Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Gambero Rosso - przewodnik po tanich winach

02.12.03, 11:21
    Skoro juz jestesmy przy rankingach, przewodnikach i innych widzimisiach,
    informuje Szanowne Zgromadzenie, ze wyszedl juz przewodnik Gambero Rosso po
    winach tanich i przyjemnych czyli tych do 8 Euro.
    Gdyby kogos interesowaly poszczegolne regiony Wloch, chetnie sie moja wiedza
    podziele tj. elegancko Wam to przepisze z ksiazeczki. :)
    Pozdrawiam,

Gaga
    Obserwuj wątek
      • holita Re: Gambero Rosso - przewodnik po tanich winach 02.12.03, 12:36
        A czy masz moze jakiegos linka gdzie pojawia sie okladka (na stronie GR nie
        ma)? Gdzie mozna kupic ten przewodnik? Znajomi jada pojutrze do Wloch i chetnie
        bym skorzystala z tej okazji i poprosila ich o kupno (ale musze miec dokladne
        info). Bede baaaaaaaaaaaaaaaardzo wdzieczna :-)
        • Gość: Pichciarz Re: Gambero Rosso - przewodnik po tanich winach IP: *.proxy.aol.com 03.12.03, 04:08
          Wpisz w wyszukiwarce internetowej (ale nie w forumowej) "wina wloskie".
          Wychodzi zbyt linków dużo aby je przepisywać.
        • Gość: P. Re: Gambero Rosso - przewodnik po tanich winach IP: *.proxy.aol.com 03.12.03, 04:10
          Wpisałem "tanie wina" w wyszukiwarce internetowej i wyszło mnóstwo linków.
          Sprawdź!
        • Gość: gaga Re: Gambero Rosso - przewodnik po tanich winach IP: *.27-151.libero.it 03.12.03, 09:04
          Linka nie mam, sorry. przewodnik nazywa sie L'Almanacco del Berebene 2004, na
          okladce jest kieliszek (czasza) z czerwonym winem w powiekszeniu. Koszt 7,5
          Euro, mozna dostac w ksiegarni lub w kiosku.
          Pozdrawiam,

Gaga
          • Gość: gaga Re: Gambero Rosso - przewodnik po tanich winach IP: *.27-151.libero.it 03.12.03, 09:48
            www.dove-promomedia.com/almanacco_bere_bene.htm
            Link do okladki.

• gagapisa Re: Gambero Rosso - przewodnik po tanich winach 03.12.03, 11:33
              Zaczerpniete z przewodnika:
              Oskary krajowe w relacji jakosc/cena dla (rocznik 2002):

A.A. Sauvignon, Cantina Produttori Termeno
              Vitiano, Falesco

Ze wzgledow sentymentalnych podaje Oskary sycylijskie:
              Inzolia, Abbazia Santa Annastasia
              Cerasuolo di Vittoria Etichetta Nera, Avide
              Etna Rosso Rosso di verzella, Benanti
              Scurati, ceuso
              Barbazzale Rosso, Cottanera
              Curto Sicilia Rosso, Francesca e Giambattista Curto
              Angimbé, Cusumano
              Benuara, j.w.
              Anthilia, Tenuta di Donnafugata
              Sedàra, j.w.
              Corvo Glicine, Duca di salaparuta
              Almanera, Fatascià
              Chiaramonte Bianco, Firriato
              Feudi Bordonaro Rosso, j.w.
              cdn.
              • gagapisa Re: Gambero Rosso - przewodnik po tanich winach 03.12.03, 11:39
                cd. Sycylia

Grecale Vino Liquoroso, cantine Florio
                Rossojbleo, Gulfi
                Villa noce nero d'Avola, Cantina Sociale la Torre
                Nero d'Avola, morgante
                la Segreta Bianco, planeta
                la Segreta Rosso, j.w.
                Alcamo carta D'oro, Cantine rallo
                Etna Rosso, Barone Scammacca del murgo
                Grecanico Mandrarossa, Settesoli
                Monreale Alhambra, Spadafora
                Vigna Virzi Rosso, J.W.
                Leone d'Almerita, Tasca d'Almerita
                REGALEALI rOSATO, J.W.
                Forti terre di Sicilia il Rosso, Cantina Sociale di trapani
                Cerasuolo di Vittoria, Cantina Valle dell'Alcate
                Etna Bianco, Barone di Villagrande

Czesc pracy!I koniec piesni!
            • holita Re: Gambero Rosso - przewodnik po tanich winach 04.12.03, 09:56
              BARDZO DZIEKUJE i jestem szczerze zobowiazana! :-)))
      • Gość: Rural Re: Gambero Rosso - przewodnik po tanich winach IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 03.12.03, 12:00
        La Segreta od Planety rzeczywiscie pycha. Mam pytanie o wina z Frulii. Czy
        komus cos mowi nazwa (apelacji chyba) Lison Pramaggiore, gdzie Merlota tłucze
        m.in. Azienda Agricola Mazzolada? Drogie, tanie, dobre, niedobre?
        • giorgio_primo Mazzolada 03.12.03, 13:11
          Gość portalu: Rural napisał(a):

> La Segreta od Planety rzeczywiscie pycha. Mam pytanie o wina z Frulii. Czy
          > komus cos mowi nazwa (apelacji chyba) Lison Pramaggiore, gdzie Merlota tłucze
          > m.in. Azienda Agricola Mazzolada? Drogie, tanie, dobre, niedobre?

Bardzo poprawny Merlot Vigna del Falco Riserva 1997 Lison-Pramaggiore DOC,
          Mazzolada i lepszy Cabernet Sauvignon Vigna del Frassino Riserva 1997 Lison-
          Pramaggiore DOC, Mazzolada. Fajny Charddonay, ale szczegółów nie pamiętam
          (drogi). Win "non riserva" od Mazzolada nie piłem.

Przy okazji to zastanawiam się skąd notorycznie występuje błąd umieszczający
          LISON PRAMAGGIORE DOC w Friulii??? Przecież to Veneto...
          • Gość: Rural Re: Mazzolada IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 03.12.03, 14:10
            W Polsce spotkalem Mazzoladę Merlot za ok. 160 zł. Pomijajac nasze podatki, czy
            marża nie wydaje Ci sie za wysoka?
            • giorgio_primo Re: Mazzolada 03.12.03, 14:31
              To dziwne, bo ja sprzedawałem Merlota i Cabsa za 59 PLN i to była rozsądna dość
              cena. Cena którą podajesz jest absurdalna.
              • winoman Re: Mazzolada 03.12.03, 14:37
                > To dziwne, bo ja sprzedawałem Merlota i Cabsa za 59 PLN

W Toruniu były w podobnych cenach, Chardonnay chyba też, choć szczegółów nie
                pamiętam.

Pozdrawiam!
              • Gość: Rural Re: Mazzolada IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 03.12.03, 14:43
                No wlasnie. Absurdalna. Merlot od Mazzolady za 160 zł jest z roku 1996 albo
                1997.
          • gagapisa Re: Mazzolada 04.12.03, 10:02
            giorgio_primo napisał:

> Przy okazji to zastanawiam się skąd notorycznie występuje błąd umieszczający
            > LISON PRAMAGGIORE DOC w Friulii??? Przecież to Veneto...
            >
            Nie do konca, GP, ta apelacja jak najbardziej obejmuje prowincje Friulii,
            chocby Pordenone.

• Gość: docg Lison Pramaggiore IP: 212.160.147.* 03.12.03, 15:44
          "sympatyczna" apelacja, na miejscu można kupić wiele dobrych, codziennych win o
          znakomitej relacji J/C. Chyba mało eksportują, myślę, że apelacja mało znana i
          trudno sie sprzedaje
          pozdrawiam
      • Gość: rzepka Re: Gambero Rosso - przewodnik po tanich winach IP: 217.153.123.* 03.12.03, 17:08
        Witaj
        ja mam prosbe o opinie o winie z Cantina di Locorotondo. To jest Puglia.
        Notorycznie je popijalem jak bylem na studiach i chcialbym znac opinie
        fachowcow. To co saczylem to byl rocznik 2001, cena za 1,5 litra to 3 euro
        pozdrawiam
        rzepka
        • Gość: jarek Nie jestem fachowcem ,tylko pijakiem.... IP: *.fastres.net 03.12.03, 20:12
          Prawie wszystkie wina z Puglii sa dobre do picia, tylko jedyna wade co maja ,dla
          nas z Piemontu, sa troche za ciezkie i malo kwasne, oni tak samo jak z oliwa
          maja straszne problemy ( po reformie rolnej) swoje produkty poza Puglia dobrze
          sprzedac, choc 1/4 wszystkich w Milano jest Puglieskiego pochodzenia.
          Bardzo czesto i prawie zawsze producenci oliwy na polnoc od Puglii mieszaja ich
          oliwe ze swoja, a mi sie to tez tak wydaje z Winami, choc wszyscy temu
          zaprzeczaja. Jestem tez pewny ,ze normalne wino z Puglii jest duzo lepsze od
          jego odpowiednika we Francji i w Niemczech, o Austri nie moge nic powiedziec, bo
          zawsze pilem tam wino czerwone u chlopow a nigdy ze sklepu.
          • Gość: Rural Primitivo di Manduria IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 04.12.03, 09:41
            Konsumpcja wina Primitivo di Manduria to jedna z najsympatyczniejszych
            wakacyjnych przygód jakie przytrafily mi sie tego lata. Dlatego Puglia jest
            taka piękna.

W Warszawie widzialem tylko dwie etykiety. Mało.
        • Gość: gaga Do Rzepki IP: *.27-151.libero.it 04.12.03, 09:46
          Z win rekomendowanych w przewodniku jest Roccia Rosso z Cantina Sociale
          Cooperativa del Locorotondo (blend neroamaro, malvasia nera i montepulciano).
          Trudno mi sie wypowiadac o winach z Puglii, bo oprocz jakiegos Salice salentino
          i Primitivo di manduria, niewiele pilam. Ale zostaly mi dobre wrazenia.

Pozdrawiam,
          Gaga
          • Gość: rzepka Re: Do Gaga IP: 217.153.123.* 08.12.03, 14:14
            Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz
            to naprawde mile trafic na prawdziwych fachowcow :)
            pozdrawiam serdecznie
            rzepka
        • pasjonatwin Re: Gambero Rosso - przewodnik po tanich winach 16.02.18, 17:58
          Jeśli chdzi i niedrogie z puglii to ja się zapijam tym primitivo. Bardzo przyzwoite.
          darwina.pl/wina-regionalne/3979-caleo-primitivo-8008863004014.html?search_query=primitivo&results=155
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka