Gość: RAF IP: *.ar.wroc.pl 05.11.03, 13:56 Czy ktoś we Wrocławiu obchodzi święto Beaujolais Nouveau? W końcu będzie w trzeci czwartek listopada, wypadało by coś wymyśleć, może ktoś ma jakieś propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j_u Re: Beaujolais Nouveau - święto 05.11.03, 19:53 Nie odpowiem ci na pytanie, raczej sie przeraze. Dlaczego wszyscy obchodza Beaujolais Nouveau??? "Obeszlam" to swieto dwa razy i nie pamietam tak strasznych skutkow po niczym innym. Rozumiem, mlode wino... ale ja juz nie obejde tego swieta nigdy wiecej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: Beaujolais Nouveau - święto IP: 212.160.147.* 06.11.03, 07:53 j_u napisała: (...) Dlaczego wszyscy obchodza Beaujolais Nouveau??? to taka nowa świecka tradycja, jak halloween czy walentynki. nie uciekniemy od tego, zresztą nie ma po co. trzeba tylko z umiarem :-) No a poza tym kto ma dziś czas imprezować w środę??? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAF Re: Beaujolais Nouveau - święto IP: *.ar.wroc.pl 06.11.03, 07:59 Rozumiem Cię, moja znajoma dr biologii też mówi że picie tak młodego wina jest niezdrowe. Ale z drugiej strony to pewnie zależy od ilości (mam nadzieję że się nie obrazisz -:)) ). A święto jak to święto, bardziej chodzi o to, żeby się spotkać, "zintegrować", niż o to żeby być bardziej francuskim niż Francuzi. Mam nadzieję, że perspektywa takiego spotkania mniej Cię przeraża niż skutki picia tego wina. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: Beaujolais Nouveau - święto 06.11.03, 12:31 Wlasnie o to chodzi, ze popelnilam za kazdym raz\em powazny blad, tj. wypilam tyle wina, ile zazwyczaj jestem w stanie wypic, ale poniewaz bylo mlode... ech, no nie bede sie tutaj z takich rzeczy zwierzac. Mnie sie sama "nowa swiecka" tradycja podoba (to do poprzedniego postu), ale Beaujolais jest dla mnie nie tyle zlym winem, bo mlodym, ile zlym mlodym winem... Francuzi skomercjalizowali to swieto i to wino, za czym idzie zazwyczaj pogorszenie jakosci produktu i w tym przypadku chyba nie ma wyjatku od reguly. Odpowiedz Link Zgłoś
joe_stru Retrospekcja 06.11.03, 12:47 Można , w zasadzie ,zrobić drugie kółko , ale może to wystarczy...:)))pzdr. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=3614774&a=3614774 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: Retrospekcja IP: 212.160.147.* 06.11.03, 13:10 należy zrobić drugie kółko!!! a tych, którzy mówią, że im BN nie smakuje, zapytam: a opłatek wigilijny Wam smakuje??? No właśnie :-)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: Retrospekcja 06.11.03, 16:13 Mi opłatek nie smakuje. Więc nie jem. Czy to takie dziwne? I choć 100 razy już to mówiłem, "tradycja" BN jest równie sztuczna jak wspomniane "helołin", i to nie tylko w Polsce. A novello nawet w miare smaczne w tym roku. ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAF Re: Retrospekcja IP: *.ar.wroc.pl 06.11.03, 13:32 Widzę że niechcący włożyłem kij w mrowisko, tak naprawdę nie chodzi o dyskusję na temat jakości tego trunku, tylko czy prz okazji święta są ludzie którzy mają ochotę spędzić trochę czasu przy winie, które jak wiadomo jest napojem towarzyskim. W końcu każda okazja jest dobra -:). A rozważania na temat: czy BN jest winem czy nie wolałbym pozostawić tym którzy zajmują się problemami typu: ile aniołów mieści się na czubku szpilki lub skoro Bóg jest wszechpotężny to czy może stworzyć kamień tak ciężki że nie będzie mógł go unieść?. No może przesadzam (skrzywienie zawodowe). pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAF Re: Retrospekcja IP: *.ar.wroc.pl 06.11.03, 14:05 Dość blisko, ale nie za bardzo, historykiem filozofii (chyba, nie wiem czy jest taki zawód) -:))) (to był taki zawoalowany przytyk do brzytwy Okhama, która pojawiła się na jakimś wątku wcześniej). Polecam "Filozofię Wina" Hamvasa, fajna książeczka - :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg przesadzanie IP: 212.160.147.* 06.11.03, 15:03 RAF wcześniej napisał: > No może przesadzam (skrzywienie zawodowe). a potem j_u napisała: > jestes teologiem?:))) --- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAF Re: przesadzanie IP: *.ar.wroc.pl 06.11.03, 15:22 Ale się czepiacie, z ogrodnictwem mam tyle wspólnego, że czasem wrzucę kamień do czyjegoś ogródka (jak ktoś wie kogo parafrazuję to się domyśli o co chodzi). Odpowiedz Link Zgłoś
joe_stru Re: przesadzanie 06.11.03, 15:28 Ale się czepiacie, z ogrodnictwem mam tyle wspólnego, że czasem wrzucę kamień do czyjegoś ogródka (jak ktoś wie kogo parafrazuję to się domyśli o co chodzi). a wcześniej - czy Bóg może stworzyć kamień ...itd. ----->od poczatku podejrzewałem - jest kamieniarzem! -------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
docg Re: przesadzanie 06.11.03, 15:40 >... czasem "wrzucę kamień" do czyjegoś ogródka...< > - Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: przesadzanie 06.11.03, 16:30 docg napisał: > >... czasem "wrzucę kamień" do czyjegoś ogródka...< > > > - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAF Re: przesadzanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.11.03, 17:31 Mam wrażenie że ta dyskusja zamienia się w spotkanie loży szyderców, a to wątek na inne forum. -:)) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: przesadzanie 06.11.03, 18:08 Gość portalu: RAF napisał(a): > Mam wrażenie że ta dyskusja zamienia się w spotkanie loży szyderców, a to wątek > > na inne forum. -:)) > > Wybacz, to z mojej strony nie była złośliwość wobec Ciebie, tylko takie tam... :-) Pozdrawiam! > pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: przesadzanie IP: 212.160.147.* 07.11.03, 08:14 Gość portalu: RAF napisał(a): > Mam wrażenie że ta dyskusja zamienia się w spotkanie loży szyderców, a to wątek > > na inne forum. -:)) > > > pzdr -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAF Re: przesadzanie IP: *.ar.wroc.pl 07.11.03, 10:30 Spoko, nie jestem obrażalski. Raczej zdziwiony, tylko jedna osoba odniosła się do tematu, w sumie oczekiwałem raczej odpowiedzi w formie tak, nie, fajny pomysł, do kitu, taki sobie etc. Ale jestem tu od niedawna i może nie czuję jeszcze klimatu. -:)) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
joe_stru konkretnie 07.11.03, 11:25 ...jest tak: otwartą imprezę w trzeci czwartek organizowała przez kilka lat winiarnia w nasypie kolejowym , koło Teatru Polskiego. Nigdy tam na BN nie byłem , ale słyszałem , że jest dość miło. Tyle , że dotąd oni brali wino od LPdP , Boucharda i po ich narzutach kosztowało ok. 60 pln za butelkę. Dla mnie to idiotyzm płacić tyle za "to coś" Nie jestem pewien , czy w tym roku też organizują , ale pewnie tak. A podgrupy oraz "miłośnicy" spotykają się prywatnie. Mam taką propozycję dla Ciebie - idż do Owcy do sklepu i spytaj o Sophię Melnik.pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: konkretnie IP: 212.160.147.* 07.11.03, 11:58 joe_stru napisał: (...) Mam taką propozycję dla Ciebie - idż > do Owcy do sklepu i spytaj o Sophię Melnik.pzdr. -- Odpowiedz Link Zgłoś
joe_stru Re: konkretnie 07.11.03, 12:05 Gość portalu: docg napisał(a): > joe_stru napisał: > > (...) Mam taką propozycję dla Ciebie - idż > > do Owcy do sklepu i spytaj o Sophię Melnik.pzdr. > > -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAF Re: konkretnie IP: *.ar.wroc.pl 07.11.03, 12:50 joe_stru napisał: > > A poważnie, to chciałem tylko wyjaśnić, że chodzi o sklep Vinoteka na ul. > > Rzeźniczej w kompleksie Wratislavia Center (Hotel Dorint). Pamiętaj, MELNI > K!!! > > pozdrawiam > > ---->No a ja właśnie chciałem , żeby potropił i odnalazł. Żeby sprawdzić > determinację. Muszę niestety zepusć sprytny zamysł, wiem gdzie Owca pracuje -:))) Czy to oznacza że jestem zdeterminowany (w końcu wiem gdzie to jest)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg coś mi się zdaje... IP: 212.160.147.* 07.11.03, 13:08 ... że chcesz zamówić kamień do ogródka :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
joe_stru Re: coś mi się zdaje... 07.11.03, 13:53 Gość portalu: docg napisał(a): > ... że chcesz zamówić kamień do ogródka :-)))) ---->Powiedzmy - prowadzę działania rozpoznawcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAF Re: coś mi się zdaje... IP: *.ar.wroc.pl 07.11.03, 14:29 joe_stru napisał: > Gość portalu: docg napisał(a): > > > ... że chcesz zamówić kamień do ogródka :-)))) > > ---->Powiedzmy - prowadzę działania rozpoznawcze. I to ciosany na własnej głowie :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAF Re: Zuch!!!:))) n/t IP: *.ar.wroc.pl 07.11.03, 13:09 Sofia Melnik to napewno tajne hasło, coś w rodzaju sezamie otwórz się? hmm, tajemniczy świat wina.... Odpowiedz Link Zgłoś
ducale hej RAF 07.11.03, 19:02 Gość portalu: RAF napisał(a): > Sofia Melnik to napewno tajne hasło, coś w rodzaju sezamie otwórz się? hmm, > tajemniczy świat wina.... no nie bylbym taki pewny ,jak sam zauwazyleś wroclaw-team to taka ekipa niezlych jajcarzy co to spotykają sie w "czeskim filmie" pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: hej RAF IP: czech:* / 192.168.5.* 07.11.03, 22:38 Ongis podziemny Wroclaw byl mniej tajemniczy i latwiej dostepny - ale rozumiem, ze po ostatnim zlym doswiadczeniu ;-) czujnosc zostala wzmozona i wszelkie srodki przedsiewziete :-) Pozdrawiam Nadziemny star Odpowiedz Link Zgłoś
panowca barbarzyńca w ogrodzie 08.11.03, 11:45 chodzi o to zeby przyszedł bez tych tych kamieni Odpowiedz Link Zgłoś
panowca Re: hej RAF 08.11.03, 11:42 > > no nie bylbym taki pewny ,jak sam zauwazyleś wroclaw-team to taka ekipa > niezlych jajcarzy co to spotykają sie w "czeskim filmie" > pozdr no nie tylko ale szczerze mówiąc mam pare ciekawych nowych knalp na oku łacznie z knajpą naszej nowej gwiazdy TV na Ruskiej - reprezentanta zeimi dolnośłąskiej w opisanym w innym wątku show TVN-u Odpowiedz Link Zgłoś
panowca może hasło zmienić? 08.11.03, 11:39 Gość portalu: RAF napisał(a): > Sofia Melnik to napewno tajne hasło, coś w rodzaju sezamie otwórz się? hmm, > tajemniczy świat wina.... szczerze mówiąc już parę razy sie wyłożyłem kiedy emeryt w kaszkiecie tudzież emerytka w moherowej (mocherowej?) pieczarze na głowie pytali o Sophię Melnik a ja do nich puszczałem oko - było gorąco.... Odpowiedz Link Zgłoś
panowca Re: konkretnie 08.11.03, 11:32 > A poważnie, to chciałem tylko wyjaśnić, że chodzi o sklep Vinoteka na ul. > Rzeźniczej w kompleksie Wratislavia Center (Hotel Dorint). Pamiętaj, MELNIK!!! > pozdrawiam tylko się nie pomyl bo jak zapytasz o Sophię Gamza to się zawieszę zresetuję a system wyrzuci cię bez logowania Odpowiedz Link Zgłoś
panowca Re: konkretnie 08.11.03, 11:31 > ...jest tak: otwartą imprezę w trzeci czwartek organizowała przez kilka lat > winiarnia w nasypie kolejowym , koło Teatru Polskiego. Nigdy tam na BN nie > byłem , ale słyszałem , że jest dość miło. Tyle , że dotąd oni brali wino od > LPdP , Boucharda i po ich narzutach kosztowało ok. 60 pln za butelkę. Dla mnie > to idiotyzm płacić tyle za "to coś" z tego co wim to Monsieur Bednarek organizuje coś w Merkurym alre jak co roku otwierają wczesniej i krawaty, smokingi, muszki - czujecie blusa jakby to zobaczyli goście z bożole o to by się turlali ze smiechu jak buste beczki Odpowiedz Link Zgłoś
panowca Re: przesadzanie 08.11.03, 11:27 zrozum ten temat przerabialiśmy rok temu i dyskusaj zawsze przypomina spory miłośnów kotów i psów , burgundów i bordosów etc podzielam zdanie że BN jest o tyle dobre że można się spotkac przy winie w czym pomaga intensywny marketing - media mówią i winie i o to chodzi nie uwierzysz że potrafi się zdarzyć klient, który jest jeszce z wina zielony i w lipcy spyta o BN i jest wtedy okazja poewangelizować i kolejna duszcyczka zjednana do winnego stada Odpowiedz Link Zgłoś
panowca Gotowiec 08.11.03, 11:13 Takie miałem skojarzenie po drugim poście w tym wątku -co roku ta sama dyskusjana szczęście mamy względną demokrację i prawie wolnośc więc możemy sobie obchodzić co chcemy - ja mam zamiar obejśc święto odlewnika i na tę okolicznośc udekorować toaletą gałązkami jemioły Odpowiedz Link Zgłoś
panowca a tak poważnie juz zupełnie 08.11.03, 11:51 napisz do mnie na priv panowca@wp.pl to ci przedstawię njabliższą impreze w Vinotece mam jeszcze trzy miejsca wolne - z ekipy będzie star ze starą będzi tez holita w roli rozgrywającej, Lord Vader i moja skromna osoba zapowiada się miło Odpowiedz Link Zgłoś
joe_stru niepokoję się... 08.11.03, 12:28 jeeeze , Owca , Ty masz rozszczepienie osobowości , już do Ciebie jadę... Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: niepokoję się... 08.11.03, 12:30 W sumie to ja też... jak tak obserwuję, jak tych wpisów przybywa. Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: niepokoję się... 08.11.03, 12:40 > W sumie to ja też... jak tak obserwuję, jak tych wpisów przybywa. To był zdaje się atak na liczbę 10000 :-)) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: niepokoję się... 08.11.03, 12:44 > To był zdaje się atak na liczbę 10000 :-)) No i wyszło na to, że to mnie tak skutecznie rozprowadziliście :-)) Dziękuję koledzy, postawię coś przy okazji! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: niepokoję się... 08.11.03, 13:08 O! Na to nie wpadłem! Tak przy okazji to fajne Brunello z 1998 wczoraj wypiłem: Pietranera od Centolani. Chyba po raz pierwszy wykryłem tą przesławną lukrecję w zapachu! No i z dumą powiem, że wygrało z Chateau La Tour Martillac. Odpowiedz Link Zgłoś
ducale Brunello 09.11.03, 12:01 giorgio_primo napisał: > O! Na to nie wpadłem! Tak przy okazji to fajne Brunello z 1998 wczoraj wypiłem: > > Pietranera od Centolani. > Domyslam się ze od Olgi Centolani,jeszcze nie sprobowalem ,lezy sobie, ale po tym wpisie zrobie to jak najszybciej, btw to chyba kolejne w miare rozsadnej cenie pozdr ps. no i koniecznie musze odrobic lekcje domową z Fontodi :) Odpowiedz Link Zgłoś
spol 10.000 12.11.03, 10:28 No cóż... Pierwszy tysiąc też zamknął Winoman. Przipadek...? ;o) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panowca Re: 10.000 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.11.03, 16:57 o tak niskie pobudki mnie podejrzewacie - ja nawet nie wiem gdzie ten licznik bije bo mam forum od razu ustawione w "ólóbionych" dżest odpowiadałem na posty, które mnie pobudziły do odpowiadania a ze z psychiką coraz gorzej to inna historia jak usłyszycie o gościu rozstrzeliwującym półki z alkoholem w hipermarketach to będę ja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK A gdzie kupic: Beaujolais Nouveau w Kielcach IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.03, 01:11 No wlasnie, gdzie zakupic, a moze ktos wie czy sa organizowane z tej okazji jakies imprezy na tym koncu swiata ?????? KK Odpowiedz Link Zgłoś