Gość: koralka IP: *.proxy.aol.com 22.04.07, 13:54 wybieram sie tam, ok. verony i venecji, na pare dni, nie znam wogole win wloskich, wiec moze ktos mi poradzi cos ciekawego, szczegolnie interesuja mnie czerwone wytrawne... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: docg Re: jakie wino przywiezc z wloch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 21:05 Okolice Wenecji i Werony to przede wszystkim Valpolicella, najlepiej Superiore Classico. Dobrzy producenci (wg Johnsona) to Accordino, Bertani, Brunelli, Le Ragose, Le Salette, Sant'Antonio, Masi, Castellani, Speri, Tedeschi, Tommasi, Bussola, Zenato. Wina od niektórych z nich można kupić w Polsce. Królami Valpolicelli są Dal Forno i Quintarelli, ale ich wina sa bardzo drogie. Poza "zwykłą" Valpolicellą warto spróbować win robionych metodą ripasso (np. Ripassa od Zenato), Amarone, czy niektorych IGT, jak La Grola od Allegriniego. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rurale Le Salette 23.04.07, 08:34 Piłem niedawno I Progni od Le Salette. Ponieważ to pierwsze moje ripasso więc punktu odniesienia brak. Wydało mi się bardzo bogate (jak to się teraz mówi szczodre), sporo tego wina - dużo masy, owocu, treści, aromatów. Przy tym jednak z eleganckim kręgosłupem. Dla mnie jednak za słodkie :) więcej o samej butelce tu: www.lesalette.it/en/schprogni_en.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dublekil Re: jakie wino przywiezc z wloch? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.07, 21:22 Przede wszystkim najbardziej ostatnimi czasy znane i robiące zamieszanie na całym świecie - wino z Hitlerem :) Niezapomniany upominek, robiący karierę wśród turystów. Właściciel winnicy najpierw wydał wina z Mussolinim, a że się świetnie sprzedały to teraz wystawił serię z wszystkimi największymi zbrodniarzami wojennymi. www.vinilunardelli.com/scelta.html w historical line Odpowiedz Link Zgłoś
ducale zenada... 23.04.07, 09:33 Gość portalu: Dublekil napisał(a): > Przede wszystkim najbardziej ostatnimi czasy znane i robiące zamieszanie na > całym świecie - wino z Hitlerem :) Niezapomniany upominek, robiący karierę wśró > d > turystów. Właściciel winnicy najpierw wydał wina z Mussolinim, a że się świetni > e > sprzedały to teraz wystawił serię z wszystkimi największymi zbrodniarzami > wojennymi. www.vinilunardelli.com/scelta.html w historical line Szczyt debilizmu i chamstwa pisac i proponowac tu cos takiego.Jezeli jest to dla ciebie niezapomniany upominek to kupuj go swojej rodzinie,masz do tego prawo mnie to nie kręci a wrecz obrzydza gloryfikacja faszyzmu i zbrodni poprzez wino szkoda słow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dublekil Re: zenada... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 16:29 @Ducale nie twierdzę, że jesteś ale zachowujesz sie jak skończony debil! Nie znasz się na ironi - "robiące zamieszanie na całym świecie" jak myślisz jakie zamieszanie obecnie robi?! Oburzenie i obrzydzenie. "Niezapomniany upominek" - na pewno zrobiłby duże wrażenie na rodzinie :) A co do gloryfikacji to sprawa bardzo dyskusyjna czy budzące śmiech wino o nazwie fuehrerwein nawiązuje do zbrodni i wychwala je? Tak jak są koszulki z che guevarą, masa przedmiotów z napoleonem to czemu nie można zrobić wina z hitlerem. Poza tym możesz sobie kupić wino z rommlem i szlag trafił już całkiem tą twoją wyimaginowaną gloryfikację zbrodni. Słowa "szczyt debilizmu" bardzo mnie rozgniewały, natomiast za "szczyt chamstwa pisac i proponowac tu cos takiego" serdecznie dziekuję, ponieważ złośliwość to piękna cecha ludzi inteligentnych i trzeba ją rozwijać. Odpowiedz Link Zgłoś
ducale Re: zenada... 24.04.07, 13:17 Gość portalu: Dublekil napisał(a): > @Ducale nie twierdzę, że jesteś ale zachowujesz sie jak skończony debil! Nie > znasz się na ironi - "robiące zamieszanie na całym świecie" jak myślisz jakie > zamieszanie obecnie robi?! Oburzenie i obrzydzenie. "Niezapomniany upominek" - > na pewno zrobiłby duże wrażenie na rodzinie :) moze na twojej rodzine robi to wrazenie,cóz przeciez wszyscy znaja sie na twojej ironii tamze > >A co do gloryfikacji to sprawa bardzo dyskusyjna czy budzące śmiech wino o > nazwie fuehrerwein nawiązuje do zbrodni i wychwala je? Tak jak są koszulki z ch > e > guevarą, masa przedmiotów z napoleonem to czemu nie można zrobić wina z > hitlerem. Poza tym możesz sobie kupić wino z rommlem i szlag trafił już całkie > m > tą twoją wyimaginowaną gloryfikację zbrodni. pojawiasz sie z nikąd ,nigdy wczesniej nic nie napisales tutaj o winach i jedyne co masz do powiedzenia to polecasz przywiezc sobie z okolic Verony wina z etykietami waffen SS ,gratuluje pomyslu > Słowa "szczyt debilizmu" bardzo mnie rozgniewały, natomiast za "szczyt chamstwa > pisac i proponowac tu cos takiego" serdecznie dziekuję, ponieważ złośliwość to > piękna cecha ludzi inteligentnych i trzeba ją rozwijać. jak chcesz rozwijac swoja inteligencje na tym forum to napisz cos merytorycznie o winach sugeruje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koralka Re: jakie wino przywiezc z wloch? IP: *.w217-128.abo.wanadoo.fr 23.04.07, 10:43 dziekuje za propozycje Odpowiedz Link Zgłoś
rurale Masi 23.04.07, 21:18 Deo wspominał m.in. o Masi. To duży producent, ma mnóstwo butelek w ofercie, ale to rzeczywiście wydaje się dobry adres. Dali mi ostatnio do spróbowania Possesioni Rosso Serego Alighieri 04 (IGT) i amarone Costasera 03. Dobre, eleganckie, gładkie, okrągłe (szczególnie amarone) choć może nie jakoś szczególnie porywające wina. Niezbyt smakowało mi białe Masianco. Jakieś takie rozchełstane i udające coś czym naprawdę nie jest. pozdrawiam PS. Pytanie tylko czy jest sens ciągnąć ze sobą Masi skoro ten dostępny jest w Polsce w dość szerokim wyborze. Tam może na pewno kusić ceną :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: Masi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 20:08 rurale napisał: Pytanie tylko czy jest sens ciągnąć ze sobą Masi skoro ten dostępny jest w > Polsce w dość szerokim wyborze. Tam może na pewno kusić ceną :) Odpowiedz Link Zgłoś
ducale Re: Masi 24.04.07, 20:25 A ja osobiscie MASI bardzo lubie ,uwazam iz Campofiorin jest jednym z lepszych win w swoje klasie dostepnych w Polsce za w miare uczciwa cene,choc trudno nie zgodzic sie z Deo iz najlepiej przywozic cos nieznanego czy tez trudno dostepnego u nas z podrozy do Wloch pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betty Re: Masi IP: *.acn.waw.pl 24.01.08, 23:37 Tez jestem fanem Campofiorin. Co to znaczy uczciwa cena w Polsce ? Za ile PLN sie go kupuje ? Pozdrawiam, betty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koralka Re: jakie wino przywiezc z wloch? IP: *.proxy.aol.com 30.04.07, 22:14 Dzieki wszystkim za porady, wlasnie wrocilam z wloch, skad to przywiozlam: Valpolicella od Lamberti, Bardolino od Pasqua i Soave; Soave to bardzo dobre biale wino, ktore akurat znam; o reszcie napisze jak je wypije! pazdrawiam, Koralka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winersch Re: jakie wino przywiezc z wloch? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 30.04.07, 23:13 Po co wozić z tak daleka Bardolino od Pasqua, obecne w Polsce od 15 lat i nawet w Polsce tanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koralka Re: jakie wino przywiezc z wloch? IP: *.proxy.aol.com 01.05.07, 20:03 po prostu, ze nie mieszkam w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
wineguru Re: jakie wino przywiezc z wloch? 28.01.08, 11:06 Witam, Zależy jakie wino lubisz... Moje prywatne preferencje to esencjonalne czerwone wytrawne wina z wyraźnymi taninami lecz nie cierpkie. Jeżeli lubisz podobne to sięgnij po Sangiovese, Montepulciano, Primitivo i Nero d'Avola (wymienione mniej więcej pod względem ciężkości - od najlżejszego). Powodzenia P.S. Ceny wina są we Włoszech śmiesznie niskie - warto robić zakupy!!! Odpowiedz Link Zgłoś