Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 13.10.03, 21:36
    Musze zrobic SUPER bigos na sobote!!!
    Nie bede oszczedzac na niczym - na razie mam 2 dobre gatunki kielbas, chuda
    wolowinke i kawalek schabu-oba pokroje i podsmaze przed dodaniem do kapusty
    kiszonej. Bede jeszcze miala ladna pieczen wolowa z obiadu to tez dodam.
    Do tego-kieliszek dobrego cabernet sauvignon, lyzka past pomidorowej i
    powidla sliwkowego, duza garsc borowikow, przyprawy, no i....wlasnie?
    Czy czegos zapomnialam? Prosze podpowiedzcie.
    Aha, mysle, ze zaczne go gotowac w srode-co myslicie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: camille Re: Bigos IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 13.10.03, 21:38
        Sorry, to mialo isc na forum kuchnia....
        • sstar Re: niezly bigos ;-) 13.10.03, 21:44
        • Gość: docg mniam, Bigos! IP: 212.160.147.* 14.10.03, 08:34
          właściwie nie widzę powodu, dla którego ni mielibyśmy na forum "Wino" rozmawiać
          o bigosie, szczególnie, że na razie nie ma osobnego forum "Bigos", a miłośnicy
          tego wspaniałego jadła gdzieś się muszą podziać :-))
          A jakie wino podasz do bigosu?
          • Gość: cecyl Re: mniam, Bigos! IP: *.muza.com.pl / *.muza.com.pl 14.10.03, 09:55
            Święta racja, aczkolwiek obawiam się, że biedna camille przestraszyła się i już
            więcej tu nie zajrzy. Ja zamiast czerwonego wina dodaję do bigosu amontillado
            (na duży gar 250 ml) i kieliszek brandy de jerez (gran reserva, w zeszłym roku
            Cardenala Mendozy, ale to był prezent), porto też dobrze robi. Do bigosu podaję
            hiszpańskie crianzy z tempranillo, sprawdzaja się równiez kupaże tempranillo z
            merlotem (np. nawarra Nekeas, 1999. Sądzę, że wina z RPA (pinotage przede
            wszystkim, ale cinsault chyba tez by sie sprawdził)też mogą być dobre. Syrah
            też mi się widzi (piłem ostatnio bardzo, bardzo dobry z pays d'oc - pani
            Agnieszka z Wine House w Reducie namówiła mnie nań, choc przyjechałem po Ribera
            de Guadiana). Ale chętnie przeczytam inne sugestie, bo prawdą jest, że
            najwyższy czas na jesienny bigos.
            • Gość: panowca 3 gr Bigos na Navarze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.03, 10:35
              Gość portalu: cecyl napisał(a):

> Do bigosu podaję
              >
              > hiszpańskie crianzy z tempranillo, sprawdzaja się równiez kupaże tempranillo
              z
              > merlotem (np. nawarra Nekeas, 1999

Aktualnie w sprzedaży rocznik 2002 który ma dużo więcej owocu - wręcz nim
              poraża
            • hania55 Re: mniam, Bigos! 15.10.03, 19:01
              Ja dodawałam zimą do bigosu Rocca dei Bottari. Część szła do bigosu, część do
              kieliszków, co by się lepiej gotowało.
          • Gość: Camille Re: mniam, Bigos! IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 15.10.03, 17:12
            Podam tego samego caberneta /Seven Peaks 2000/co bedzie w bigosie.......
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka