Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

mas comtal z Penedes

IP: 212.160.147.* 04.08.03, 12:17
    ostatnio mało pisze się na tym forum o winie, a więcej o ciasteczkach, więc
    powrócę ad rem. Mas Comtal, Penedes, imp. Bodega de Mentrida, cena ok. 40 zł
    (Nicolas). To wino ktoś polecał na forum i była wzmianka w MW, więc od siebie
    dodam, że to bardzo dobre wino i naprawdę warto spróbować.
    Nie wiem do czego pasuje, ja do niego jadłem sałatkę z pomidorów i papryki z
    oliwą i było OK. Wiem że taka sałatka na loundż party się nie sprawdza (bo
    się może kanapa poplamić oliwą), ale przy stole - jak najbardziej, więc
    sałatkę też polecam.
    pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • joe_stru Re: mas comtal z Penedes 04.08.03, 12:36
        Potwierdzam! Bardzo przyzwoite wino , CS Merlot i CF , ale nie specjalnie w
        bordoskim stylu. Zresztą większość win od tego importera jest dobra. Wspominany
        już tu Cep d'Art i Los Danzantes , które piłem w sobote - przyzwoity CS. La
        Xarmadę piłem tylko tę podstawową - może być , podobnie jak to którego nazwy
        zapomniałem - żółta etykieta , Terre-coś-tam. Niestety win od Bodegas de
        Mentrida we wrocławiu w Nicolasie już nie będzie. Ale warto spróbować Lehmanna
        Barossa Garnacha 2001. 33 złote , 14% alkoholu. Może trochę z tym
        przeholowali , ale winko jest ciekawe. W zakręcanej butelce nawiasem mówiąc.
        Niestety wszystkie te wina mają jedną istotną wadę. Zadne nie pachnie małymi
        ciasteczkami. Mało - średnimi ani dużymi takze nie.pzdr.
      • kochamwino Re: mas comtal z Penedes 04.08.03, 13:38
        Gość portalu: docg napisał(a):

> ostatnio mało pisze się na tym forum o winie, a więcej o ciasteczkach, więc
        > powrócę ad rem. Mas Comtal, Penedes, imp. Bodega de Mentrida, cena ok. 40 zł
        > (Nicolas). To wino ktoś polecał na forum i była wzmianka w MW, więc od siebie
        > dodam, że to bardzo dobre wino i naprawdę warto spróbować.
        > Nie wiem do czego pasuje, ja do niego jadłem sałatkę z pomidorów i papryki z
        > oliwą i było OK. Wiem że taka sałatka na loundż party się nie sprawdza (bo
        > się może kanapa poplamić oliwą), ale przy stole - jak najbardziej, więc
        > sałatkę też polecam.
        > pozdrawiam

Potwierdzam, ze jest to bardzo dobre wino zreszta ich wina na ogol maja bardzo
        dobry stosunek jakosci do ceny. W wiekszosci sa to ciekawe mieszanki szczepow
        atlatyckich z hiszpanskimi. Niebawem pojawi sie tzw. wyzsza polka Mas Comtal.
        Dostalem juz te winka do degustacji i niebawem opisze. Ostatnio pilem z Hania i
        Stasiem mieszanke z penedes Muller-Thurgau z Pinot Blanco....bardzo sympatyczne
        wino. W smaku myslalem, ze dodali niewielka czesc muscata. Pewnie niedlugo sie
        pojawi.

pzdr
        • hania_76 Re: mas comtal z Penedes 04.08.03, 13:53
          kochamwino napisał:

Niebawem pojawi sie tzw. wyzsza polka Mas Comtal.
          > Dostalem juz te winka do degustacji i niebawem opisze. Ostatnio pilem z Hania
          i
          >
          > Stasiem mieszanke z penedes Muller-Thurgau z Pinot Blanco....bardzo
          sympatyczne
          >
          > wino. W smaku myslalem, ze dodali niewielka czesc muscata. Pewnie niedlugo
          sie
          > pojawi.

Potwierdzam, że bardzo sympatyczne wino! Niestety również nie pachniało małymi
          ciasteczkami, tylko gruszkami, ale w smaku miało odrobinę wanilii i jakby
          szczyptę cynamonu, więc trochę do ciasteczek podobnie.
      • docg to jeszcze... 05.08.03, 08:07
        zapytam tych, którzy pili inne wina od tego importera, a w szczególności,
        oprócz Mas Comtal, także "Cep del Art" i "Baldomar", które z nich jest waszym
        zdaniem najlepsze?
        pozdrawiam
        p.s.
        przypominam że nazwa tego forum brzmi "wino", powtarzam: "WINO", a nie "małe
        ciasteczka"! :-)))
        • hania_76 Re: to jeszcze... 05.08.03, 10:11
          Piłam Cep del Art - łagodne, jeżynowo-wiśniowe, zrównoważone. Raczej nie cookie
          monster :-P
          • Gość: menel Re: to jeszcze... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.03, 11:55
            Pamiętacie wino marki "Wino". To był aromat.Inżynier Mamoń był jego
            koneserem.Pozdrawiam wszystkich snobów.Dla was wino o zapachu szamba będzie
            czymś wspaniałym,bo w towarzystwie tak wypada.Polecam film "Rejs".To o was.
            • Gość: Barca Re: to jeszcze... IP: *.red.retevision.es 05.08.03, 12:43
              Pomijając wypowiedź poprzednika, którą sobie sam wystawia laurkę, powiem Wam
              moi drodzy, że pijacie z tej Hiszpanii straszne śmieci, a piszecie o nich jak o
              winie.

Pozdrówka!
              • Gość: menel Re: to jeszcze... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.03, 12:49
                Gość portalu: Barca napisał(a):

> Pomijając wypowiedź poprzednika, którą sobie sam wystawia laurkę, powiem Wam
                > moi drodzy, że pijacie z tej Hiszpanii straszne śmieci, a piszecie o nich
                jak o
                >
                > winie.
                >
                > Pozdrówka!
                Ja już wspominałem o szambie:-))
              • amsti Skąd taki wniosek? 05.08.03, 12:54

> powiem Wam
                > moi drodzy, że pijacie z tej Hiszpanii straszne śmieci,

Hm, w takim razie zarekomeduj coś dobrego dostępnego u nas w cenie 40-50 pln.
              • Gość: docg Re: to jeszcze... IP: 212.160.147.* 05.08.03, 13:32

> Pomijając wypowiedź poprzednika, którą sobie sam wystawia laurkę, powiem Wam
                > moi drodzy, że pijacie z tej Hiszpanii straszne śmieci, a piszecie o nich jak
                o winie.
                -------------->
                a mi te "śmieci" w postaci "Mas Comtal" smakują. Nie tak dawno piłem
                przywiezione z Hiszpanii Tionio 99 (RdD) od Parxeta, za 14 € (przypuszczam, że
                musiało stać ze 2 półki wyżej od prawdziwych "śmieci" w 5-litrowych baniakach
                za 5 €), i wiesz, że było zdecydowanie gorsze od Mas Comtal?
                pozdrawiam
            • Gość: docg Drogi Menelu! IP: 212.160.147.* 05.08.03, 13:49
              czy wiesz, co to jest hobby? To jest takie zjawisko, że ktoś się czymś
              interesuje, poświęca temu z własnej woli swój czas i bawi go to. Tak jest w
              przypadku większości stałych forumowiczów, których hobby jest wino. Wiem, że
              dla przeciętnego Polaka kwota 50 zł za butelkę wina wydaje się wygórowana (nie
              mówię o Tobie, tylko o przeciętnym Polaku). To jest kwestia wyboru, na co kto
              wydaje swoje pieniądze, niezależnie od tego, ile ich ma. Czy nazwiesz snobami
              również tych, którzy kupują płyty po 50 zł, rowery po 1000 (bo można też kupić
              za 200, podobno inż. Mamoń na takim jeździł), spodnie za 100 zł (bo są też za
              30) abo trampki za 300 (bo są też za 50)? Zastanów się chwilę, o czym mówisz i
              wyluzuj troszkę. Co do rejsu, to on jest o nas wszystkich, pewnie nawet nie
              wiesz, jak bardzo.
              pozdrawiam
              p.s. "Wino marki wino" pamiętam, wypiłem go sporo w swoim życiu i faktycznie,
              kiedyś było znacznie lepsze.

Gość portalu: menel napisał(a):

> Pamiętacie wino marki "Wino". To był aromat.Inżynier Mamoń był jego
              > koneserem.Pozdrawiam wszystkich snobów.Dla was wino o zapachu szamba będzie
              > czymś wspaniałym,bo w towarzystwie tak wypada.Polecam film "Rejs".To o was.
              • joe_stru Re: Drogi Menelu! 05.08.03, 14:07

Wiem, że
                > dla przeciętnego Polaka kwota 50 zł za butelkę wina wydaje się wygórowana
                (nie
                > mówię o Tobie, tylko o przeciętnym Polaku).

--->Ale nie dla Barca. Dla barca jest to kwota wydołowana.

PS. he , i dałem się podpuścić:)))
              • kochamwino Re: Drogi Menelu! 05.08.03, 14:15

> czy wiesz, co to jest hobby? To jest takie zjawisko, że ktoś się czymś
                > interesuje, poświęca temu z własnej woli swój czas i bawi go to. Tak jest w
                > przypadku większości stałych forumowiczów, których hobby jest wino. Wiem, że
                > dla przeciętnego Polaka kwota 50 zł za butelkę wina wydaje się wygórowana (nie
                > mówię o Tobie, tylko o przeciętnym Polaku). To jest kwestia wyboru, na co kto
                > wydaje swoje pieniądze, niezależnie od tego, ile ich ma. Czy nazwiesz snobami
                > również tych, którzy kupują płyty po 50 zł, rowery po 1000 (bo można też kupić
                > za 200, podobno inż. Mamoń na takim jeździł), spodnie za 100 zł (bo są też za
                > 30) abo trampki za 300 (bo są też za 50)? Zastanów się chwilę, o czym mówisz i
                > wyluzuj troszkę. Co do rejsu, to on jest o nas wszystkich, pewnie nawet nie
                > wiesz, jak bardzo.
                > pozdrawiam
                > p.s. "Wino marki wino" pamiętam, wypiłem go sporo w swoim życiu i faktycznie,
                > kiedyś było znacznie lepsze.
                >
                >
                > Gość portalu: menel napisał(a):
                >
                > > Pamiętacie wino marki "Wino". To był aromat.Inżynier Mamoń był jego
                > > koneserem.Pozdrawiam wszystkich snobów.Dla was wino o zapachu szamba będzi
                > e
                > > czymś wspaniałym,bo w towarzystwie tak wypada.Polecam film "Rejs".To o was
                > .

Z tymi tramkami, spodniami i plytami to sporo przesadziles!!! mozna na stadionie zdecydowanie taniej kupic:-)

A tak na marginesie to kolega Barca pija tylko l'ermite, vege no i moze jeszcze Clos Mogador??
                Mas Comtal ma bardzo pochlebne recenzje zarowno u nas jak i przede wszystkim w Espanii!!! na dowod przeczytaj sobie (jesli znasz hiszpanski) artykul "smieciowej" gazety El Mundo. (art. przetlumaczyl mi Carlos Marrodan Casas ktory zajmuje sie tlumaczeniem literatury hiszpanskojezycznej)

Chyba dzis sprobuje "smieciowego" Cristiari d'Alos Merlot 2002 Costers del Segre od meneli z Vall de baldomar.

pzdr
                • hania_76 A ja myślę, że 05.08.03, 14:24
                  powinniśmy powrócić do omawiania win niemieckich i studiów porównawczych nad
                  małymi i dużymi ciasteczkami.
                  • kochamwino Re: A ja myślę, że 05.08.03, 14:30
                    hania_76 napisała:

> powinniśmy powrócić do omawiania win niemieckich i studiów porównawczych nad
                    > małymi i dużymi ciasteczkami.

Zaczne od Libfraumilch: czy pil ktos z was ten nadzwyczajny nektar germanskiego dionizosa i blauer Flasche??
                    • hania_76 Re: A ja myślę, że 05.08.03, 14:51
                      Jeszcze nie, ale może dzisiaj kupię i będę zagryzać ciasteczkami Bahlsen,
                      podziwiając jesiotrowy sierpniowy wieczór.
                    • Gość: docg Liebfraumilch IP: 212.160.147.* 07.08.03, 08:53
                      ale czy masz na myśli Liebfraumilch Lieblich Rot? niestety, nie piłem, ale
                      próbowałem ostatnio VdP d'Herrault abfullerowane w ojczyźnie Goethego (na
                      okładce stylizowany rycerz na qniu i adekwatna nazwa, jakaś rycerska) -
                      Luuuuuuudzieeeee, co za świństwo! dawno tak się nie krzywiłem po wypiciu wina.
                      Smakowało jak Sophia Melnik wymieszana pół na pół z wodą i dosłodzona słodzikiem
                      Za takie coś powinno się karać.
                      pozdrawiam
              • Gość: holita Re: Drogi Menelu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.03, 17:36
                Taaaaaa... Nie było mnie 2 tygodnie - i teraz sobie czytam. Czytam. Czytam. I
                dochodzę do wniosku, że gdyby ludzie nie wypowiadali się na tematy, na które
                nie mają NIC DO POWIEDZENIA, świat byłby o wiele przyjemniejszy.
                Niestety - zalewa nas fala "Meneli": w literaturze, sztuce, polityce - i na
                Forum Wino jak widać też. To przykre, ale nie pozostaje nic innego, jak się z
                tym pogodzić - i dalej robić swoje.
                Howgh.
          • Gość: star Re: to jeszcze... IP: *.math.uni.lodz.pl 12.08.03, 16:24
            Co do wrazen nt Cep d'Art to jak widac MW odczuwa (diametralnie!)
            inaczej niz Ty Haniu.
            Ciekawe jakie byly wrazenia Stasia, Joe i ... ?

Pozdrawiam z wakacji (w drodze do jednej z bardziej niemieckich czesci Wloch
            czyt. Trentino )

star
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka