Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    IP: *.outstando.com 10.09.03, 15:50
    Czy możecie mi polecić jakieś dobre Sherry? Gdzie kupić w Warszawie?
    Na ogół sprzedawczynie podają mi wiśniowego jabola.
    Obserwuj wątek
      • Gość: edyta_cz Re: Sherry IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.03, 19:23
        Gość portalu: jorgen napisał(a):

> Czy możecie mi polecić jakieś dobre Sherry? Gdzie kupić w Warszawie?
        > Na ogół sprzedawczynie podają mi wiśniowego jabola.
        Sherry możesz kupić u nas na Kredytowej ("Fine Wine & Spirits") Do wyboru:
        Sandemann i Osborne (wytrawne, półwytrawne, słodkie).
        Pozdrawiam.
      • winoman Re: Sherry 10.09.03, 19:36
        Z dostępnych w Polsce producentów sherry zdecydowanie najwyżej stawiam Emilio Lustau, w Warszawie jego
        wina bywały w Piwnicach Prohibicji, na Siennej 39. Niestety są dość drogie ... Tańsze i bardzo porządne sherry
        Wisdom&Warter ma Grand Cru na Wąwozowej 55 (Kabaty).
        Pozdrawiam!
        • Gość: cecyl Re: Sherry IP: *.kabaty.2a.pl 10.09.03, 22:34
          spory wybór sherry (być może oferujący wszystkie jerezy sprowadzane do Polski)
          jest na kabatach w "Dyspensie" (Mielczarskiego róg Ekologicznej). Ostatnio jest
          tam oferta wspaniałych fino z legendarnym Tio Pepe. Ale jerezy to bardzo
          specyficzne wina (mocne - aha i NB. zdaje sie, że ktoś nader inteligentny w
          odpowiednich czynnikach niebawem zaliczy jerezy i porto do alkoholi mocnych
          czyli destylatów)i trzeba o nich cos niecoś wiedzieć, zeby wybierac między fino
          a amontillado czy cream. Ale są w Polsce i naprawde jest już w czym wybierać.
        • Gość: mellie Re: Sherry IP: 195.117.239.* 16.10.03, 13:54
          fajniutkie jest TIO PEPE wytrawne. Według przewodnika Hiszpanie piją je w
          drinkach ze Sprite (????!) Z czasów wycieczki do Jerez de la Frontera zostało
          mi parę pysznych, chyba lepszych gatunków, ale butelki przechowuję je na
          specjalną okazję....
          • cecyl Re: Sherry + Sprite? 17.10.03, 09:45
            Proszę o tytuł, autora tego przewodnika i wydawcę, może pamiętasz czy do sprite
            dolewa się fino, manzanillę, amontillado a może oloroso czy pedro ximenez?
            Podaje sie z lodem czy bez lodu? A może można to już dostać w puszce. W tej
            rozpasanej i barbarzyńskiej Europie można już tylko liczyć na synów Albionu.
            • hania55 Re: Sherry + Sprite? 17.10.03, 10:16
              Hi, hi - pewnie pedro ximenez i jeszcze się do środka wstawia kolorową
              parasolkę.
              • cecyl Re: Sherry + Sprite + James Bond? 17.10.03, 11:33
                Ależ jak najbardziej. Juz widzę jak w następnym Bondzie 007 popija sobie ów
                drink ze swadą rozprawiając o roczniku jerezu pławiacego sie w spricie. W
                którym Bondzie jednym z leitmotiwów było powracające pytanie Bonda czy przy
                jerezach rzeczywiście uprawnione jest mówienie o rocznikach?
      • Gość: holita Re: Sherry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.03, 10:29
        Chetnie dam Ci pare typow - powiedz tylko o jakie konkretnie sherry chodzi:
        wytrawne czy slodkie? Jakies preferencje co do typu: fino, amontillado, oloroso?
        Jedno sherry drugiemu nierowne, wiec mozesz sie bardzo rozczarowac...
        Pozdrawiam
        • Gość: jorgen Re: Sherry IP: *.outstando.com 15.09.03, 11:09
          Wolę półwytrawne (w każdym razie niesłodkie). Znalazłem butelkę amontillado w
          Supersamie za 37 złotych. Bardzo dobry. Kupiłem też Tio Pepe na Kabatch ale za
          ostry.

• Gość: monty Manzanilla "La Guita" IP: *.ipartners.pl 11.09.03, 11:30
        Cudownie delikatne, subtelne, rześkie, a przy tym szlachetne, bladozłote
        sherry manzanilla z bodegi Hijos de Rainera. Cena ok. 50 zł. Charakterystyczna
        biała etykieta ze sznureczkiem. Polecam. Oczywiście schłodzone.
        • hania55 Re: Manzanilla "La Guita" 27.09.03, 02:14
          A nie la Guitana z Vinicola Hidalgo? Jeśli ktoś wie czy manzanilla z tej
          bodegi jest dostępna w Polsce, będę bardzo wdzięczna za wiadomość.
          • Gość: monty Re: Manzanilla 'La Guita' IP: *.it.pl 29.09.03, 15:48
            hania55 napisała:

> A nie la Guitana z Vinicola Hidalgo?
            Z Hidalgo manzanilla nazywa się "La Gitana" (nie guitana) czyli Cyganka i w
            Polsce nie jest dostępna.
      • Gość: lipson Re: Sherry IP: 217.153.97.* 20.09.03, 12:42
        Porządne Sherry możesz kupic w Dominusie w Forcie Piontek na półce widziałem
        całkiem porządne Wisdom- w dobrej cenie, oraz legendarne Emilio Lustau.
      • prezesus1 Re: Sherry 17.10.03, 16:55
        Tio Pepe jest owszem dobre, jednak przy Lustau po prostu wysiada. Kiedyś spędziłem fantastyczny wieczór popijając Lustau los Arcos, do tego miałem ser typu rocquefort i oliwki. Po prostu fantastyczne. A samo sherry to po prostu poezja, smak zostaje bardzo długo w ustach i w nosie, przenika całego człowieka, zmienia sie w ustach, wyostrza, nabiera animuszu. Naprawde polecam choc nie jest to tania zabawa.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka