Gość: theologus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 23:05 Proszę o opinie nt. tokaju aszu 5P 2000 Kereskedohaz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotr Re: Tokaj IP: 77.223.195.* 20.12.07, 19:48 Wytwornia Tokaj Kereskedohaz z satoraljauhej to najstarsza wytwornia win w reg.Tokaju.Bodaj jedyna niesprywatyzowana dotad wytwornia w tym regionie.Dla przypomnienia rok 1990/1991 to poczatek reprywatyzacji na Wegrzech-w tym rowniez w branzy winiarskiej.Jest to wytwornia o przecietnej reputacji,produkujaca raczej na ilosc a nie na jakosc.Wytwarza pelna palete win tokajskich a wiec:Eszencie,Aszueszencie/obydwie b.rzadko tj.raz na dziesiec lat albo i rzadziej/,T.Aszu 6,5,4 i 3Putt.,Szamorodni slodkie i wytr.,Tokaje z poznego zbioru/tzw.Kesoi Szuretelesu/oraz rozne monoszczepowe Tokaje-wytr.,polwytr.itd.Zeby nie bylo zludzen w/w wina nie sa najwyzszego lotu i z reguly zapelniaja polki w Marketach i tanich Sklepach na Wegrzech.U Madziarow mowi sie o takich winach- Nepi Bor/wino dla Ludu/.Pomimo iz rok 2000 byl rocznikiem znakomitym to nie spotkalem zadnej oceny i klasyfikacji T.Aszu 5 lub 6Putt. z tej wytworni/Przewodniki Win-2003,2004,2005,2006 i 2007/.Zdumiewajace-czyzby wina tego rocznika byly malo udane dla tej wytworni?.Moim zdaniem to wino to moze byc dolne xxxx a wiec 80- 85Pkt.Jesli Jestes malo wymagajacym milosnikiem Tokaju to wino bedzie z pewnoscia smakowalo,moze nawet bardzo ale prosze Mi wierzyc to jest tylko Tokajek.Nic szczegolowego nie moge powiedziec bo go nie pilem.Tej klasy Tokaje nie interesuja Mnie juz od dawna.Od 9-ciu lat Jestem niezmiennie wierny T.Aszu Szepsego/wszystkie roczniki/oraz wybiorczo tak znakomitym wytworniomjak:Kiralyudvar,Arvay J.,Oremus,Uri Borok i Disznoko/tylko znak.roczniki-1993,1999 i 2000.Nastepnym takim rocznikiem bedzie 2006,Na rynku sie pojawi w 2009/2010roku./Oczywiscie to jest ekstraklasa win w kat.win bialych slodkich,do takich win dorasta sie latami.Ale warto-moze Jestes na poczatku tej drogi?.Tylko chce ostrzec-to b.kosztowna namietnosc ale za to jaka przyjemnosc i wrazenia.A zycie tak szybko uplywa/Die Zeit vergeht sehr schnell!/.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Tokaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.07, 22:55 z ich strony- jasno i czytelnie;-) tkrt.hu/eng/03termekek.php?kat=14&bor=18 Gość portalu: Piotr napisał(a): > wytworni?.Moim zdaniem to wino to moze byc dolne xxxx a wiec 80- > 85Pkt.Jesli Jestes malo wymagajacym milosnikiem Tokaju to wino > bedzie z pewnoscia smakowalo,moze nawet bardzo ale prosze Mi wierzyc > to jest tylko Tokajek.Nic szczegolowego nie moge powiedziec bo go > nie pilem.Tej klasy Tokaje nie interesuja Mnie juz od dawna. 'tokajek' powinno byc z malej w odroznieniu od 'Mnie'; > Oczywiscie to jest ekstraklasa win w kat.win bialych slodkich,do takich > win dorasta sie latami. a czasami nawet przerasta się samego siebie... pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Tokaj IP: 77.223.195.* 21.12.07, 10:41 Szan.Kol.Star-tak to juz jest,jesli brakuje argumentow to pozostaja zlosliwosci albo mowiac lagodnie uszczypliwosci.Ida Swieta wiec nie bede odplacal pieknym za nadobne.Prosze pozwolic zlozyc Tobie i wszystkim Forumowiczom zyczenia swiateczno-noworoczne.Najchetniej to zrobie w jez.Bratankow-wszak to dzieki Nim mozemy pic te wspaniale wina.Kellemes Unnepeket Karacsonyt es Boldog Uj Evet.Dla gleboko przezywajacych Swieta B.N.-Aldott Karacsonyt/Blogoslawionego Bozego Narodzenia/.Udvezlettel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peyotl Re: Tokaj IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.07, 17:14 A niby dlaczego "dorasta się latami"? Bez sensu, to tak jakby powiedzieć, że żeby docenić mercedesa, trzeba najpierw 10 lat jeździź maluchem. Znasz się Piotrze na tokajach, ale trochę brak ci wyczucia i stylu... Najlepsze życzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: Tokaj IP: *.szpital.zgora.pl 21.12.07, 18:05 Pozdro dla Piotra jak rzadko kto wypowiadasz się kompetentnie-napis proszę co sądzisz o tokajacj ze strony www.tokajneum.de Odpowiedz Link Zgłoś