Gość: marbu IP: *.visp.energis.pl 15.06.03, 18:04 Potocznie sądzi się że w Hiszpanii nie robi sie dobrych białych win. Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania_76 Re: Biała Hiszpania 15.06.03, 18:16 Sądzę, że nie jest to prawda. Białym winem, które tej wiosny najczęściej gościło na naszych stołach było właśnie wino hiszpańskie - Aura Rueda 2002. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Markiz de C-C Re: Biała Hiszpania IP: *.acn.pl / 10.64.1.* 15.06.03, 22:28 Myślę, że można trafić przyzwoite białe wino, ale osobiście nie trafiłem jeszcze nigdy na nic powyżej określenia 'przyzwoite'. Ostatnio na degustacji win z Valdepenas było jedno 'przyzwoite' wino reszta niestety nie do picia. (to znaczy nie do picie biorąc pod uwagę stosunek jakość/ cena). Poza tym na na 49 wystawianych win tylko 9 było białych - i stanowczo wyglądało, że po prostu wypada mieć choć jedno białe wino w ofercie. Dodatkowo zamiłowanie do beczki - w przypadku win czerwonych jest bardziej akceptowalne niż dla win białych. W większości tych co piłem (8 na 9) nie było nic prócz beczki.... chyba, że ktoś właśnie taki styl preferuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: Biała Hiszpania IP: 212.160.147.* 16.06.03, 14:37 ja sądzę, że potocznie wcale się tak nie sądzi. Owszem, najsłynniejsze wina Hiszpanii są czerwone, ale to wcale nie znaczy, że nie potrafią zrobić też białych. Przykład z niskiej półki - Vina Sol Torresa, bardzo fajne, bezpretensjonalne wino. Jestem pewien, że na wyższych półkach też coś się znajdzie, choćby jakaś Cava (wprawdzie musująca, ale przeważnie też biała). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fox Re: Biała Hiszpania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.03, 14:50 Polecam wizytę w piwnicach Codorniu w Katalonii, gdzie produkuje się białe wina musujące Cava. Byłem tam w zeszłym roku w maju. Kilkanaście kilometrów piwnic, pięć poziomów - zwiedza sie specjalną kolejką. NA zakończenie wspaniała degustacja kilku rodzajów Cava Codorniu. Wszystko w dodatku zupełnie za darmo. Super zaopatrzony sklepik - tu już jednak trzeba wydać parę Euro. To jest na zachód od Barcelony blisko miasteczka Villafranca del Penedes. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamwino Re: Biała Hiszpania 16.06.03, 15:14 Gość portalu: fox napisał(a): > Polecam wizytę w piwnicach Codorniu w Katalonii, gdzie produkuje się białe wina > > musujące Cava. Byłem tam w zeszłym roku w maju. Kilkanaście kilometrów piwnic, > > pięć poziomów - zwiedza sie specjalną kolejką. NA zakończenie wspaniała > degustacja kilku rodzajów Cava Codorniu. Wszystko w dodatku zupełnie za darmo. > Super zaopatrzony sklepik - tu już jednak trzeba wydać parę Euro. To jest na > zachód od Barcelony blisko miasteczka Villafranca del Penedes. W koncu jest to stolica cavy! A co do bialych hiszpanow to polecic moge oprocz (uklon dla Hani:-)) przede wszystkim wina z Rais Baixas. Region ten slynie z jednych z najlepszych bialych win w Espanii. Produkuja tu wina z odmian lokalnych: Albarino, treixadura i loureira. Wina nie czesto dojzewaja w debie z wyjatkiem rais baixas barrica. Ja pilem:Terras Gauda Albarino 2001, Don Pedro de Soutomaior 2000, Lusco 2001 i wszystkie bylo dobre lub b. dobre. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Biała Hiszpania 16.06.03, 15:11 Gość portalu: marbu napisał(a): > Potocznie sądzi się że w Hiszpanii nie robi sie dobrych białych win. Co o > tym sądzicie? Jest to o tyle prawda, że w większości przypadków w Hiszpanii jest za gorąco na zrobienie naprawdę dobrego, wysokiej klasy wina białego. Takie wino wymaga zwykle sporej kwasowości, którą osiąga się w Hiszpanii (zwłaszcza w cavach) przez zbieranie nie w pełni dojrzałych winogron, co jednak powoduje, że trudno wówczas uzyskać wina o takiej złożoności jak choćby w Austrii, w Burgundii - na której jednak słabo się znam - czy w dolinie Loary. Piłem sporo dobrych białych win z Hiszpanii (wśród tych tańczych choćby Tres Torres czy Vina Brava Torresa), ale chyba ani jednego naprawdę wybitnego. Oczywiście zupełnie inną kategorię stanowi sherry, to przecież też wina białe! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kochamwino Re: Biała Hiszpania 16.06.03, 16:14 winoman napisał: Piłem sporo dobrych białych win z > Hiszpanii (wśród tych tańczych choćby Tres Torres czy > Vina Brava Torresa), ale chyba ani jednego naprawdę > wybitnego. Torres z bialych produkuje: Nerola, Waltraud, Vina sol i Gran Vina sol, Milmanda , Fransola, Esmeralde i San Valentin jak rowniez kilka bialasow w Chile, kaliforni i pewnie niedlugo w Argentynie. Tres Torres jest tylko w formie czerwonej. Pzdr tt Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Biała Hiszpania 16.06.03, 16:38 > Piłem sporo dobrych białych win z > > Hiszpanii (wśród tych tańczych choćby Tres Torres czy > > Vina Brava Torresa), ale chyba ani jednego naprawdę > > wybitnego. > > Torres z bialych produkuje: Nerola, Waltraud, Vina sol i Gran Vina sol, Milmand > a , Fransola, Esmeralde i San Valentin jak rowniez kilka bialasow w Chile, kali > forni i pewnie niedlugo w Argentynie. Tres Torres jest tylko w formie czerwonej Od roku 2000 białe wino robione ze szczepu Parellada to rzeczywiscie Vina Brava (choć mniejszym drukiem jest napisane Tres Torres, przynajmniej na etykiecie z rocznika 2000), natomiast Parellada z roku 1999 nazywa się po prostu Tres Torres, nazwa Vina Brava jeszcze się nie pojawia. Poineważ 1999 jeszcze w sklepach tu i ówdzie stoi (choć być może należałoby powiedzieć "umiera"), użyłem obu nazw. W każdym razie to jedno z lepszych niedrogich (to znaczy poniżej 30 zł ...) białych win z Hiszpanii dostępnych w Polsce. Może i nie tylko z Hiszpanii ... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NieMy Re: Biała Hiszpania IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 24.11.03, 13:52 winoman napisał: > Od roku 2000 białe wino robione ze szczepu Parellada to > rzeczywiscie Vina Brava (choć mniejszym drukiem jest > napisane Tres Torres, przynajmniej na etykiecie z > rocznika 2000), (...) W każdym razie to jedno z lepszych > niedrogich (to znaczy poniżej 30 zł ...) białych win z > Hiszpanii dostępnych w Polsce. Może i nie tylko z > Hiszpanii ... Pilem to wino (rocznik 2000)w weekend i bardzo mi smakowalo, niestety nie wyczulem w nim zapowiadanych na kontretykiecie jablek i ananasow ale to pewnie wina mojego slabego nosa. Ogolnie wino bardzo owocowe i rzeskie. pozdrawiam NieMy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paniowca Re: Biała Hiszpania IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.06.03, 17:39 Biała rioja Muga, rewelacja !!! Odpowiedz Link Zgłoś
panowca Re: Biała Hiszpania 16.06.03, 18:20 NIe mam z tym nic wspólnego tzn. z tą Pania jak najbardziej wspólne mam wszystko ale dzi mi o ten post - to miłe ze zdecydowała się coś napisac ma zdecydowanie lepsza pamięć niż ja, ale pamiętam ,że na festiwalu wina rzeczywiście zakochała sie w białej riosze Mugi - ja zresztą też b yłem nim zachwycony uważam też, że rewelacyjne jest chardonnay Fermentado en barrica Vinas del Vero 1998 - szkoda, że już go nie będzie w sprzedaży niedługo oba wina prezentują raczej poważny typ białasów - oba fermentują w beczkach i maja trochę ciał do pokazania Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Biała Hiszpania 16.06.03, 18:26 panowca napisał: > uważam też, że rewelacyjne jest chardonnay Fermentado en barrica Vinas del Vero > > 1998 Potwierdzam! Rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
panowca Re: Biała Hiszpania 16.06.03, 18:54 zapomniałem dodać że kosztuje 88 zł niestety Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Biała Hiszpania 16.06.03, 18:59 Ale "podstawowe" chardonnay jest tańsze i też bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panowca Re: Biała Hiszpania IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.03, 19:26 zgadza się - 50 zł - jak nie lubie chardonnay tak uważam je za przyzwoite - chociaż mówi się, że wina Vinias del Vero (Somontano) są bardzo mało hiszpańskie zwłaszcza przez takie jednoszczepowe przykłady jak chardonnay, gewurztraminner czy czerwone merlot i cs - a wracając do tematu - akurat ich gewurztraminera uważam za ciekawostkę, ale niewartą swej ceny (85 zł)subtelnośc tramina została tutaj zamieniona w wodnistość - to takie dobre leciuchne "winko" - kiedy otworzyłem w sklepie wszystkim smakowało ale mało kto kupił - jestem niewdzięcznikiem - dopóki nie miałem gewurztraminera alsackiego VdVero dzielnie trwał na półce i dorobił się nawet czterech stałych odbiorców Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Biała Hiszpania 24.11.03, 16:32 Gość portalu: marbu napisał(a): > Potocznie sądzi się że w Hiszpanii nie robi sie dobrych białych win. Co o > tym sądzicie? Kilka dni temu miałem okazję próbować kilkanaście białych win z La Manchy i muszę powiedzieć, że w większości przypadków byłem przyjemnie zaskoczony. Królujący tam wśród białych szczepów Airen nie jest może szczepem wybitnym, ale przy odrobinie wysiłku można z niego zrobić wino porządne, a nawet dobre. Jeśli połączyć jakośc z ceną (często ok. 1 euro za butelkę, oczywiście u producenta i to w przypadku zakupu ilości hurtowej), zaskoczenie staje sie jeszcze większe. Gdyby tylko znalazł się w Polsce importer ... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Biała Hiszpania 24.11.03, 16:39 W Polsce jest juz importer /w Kartuzach: Kania L/. Jak znajde adres internetowy to wrzuce. Dostarczaja bezplatnie do domu niezaleznie , w ktorym miescie mieszkasz. Jezeli takie bylo Twoje pytanie.........:) Klaniam sie, M.S. Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Biała Hiszpania 24.11.03, 16:55 > W Polsce jest juz importer /w Kartuzach: Kania L/. Jak znajde adres internetowy > to wrzuce. Dostarczaja bezplatnie do domu niezaleznie , w ktorym miescie > mieszkasz. > Jezeli takie bylo Twoje pytanie.........:) Wina, które próbowałem pochodziły od firm szukających importera. W Kartuzach jest Wine-express www.winexpress.com.pl czyli Kania Lodge, ale nie mają w ofercie win białych, przynajmniej strona www ich nie wymienia. Jeśli John Borrell (właściciel) niedawno zdecydował się na import, cieszę się, ale producenci nic o tym nie mówili. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapusta Re: Biała Hiszpania IP: *.acn.waw.pl 25.02.04, 13:19 polecam biala rioje z gron viura fermentado en barrique conde de valdemar (50) i chardonnay z navarry chivete collection 125 2x drozej ale warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panowca Re: Biała Hiszpania IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.02.04, 14:24 dobrze , że odświezyłes ten wątek bo ostatnio zachwycił mnie Sauvignon blanc Riscala z Ruedy 46 zł - pooolecam szlachetne cytrusiki chyba powtórzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapusta Re: Biała Hiszpania IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.02.04, 15:20 a gdzie kupiles??? jestem z wawy. kapusta@konin.lm.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek-t Re: Biała Hiszpania IP: *.chello.pl 25.02.04, 21:59 W Warszaiwe można to wino kupić min. w sklepie "La Cave" na Mokotowskiej 56 lub w FW&S na Siennej 39 (dawny lokal Piwnic Prohibicji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapusta Re: Biała Hiszpania IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.02.04, 22:02 dzieki! wpadne i kupie... Odpowiedz Link Zgłoś