Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wina w niemieckich dyskontach

08.11.03, 21:20
    przeczytalam artykul na wein-plus o winkach z aldika, hmm ;)
    czy jednak ktos z was sie orientuje i moglby poradzic laikowi gdzie w
    niemczech mozna kupic cos dobrego szczegolnie z wloskich win czerwonych i po
    konsumenckiej cenie(do 10 euro)?
    ostatnio trafilam na dobre nero d'avola sammicheli 2002, chianti la arcarta
    2002.
    pozdrawiam
    mari
    Obserwuj wątek
      • Gość: jarek Re: wina w niemieckich dyskontach IP: *.fastres.net 08.11.03, 23:05
        Chcialas powiedziec do 5 Euro, bo do 5 juz mozna porzadne vino wloskie w
        Niemczech kupic.
        • mari.na Re: wina w niemieckich dyskontach 09.11.03, 15:38
          tym lepiej, skoro tak to ktore?
          • Gość: forgot Re: wina w niemieckich dyskontach IP: *.icpnet.pl 09.11.03, 21:42
            W kazdym prawie markecie w Niemczech wina francuskie, niemieckie, chilijskie,
            hiszpańskie i inne chodza po 3.99 EURO i wiecej. proponuje sie rozejzec. Na
            pewno sobie cos wybierzesz. A w Polsce...no coz mozemy tylko pomarzyc i kupowac
            butelke Bordeux czy Tokaja Alzackiego za gruby szmal :(
            • giorgio-primo Re: wina w niemieckich dyskontach 10.11.03, 08:11
              chcac kupic dooobre wino wloskie musisz zaczynac od okolo 15-20 euro
              za 5 euro mozesz kupic co nawyzej wloski belt
              • tos.ka Re: wina w niemieckich dyskontach 12.11.03, 09:46
                za 5 euro kupi sie przyzwoite wino francuskie lub niemieckie, przy winach
                wloskich- trza zaczynac od 10 euro, niestety...
                a ja ponawiam pytanie- do tutesjzych kiperow- co polecacie w .de w przyzwoitej
                cenie (takiej 10-20 euro, ale ciut wiecej- tez moze byc).
                • amsti Re: wina w niemieckich dyskontach 14.11.03, 10:43
                  tos.ka napisała:

> za 5 euro kupi sie przyzwoite wino francuskie lub niemieckie, przy winach
                  > wloskich- trza zaczynac od 10 euro, niestety...

Niezupełnie. Jest parę fajnych włoskich produktów za bardzo dobrą cenę.

Dla mnie numerem 1 w relacji cena jakość jest musujące Asti Gancia. Nie wiem
                  może kosztować gdzie indziej ,ale we Włoszech można go kupić około 5 euro, a
                  może nawet ciut taniej. Inne bąble od Ganci też są bardzo dobre i również
                  bardzo dobrze wycenione - choćby brut.

Z innych win włoskich poniżej 10 euro można trafić na bardzo dobre Moscato
                  d'Asti albo Dolcetto d'Alba

Zawsze można też trafić na przyzwoite wina od takich producentów jak Zonin,
                  czy Zenato (np. piłem kiedyś calkiem niezłe Soave)

Do niedawna ceny niektórych Chianti Classico trafiały się poniżej 10 euro.

Oczywiście pewnie tanich francuzów jest duużo więcej. Ale ich wybór w
                  supermarketach nie jest jednak tak szeroki. Prawdziwe perełki można kupić
                  przeważnie na miejscu

>a ja ponawiam pytanie- do tutesjzych kiperow- co polecacie w .de w
                  przyzwoitej
                  > cenie (takiej 10-20 euro, ale ciut wiecej- tez moze byc).

Najlepiej kupić książkę panów BB - niewielki format, a szalenie przydatna.

• docg chianti classico riserva allungamento delle pene 14.11.03, 10:53
                    amsti napisał:

>
                    > Do niedawna ceny niektórych Chianti Classico trafiały się poniżej 10 euro.
                    >
                    -
                    • amsti Re: chianti classico riserva allungamento delle p 14.11.03, 14:27
                      docg napisał:

> amsti napisał:
                      >
                      > >
                      > > Do niedawna ceny niektórych Chianti Classico trafiały się poniżej 10 euro.
                      > >
                      > -
                      • Gość: docg Re: chianti classico riserva allungamento delle p IP: 212.160.147.* 14.11.03, 14:42
                        to ja miałem pecha, bo wszędzie gdzie byłem we Włoszech pytałem o Fattoria di
                        Felsina i nie mieli. Ruffino "Riserva Ducale" jest dość powszechne i kosztuje
                        ok. 12€ (1999), za wersje "Oro" (1997) trzeba dać ok. 16€.
                        pozdrawiam
                        • amsti No i Falesco Vitiano 14.11.03, 14:50
                          też fajne winko poniżej 10 euro
              • walet wloskie belty 18.11.03, 13:26
                giorgio-primo napisał:

> chcac kupic dooobre wino wloskie musisz zaczynac od okolo 15-20 euro
                > za 5 euro mozesz kupic co nawyzej wloski belt

Nie chcę dyskutować z autorytetem w kwestii win włoskich ale nie byłbym sobą
                gdybym nie wymienił kilku „włoskich bełtów” osiągalnych w NRD poniżej EUR 6,0 :

seria Canalletto (nawet ponizej EUR 5,0)
                Sella&Mosca ( Capocaccia i Vermentino )
                Chianti Ruffino
                Masi Modello
                La Mora , Morellino di Scansano,Cecchi
                Santa Christina Antinori

Mi smakują (no może poza tą Sardynią , która wydala mi się nijaka )

Pozdrowienia /Walet
              • Gość: jasio Nie zgadzam się !! IP: *.ipt.aol.com 18.11.03, 18:46
                Do 5 EURO można kupić dobre wina, nawet z oznaczeniem -Reserve- czyli z dobrych
                roczników i dłużej leżakowane w beczkach. Wczoraj kupiłem
                butelkę "Beerenauslese" za 2,99 - technologia uzyskania tego trunku jest dość
                pracochłonna i przeważnie jest znacznie droższe.
      • Gość: Gościu Re: wina w niemieckich dyskontach IP: 195.117.138.* 20.11.03, 14:44
        W dyskoncie nie kupisz wina droższego jak 2 EUR. No może raz widziałem wino za
        2,30 EUR. Średnie ceny w dyskontach to od 1,25 EUR do 1,75 EUR.
        • mari.na Re: wina w niemieckich dyskontach 23.11.03, 14:37
          chilijskie 2.70, mocne pachnace borowkami south africa okolo 3.50 wloskie np
          chianti ktore podobno jesli kosztuj mneij niz 2 euro jest nielegalne (cos musi
          byc zamieszane przy dystrybucji albo produkcji bo taniej nie uda sie tego
          sprzedac) w edeka za ok 2.7.

najwiekszy wybor jest w marktkauf i tam mozna wybrac sobie juz cos co nie
          tylko do doprawiania jedzenia sie nadaje ale tez czasem do picia ;-))......
          • Gość: jarek Re: wina w niemieckich dyskontach IP: *.fastres.net 23.11.03, 20:11
            Jezeli kogos to interesuje, to w przyszlym tygodniu odpisze ceny win w
            niemieckim dyskoncie dzialajacym we Wloszech - IN'S - win Wloskich ,innych nie
            maja..
            • mathias_sammer Re: wina w niemieckich dyskontach 24.11.03, 16:28
              Gość portalu: jarek napisał(a):

> Jezeli kogos to interesuje, to w przyszlym tygodniu odpisze ceny win w
              > niemieckim dyskoncie dzialajacym we Wloszech - IN'S - win Wloskich ,innych nie
              > maja..

polecam www.hawesko.de
              korzystam z nich.

M.S.
            • Gość: jarek Re: wina w niemieckich dyskontach IP: *.fastres.net 27.11.03, 10:41
              Kupilem dwa w wtorek w tym disconcie ( IN'S) trzy vina:
              1. Barbera Monferato rok 2002 ( niestety nie wiem kogo, bo moja zona juz
              wyrzucila pusta flaszke), ten sam co dostarcza prawie wszystkim stolowkom w
              Milano , i choc wiedzacm z wlasnego doswiadczenia
              ,ze rok 2002 byl dla Barbery katastrofalny (prawie ocet), to nie bylo
              za bardzo kwasne, chyba bylo robione z winogron mieszanych albo tez dodano
              cukru winogronowego, za cene 1.66 Euro, mozna spokojnie pic do jedzenia.
              2. Nebiolo D Alba dom Canova rok 1998 to bardzo dobre za cene 4.32 Euro, to

rzeczywiscie nadaje sie do jedzenia z goscmi i do dobrej pieczeni.
              3. Barbaresco dom Ca'Munari rok 2000 za 6.99 Euro napelniona w Castilione d'Alba
              przez Casa Vinicola Morando jeszcze nie otworzylem, poczekam na kogos kto mi
              pomoze to wino ocenic.
        • Gość: jasio Re: wina w niemieckich dyskontach IP: *.ipt.aol.com 10.12.03, 18:24
          W cenie od 1,25 do 1,75 EURO można oczywiście kupić wino i to dobre. Tanie są
          wina z Chile, a z niemieckich białe mozelskie (półsłodkie). Ale to raczej
          wyjątki. Tańsze są oczywiście stołowe (bez rocznika) i w kartonach ( mieszanina
          zgodna z europejską normą).
      • Gość: docg Re: wina w niemieckich dyskontach IP: 212.160.147.* 26.11.03, 08:39
        wczoraj w niemieckim dyskoncie (Marktkauf) kupiłem słynne już na tym forum Hoya
        de Cadenas Reserva od Gandii (Utiel Requena), rocznik 1998, cena 3,60 €
        (słownie trzy euro i sześćdziesiąt centów). Nie za bardzo pamiętam, jak
        smakowały te roczniki które piłem, czyli 95 i 96, ale 98 jest na pewno bardzo
        fajny, sporo dębu szczególnie w zapachu i w ogóle wrażenie poważnego wina, no a
        cena szokująco niska (u nas nigdyś bywała po prawie 50 zł, teraz w Makro po 30).
        Poza tym nadal stoi portugalskie DAO za 3,06 od Vinhos Borges (nazwy producenta
        nie ma na etykiecie, jest tylko adres i logo); są też wina które dobrze
        wyglądają, ale niewiele o nich mogę powiedzieć, bo nie piłem - może ktoś coś o
        nich wie - południowoafrykańskie Nederburg i chilijskie Tarapaca
        pozdrawiam
        • winoman Re: wina w niemieckich dyskontach 26.11.03, 10:15
          > wczoraj w niemieckim dyskoncie (Marktkauf) kupiłem słynne już na tym forum Hoya
          > de Cadenas Reserva od Gandii (Utiel Requena), rocznik 1998, cena 3,60 €
          > (słownie trzy euro i sześćdziesiąt centów). Nie za bardzo pamiętam, jak
          > smakowały te roczniki które piłem, czyli 95 i 96, ale 98 jest na pewno bardzo
          > fajny

Ja niedawno wypiem ostatnie butelki roczników 95 i 96, więc mam porównanie, moja
          kolejność to 95ᢚᢘᢙ (notacja niestandardowa, ale chyba zrozumiała :-)) )

> południowoafrykańskie Nederburg

Kiedś często pijałem wiele ich win, są w Polsce, sprowadza je warszawski Polmos.
          Edelrood to mieszanka Cab. Sauv. i Merlot, Baronne to mieszanka Syrah chyba z
          Cabernetem, oba mi zawsze smakowały, Riesling mniej mnie przekonywał, choć w tej
          cenie był OK. W Polsce kosztowały kiedyś w granicach 30 zł, teraz pewnie ciut
          więcej.

Pozdrawiam!
          • winoman Re: wina w niemieckich dyskontach 26.11.03, 10:16

> kolejność to 95ᢚᢘᢙ (notacja niestandardowa, ale chyba zrozumiała
            > :-)) )

Miało być 95ᢚᢘᢙ, nie wiem dlaczego wywaliło mi resztę.

• winoman Re: wina w niemieckich dyskontach 26.11.03, 10:22

> Miało być 95ᢚᢘᢙ, nie wiem dlaczego wywaliło mi resztę.

Wciąż mi wywala, więc może inaczej:

95
              >
              98
              >
              96
              >
              97

Pójdzie?

• kibic_1 Re: wina w niemieckich dyskontach 27.11.03, 11:41
                discount - to nazwa sklepu (firmy) w niemczech, podajac tanie sklepy lepiej
                chyba trzymac sie ich nazwy

• tos.ka Re: wina w niemieckich dyskontach 07.12.03, 16:25
        kupilam wlasnie w niemiecki globusie
        Osborne Solaz Tempranillo Cabernet Sauvignon 2000,
        hmmm (smakow z detalami wam nie opisze- bo nie bardzo wiem jak Wy sie
        doszukujecie tych wszystkich borowek malin i innych kor debu:))) dla mnie jest
        to smak ciagly, rozwijajacy sie, pzostwiajacy lekko lekko slodkawy dlugo
        utrzyumuje sie (nie jest dokonca slodkawy, inny niz slodki, ale nie mam
        pojecia jak go okreslic))))) posmak)
        az musialam sprwdzic jak jest punktowane-
        www.einkaufen-fuer-alle.de/spezialitaeten/ewe0010021165372.htm
        i niezle bo 87 pktow

pozdrawiam

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka