Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Clos Fantine, AOC Fagueres

IP: 212.160.147.* 18.07.03, 08:41
    Nie sposób siedzieć cicho, kiedy w winnym życiu człowieka pojawia się wino
    warte osobnego wątku. Styl Vinariusa już znam, więc Clos Fantine mnie nie
    zaskoczyło, aby oddać jego charakter najlepiej posłużyć sie klasykiem, czyli
    sformułowaniem Małego Bieńczyka: "porządne, europejskie garbniki". Oczywiście
    aromat świetny, trochę wiśniowy; wino zdecydowanie do jedzenia. Polecam.
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: star Re: Clos Fantine, AOC Fagueres IP: czech:* / 192.168.12.* 18.07.03, 15:31
        Clos Fantine, 1999, Faugeres:
        Akurat tez otworzylem - wisnie jak najbardziej, ale tez troche przyprawowo -
        eukaliptusowe. Z tymi garbnikami (porzadne?) to chyba lekka przesada - ale
        dobrze przynajmniej, ze sa obecne.

Pozdrawiam
        star

ps. Troche duzo ostatnio win langwedockich wiec i o zachwyt coraz trudniej.

ps. 2: I ciekawostka - mianowicie zapach marchwi w winie otwartym zbyt dlugo i
        w zlych warunkach ( jak doczytalem zowie sie to etanal (aldehyd octowy) i ma
        aromat zgnilych jablek lub rumianku wg Priewe). Spotkaliscie ? Poczatkowo
        aromat wydawal sie nawet atrakcyjny.

• amsti Re: Clos Fantine, AOC Fagueres 18.07.03, 15:59
          Gość portalu: star napisał(a):

> > ps. 2: I ciekawostka - mianowicie zapach marchwi w winie otwartym zbyt
          dlugo i
          > w zlych warunkach ( jak doczytalem zowie sie to etanal (aldehyd octowy) i ma
          > aromat zgnilych jablek lub rumianku wg Priewe). Spotkaliscie ? Poczatkowo
          > aromat wydawal sie nawet atrakcyjny.
          >

tak, ale takie wino to juz w zasadzie do wylania :)

• Gość: pnwc Re: Clos Fantine, AOC Fagueres IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.07.03, 17:54
        podpisuję sie obiema rekami już kiedyś się zachwycałem tym winem na forum tedy
        oszczędzę czytającym poezji
      • giorgio_primo Clos Fantine, AOC Fagueres 2000 21.04.05, 13:05
        Bardzo porządne wino w dobrej relacji cena jakość.

Dobry i silny zapach, solidna budowa, przyzwoity garbnik.

Najlepsze wino z Francji jakie piłem w tym przedziale cenowym w Polsce.

Na minus (dla mojego gustu winnego):

- wino ma zbyt słodki garbnik, który kryje delikatną w tym winie kwasowość
        (której wolałbym więcej)
        - przydałoby się je lepiej sklarować, bo jest w ustach nieco "mączne"
        - końcówka krótka do średniej - i to nie byłoby problemem - ale jest lekko
        gorzkawa

Mimo tych zastrzeżeń, uważam wino za bardzo dobre w swojej kategorii cenowej.
        • Gość: star Re: Clos Fantine, AOC Fagueres 2000 IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 21.04.05, 13:25
          A sklad przynajmniej dla '98 niezwykle zrownowazony:
          Carignan 20%, Cinsault 20%, Grenache 20%, Mourvedre 20%, Syrah 20%
          mam w notatkach tylko 1999 w ktorym dosc ciekawe aromaty sie pojawily:
          sosna, eukaliptus - nota tez wysoka 6 w pelnej :-) skali 3-8
          (przy czym 3 to wino wadliwe:-)

pozdrawiam
          star

• amsti AOC Faugeres 21.04.05, 15:31
            Gość portalu: star napisał(a):

> A sklad przynajmniej dla '98 niezwykle zrownowazony:
            > Carignan 20%, Cinsault 20%, Grenache 20%, Mourvedre 20%, Syrah 20%
            >

Lubię takie kompozycje. Niektórzy producenci w Langwedocji stosują ten
            tradycyjny kupaż z doskonałym skutkiem. Tego nie piłem, ale kojarzy mi się np
            D'Aupilhac Coteaux du Languedoc Montpeyroux, też bardzo porządne wino za
            przyzwoite pieniądze

pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka