Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Do stara, docg, dziamy i Joe (sorry za priv)

28.05.03, 10:15
    Właśnie jestem po rozmowie z waścicielką Czeskiego ilmu mogllibyśmy sie tam
    sptkać - ale w tygodniu dostalibyśmy salke dla siebie - oni coś tam maja do
    jedzenia ale sa elastyczni - proponowal nawet deske serów itp
    Proponuję wstępnie zastanowić sie nad kolejnym spotkaniem własnie tam -
    dostalibyśmy salkę dla siebie - problem kazdy dzie z wyjątkiem piątku i
    soboty co jest chyba zrozumiałe
    piszcie na : panowca@wp.pl
    Przepraszam forumowiczów za prywatę ,ale to jest najlepszy sposób na dotarcie
    do tego zespołu - koordynacja zamówienia do Cecile trwała dłużej niż jego
    realizacja ;>>> - (ależ ja lubię być złośliwy)
    Obserwuj wątek
      • Gość: docg Re: Do stara, docg, dziamy i Joe (sorry za priv) IP: 212.160.147.* 28.05.03, 10:28
        dobra, skoro już się stało to zawłaszczamy ten wątek żeby się dogadać, bo
        faktycznie poprzednie próby emailowo - smsowe przypominały zabawę w głuchy
        telefon.
        Proponuję następny czwartek, 5 czerwca. Mamy już 3 wina z vinariusa, ja mam dla
        Was smaragda z wachau i mogę wziąć jeszcze medoca albo białe graves z
        prywatnego importu (albo obydwa)
        pozdrawiam
        • panowca Re: Do stara, docg, dziamy i Joe (sorry za priv) 28.05.03, 10:31
          mi pasuje razie przynajmniej - Oczywiście chodziło o Czeski Film
        • panowca Re: Do stara, docg, dziamy i Joe (sorry za priv) 28.05.03, 10:35
          znowu przesadzamy z ilością ja "wchodzę" z Rieslingiem Lehmanna i ew Chaldonnay
          del Veneto Zenato i funduje notesy degustacyjne :)
        • Gość: star Re: Do stara, docg, dziamy i Joe (sorry za priv) IP: czech:* / 192.168.5.* 28.05.03, 11:07
          Czwartek 5-ego jak najbardziej mi pasuje.

Moze jednak tylko biale ?

Ja moge jedynie Rossj Bassa '01 - cos z bialymi krucho po zimie,
          ew. 35 Parallel(?) Chardonnay - no ale to znacie pewno.

Napiszcie co konkretnie z rocznikami i producentami o ile mozecie.
          A takze jak ustalacie rozliczenie ?

Pozdrawiam
          star
          • Gość: docg Re: Do stara, docg, dziamy i Joe (sorry za priv) IP: 212.160.147.* 28.05.03, 12:54
            Gość portalu: star napisał(a):

> Czwartek 5-ego jak najbardziej mi pasuje.
            ----->w takim razie pozostaje mieć nadzieję, że Dziama i Joe też będą mogli, a
            jeśli ktoś z pozawrocławskich forumowiczów doczytał aż do tego miejsca, to też
            jest zaproszony :-)))
            > Moze jednak tylko biale ?
            ----------->proponuje jednak umiarkowanie pomieszać, tym bardziej, że mamy już
            2 czerwone przygotowane
            > Ja moge jedynie Rossj Bassa '01 - cos z bialymi krucho po zimie,
            > ew. 35 Parallel(?) Chardonnay - no ale to znacie pewno.
            >
            > Napiszcie co konkretnie z rocznikami i producentami o ile mozecie.
            > A takze jak ustalacie rozliczenie ?
            ------------->dotychczasowy "system", który nb nieżle się sprawdził, wyglądał
            tak, że jeżeli kupujemy wino składkowe, to jego cene dzielimy za ilość
            uczestników. Poza tym każdy przynosi coś od siebie, albo z prywatnego importu
            albo skąd chce. W tym wypadku 2 wina mamy bez składki, będziemy się składać na
            trzecie (Puech Thomas, ok 60 - 70 zł) i jeżeli przyniesiemy po 1 na parę, to
            razem będzie 7 flaszek na 7 lub 8 osób (star - ?), powinno byc w sam raz.
            Producentów i roczników swoich win nie pamiętam, ale w domu spiszę i ogłoszę.
            > Pozdrawiam
            > star
            ----------->również pozdrawiam, deo
            • panowca Re: Do stara, docg, dziamy i Joe (sorry za priv) 28.05.03, 15:36
              Proponowałbym jednak pozostać przy białych
              Hermitage od Cecile + składkowy Riesling Lehmanna 74 zł i każda para po butelce
              czegoś białego (w sumie będą 4 pary) zamówilibyśmy deskę serów jakieś sałatki i
              wszyscy byliby zadowoleni - Puech Thomas mógłby byc następnym jak
              najrychlejszym razem
              • joe_stru Re: Do stara, docg, dziamy i Joe (sorry za priv) 29.05.03, 08:39
                Hej!!!
                Dość ciepły mamy okres teraz , więc czasami z opóźnieniem reagujemy na różne
                wydarzenia. Oczywiście propozycja jest fajna i wchodzimy w to. Tylko ,że z
                terminami jest problem. zaproponujcie coś konkretnego w przyszłym tygodniu , to
                się spróbujemy dostosować.pzdr.
                • Gość: deo czwartek!!! (n/txt) IP: 212.160.147.* 29.05.03, 08:42
              • Gość: docg Re: Do stara, docg, dziamy i Joe (sorry za priv) IP: 212.160.147.* 29.05.03, 08:41
                panowca napisał:

> Proponowałbym jednak pozostać przy białych
                > Hermitage od Cecile + składkowy Riesling Lehmanna 74 zł i każda para po
                butelce czegoś białego (w sumie będą 4 pary) (...)
                -------------->
                no dobra, niech będą białe (jakby jednakowoż zmienić składkowego rieslinga na
                składkowego Puech Thomasa to się nie obrażę :-)
                Jeśli mamy przynieść po 1 butelce to musicie wybrać co ja mam przynieść, bo
                mozliwości są dwie: po pierwsze Gruner Veltliner Smaragd, po drugie białe
                graves z roku 1989, producenta kurcze nie pamiętam, ale Bob Pelikan daje mu 3
                gwiazdki. Po tym winie to w ogóle nie wiem, czego się spodziewać, bo ma już 14
                lat, rocznik na białe graves oceniony nie najlepiej, ale z kolei producent
                niezły... może być super, może być porażka. I tak obydwa wina w Was w końcu
                wleję, tylko wybierzcie, które ma być pierwsze :-))
                pozdrawiam
                p.s. gdzie jest Czeski Film ???
                • Gość: star Re: Do stara, docg, dziamy i Joe (sorry za priv) IP: czech:* / 192.168.12.* 29.05.03, 09:09
                  Smaragd brzmi bardziej bajkowo wiec moze ...
                  A jaki rok i producent ?

Pozdrawiam
                  star
                  • Gość: deo Re: Do stara, IP: 212.160.147.* 29.05.03, 10:16
                    Gość portalu: star napisał(a):

> Smaragd brzmi bardziej bajkowo wiec moze ...
                    > A jaki rok i producent ?
                    >
                    > Pozdrawiam
                    > star
                    ------------->
                    rok chyba 2000, producent ma takie nazwisko, że tylko agent mossadu mógłby go
                    zapamiętać (strasznie długie w stylu "Pichlenrotgerberger"); Dobrze, więc
                    będzie smaragd - dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, co znaczy to bajkowe
                    określenie, polecam jako jazdę obowiązkową:
                    www.collegiumvini.pl/cv/cv_032.htm
                    pozdrawiam
                • ducale Re: Do stara, docg, dziamy i Joe (sorry za priv) 29.05.03, 09:26
                  Gość portalu: docg napisał(a):

> p.s. gdzie jest Czeski Film ???

Jak czytam i widze jak sie umawiacie to rzeczywiście przypomina " czeski
                  film" ,odpowiednią oprawę chyba bedzie miało to spotkanie :))

pozdr
                  • Gość: deo Do Ducale, stara, docg, dziamy i Joe IP: 212.160.147.* 29.05.03, 09:40
                    Ducale, sam widzisz, że będzie fajnie, więc bierz flaszkę białego, wsiadaj w
                    pociąg i przyjeżdżaj! :-)) A co do umawiania się, to chciałbym zauważyć, że
                    równolegle trwa inny proces, który jednakowoż nie wygląda znacząco lepiej :-)))
                    Do Wrocławian: właśnie dzwoniłem do Empiku na Kościuszki, są już Wina Europy
                    Bieńczyka! (wczoraj odwiedziłem kilka księgarń, ale z Bieńczyków mieli tylko
                    Durera i melancholię :-))
                    pozdrawiam
                    • ducale Re: Do Ducale, stara, docg, dziamy i Joe 29.05.03, 09:57
                      Chyba mam traumatyczne odczucia jezeli chodzi o spotkanaia we Wrocławiu ::)))
                      a co do ksiazki to W Łodzi w Empikach juz jest
                      pozdr
                • panowca Re: Do stara, docg, dziamy i Joe (sorry za priv) 29.05.03, 10:15

> > Proponowałbym jednak pozostać przy białych
                  > > Hermitage od Cecile > no dobra, niech będą białe (jakby jednakowoż zmienić
                  składkowego rieslinga na
                  > składkowego Puech Thomasa to się nie obrażę :-)
                  możemy zrezygnować ze składkowego ale Puech Thomas jest czerwony i raczej
                  widziałbym go przy następnym spotkaniu - chodzi mi też o menu
                  tedy ustalmy wreszczie szczegóły:
                  Deo - smaragd
                  panowca-chardonnay del Veneto - Zenato
                  star sie wacha
                  joe sie nie odzywa nas razie
                  przynajmniej wiemy na czym stoimy
                  zrezygnujmy ze składki skoro każdy chce coś przynieść razem z winem od Cecile
                  osiągniemy granice spotkanio- degustacji - chodzi mi o zachowanie zdolności
                  percepcji - nawalić sie to ja mogę z kolegami z wojska (albo z podstawówki)
                  składkowe nie jest problemem sklep jest 200 metrów od Czeskiego Filmu (ul.
                  Kiełbaśnicza) gdybyśmy odczywali winne niespełnienie zawsze można po coś
                  wyskoczyć będzie czekał i i Puech i Riesling Lehmanan i Clancy' i 500 innych
                  butelek
                  • Gość: star Re: Do stara, docg, dziamy i Joe (sorry za priv) IP: czech:* / 192.168.5.* 29.05.03, 14:22
                    Rzeczywiscie sie czeski film robi: star sie nie waha, star za Wachau.
                    Po raz 4 pisze, ze: Rossj Bass 2000 - i w ramach edukacji (wszechstronnej):

www.wineworld.ru/winedocs/cat/bywprod/wines13_18x561.html
                    A to o czym rozmawialismy w sklepie to bylo troche co innego i chyba sie
                    zdematerializowalo.

Pozdrawiam
                    star

ps. Bardzo lubie czeskie filmy ( np. Samotarzi(ni) )

• Gość: star Re: Do stara, docg, dziamy i Joe (sorry za priv) IP: czech:* / 192.168.5.* 29.05.03, 14:42
                      I jeszcze cos o Rossj Bass - pasuje w tonacji do poprzedniego:

The most understated packaging belongs to Gaja 2000 Rossj-Bass a pricey
                      ($44.70), but very fine Chardonnay from Italy’s Piedmonte Langhe region.
                      Produced by Italy’s renown Angelo Gaja, the name of the grape doesn’t appear
                      anywhere on the label. There isn’t even a back label.

www.vintageassessments.com/np-oct19-2002.html
                      • panowca Re: Do stara, docg, dziamy i Joe (sorry za priv) 29.05.03, 16:32
                        www.zenato.it/ita/
                        cóż, czuję się wywołany
                        • joe_stru Re: Do stara, docg, dziamy i Joe (sorry za priv) 30.05.03, 08:43
                          Dobra , jezdem!!!!!
                          zwartek najbliższy jest OK. Co do składki wszystko mi jedno , dołożymy się do
                          czego tam będzie trzeba. Co do wkłądu własnego mam fajnego białasa od GP wciąż
                          jeszcze. Nie podam teraz szczegółów , ale ma być wporzo. pzdr.
                          • Gość: deo Re: Do stara, docg, dziamy i Joe (sorry za priv) IP: 212.160.147.* 30.05.03, 08:54
                            no to wszystko dopiete.
                            Smaragd nazywa się Paul Stierschneider Loibner Gruner Veltliner 2001, to drugie
                            wino to Chateau de Chantegrive cuvee Caroline 1989, Graves AOC.
                            Ostatnia sprawa - gdzie się spotykamy, myślę, że najlepiej o 19.59 u pnwc w
                            sklepie. Jeśli nie bedzie protestów, przyjmiemy to rozwiązanie przez
                            aklamację :-))
                            pozdrawiam
                    • giorgio_primo OT: czeskie filmy 30.05.03, 16:21
                      A ja najbardziej lubie "Postrzyżyny"!!!
                      • joe_stru Czyli dziś! 05.06.03, 07:34
                        wiem , wiem , miałem ogłosić , ale pilnuje teraz ciszy wyborczej i parę innych
                        spraw - nie wiem za co się brać!
                        Jest tak - mam Franz Haas Manna '99 - w lodówce , albo mozelski Riesling ,
                        podobno pyszny , albo np. Chateau de Rolland Barsac '95 , na deser.
                        mam jeszcze sporo niezłych Aszu , ale one są półlitrowe, więc chyba odpada , po
                        naparstku by wyszło.Eiswein też mały , podobnie Ausbruch z 1981!Nie podaje
                        producentów , bo chyba na razie nie ma sensu. Ja mam największy apetyt na tę
                        Mannę , głosujcie.
                        Jest w końcu jakieś składkowe?? Można w tej knajpie płacić kartą???
                        Więcej pytań nie mam:))
                        Będziemy przed 20 "na sklepie" pzdr.
                        • Gość: star Re: Czyli dziś! IP: czech:* / 192.168.5.* 05.06.03, 10:15
                          Witam!

Ja tam od dziecinstwa kaszka manna sie zajadalem, wiec ...
                          jak najbardziej Haas.
                          Male Aszu na deser ... mhm, moge wziac ze soba naparstek.
                          Mamy podobno tez cos skladkowego od Cecile.

Pozdrawiam
                          star
                        • Gość: star Re: Czyli dziś! IP: czech:* / 192.168.5.* 05.06.03, 10:17
                          Zreszta Haas pasuje bo wtedy tutta musica italiana !
                          Z iloscia nie przesadzajmy bo jak moja nauczycielka od francuskiego nie
                          przyjdzie ( co jest wysoce prawdopodobne ) to bedzie nas 7.

Pozdrawiam
                          star
                        • hania_76 Do Joe 05.06.03, 10:21
                          Joe, piliśmy ze Stasiem Muller Thurgau od Franza Haasa - niebo w gębie. Daj
                          znać jak ta Manna.
                          Miłego spotkania! :-)
                        • Gość: panowca Re: Czyli dziś! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.06.03, 14:49
                          Powiesz szczerze, że brakowało mi czegoś słodkiego (Tokaj) na koniec - w końcu
                          w CZeskim Filmie jest też cukrarnia ale skoro macie ochote na
                          >
                          > mam Franz Haas Manna '99 >
                          składkowego nie ma bo są wina od Cecile z Vinariusa
                          DEO nie zapomnij kieliszków i ewentualnie tej lodówkichociaż ja mam schładzacz
                          Vacu Vin
                      • hania_76 Re: OT: czeskie filmy 05.06.03, 10:18
                        giorgio_primo napisał:

> A ja najbardziej lubie "Postrzyżyny"!!!

Giorgio, a czytałeś książkę? Ja w niektórych momentach dostawałam spazmów ze
                        śmiechu :-) Filmu niestety nie widziałam.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka