elkonar 22.01.08, 22:29 Czy ktoś mógłby polecić jakieś dobre książki o winach? Chciałem bardziej zapoznać się z tym tematem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
markiz_de_c-c Re: książki o winie 23.01.08, 11:13 Najlepszą książką o winach będzie zbiór etykiet z wypitych przez Ciebie win... a na poważnie to możesz wziąć przewodniki typu Wina Europy BB albo Wina Świata Johnson'a - we wstępach znajdziesz ogólne informacje a dalej oceny, choć tu już wchodzę w sprzeczność z pierwszym zdaniem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
benes1 Re: książki o winie 25.01.08, 19:33 Ja kupiłem "Kiega win"-wydanie drugie,nie wiem czy najlepsza ,ale najtańsza w empiku była. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anankiela Re: książki o winie IP: *.uni.lodz.pl 05.05.13, 23:44 Interesuję się szeroko pojętę tematyką wina już od jakiegoś czasu. Najbardziej rzetelne i ciekawe informacje znajduje zazwyczaj w magazynie Czas Wina. Lubię w wolnej chwili podczytywać opinie redaktorów. Odpowiedz Link Zgłoś
silling Re: książki o winie 31.01.08, 05:18 troche z innej beczki, ale moje ulubione: The Wines of Canada www.amazon.com/Wines-Canada-Classic-Wine-Library/dp/1845330072/ref=sr_1_7?ie=UTF8&s=books&qid=1201752911&sr=8-7 The Wine Atlas of Canada, www.amazon.ca/Wine-Atlas-Canada-Tony-Aspler/dp/0679313346 polecam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
silling The Philosophy of Wine, 31.01.08, 05:32 No i oczywiscie: Questions of Taste: The Philosophy of Wine www.amazon.ca/Questions-Taste-Philosophy-Jancis-Robinson/dp/019533146X/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1197907037&sr=8-1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziaa Re: książki o winie IP: *.ds15.agh.edu.pl 06.02.08, 12:53 podnosze watek... Atlas niestety jest prawie niemozliwy do zdobycia. Moze ktos moze plecic jeszcze inne dobre poradniki o winach? Najelpeij w wersji polskojezycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
wineguru Re: książki o winie 06.02.08, 13:47 Zupełnie sensowna jest książka "Wina Świata' Wiedzy i Życia. Ma sekcję wprowadzającą do win jako takich (np. szczepy winogron, proces wytw.) oraz wiele o winach z regionów Świata. Generalnie jednak mało jest przewodników pomagających poprawić skuteczność swoich poszukiwań idealnego wina ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PJ Re: książki o winie IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.08, 02:05 Atlas JR i HJ łatwy do zdobycia jest wiem, bo mam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko The Oxford Companion to Wine IP: *.cable.ubr10.uddi.blueyonder.co.uk 17.02.08, 10:09 Rewelacyjna ksiazka, pieknie wydana, do kupienia w Amazon.com i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek_ex Dla początkujących 05.05.08, 09:36 wprawdzie to nie książki ale jeśli ktoś szuka informacji ogólnych, coś dla początkujących, może się przydać, przeglądam co jakiś czas bo pojawiają się materiały na temat win... chociażby najbardziej znane szczepy win: expertia.pl/all/question/show/17441 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek nowa książka IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.08, 11:26 "Wino. Sztuka i nauka" James Halliday Hugh Johnson Czy ktoś wie, czy to wartościowa rzecz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fechtmeister Re: nowa książka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.08, 11:31 Nazwiska autorów uznane. Przeglądałem książkę w Empiku, ale nie mogę nic powiedzieć bo nie czytałem, zastanawiam nad kupnem. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: nowa książka 28.10.08, 11:39 Gość portalu: Janek napisał(a): > "Wino. Sztuka i nauka" James Halliday Hugh Johnson > Czy ktoś wie, czy to wartościowa rzecz? Jeśli to przekład ich książki "The Vintner's Art", to jest to bardzo dobry wstęp do nieco pogłębionej wiedzy o winie, zwłaszcza o tym, jak się je robi (w winnicy i w winiarni). Nie jest to podręcznik, a książka dla świadomie pijących wino. Kto to wydał (i kto tłumaczył - od tego wiele zależy!)? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renifer Re: nowa książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 12:55 Wydały to Iskry a przetłumaczył Robert Piwowarski (nie wróży najlepiej) zaś wstęp podpisał (bo napisać tego by nie zdołał ze swoją zerową wiedzą) Marek Kondrat. Oznacza brednie promujące geszeft. Kto wogóle wpada w TiVi i wydawnictwach, żeby zapraszać do programów/filmów czy książek osoby zainteresowane wyłacznie promowaniem swojego biznesu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: nowa książka IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.08, 13:26 Ja tam za Kondratem nie przepadam, wina u niego nie kupuję, ale post renifera jest niepotrzebnie agresywny, właściwie to jadowity - jakie masz dowody, że MK tylko "promuje geszeft"? Ja mam wrażenie, że autentycznie pokochał wino, a że jego wiedza jest dość powierzchowna, to inna sprawa. Poza tym - promowanie własnej działalności to nic nagannego przecież! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renifer Re: nowa książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 13:42 "Poza tym - promowanie własnej działalności to nic nagannego przecież!" Nie, no jasne! To nic złego. Tyle, że może gdyby zapłacił za cały nakład, książkę by rozdawano za friko a nie wołali 70 zł. Zwymiotować już w tym kraju można, gdy gdziekolwiek nie pojawi się mediach temat "wino", to jak diabeł z pudełka wyskakuje ten nadęty bufon snujący smętne wywody, merytorycznie warte funta kłaków. Niestety krajanie kupują ten kit, więc Actorro Grosso tylko zaciera rączki i zalewa darmową promocją TV, prasę i internet. Ciemny lud i tak to kupi. olalazar.blox.pl/2008/10/Marek-Kondrat-wielkim-aktorem-jest.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: nowa książka IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.08, 19:11 Nadal nie rozumiem tej jadowitości i obelg, panie reniferze. To kiepski styl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metełor benhałer Re: nowa książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.08, 06:18 renifer, całkowicie popieram, masz absolutną rację. dodam jescze od siebie, iż drugą część tej jakże fascynującej przedmowy do rzeczonej książki napisał nijaki Pabiański, "partner" Kondrata. Odsyłam do mojego posta "M.Kondrat w TVN Style" z 01/09/08 i późniejszej "wymiany poglądów" :) tak trzymaj metełor benhałer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek tytuł oryginału: IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.08, 13:28 The Art and Science of Wine Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: tytuł oryginału: 28.10.08, 14:01 Jest to nowe, nieco rozszerzone wydanie książki, o której wcześniej pisałem. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winersch Re: tytuł oryginału: IP: *.acn.waw.pl 28.10.08, 20:20 za kilka dni pojawi sie Wino - Andre Domine. mam już ciepły jeszcze egzemplarz. To chyba najbardziej obszerne wydawnictwo do tej pory w Polsce - prawie tysiac stron - naprawde warto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodosdontquack Re: tytuł oryginału: IP: *.eastwest.com.pl 28.10.08, 20:39 Gość portalu: winersch napisał(a): > za kilka dni pojawi sie Wino - Andre Domine. mam już ciepły jeszcze > egzemplarz. To chyba najbardziej obszerne wydawnictwo do tej pory w > Polsce - prawie tysiac stron - naprawde warto To świetna książka. Czy jest to uaktualnione wydanie? Odpowiedz Link Zgłoś
winersch Re: tytuł oryginału: 30.10.08, 00:15 Wydanie według niemieckiego z roku 2008 wydawnictwa h.f.ullmann, Cena bedzie około 140 zł prawdopodobnie. Trafi do sprzedazy, między innymi EMPiKów 14 listopada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Domine? IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.08, 13:56 to chyba jakaś powieśc S-M? :-))) PS. a poważnie - ile kosztuje książka i gdzie do kupienia? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studdent888 Re: tytuł oryginału: IP: *.uni.lodz.pl 02.06.13, 21:27 Mój tata ma Encyklopedię Alkoholi Bardzo obszerna lektura o jego ulubionej tematyce. Odpowiedz Link Zgłoś
bacchus1 Re: nowa książka 30.10.08, 10:01 Zakupiłem tę książkę o której mowa i muszę powiedzieć, że jestem zadowolony z merytorycznego poziomu. Wszędzie wkoło przewodniki, to już było nudne. A tu taka przyjemna pozycja. Nareszcie! Czy ktoś może wie, czy i kiedy pojawi się tłumaczenie ksiązki Hugh Johnsone'a "Story of wine". Mam tą książkę w języku angielskim, aczkolwiek jest napisana zbyt literackim językiem, którego w szkołach mnie nie uczyli :)) a siedzenie nad książką i sprawdzając co trzecie słowo w słowniku to nie jest przyjemność... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaVIc Re: nowa książka IP: *.85-237-168.tkchopin.pl 14.01.09, 15:21 kup... przeczytaj... oceń! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metełor benhałer Re: książki o winie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.08, 06:30 Witam, Odkładając już na bok sekowanie (ze wszech miar słuszne) tego nieszczęśnika Kondrata i jego partnera Pabiańskiego, to naprawdę wartościwą pozycją, obecnie dostępną na rynku (Empiki) jest: STYLE i SMAKI WINA aut: Mary Ewing i Ed McCarthy Naprawdę świetna i naprawdę to jest to o co właśnie chodzi. Pozdrawiam metełor-benhałer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cykliści Re: książki o winie IP: *.eastwest.com.pl 30.10.08, 09:32 Gość portalu: metełor benhałer napisał(a): > ...to NAPRAWDĘ wartościwą pozycją, obecnie > dostępną na rynku (Empiki) jest: > > STYLE i SMAKI WINA aut: Mary Ewing i Ed McCarthy > > NAPRAWDĘ świetna i NAPRAWDĘ to jest to o co właśnie chodzi. Zaprawdę naprawdę usprawiedliwa Cię jedynie to że pisząc późno w nocy i pewnie po pijanemu oceniłeś w ten sposób tą pełną błędów i skandalicznych uproszczeń książeczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metełor benhałer Re: książki o winie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.08, 09:49 dziękuję bardzo za cenną opinię i "dowcipny" komentarz. dla mojej nienasyconej ciekawości czy mógłbyś przytoczyć kilka przykładów (pierwszych z brzegu) "pełnych błędów i skadalicznych uproszczeń" ? bardzo proszę; to mi na pewno ułatwi zrozumienie wina, a przede wszystkim nie narazi mnie na dalsze "skandaliczne" zachowania jak również nie urażę więcej, mam nadzieję, Twojej delikatności i profesjonalizmu enologicznego z góry dziekuję metełor benhałer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek metołory i renifery IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.08, 11:30 Po co wy to robicie? To jest jakieś chore! Powtarzam: nie przepadam za Kondratem ale wasz jadowity jest po prostu kiepski. Nasuwa skojarzenia o złośliwej konkurencji, albo byłym pracowniku, wywalonym za zła pracę. Najlepiej wymieńcie się mailami i plujcie sobie we własnym gronku. ---------------- A książka na pewno jest dobra, z przedmową MK czy bez - mam w tym względzie zaufanie do rekomendacji winomana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metełor benhałer Re: metołory i renifery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.08, 11:42 jedyną osobą, która tutaj źle pracuje to jest MK. ---------------- książka, pomijając przedmowy, rzeczywiście dobra, jak zawsze u HJ, ale jak na mój gust (ale to jest tylko moje odczucie) za bardzo "technologiczna", a zbyt mało pokazująca prawdziwego "ducha" kultury winarskiej pozdrawiam metełor benhałer Odpowiedz Link Zgłoś
peyotl108 nie ksiązka, ale 26.12.08, 16:33 taki link znalazłem: sowabezoka.magma-net.pl/praca/PRACA%20DYPLOMOWA%20DRUK%2008062006.doc - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomba Re: książki o winie IP: *.chomiczowka.waw.pl 26.12.08, 23:37 "Kurs wiedzy o winie" Jancis Robinson "Degustacja win" Michael Schuster Kiedyś były ogólnie dostępne, niestety nakład się wyczerpał, a reedycji nie zapowiadają. Trzeba by poszperać w necie, czasami trafiają się na aukcjach. A może w którymś ze sklepów winiarskich marnie szły i został jakiś egzemplarz? Cuda podobno się zdarzają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peyotl Re: książki o winie IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.08, 16:22 Pod choinką znalazłem "Wino" Andre Domine, czterokilowy monument, prawie tysiąc stron, fantastyczna rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
wampiro83 Re: książki o winie 02.01.09, 19:01 z przyjemnością podzielam radość kolegi, u mnie podobny prezent leżał pod choinką, myślę że dzisiaj zacznę lekturę przy kieliszku Roda Reserva mam nadzieję, że to będzie dobre połączenie:) Odpowiedz Link Zgłoś
super-przepisy-kulinarne Re: książki o winie 28.12.08, 16:43 tutaj coś znajdziesz o winach przepisy.blogsome.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzichu Re: książki o winie IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.08, 17:16 to nie są żadne wina, tylko napoje alkoholowe z owoców. Temat na inne forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cava Re: książki o winie IP: *.gprs.plus.pl 29.12.08, 15:35 przeczytałem wszystkie wątki, taaa, metełor musi byc z konkurencji kondrata, wszystko co związane z kondratem to bee, znajomość tematu-bee, wina u mk-beeee, książka z przedmową mk-beeeeeeeee, czy ten kondrat nie ma nic na cacy? piłem pare win od mk, były ok, o co właściwie chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metełor benhałer Re: książki o winie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.08, 02:15 Taaa, przyznaję, iż jestem z "konkurencji Kondrata". Jestem również, podobnie jak Sz.MK...........komediantem. Natomiast jest bez żadnych wątpliwości jedna rzecz "na cacy". To jest wtedy kiedy Sz.Ałtorytet nie zabiera głosu w sprawach winiarskich (enologicznych). Porównaj pierwszy wpis z wątka "M.Kondrat w TVN Style" pozdrawiam metełor-benhałer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peyotl Re: książki o winie IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.09, 17:00 Trzy tygodnie już posiadam piękną księgę Andre Domine i dopiero teraz zauważyłem, że tytuł na obwolucie i grzbiecie jest inny, niż na stronach tytułowych (Wino/ Wina)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sstar Re: książki o winie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.09, 22:12 Może coś ciekawego tu znajdziecie (ew. w odnośnikach tam zawartych). Pzdr, sstar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rf Starr... IP: 94.254.241.* 13.01.09, 22:25 Daj już spokój. W każdym wątku spamujesz na swoją stronę. Cokolwiek by to nie było. Tym razem z wrażenia nawet zapomniałeś po raz tysięczny podlinkować swoją stronę... zmęczenie materiału??? Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Starr... 14.01.09, 17:58 Gość portalu: rf napisał(a): > Daj już spokój. W każdym wątku spamujesz na swoją stronę. > Cokolwiek by to nie było. Jeśli ktoś pyta odpowiadam. Od pięciu lat robie to na tym forum i od momentu odpalenia sstarwines.pl to się nie zmieniło. Zmieniło sie tylko to, że mając swoja stronę nie będę kopiował i wklejał tekstu wolę zalinkować. > > Tym razem z wrażenia nawet zapomniałeś po raz tysięczny > podlinkować swoją stronę... zmęczenie materiału??? Zmęczony może jesteś Ty jak nie widzisz odnośnika internetowego. Podpowiem - kliknij w tu w poście powyżej! Pzdr, sstar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metełor benhałer Re: Starr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 02:37 to, że od pięciu lat rzeźbisz tą swoją koszmarną stronkę, to Twój problem i Twoje kompleksy. natomiast to, iż podobnie do najbardziej prymitywnego spamera wciskasz ją wszędzie, wszystkim i zawsze, czy to przy dobrej czy złej okazji, to już jest problem nas wszystkich, użytkowników forum. spam to spam, czy to dotyczy Twojej stronki i Twoich rozważań o ekstraktywności wina czy też Tampaxów, chińskich pieluch czy ofert wyjazdu do Egiptu. widzę, że nie tylko mnie mdło się robi (żeby nie powiedzieć mocniej) na te Twoje niby profesjonalne linki. skądinąd ciekaw jestem czy gdyby rozwinęła się dyskusja np. na temat "preferencje seksualne Prezesa Jarosława", to też byś się w nią wciskał i spamował ? mama osobistą prośbę. zajmij się innymi zabawkami w swojej piaskownicy. metełor benhałer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Starr... IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.09, 15:12 Z tobą metełor jest coś nie tak. Co ty masz za problemy osobowościowe? Znam dobrych terapeutów... Tu się dyskutuje o winach, na stronie sstarwines też, to wszystko się łaczy i przeplata, jest jak najbardziej na swoim miejscu. A ty wyłacznie komentujesz zachowania innych, z jadowitoscia, jakiej nie powstydziłby się Urban (a fuj). Po co to robisz? Pij wino, rozmawiaj o nim, ciesz sie zyciem i przestan pluc na innych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metełor benhałer Re: Starr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 02:20 Może masz rację, a może nie do końca. Nie do końca, bo chyba nie zauważyłeś o co mi chodziło. Nie zauważyłeś więc, że w ogóle się nie odnosiłem ani do poziomu merytorycznego tej strony (sstar), ani tym bardziej do jakichkolwiek dyskusji o winie. To forum jest po to żeby dyskutować o Winie i to nie podlega żadnej wątpliwości. Każdy z nas, miłośników wina ma swoje ulubione strony o winach i z nich sobie korzysta. Oceniając je lepiej albo gorzej, ale to jest wyłącznie jego własna ocena i jego własna decyzja jak, kiedy czy i z jaką częstotliwością z nich korzystać. i wolałbym aby w tej materii wybór pozostawiono mnie samemu a nie nikomu innemu, a tym bardziej sstar'owi itp. Tutaj chodzi więc o to, iż Sz. sstar w sposób zdecydowanie spamerski wciska tą swoją stronkę wszędzie tam gdzie to jest możliwe i w ogóle.....niemożliwe. Myślę, iż to już jest zupełnie coś innego niż jakakolwiek dyskusja o winie czy winiarstwie. Takie działanie, moim zdaniem, nosi krótką acz treściwą nazwę "spam". To mi do złudzenia przypomina teoretyczną sytuację, że gdybym miał np. Biuro Podróży to zaśmiecałbym wszystkie fora podróżnicze linkami do strony swojego BP. Wolałbym takiej sytuacji uniknąć na tym przynajmniej forum WINO. Mam nadzieję, że mnie rozumiesz. metełor benhałer ps: Natomiast fakt, iż mam chyba rzeczywiście zjadliwe pióro, to już tak mnie dobra Bozia stworzyła. Natomiast z Urbanem to prawdziwy komplement, zawsze bardzo wysoko ceniłem jego styl pisania i autentyczny cynizm. Dziękuję. Tak samo wysoko, jak nisko ceniłem jego samego jako człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
dobra_ciotunia Re: książki o winie 05.11.09, 16:50 książka równie dobra co samo wino: merlin.pl/Encyklopedia-wina_Buchmann/browse/product/1,690844.html enjoy!:-) Odpowiedz Link Zgłoś
winersch Re: książki o winie 05.11.09, 22:45 Akurat to jest dzieło dramatyczne, w znacznej części poprzez kompletną nieznajomość temayu przez tłumacza, ale nie tylko: Pierwsze z brzegu przykłady: "W przypadku szampanów, win typu cava i win musujacych zwykło sie przerywać proces fermentacji; wtedy dwutlwnek węgla nie wydostaje sie do powietrza lecz pozostaje w butelce" "Tzw klarety otrzymuje sie przez zmieszanie wina czerwonego i białego" "większość win produkowanych w Quebecu należy do typu icewine, sa białe, wytrawne, z lekkim owocowym posmakiem" "wielu uważa że tutejsze białe wina Medoc są najlepsze" O apelacji Rivesaltes w Roussillon : "Powstaja tu też wina czerwone i różowe z odmiany Montepulciano, typowej dla tego regionu: i tak dalej i tak dalej. O literówkach nie wspomne - np mamy apelacje chateau du pape a wszystko okraszone bełkotem w stylu: "jedyne wytrawne wino z odmiany muscat we Francji, owocowe, o charakterystycznym aromacie muscate, typowym dla wszystkich win (białych lub czerwonych, typu crianza czy stołowych, czystych albo hybrydowych) produkowanych z tej odmiany" po prostu bełkot i to tak po pobieznym przekartkowaniu w dodatku tłumacz tłumaczy jednostke administracyjna w USA czyli hrabstwo, jako księstwo. Mamy więc ksiestwo Monterrey,księstow San benito. księstwo san Diego itp - horror miłej lektury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3-in-wine Re: książki o winie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 02:36 boszszszszsz, i TY nie grzmisz ? 3-in-wine Odpowiedz Link Zgłoś
genowefa.stolnica Re: książki o winie & co 09.12.09, 10:30 Parę z mojej kolekcji: rapidshare.com/files/318268768/Domowe.Piwa.Cydry.Wina.Nalewki.rar rapidshare.com/files/318272809/Wine_And_Beer_Making.rar rapidshare.com/files/318273822/Wine_For_Dummies.rar rapidshare.com/files/318274582/Winemakers_Recipe_Handbook.rar rapidshare.com/files/318295677/Alojzy_Cerski_-_Koktajle__nalewki__wina_miody_i_piwa._Domowym_Sposobem.pdf rapidshare.com/files/318299343/A_Taste_for_Wine.rar rapidshare.com/files/318301489/best_wine_secrets.rar rapidshare.com/files/318302311/Boleslaw_Pilarek_-_Markowe_wina_owocowe.pdf rapidshare.com/files/318304246/Complete_Idiots_Guide_to_Wine.rar rapidshare.com/files/318310411/Dorling_Kindersley_-_The_New_Sotheby_27s_Wine_Encyclopedia_4th.rar rapidshare.com/files/318338740/Idiot.Guide.Wine.2nd.rar rapidshare.com/files/318339362/Jacek_Kowalski_-_Receptury_z_klasztornej_piwniczki.rar rapidshare.com/files/318339696/Lum_Eisenman_-_The_home_winemakers_manual.rar rapidshare.com/files/318340397/Mariacki-Wiesser.rar rapidshare.com/files/318340628/Piwniczka_-_podrecznik_wyrobu_wina.rar rapidshare.com/files/318340873/Przepisy_na_alkohole__z_kuchnii_polskiej.rar rapidshare.com/files/318341154/Teofil_Ciesielski_-_Miodosytnictwo_1925.rar rapidshare.com/files/318348046/The_New_Sotheby_s_Wine_Encyclopedia.rar rapidshare.com/files/318349520/Wina_-_przepisy_rozne.rar rapidshare.com/files/318350436/Wine_For_Dummies_4th_Edition.rar rapidshare.com/files/318352037/Wine_tasting_A_Professional_Handbook._Jackson.R.S.2002.pdf.rar rapidshare.com/files/318354443/Witold_Perkowicz_-_Domowy_wyrob_win_i_miodow.rar rapidshare.com/files/318354633/Wojciech_Bosak_-_Produkcja_win_gronowych.rar Życzę więcej praktyki a mniej reorii w zgłebianiu tematu. elkonar napisał: > Czy ktoś mógłby polecić jakieś dobre książki o winach? > Chciałem bardziej zapoznać się z tym tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: książki o winie & co 09.12.09, 12:06 Życzę więcej praktyki a mniej reorii w zgłebianiu tematu. -------- praktykujemy picie wina a nie - jak wynika z Twoich lektur - produkcję domową... jeep Odpowiedz Link Zgłoś