Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wrazenia po Czeskim Filmie ... czyli Wroclaw pije

IP: czech:* / 192.168.5.* 06.06.03, 16:28
    Z ramienia nieformalnego zrzeszenia winnych Wroclawian pozwalam sobie
    zapoczatkowac watek dotyczacy wrazen z degustacji bieli
    ( licze na ustosukowanie sie pozostalych uczestnikow !!!):

Nadmienie, ze win bialych w zime nie pilem wiec to co pisze ponizej
    mozna traktowac z przymruzeniem oka ( albo i 2 ).

Ciekawe blind Chardonnay tasting:
    www.wine-pages.com/organise/harpchar.htm
    W kolejnosci zdarzen:

1) Chardonnay, 2001, VdP d'Oc, Domaine du Fresquet ( merci Cecile !)
    smak goryczki, galki muszkatulowej ( gdzies czytalem o tej galce i voila !),
    aromat pieprzny , lekko alkocholowa koncowka, lekko przydymione ( dymem
    papierosowym z sasiedniej sali ), lekko naftowy posmak - w sumie ok jak za ta
    cene

2) Gruner Veltliner, 2001, Loibner, Stierschneider,
    Super - moj pierwszy Veltliner - zdecydowany mistrz tej degustacji - aromat
    cytrusowy, dluga kocowka, cudna swiezosc i kwasowosc

3) Manna, 1999, Haas,
    No coz po 2) - mialo pecha to wino wystepowac, taka to juz tradycja ze
    pierwsze wino od milego skadinad czlowieka z forum i branzy jakos nie ma u
    mnie szczescia ( wyjatek Cecile !)
    wino do wachania - brzoskwinia i ..., ze smakiem gorzej, troche przyjemnej
    goryczki

4) Rossj-Bass, 2000, Gaja
    No coz trudno byc obiektywnym jak sie z nim po swiecie czlek najezdzil -
    swietne, cytrusowe ale i orzezwiajace, aromat dosc zlozony ( czyli nie wiem
    co) lekko slodkawe w smaku, dosc oryginalne, koncowka stalowa

5) Chardonnay, Zenato, 1999 (?)- prosze o uzupelnienie danych
    Podzielilo los 3) smak krotko sie utrzymujacy, aromat mineralny

6) Hermitage du Fresquet, mhm - wyrazista kwasowosc

W sumie zadne z nich nie bylo robione w stylu 'full oak'

Dla mnie pod wzgledem wrazen od najlepszego: 2, 4, 3, 5 ( 4 , 3, 5 dosc
    podobne)
    ( ale kolejnosc spozycia mogla miec spory wplyw na wrazenie ).
    Poniewaz 1 i 6 sa z innej kategorii cenowej wiec osobno: 1, 6.

A teraz troche z innej bajki - czyli Petit Nez du Vin:
    Na prosbe anonimowych ... publikuje wyniki wachania olejkow eterycznych ( nie
    pilismy, chociaz ...) - sorry za skroty:

v w x y z a
    1)swierk las iglasty z eukaliptus swierk pinia sosna kamfora
    przewaga sosny zywica zywica sosna
    ( zywica) terpent
    2)fiolek kwiat lawendy kapiel dla lawenda lawenda lawenda cyprys
    niemowlat- ale tez cypisek
    olejek mydlo
    pieleganc.
    3)gfruit skorka pom. pomarancza pomaran grapef skorka cytrus
    kwiat mandary pomara grapef
    4)brzosk brzoskwinia brzoskwinia brzosk marakuj czeres brzosk
    wisnia
    5)ananas landrynka landrynki ananas landry liczi malino
    landryn landry
    6)pomara vanilia skorka pom. skorka limonka cytryn skorka
    cytr., pomara
    cytryna
    7)eukali szyszki eukaliptus jodla sosna sosna kamfor
    sosna zywica sosna
    iglaste terpen
    zywica
    8)cytryn cytryna cytryna cytryna cytrus skorka eukali
    cytr.
    9)cherry ? ( mowia ze marcepan - guma ? landry migdal
    Donald) olejek migd Donald migdal
    do ciasta

Bylem pelen podziwu dla uczestnikow.
    A mistrzem w tym jest 10-letnia corka mojego znajomego - 7 zapachow bez pudla
    w tym fiolek.

Pozdrawiam
    star

ps.
    Do Wroclawian :
    bardzo sie napalilem na ew. spotkanie pt. Rhone
    (ChdP)- szczegolnie poczytawszy o '94 ChdP - dobre.
    Do Joe - wymawia sie Ch. de la Gardine [-in] jak w farine ( maka ).

Ja mam male de la Roquette '99 ( od Vieux Telegraph ) - zly rozcznik ale wino
    chyba niezle.

Mozna by dolozyc: 2000 z Nicolas, cos od Cecile, i Clos de l'Orato... i ew.
    Club de Sommeliers - ok. 50zl - jak za ta cene dobre.

No ale to do dyskusji.

Obserwuj wątek
      • Gość: star Re: Nez du vin lepiej sformatowany ?? IP: czech:* / 192.168.5.* 06.06.03, 16:46
        ----------------v--------------w----------x---------y----------z-------a-----
        1)swierk--las iglasty z---eukaliptus---swierk-----pinia-------sosna---kamfora
        ----------przewaga sosny---------------zywica-----zywica------sosna----------
        ----------( zywica)-------------------------------------------terpent--------
        2)fiolek--kwiat lawendy---kapiel dla---lawenda----lawenda-----lawenda-cyprys-
        --------------------------niemowlat----ale tez------------------------cypisek
        --------------------------olejek-------mydlo---------------------------------
        --------------------------pieleganc.-----------------------------------------
        3)gfruit--skorka pom.-----pomarancza---pomaran----grapef------skorka--cytrus-
        --------------------------kwiat--------mandary----------------pomara--grapef-
        4)brzosk--brzoskwinia-----brzoskwinia--brzosk-----marakuj-----czeres--brzosk-
        --------------------------------------------------------------wisnia---------
        5)ananas--landrynka-------landrynki----ananas-----landry------liczi---malino-
        ---------------------------------------landryn------------------------landry-
        6)pomara--vanilia---------skorka pom.--skorka-----limonka-----cytryn--skorka-
        ---------------------------------------cytr.,-------------------------pomara-
        ---------------------------------------cytryna-------------------------------
        7)eukali--szyszki---------eukaliptus---jodla------sosna-------sosna---kamfor-
        ---------------------------------------sosna------------------zywica--sosna--
        ---------------------------------------iglaste----------------terpen---------
        ---------------------------------------zywica--------------------------------
        8)cytryn--cytryna---------cytryna------cytryna----cytrus------skorka--eukali-
        --------------------------------------------------------------cytr.----------
        9)cherry--?--( mowia ze---marcepan-----guma-------?-----------landry--migdal-
        ----------Donald)---------olejek migd--Donald-----migdal---------------------
        --------------------------do ciasta------------------------------------------

I co i pewno znowu zle ???
        • Gość: star mam dosc zabawy - wysiwyg to to nie jest IP: czech:* / 192.168.5.* 06.06.03, 16:47
      • panowca uzupełniam 07.06.03, 10:17

>
        > 5) Chardonnay, Zenato, 1999 (?)- prosze o uzupelnienie danych
        >

Chardonnay Riserva Sergio Zenato 2000
        I.G.T.roczna produkcja: 6,800 butelek - cena na półce 119,-
        srki nie ma zbyt wiele czasu - ustosunkuję się później - musze to przetrawić
        • Gość: star Re: uzupełniam IP: czech:* / 192.168.5.* 07.06.03, 13:47
          Ja tez Rossj-Bass cena na polce ok. 25E - zgadnijcie gdzie ?

pozdrawiam
          star
      • joe_stru Re: Wrazenia po Czeskim Filmie ... czyli Wroclaw 07.06.03, 17:28
        Gość portalu: star napisał(a):

> W kolejnosci zdarzen:
        >
        > 1) Chardonnay, 2001, VdP d'Oc, Domaine du Fresquet ( merci Cecile !)
        > smak goryczki, galki muszkatulowej ( gdzies czytalem o tej galce i voila !),
        > aromat pieprzny , lekko alkocholowa koncowka, lekko przydymione ( dymem
        > papierosowym z sasiedniej sali ), lekko naftowy posmak - w sumie ok jak za ta
        > cene
        -----> niezłe , VdP zwykle są gorsze , warte tych pieniędzy niewielkich.

> 2) Gruner Veltliner, 2001, Loibner, Stierschneider,
        > Super - moj pierwszy Veltliner - zdecydowany mistrz tej degustacji - aromat
        > cytrusowy, dluga kocowka, cudna swiezosc i kwasowosc
        ----->świetne wino , dodam , że miało bardzo ciekawą pieprzową końcówkę.
        Zresztą ten pieprz był też w aromacie.
        >
        > 3) Manna, 1999, Haas,
        > No coz po 2) - mialo pecha to wino wystepowac, taka to juz tradycja ze
        > pierwsze wino od milego skadinad czlowieka z forum i branzy jakos nie ma u
        > mnie szczescia ( wyjatek Cecile !)
        > wino do wachania - brzoskwinia i ..., ze smakiem gorzej, troche przyjemnej
        > goryczki
        ----->a moim zdaniem nie było źle. Fakt ,że aromat obiecywał może nieco
        więcej , ale i tak było co pić. To wino to mieszanka fermentowanego w drewnie
        chardonnay , sauvignon , traminera i rieslinga. Moim zdaniem właśnie tego
        ostatniego było w nim najwięcej.

> 4) Rossj-Bass, 2000, Gaja
        > No coz trudno byc obiektywnym jak sie z nim po swiecie czlek najezdzil -
        > swietne, cytrusowe ale i orzezwiajace, aromat dosc zlozony ( czyli nie wiem
        > co) lekko slodkawe w smaku, dosc oryginalne, koncowka stalowa
        ----->mnie przeciwnie , nie wydało się specjalnie oryginalne. Było dokładnie
        takie jakiego się spodziewałem. porządne chardonnay po prostu. Dobre.

> 5) Chardonnay, Zenato, 1999 (?)- prosze o uzupelnienie danych
        > Podzielilo los 3) smak krotko sie utrzymujacy, aromat mineralny
        ----->Jak dla mnie jednak rozczarowanie. Wina od Zenato lubię , po tym
        spodziewałem się czegoś klasy np. Ripassy , taka sama cena. To było takie
        międzynarodowe ch. nic ponadto.

> 6) Hermitage du Fresquet, mhm - wyrazista kwasowosc
        ---->nie muszę do niego wracać.

> W sumie zadne z nich nie bylo robione w stylu 'full oak'
        >
        > Dla mnie pod wzgledem wrazen od najlepszego: 2, 4, 3, 5 ( 4 , 3, 5 dosc
        > podobne)
        > ( ale kolejnosc spozycia mogla miec spory wplyw na wrazenie ).
        > Poniewaz 1 i 6 sa z innej kategorii cenowej wiec osobno: 1, 6.

---->Moja kolejność : 1 - ex equo Austriak i Manna , 3. Gaja , 4.Zenato , 5.VdP
        Chardonnay , 6.kupaż VdP. Fajnie było !!!
      • Gość: docg Re: Wrazenia po Czeskim Filmie ... czyli Wroclaw IP: 212.160.147.* 09.06.03, 09:20
        dla mnie: nr 1 - Manna 1999 Franz Haas, bardzo dobre, ciekawy aromat; nr 2 -
        Smaragd Stierschneidera (gruve, 2001), trochę za lekki, ale dobry; nr 3 - ex
        aequo Gaja (spodziewałem się więcej) i Zenato (znałem wcześniej). W innej
        kategorii wagowej były wina od Cecile (dzięki!) - Hermitage de Fresquet (słabe,
        niestety) i Chardonnay VdP d'Oc - zaskakujące Chardonnay, chyba celowo robione
        w może nawet przesadnie starym stylu.
        Muszę jeszcze dodać, że degustowaliśmy w kieliszkach Schott Diva Weisswein -
        fajne, polecam.
        pozdrawiam
      • Gość: panowca Re: Wrazenia po Czeskim Filmie ... czyli Wroclaw IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.03, 10:14
        Zauważcie, że kolejność ocen z grubsza (wyłączając Wędepeje) pokrywa się z
        kolejnością picia - myślę żę rozwiązaniemi drogą ku rzeczywiście obiektywnym
        ocenom jest niestety degustacja w ciemno - degustacja właściwa czyli tych 5 (
        kieliszków ustawionych jeden za drugim i próbowanie z wypluwaniem aby odbiór
        ostatniego wina (które może byc zbyt subtelne w stanie lekkiego rozweselenia
        winnego)był równie wyraźny jak odbiór pierwszego.

Jeśłi chodzi o mnie to chyba wciaż jestem za mały żeby dokonać takiej ocny jak
        pozostali. Raz że nie czyniłem notatek dwa dla mnie te wina były trochę z
        innych bajek - jedno co je łączyło to cena.
        Żadne nie było tragiczne. Dobrego G. Veltlinera (Bruendlayer) już piłem nie raz
        i byc może rzeczywiście dobrego Smaragda przyjałem za normę. Manna była
        odkryciem - zajęty kolejny bastion na drodze mojego winnego poznania. Rossij
        Bass Gaji - gdzież mi oceniać legendę. No a ZEnato cóż znam je dobrze piłem
        parę raze - miało dla mnie nieco wyidealizowany wizerunek genialnego wina z
        grupy Reserva Sergio Zenato. Co do wina , które dostaliśmy od Cecile myślę że
        gdybyśmy zrobili ślepy test byłoby co najmniej tyle zabawy co z fiolkami
        zapachowymi od stara. Bowiem Ch. z D. du Fresquet był zaskakująco dobry.
        JEdno chchiałem tylko dodac na koniec - jeśli współczynnik "udaności" naszych
        spotkać będzie przyrastał w takim tempie to ja jestem spokojny o naszą dobrą
        zabawę przez najbliższe parę lat. Nieco patetycznie na koniec mi wyszło.
        PS. Przypomnijcie mi link na prywatne forum amstiej (-ego) gdyż chciałem
        wystawić tylną częśc ciała na razy forumowiczów...
        • docg Re: Wrazenia po Czeskim Filmie ... czyli Wroclaw 11.06.03, 09:05
          Gość portalu: panowca napisała:
          (...)
          > PS. Przypomnijcie mi link na prywatne forum amstiej (-ego) gdyż chciałem
          > wystawić tylną częśc ciała na razy forumowiczów...
          -------> tylna część możesz tutaj też wystawić :-))
          co do degustacji, to chciałem dorzucić dwie uwagi. Pierwsza to opinia mojej
          żony - jej podobnie jak mi najbardziej smakowała Manna, a potem gruve. Druga
          uwaga, taka bardziej ogólna: utarła się taka nowa świecka tradycja, że po
          degustacji pojawiają się klasyfikacje, które wino było najlepsze itd. Myślę, że
          przywiązujemy do nich zbyt dużo uwagi, bo to nie jest żaden konkurs, medali nie
          przyznajemy, a spotykamy sie po to, żeby spróbować kilku win, które uważamy za
          ciekawe. Tym bardziej, że zauważyłem, że po takim próbowaniu 6 różnych win
          najbardziej pamięta się te, które miały jakiś wyraźny, odbiegający od innych
          aromat lub smak. Ja najlepiej zapamiętałem smak gruve, ale to wcale nie znaczy
          ze było to wino lepsze od np. zenato. A medal należy się Panuowcy za
          zorganizowanie takiego świetnego lokalu! :-))
          pozdrawiam
          • Gość: star Re: Wrazenia po Czeskim Filmie ... czyli Wroclaw IP: czech:* / 192.168.5.* 11.06.03, 13:06
            Bije sie w piers za ustalenie nowej tradycji , swieckiej jak slusznie zauwazono
            i obiecuje sumiennie ze nigdy wiecej to sie nie powtorzy - przynajmniej do
            nastepnej degustacji.

Jednak kobieta ten swiat stoi - tu usmiech do Pani DOCG !

Co do lokalu to rzeczywiscie: swietne sery z niemniej interesujacymi dodatkami,
            no i kameralny nastroj. Dzieki Ci PanieOwco ! Co tam medal, ja bym nawet Orla
            Bialego wreczyl !

Takze nie nalezy zapominac o prezentach o Cecile - Merci!

Pozdrawiam
            star

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka