08 reddry napisał: > VdT na mój gust! > pozdro > zpk jakis argument na potwierdzenie tego? pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: degiorgis essenza 27.02.07, 16:22 Piemonte Moscato Passito IGT jest to według mnie. Napisane mam, że 2003 zmęczone nieco lekkim utlenieniem. Jedyny dowód jaki posiadam, to notka z jekiejś degustacji Passiti różnych z Piemontu (w Asti). Ponieważ była to dłuższa kolacja a wina podano do deserów... to mógł się jakiś błąd pojawić... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reddry Re: degiorgis essenza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 20:11 odsyłam! www.il-vino.com/degiorgis/it/essenza.htm pozdro zpk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: degiorgis essenza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 07:14 do reddry: strone znam, ale jak to ma sie do pytania czy VT czy IGT, DOC? do gp: Piemonte Moscato Passito wydaje sie byc DOC a nie IGT spojrz np.: www.vignaioli.it/periodicoVP/dettArticolo.aspx?id=2006-8-3 it.wikipedia.org/wiki/Piemonte_Moscato_passito pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: degiorgis essenza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 07:30 chodzilo mi o rocznik 2001 i chyba nie moglo byc DOC (wymagana zaw. alk to chyba 15,5%) bo w tym roczniku o ile sie nie pomylilem w notce mialo 12% stad pytanie - czy jesli wino nie klasyfikuje sie do DOCG,DOC,IGT to automatycznie staje sie VT (nawet jak nic nie ma na etykiecie) czy tez moze sobie byc no name? pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: degiorgis essenza 28.02.07, 13:54 Hę... W regulacjach Piemonte DOC były jakieś poważne zmiany w 2001 roku. Istotnie obecnie w Piemoncie nie ma chyba żadnego IGT... tak to w każdym razie wygląda na stronach włoskiego ministerstwa rolnictwa. Co do VdT to o tyle sprawa się komplikuje, że jeśli wino ma być butelkowane "poniżej" IGT, to NIE WOLNO umieścić na nim rocznika wina. Producenci czasem robią takie wybiegi, że na przykład w nazwie umieszczają liczbę. Na przykład "Mate05" co omija zakaz ustawy podobno. W związku z tym albo ja mam złe zapiski (możliwe), albo producent miał etykietę być może zgodną z jakimiś wcześniejszymi regulacjami i używał ją nadal stemplując jedynie kolejne roczniki. Zgodnie z tym co napisałeś, to jeśli jest to wino Moscato Passito i alkoholu jest tak mało, to chyba nie ma żadnej apelacji piemonckiej w której można by to legalnie zabutelkować z rocznikiem na etykiecie... Ciekawostka. Odpowiedz Link Zgłoś
reddry Re: degiorgis essenza 28.02.07, 14:09 ... stąd właśnie moja konkluzja :). Nie wiem czy Pan zauważył ale na stronie której link podałem powyżej, wszystkie wina w opisie posiadają opis dotyczacy Doc!, za wyjątkiem essenza! Stąd kolejny wniosek że nie bez kozery tak się stało. pozdrawiam zbigniew kawalec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: degiorgis essenza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 14:25 > Nie wiem czy Pan zauważył ale na stronie > której link podałem powyżej, wszystkie wina w opisie posiadają opis dotyczacy > Doc!, za wyjątkiem essenza! Stąd kolejny wniosek że nie bez kozery tak się > stało. Nie zauwazylem, zauwazylem natomiast, ze przy Barbera d'Alba nie ma DOC;-) Pzdr star Do gp -> Roczniki na pewno sa bo i ty masz zapisane 2003 i ja 2001, a jednak wydaje sie, ze nie ma na etykiecie VdT, a do apelacji sie nie lapie (i zreszta ja nie mialem nic takiego w notce), dziwne w swietle tego co napisales... Odpowiedz Link Zgłoś
reddry Re: degiorgis essenza 28.02.07, 14:32 prawda Ci to. jednakże "barbera d'alba" jednoznacznie implikuje DOC'a, a "essenza" nie koniecznie ;))))))))))))) :> pzdr zpk ps odrobinę sie przedrzeźniam :> Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: degiorgis essenza 28.02.07, 15:11 reddry napisał: > prawda Ci to. jednakże "barbera d'alba" jednoznacznie implikuje DOC'a, a > "essenza" nie koniecznie ;))))))))))))) :> Langhe Freisa też implikuje, a nie ma tam DOC... no i jeszcze to Accordo bez DOC... czyli razem z Essenza i Barbera mamy remis: 4:4 ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: degiorgis essenza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 15:31 reddry napisał: > prawda Ci to. jednakże "barbera d'alba" jednoznacznie implikuje DOC'a, a > "essenza" nie koniecznie ;))))))))))))) :> > > pzdr > zpk > > ps > odrobinę sie przedrzeźniam :> bylebys nie przedrzeznial praw logiki - stosowales chyba odwrotna implikacje pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: degiorgis essenza 28.02.07, 14:42 reddry napisał: > ... stąd właśnie moja konkluzja Konkluzja raczej fałszywa w świetle prawa włoskiego. ;-) Zbyt wielu wniosków bym nie wyciągał na podstwie tej strony... "Essenza" to nazwa własna wina, takie "nome di fantasia" producenta. Zaś wino to Moscato Passito. Okazuje się, że w DOC Piemonte się "nie łapie" jeśli Star poprawnie zawartość alkoholu rozszyfrował, IGT Piemonte już nie ma a na VdT rocznika umieścić nie wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
reddry Re: degiorgis essenza 28.02.07, 14:54 "dura lex, sed lex." Ulpianus Domitius ja studiowałem ekonomię :> pzdr zpk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: degiorgis essenza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 15:48 raczej dobrze przepisalem 12%, ten rocznik ktory probowales czyli 2003 prawdopodobnie mial 12,5% bo zostal opisany na www.ynet.co.il/articles/1,7340,L-3321404,00.html jak widac ponizej:-) Degiorgis Passito Moscato Essenza - יין קינוח משובח, שבא בבקבוק של 375 מ"ל. את הפסיטו מייצרים מענבים מצומקים למחצה. היין הזה מיוצר מגפנים ותיקות, מענבים שחלקם הצטמק בכרם וחלקם יובש ביקב. זהו בציר 2003, והיין משוחרר לשוק לאחר שנתיים בחביות. זהו יין מלא, בעל גוון צהוב עמוק, עתיר טעמים וארומות של אפרסק ופירות צהובים מרוכזים. מאוד מוצלח, לא "דביק" ובהחלט יין קינוח מהנה. להגיש בסיומה של ארוחה טובה ולא לקרר יותר מדי. צריך לציין שיינות קינוח "Passito" מוכרים יותר מסיציליה, אבל עודד מספר שיש לא מעט יינות קינוח מהסוג הזה גם בצפון איטליה, ושווה להכיר. 12.5% אלכוהול. 138 שקל. לא זול, אבל שווה. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: degiorgis essenza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 15:53 > a na VdT > rocznika umieścić nie wolno. a to od dawna ten przepis? bo np: www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=46962 pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: degiorgis essenza 28.02.07, 17:12 Nie dam głowy, ale w 1998 już chyba obowiązywał, bo takie etykiety w tych latach zuważyłem. Tu masz w dolnej części strony informacje dotyczące wymaganych i dopuszczalnych informacji na etykiecie: tinyurl.com/237su2 Przy VdT ani w wymaganych, ani w dopuszczalnych nie widnieje rocznik. W IGT opcjonalnie rocznik, choć bez przymusu a przy DOC i DOCG jest wymagany (wyjątek Asti Spumante), choć wspólna tabelka dla tych dwóch ostatnich się rozsypała akutrat na tej stronie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: degiorgis essenza 28.02.07, 17:24 I jak masz siłę, to na dole tej strony zbiór ustaw dotyczących kwestii etykiet i wielu innych spraw ;-) tinyurl.com/2h3k2s Fragment tekstu o zakazie rocznika na VdT: "Indicazioni facoltative devono essere: [...] Annata (concessa solo per i vini Docg,Doc,IGT – vietata per i vini da tavola)" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: degiorgis essenza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 18:42 wyglada na to, ze chyba jest to jednak Piemonte IGT (samo slowo "IGT" nie musi byc na etykiecie, "Piemonte" musi) i chyba na etykiecie jest dodatkowo Moscato Passito albo Passito di Moscato ale nie pamietam czy bylo tez "vino tipico"? wtedy pasuja i %, i obecnosc rocznikow pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: degiorgis essenza 28.02.07, 19:08 Gość portalu: star napisał(a): > wyglada na to, ze chyba jest to jednak Piemonte IGT (samo slowo "IGT" nie musi > byc na etykiecie, "Piemonte" musi) i chyba na etykiecie jest dodatkowo Moscato > Passito albo Passito di Moscato ale nie pamietam czy bylo tez "vino tipico"? > wtedy pasuja i %, i obecnosc rocznikow Jezusie Nazaraeński! Przebrnąłeś przez to? Jednak IGT nie pasuje, bo Decreto Ministeriale z dnia 24-08-2001 i opublikowane w Gazzette Ufficiali numer 209 z 08-09-2001, jak ja to rozumiem, znosi całkowicie IGT w Piemoncie. Tym samym w Piemoncie zgodnie z ostatnią ministerialną listą wszystkich IGT nie ma: tinyurl.com/266z9v Myślę, że kiedyś było a producent ma jakieś zapasy naklejek różnych i przy mikroprodukcji nie bardzo przejmuje się treścią etykiet. ;-) Daj znać jak znajdziesz coś jeszcze! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: degiorgis essenza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 21:21 tu cos widac np. Redento jest DOC i ma 13,5% wiec widac cos z tymi procentami jest nie tak:-( www.diwinetaste.com/italiano/GVPagina.php?p=-1&a=-1&s=-1&g=&n=1&r=4&z=-1&t=-1&v=&c=&u=Moscato&e=13&i=11&m=S#wlist podobnie Oro Spinetty ma 12,5% www.la-spinetta.com/Wines/Page%201%20normal%20Passito%20Oro%20ing.htm inna strona tym razem o DOC: www.enopiemonte.it/vino/schede/vi095.htm moze oni pisza na etykietach o "Titolo alcolometrico naturale dell'uva" a nie "Titolo alcolometrico minimo del vino" (to ma byc 15,5% - dziwne to by jednak bylo Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: degiorgis essenza 01.03.07, 17:48 Tia... faktycznie, przecież mam nawet tą etykietę od Oro Spinetty! Bardzo ładna. A na kontretykiecie "stoi jak wół" 12,5% i DOC. Trochę to jest dziwne wszystko, bo jak w końcu znalazłem "niezahasłowaną" pierwotną wersję Piemonte DOC (1994) to okazuje się, że dla passito to wygląda tak: ""Piemonte" Moscato passito: colore: giallo oro, tendente all'ambrato piu'o meno intenso; odore: profumo intenso, complesso, sentore muschiato caratteristico dell'uva moscato; sapore: dolce, armonico, vellutato, aromatico; tit. alc. vol. tot. min.. 15,5%, di cui almeno 11% svolti; zuccheri residui: minimo 50 gr/litro; acidita' totale minima: 4,5 per mille; estratto secco netto min.: 22 per mille" www.saporidelpiemonte.it/vino/vinidocg/piemonte.htm Kluczowe jest to: "15,5%, di cui almeno 11% svolti" - z tego ja rozumiem, że potencjalnie minimum 15,5% na podstawie pomiaru wagi moszczu, a producent musi "dociągnąć" fermentację powyżej 11% jedynie. Wtedy to ma sens. Przydałby się WillyCoyote! ;-))) Nie udało mi się znaleźć poprawek do tego dekretu (ustawy?) który cokolwiek zmienia w passito. Do tego stworzone niedawno Strevi DOC, które jest także niczym innym jak Moscato Passito to 12,5% a nie niebotyczne 15,5%: www.regione.piemonte.it/governo/bollettino/abbonati/2004/14/siste/00000007.htm Czy trafiłeś gdzieś na 15,5% które figuruje na czymś co przypomina skopiowany dokument oficjalny z jakimiś datami? Bo może jest tak, że na jakiejś istotnej stronie ktoś kiedyś zrobił pomyłkę przepisując te 15,5% i w internecie pokutuje powielany błąd... taki "głuchy telefon". ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: degiorgis essenza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 18:52 chyba jednak 15,5% i wyglada powaznie: www.socre.it/italia/disciplinari/piemonte_dec.php tu jest tez cos nt tego alc. totale: it.wikipedia.org/wiki/Titolo_alcolometrico zgodnie z tym co pisza to jednak chodzi o totale bedace suma effectivo i pottenziale czyli gdyby przefermentowac caly cukier i stad sie bierze 15,5% na etykietach zas moga pisac efektywny (wiecej niz 11%) pzdr star ps wychodzi na to, ze jednak DOC Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: degiorgis essenza 01.03.07, 19:03 Gość portalu: star napisał(a): > chyba jednak 15,5% i wyglada powaznie: > www.socre.it/italia/disciplinari/piemonte_dec.php To jest to samo co ja wysłałem. > zgodnie z tym co pisza to jednak chodzi o totale bedace suma effectivo i > pottenziale czyli gdyby przefermentowac caly cukier i stad sie bierze 15,5% > na etykietach zas moga pisac efektywny (wiecej niz 11%) Nie zrozumiałem co napisałeś. Czyli tak to rozumiesz jak ja napisałem? Potencjalnie według wagi moszczu minimum 15,5%? W winie jednak wystarczy 11%? > ps wychodzi na to, ze jednak DOC Na to wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: degiorgis essenza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 22:48 > Nie zrozumiałem co napisałeś. Czyli tak to rozumiesz jak ja napisałem? > Potencjalnie według wagi moszczu minimum 15,5%? W winie jednak wystarczy 11%? prawie;-) uzywalem terminologii za wikipedia i socre (linki podalem) minima: potencjalny - jak pisalem co by bylo gdyby przefermentowac cukier (tylko!) efektywny - 11% rozumiem ze to co sie otrzyma w praktyce naturalny - zwany tez gronowy - odnosi sie do moszczu - chyba 12,5% calkowity = efektywny + potencjalny - 15,5% chyba na etykiecie ma byc efektywny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: degiorgis essenza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 22:51 to 12,5% (naturalny, gronowy) wzialem stad: it.wikipedia.org/wiki/Piemonte_Moscato_passito pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś