Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

książki o winie

22.01.08, 22:29
    Czy ktoś mógłby polecić jakieś dobre książki o winach?
    Chciałem bardziej zapoznać się z tym tematem.
    Obserwuj wątek
      • markiz_de_c-c Re: książki o winie 23.01.08, 11:13
        Najlepszą książką o winach będzie zbiór etykiet z wypitych przez
        Ciebie win... a na poważnie to możesz wziąć przewodniki typu Wina
        Europy BB albo Wina Świata Johnson'a - we wstępach znajdziesz ogólne
        informacje a dalej oceny, choć tu już wchodzę w sprzeczność z
        pierwszym zdaniem :-)
        • elkonar Re: książki o winie 23.01.08, 18:06
          Dzięki. Pozdrawiam :)
          • benes1 Re: książki o winie 25.01.08, 19:33
            Ja kupiłem "Kiega win"-wydanie drugie,nie wiem czy najlepsza ,ale
            najtańsza w empiku była.
            • Gość: Anankiela Re: książki o winie IP: *.uni.lodz.pl 05.05.13, 23:44
              Interesuję się szeroko pojętę tematyką wina już od jakiegoś czasu. Najbardziej rzetelne i ciekawe informacje znajduje zazwyczaj w magazynie Czas Wina. Lubię w wolnej chwili podczytywać opinie redaktorów.
      • ela556 Re: książki o winie 27.01.08, 17:25

• silling Re: książki o winie 31.01.08, 05:18
        troche z innej beczki, ale moje ulubione:

The Wines of Canada
        www.amazon.com/Wines-Canada-Classic-Wine-Library/dp/1845330072/ref=sr_1_7?ie=UTF8&s=books&qid=1201752911&sr=8-7
        The Wine Atlas of Canada,
        www.amazon.ca/Wine-Atlas-Canada-Tony-Aspler/dp/0679313346
        polecam ;)
        • silling The Philosophy of Wine, 31.01.08, 05:32
          No i oczywiscie:

Questions of Taste: The Philosophy of Wine
          www.amazon.ca/Questions-Taste-Philosophy-Jancis-Robinson/dp/019533146X/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1197907037&sr=8-1
        • Gość: madziaa Re: książki o winie IP: *.ds15.agh.edu.pl 06.02.08, 12:53
          podnosze watek... Atlas niestety jest prawie niemozliwy do zdobycia.
          Moze ktos moze plecic jeszcze inne dobre poradniki o winach? Najelpeij w wersji
          polskojezycznej.
          • wineguru Re: książki o winie 06.02.08, 13:47
            Zupełnie sensowna jest książka "Wina Świata' Wiedzy i Życia. Ma sekcję wprowadzającą do win jako takich (np. szczepy winogron, proces wytw.) oraz wiele o winach z regionów Świata. Generalnie jednak mało jest przewodników pomagających poprawić skuteczność swoich poszukiwań idealnego wina ...
          • Gość: PJ Re: książki o winie IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.08, 02:05
            Atlas JR i HJ łatwy do zdobycia jest
            wiem, bo mam

• Gość: koko The Oxford Companion to Wine IP: *.cable.ubr10.uddi.blueyonder.co.uk 17.02.08, 10:09
        Rewelacyjna ksiazka, pieknie wydana, do kupienia w Amazon.com i
        innych.
        • przemek_ex Dla początkujących 05.05.08, 09:36
          wprawdzie to nie książki ale jeśli ktoś szuka informacji ogólnych, coś dla początkujących, może się przydać, przeglądam co jakiś czas bo pojawiają się materiały na temat win... chociażby najbardziej znane szczepy win:
          expertia.pl/all/question/show/17441
          • Gość: Janek nowa książka IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.08, 11:26
            "Wino. Sztuka i nauka" James Halliday Hugh Johnson
            Czy ktoś wie, czy to wartościowa rzecz?
            • Gość: fechtmeister Re: nowa książka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.08, 11:31
              Nazwiska autorów uznane. Przeglądałem książkę w Empiku, ale nie mogę nic
              powiedzieć bo nie czytałem, zastanawiam nad kupnem.

pzdr
            • winoman Re: nowa książka 28.10.08, 11:39
              Gość portalu: Janek napisał(a):

> "Wino. Sztuka i nauka" James Halliday Hugh Johnson
              > Czy ktoś wie, czy to wartościowa rzecz?

Jeśli to przekład ich książki "The Vintner's Art", to jest to bardzo dobry wstęp
              do nieco pogłębionej wiedzy o winie, zwłaszcza o tym, jak się je robi (w winnicy
              i w winiarni). Nie jest to podręcznik, a książka dla świadomie pijących wino.
              Kto to wydał (i kto tłumaczył - od tego wiele zależy!)?

Pozdrawiam!
              • Gość: Renifer Re: nowa książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 12:55
                Wydały to Iskry a przetłumaczył Robert Piwowarski (nie wróży
                najlepiej) zaś wstęp podpisał (bo napisać tego by nie zdołał ze
                swoją zerową wiedzą) Marek Kondrat. Oznacza brednie promujące
                geszeft.

Kto wogóle wpada w TiVi i wydawnictwach, żeby zapraszać do
                programów/filmów czy książek osoby zainteresowane wyłacznie
                promowaniem swojego biznesu?
                • Gość: Janek Re: nowa książka IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.08, 13:26
                  Ja tam za Kondratem nie przepadam, wina u niego nie kupuję, ale post renifera
                  jest niepotrzebnie agresywny, właściwie to jadowity - jakie masz dowody, że MK
                  tylko "promuje geszeft"? Ja mam wrażenie, że autentycznie pokochał wino, a że
                  jego wiedza jest dość powierzchowna, to inna sprawa. Poza tym - promowanie
                  własnej działalności to nic nagannego przecież!
                  • Gość: Renifer Re: nowa książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 13:42
                    "Poza tym - promowanie własnej działalności to nic nagannego
                    przecież!"

Nie, no jasne! To nic złego. Tyle, że może gdyby zapłacił za cały
                    nakład, książkę by rozdawano za friko a nie wołali 70 zł.

Zwymiotować już w tym kraju można, gdy gdziekolwiek nie pojawi się
                    mediach temat "wino", to jak diabeł z pudełka wyskakuje ten nadęty
                    bufon snujący smętne wywody, merytorycznie warte funta kłaków.
                    Niestety krajanie kupują ten kit, więc Actorro Grosso tylko zaciera
                    rączki i zalewa darmową promocją TV, prasę i internet.

Ciemny lud i tak to kupi.
                    olalazar.blox.pl/2008/10/Marek-Kondrat-wielkim-aktorem-jest.html

• Gość: Janek Re: nowa książka IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.08, 19:11
                      Nadal nie rozumiem tej jadowitości i obelg, panie reniferze.
                      To kiepski styl.

• Gość: metełor benhałer Re: nowa książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.08, 06:18
                      renifer,

całkowicie popieram, masz absolutną rację.

dodam jescze od siebie, iż drugą część tej jakże fascynującej przedmowy do
                      rzeczonej książki napisał nijaki Pabiański, "partner" Kondrata.

Odsyłam do mojego posta "M.Kondrat w TVN Style" z 01/09/08 i późniejszej
                      "wymiany poglądów" :)

tak trzymaj

metełor benhałer

• Gość: Janek tytuł oryginału: IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.08, 13:28
                The Art and Science of Wine
                • winoman Re: tytuł oryginału: 28.10.08, 14:01
                  Jest to nowe, nieco rozszerzone wydanie książki, o której wcześniej pisałem.

Pozdrawiam!
                  • Gość: winersch Re: tytuł oryginału: IP: *.acn.waw.pl 28.10.08, 20:20
                    za kilka dni pojawi sie Wino - Andre Domine. mam już ciepły jeszcze
                    egzemplarz. To chyba najbardziej obszerne wydawnictwo do tej pory w
                    Polsce - prawie tysiac stron - naprawde warto
                    • Gość: dodosdontquack Re: tytuł oryginału: IP: *.eastwest.com.pl 28.10.08, 20:39
                      Gość portalu: winersch napisał(a):

> za kilka dni pojawi sie Wino - Andre Domine. mam już ciepły
                      jeszcze
                      > egzemplarz. To chyba najbardziej obszerne wydawnictwo do tej pory
                      w
                      > Polsce - prawie tysiac stron - naprawde warto

To świetna książka. Czy jest to uaktualnione wydanie?
                      • winersch Re: tytuł oryginału: 30.10.08, 00:15
                        Wydanie według niemieckiego z roku 2008 wydawnictwa h.f.ullmann,
                        Cena bedzie około 140 zł prawdopodobnie. Trafi do sprzedazy, między
                        innymi EMPiKów 14 listopada
                    • Gość: Janek Domine? IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.08, 13:56
                      to chyba jakaś powieśc S-M? :-)))

PS. a poważnie - ile kosztuje książka i gdzie do kupienia?
                      pozdrawiam
                    • Gość: Studdent888 Re: tytuł oryginału: IP: *.uni.lodz.pl 02.06.13, 21:27
                      Mój tata ma Encyklopedię Alkoholi Bardzo obszerna lektura o jego ulubionej tematyce.
              • bacchus1 Re: nowa książka 30.10.08, 10:01
                Zakupiłem tę książkę o której mowa i muszę powiedzieć, że jestem zadowolony z
                merytorycznego poziomu.

Wszędzie wkoło przewodniki, to już było nudne. A tu taka przyjemna pozycja.
                Nareszcie!

Czy ktoś może wie, czy i kiedy pojawi się tłumaczenie ksiązki Hugh Johnsone'a
                "Story of wine". Mam tą książkę w języku angielskim, aczkolwiek jest napisana
                zbyt literackim językiem, którego w szkołach mnie nie uczyli :)) a siedzenie nad
                książką i sprawdzając co trzecie słowo w słowniku to nie jest przyjemność...

Pozdrawiam
            • Gość: zaVIc Re: nowa książka IP: *.85-237-168.tkchopin.pl 14.01.09, 15:21
              kup... przeczytaj... oceń!
      • Gość: metełor benhałer Re: książki o winie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.08, 06:30
        Witam,

Odkładając już na bok sekowanie (ze wszech miar słuszne) tego nieszczęśnika
        Kondrata i jego partnera Pabiańskiego, to naprawdę wartościwą pozycją, obecnie
        dostępną na rynku (Empiki) jest:

STYLE i SMAKI WINA aut: Mary Ewing i Ed McCarthy

Naprawdę świetna i naprawdę to jest to o co właśnie chodzi.

Pozdrawiam

metełor-benhałer
        • Gość: Cykliści Re: książki o winie IP: *.eastwest.com.pl 30.10.08, 09:32
          Gość portalu: metełor benhałer napisał(a):

> ...to NAPRAWDĘ wartościwą pozycją, obecnie
          > dostępną na rynku (Empiki) jest:
          >
          > STYLE i SMAKI WINA aut: Mary Ewing i Ed McCarthy
          >
          > NAPRAWDĘ świetna i NAPRAWDĘ to jest to o co właśnie chodzi.

Zaprawdę naprawdę usprawiedliwa Cię jedynie to że pisząc późno w
          nocy i pewnie po pijanemu oceniłeś w ten sposób tą pełną błędów i
          skandalicznych uproszczeń książeczkę.
          • Gość: metełor benhałer Re: książki o winie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.08, 09:49
            dziękuję bardzo za cenną opinię i "dowcipny" komentarz.

dla mojej nienasyconej ciekawości czy mógłbyś przytoczyć kilka przykładów
            (pierwszych z brzegu) "pełnych błędów i skadalicznych uproszczeń" ?

bardzo proszę; to mi na pewno ułatwi zrozumienie wina, a przede wszystkim nie
            narazi mnie na dalsze "skandaliczne" zachowania jak również nie urażę więcej,
            mam nadzieję, Twojej delikatności i profesjonalizmu enologicznego

z góry dziekuję

metełor benhałer

• Gość: Janek metołory i renifery IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.08, 11:30
              Po co wy to robicie? To jest jakieś chore!
              Powtarzam: nie przepadam za Kondratem ale wasz jadowity jest po prostu kiepski.
              Nasuwa skojarzenia o złośliwej konkurencji, albo byłym pracowniku, wywalonym za
              zła pracę.
              Najlepiej wymieńcie się mailami i plujcie sobie we własnym gronku.
              ----------------
              A książka na pewno jest dobra, z przedmową MK czy bez - mam w tym względzie
              zaufanie do rekomendacji winomana.
              • Gość: metełor benhałer Re: metołory i renifery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.08, 11:42
                jedyną osobą, która tutaj źle pracuje to jest MK.

----------------

książka, pomijając przedmowy, rzeczywiście dobra, jak zawsze u HJ, ale jak na
                mój gust (ale to jest tylko moje odczucie) za bardzo "technologiczna", a zbyt
                mało pokazująca prawdziwego "ducha" kultury winarskiej

pozdrawiam

metełor benhałer
                • peyotl108 nie ksiązka, ale 26.12.08, 16:33
                  taki link znalazłem:
                  sowabezoka.magma-net.pl/praca/PRACA%20DYPLOMOWA%20DRUK%2008062006.doc -
      • Gość: tomba Re: książki o winie IP: *.chomiczowka.waw.pl 26.12.08, 23:37
        "Kurs wiedzy o winie" Jancis Robinson
        "Degustacja win" Michael Schuster

Kiedyś były ogólnie dostępne, niestety nakład się wyczerpał, a
        reedycji nie zapowiadają. Trzeba by poszperać w necie, czasami
        trafiają się na aukcjach. A może w którymś ze sklepów winiarskich
        marnie szły i został jakiś egzemplarz? Cuda podobno się zdarzają...

• Gość: peyotl Re: książki o winie IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.08, 16:22
          Pod choinką znalazłem "Wino" Andre Domine, czterokilowy monument, prawie tysiąc
          stron, fantastyczna rzecz.
          • wampiro83 Re: książki o winie 02.01.09, 19:01
            z przyjemnością podzielam radość kolegi, u mnie podobny prezent
            leżał pod choinką, myślę że dzisiaj zacznę lekturę przy kieliszku
            Roda Reserva mam nadzieję, że to będzie dobre połączenie:)
      • super-przepisy-kulinarne Re: książki o winie 28.12.08, 16:43
        tutaj coś znajdziesz o winach

przepisy.blogsome.com/
        • Gość: Zdzichu Re: książki o winie IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.08, 17:16
          to nie są żadne wina, tylko napoje alkoholowe z owoców. Temat na inne forum.
          • Gość: cava Re: książki o winie IP: *.gprs.plus.pl 29.12.08, 15:35
            przeczytałem wszystkie wątki, taaa, metełor musi byc z konkurencji kondrata,
            wszystko co związane z kondratem to bee, znajomość tematu-bee, wina u mk-beeee,
            książka z przedmową mk-beeeeeeeee, czy ten kondrat nie ma nic na cacy? piłem
            pare win od mk, były ok, o co właściwie chodzi?
            • Gość: metełor benhałer Re: książki o winie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.08, 02:15
              Taaa, przyznaję, iż jestem z "konkurencji Kondrata".

Jestem również, podobnie jak Sz.MK...........komediantem.

Natomiast jest bez żadnych wątpliwości jedna rzecz "na cacy".

To jest wtedy kiedy Sz.Ałtorytet nie zabiera głosu w sprawach winiarskich
              (enologicznych). Porównaj pierwszy wpis z wątka "M.Kondrat w TVN Style"

pozdrawiam

metełor-benhałer
              • Gość: peyotl Re: książki o winie IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.09, 17:00
                Trzy tygodnie już posiadam piękną księgę Andre Domine i dopiero teraz
                zauważyłem, że tytuł na obwolucie i grzbiecie jest inny, niż na stronach
                tytułowych (Wino/ Wina)...
      • Gość: sstar Re: książki o winie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.09, 22:12
        Może coś ciekawego tu znajdziecie (ew. w odnośnikach tam zawartych).

Pzdr, sstar.
        • Gość: rf Starr... IP: 94.254.241.* 13.01.09, 22:25
          Daj już spokój. W każdym wątku spamujesz na swoją stronę. Cokolwiek by to nie było.

Tym razem z wrażenia nawet zapomniałeś po raz tysięczny podlinkować swoją
          stronę... zmęczenie materiału???
          • sstar Re: Starr... 14.01.09, 17:58
            Gość portalu: rf napisał(a):

> Daj już spokój. W każdym wątku spamujesz na swoją stronę.
            > Cokolwiek by to nie było.

Jeśli ktoś pyta odpowiadam. Od pięciu lat robie to na tym forum i od
            momentu odpalenia sstarwines.pl to się nie zmieniło.
            Zmieniło sie tylko to, że mając swoja stronę nie będę kopiował i
            wklejał tekstu wolę zalinkować.

>
            > Tym razem z wrażenia nawet zapomniałeś po raz tysięczny
            > podlinkować swoją stronę... zmęczenie materiału???

Zmęczony może jesteś Ty jak nie widzisz odnośnika internetowego.
            Podpowiem - kliknij w tu w poście powyżej!

Pzdr, sstar
            • Gość: metełor benhałer Re: Starr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 02:37
              to, że od pięciu lat rzeźbisz tą swoją koszmarną stronkę, to Twój problem i
              Twoje kompleksy.

natomiast to, iż podobnie do najbardziej prymitywnego spamera wciskasz ją
              wszędzie, wszystkim i zawsze, czy to przy dobrej czy złej okazji, to już jest
              problem nas wszystkich, użytkowników forum.

spam to spam, czy to dotyczy Twojej stronki i Twoich rozważań o ekstraktywności
              wina czy też Tampaxów, chińskich pieluch czy ofert wyjazdu do Egiptu.

widzę, że nie tylko mnie mdło się robi (żeby nie powiedzieć mocniej) na te Twoje
              niby profesjonalne linki.

skądinąd ciekaw jestem czy gdyby rozwinęła się dyskusja np. na temat
              "preferencje seksualne Prezesa Jarosława", to też byś się w nią wciskał i spamował ?

mama osobistą prośbę. zajmij się innymi zabawkami w swojej piaskownicy.

metełor benhałer

• Gość: Janek Re: Starr... IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.09, 15:12
                Z tobą metełor jest coś nie tak.
                Co ty masz za problemy osobowościowe? Znam dobrych terapeutów...
                Tu się dyskutuje o winach, na stronie sstarwines też, to wszystko się łaczy i
                przeplata, jest jak najbardziej na swoim miejscu.
                A ty wyłacznie komentujesz zachowania innych, z jadowitoscia, jakiej nie
                powstydziłby się Urban (a fuj).
                Po co to robisz?
                Pij wino, rozmawiaj o nim, ciesz sie zyciem i przestan pluc na innych!
                • Gość: metełor benhałer Re: Starr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 02:20
                  Może masz rację, a może nie do końca.

Nie do końca, bo chyba nie zauważyłeś o co mi chodziło.
                  Nie zauważyłeś więc, że w ogóle się nie odnosiłem ani do poziomu merytorycznego
                  tej strony (sstar), ani tym bardziej do jakichkolwiek dyskusji o winie. To forum
                  jest po to żeby dyskutować o Winie i to nie podlega żadnej wątpliwości.

Każdy z nas, miłośników wina ma swoje ulubione strony o winach i z nich sobie
                  korzysta. Oceniając je lepiej albo gorzej, ale to jest wyłącznie jego własna
                  ocena i jego własna decyzja jak, kiedy czy i z jaką częstotliwością z nich
                  korzystać. i wolałbym aby w tej materii wybór pozostawiono mnie samemu a nie
                  nikomu innemu, a tym bardziej sstar'owi itp.

Tutaj chodzi więc o to, iż Sz. sstar w sposób zdecydowanie spamerski wciska tą
                  swoją stronkę wszędzie tam gdzie to jest możliwe i w ogóle.....niemożliwe.

Myślę, iż to już jest zupełnie coś innego niż jakakolwiek dyskusja o winie czy
                  winiarstwie. Takie działanie, moim zdaniem, nosi krótką acz treściwą nazwę "spam".

To mi do złudzenia przypomina teoretyczną sytuację, że gdybym miał np. Biuro
                  Podróży to zaśmiecałbym wszystkie fora podróżnicze linkami do strony swojego BP.
                  Wolałbym takiej sytuacji uniknąć na tym przynajmniej forum WINO.

Mam nadzieję, że mnie rozumiesz.

metełor benhałer

ps: Natomiast fakt, iż mam chyba rzeczywiście zjadliwe pióro, to już tak mnie
                  dobra Bozia stworzyła. Natomiast z Urbanem to prawdziwy komplement, zawsze
                  bardzo wysoko ceniłem jego styl pisania i autentyczny cynizm. Dziękuję. Tak samo
                  wysoko, jak nisko ceniłem jego samego jako człowieka.

• dobra_ciotunia Re: książki o winie 05.11.09, 16:50
        książka równie dobra co samo wino:
        merlin.pl/Encyklopedia-wina_Buchmann/browse/product/1,690844.html enjoy!:-)
        • winersch Re: książki o winie 05.11.09, 22:45
          Akurat to jest dzieło dramatyczne, w znacznej części poprzez kompletną
          nieznajomość temayu przez tłumacza, ale nie tylko:

Pierwsze z brzegu przykłady:
          "W przypadku szampanów, win typu cava i win musujacych zwykło sie przerywać
          proces fermentacji; wtedy dwutlwnek węgla nie wydostaje sie do powietrza lecz
          pozostaje w butelce"

"Tzw klarety otrzymuje sie przez zmieszanie wina czerwonego i białego"

"większość win produkowanych w Quebecu należy do typu icewine, sa białe,
          wytrawne, z lekkim owocowym posmakiem"

"wielu uważa że tutejsze białe wina Medoc są najlepsze"

O apelacji Rivesaltes w Roussillon : "Powstaja tu też wina czerwone i różowe z
          odmiany Montepulciano, typowej dla tego regionu:

i tak dalej i tak dalej.
          O literówkach nie wspomne - np mamy apelacje chateau du pape

a wszystko okraszone bełkotem w stylu:
          "jedyne wytrawne wino z odmiany muscat we Francji, owocowe, o charakterystycznym
          aromacie muscate, typowym dla wszystkich win (białych lub czerwonych, typu
          crianza czy stołowych, czystych albo hybrydowych) produkowanych z tej odmiany"
          po prostu bełkot

i to tak po pobieznym przekartkowaniu

w dodatku tłumacz tłumaczy jednostke administracyjna w USA czyli hrabstwo, jako
          księstwo.

Mamy więc ksiestwo Monterrey,księstow San benito. księstwo san Diego itp - horror

miłej lektury
          • Gość: 3-in-wine Re: książki o winie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 02:36
            boszszszszsz, i TY nie grzmisz ?

3-in-wine
      • genowefa.stolnica Re: książki o winie & co 09.12.09, 10:30
        Parę z mojej kolekcji:
        rapidshare.com/files/318268768/Domowe.Piwa.Cydry.Wina.Nalewki.rar
        rapidshare.com/files/318272809/Wine_And_Beer_Making.rar
        rapidshare.com/files/318273822/Wine_For_Dummies.rar
        rapidshare.com/files/318274582/Winemakers_Recipe_Handbook.rar
        rapidshare.com/files/318295677/Alojzy_Cerski_-_Koktajle__nalewki__wina_miody_i_piwa._Domowym_Sposobem.pdf
        rapidshare.com/files/318299343/A_Taste_for_Wine.rar
        rapidshare.com/files/318301489/best_wine_secrets.rar
        rapidshare.com/files/318302311/Boleslaw_Pilarek_-_Markowe_wina_owocowe.pdf
        rapidshare.com/files/318304246/Complete_Idiots_Guide_to_Wine.rar
        rapidshare.com/files/318310411/Dorling_Kindersley_-_The_New_Sotheby_27s_Wine_Encyclopedia_4th.rar
        rapidshare.com/files/318338740/Idiot.Guide.Wine.2nd.rar
        rapidshare.com/files/318339362/Jacek_Kowalski_-_Receptury_z_klasztornej_piwniczki.rar
        rapidshare.com/files/318339696/Lum_Eisenman_-_The_home_winemakers_manual.rar
        rapidshare.com/files/318340397/Mariacki-Wiesser.rar
        rapidshare.com/files/318340628/Piwniczka_-_podrecznik_wyrobu_wina.rar
        rapidshare.com/files/318340873/Przepisy_na_alkohole__z_kuchnii_polskiej.rar
        rapidshare.com/files/318341154/Teofil_Ciesielski_-_Miodosytnictwo_1925.rar
        rapidshare.com/files/318348046/The_New_Sotheby_s_Wine_Encyclopedia.rar
        rapidshare.com/files/318349520/Wina_-_przepisy_rozne.rar
        rapidshare.com/files/318350436/Wine_For_Dummies_4th_Edition.rar
        rapidshare.com/files/318352037/Wine_tasting_A_Professional_Handbook._Jackson.R.S.2002.pdf.rar
        rapidshare.com/files/318354443/Witold_Perkowicz_-_Domowy_wyrob_win_i_miodow.rar
        rapidshare.com/files/318354633/Wojciech_Bosak_-_Produkcja_win_gronowych.rar

Życzę więcej praktyki a mniej reorii w zgłebianiu tematu.

elkonar napisał:
        > Czy ktoś mógłby polecić jakieś dobre książki o winach?
        > Chciałem bardziej zapoznać się z tym tematem.
        • jeepwdyzlu Re: książki o winie & co 09.12.09, 12:06
          Życzę więcej praktyki a mniej reorii w zgłebianiu tematu.
          --------
          praktykujemy picie wina
          a nie - jak wynika z Twoich lektur - produkcję domową...

jeep
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka