Gość: star IP: czech:* / 192.168.5.* 18.09.03, 14:29 Czy 2.5g/l cukru szczatkowego w czerwonym winie (mieszanka typu bordoskiego) to duzo (w porownaniu z innymi winami tego typu)? Pozdrawiam star Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
winoman Re: cukier 18.09.03, 14:50 > Czy 2.5g/l cukru szczatkowego w czerwonym winie (mieszanka typu bordoskiego) > to duzo (w porownaniu z innymi winami tego typu)? Emile Peynaud pisze, że litr wina wytrawnego zawiera 0,2-1 g glukozy, 1-2 g fruktozy, 0,3-1 g arabinozy. "Typowe" St. Estephe, którego pełne dane analityczne podaje, zawierało 1,9 g cukrów na litr. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: cukier IP: czech:* / 192.168.5.* 19.09.03, 09:04 Czy spotkaliscie sie z produktami Znovin, Znojmo, Czechy. Wlasnie sie zastanawialem czy 33,5g cukru na litr to duzo - tyle widnieje na Chardonnay 2001 pozdni zber od tegoz producenta (Znovina). Pisza o nim polsladke (nie bylem pewien czy wystarczajaco sladke dla mojej mamy?) Co ciekawe w ksiazce Domine pisza, ze 20-100g/l i wiecej to wina deserowe. Z kolei 33,5g/l zalapaloby sie do kategorii szampanow sec. Z ciekawostek to wyczytalem o Merlot Blanc w Miedzyrzeczu Bordeaux (wiec nie nalezy sie dziwic jak ktos poprosi was o jakies biale np. z Merlot:-)). Pozdrawiam star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg znovin IP: 212.160.147.* 19.09.03, 09:22 z produktami Znovinu spotkałem się wielokrotnie i wielokrotnie też o nich pisałem, moim zdaniem są świetne w stosunku do ceny; ostatnio piłem archivni vino Neuburske (Neuburger) z 1997 za 140 koron - żadnych zastrzeżeń. Z okolic Znojma polecam też firmę Baloun - ostatnio Pinot Noir (tzn Rulandske Modre) za 185 koron - świetny, lekko dekadencki pinot, z tym, że trzeba wypić od razu, bo zostawione na drugi dzień traci cały urok (próbowałem na 2 butelkach, za każdym razem było tak samo). ahoj Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: cukier 19.09.03, 09:45 > Czy spotkaliscie sie z produktami Znovin, Znojmo, Czechy. Spotkałem się, dokładnie przedwczoraj, na Polagrze. Niestety do spróbowania było tylko sześć win, ogólne wrażenie bardzo dobre, zwłaszcza o winach białych z późnych zbiorów mogę się wypowiedzieć z uznaniem (Rulandskie Bile 2002 i Ryzlink Rynsky 2002). Poza winami z winnic morawskich Znovin ma tez w ofercie rozlewane u siebie wina importowane z Chile, Argentyny i Macedonii. Ciekawe jest, że na etykiecie raczej trudno odnaleźć informacje o pochodzeniu tych win. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Czeskie etykiety 23.09.03, 10:34 Czesi mają dziwny zwyczaj nie informować na etykiecie o kraju pochodzenia. Dopiero na kontrze można gdzieś w rogu znaleźć tę informację. Znajomy Czech nawet zachwalał jako dobre, czeskie wino produkt z... Macedonii :-) Pzdr M44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star troche slodycz IP: czech:* / 192.168.5.* 23.09.03, 12:42 Wino od Znovinu, Chardonnay 2001, pozny zbior, okazalo sie nader sympatyczne: aromat jablka, slodkiej pieczonej skorki chleba, malin (wg starlet), slodycz przy akompaniamencie kwasowosci, jedyna wada to efemerycznosc wrazen - no ale za 187CK ... Solalto, 2001, Le Pupille (z Morellino, Grosetto), aromat jalblek, miodu, dosc geste, slodsze od ww, alkohol troche zbyt widoczny (choc tylko 13,5%), przyjemna goryczkowa koncowka, - swietne za jedyne 13E, robione z trebbiano i ...? Pozdrawiam star Odpowiedz Link Zgłoś