Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dom Wina Sp. ZOO

IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 03.12.03, 22:07
    Czy ktos z krakowiakow i gorali moglby polecic cos od tegoz importera.
    Pojawilo sie troche win od nich we wroclawskim albercie - stad pytanie.
    W szczegolnosci Tannat z Castel Pujol 2002 mnie interesuje.

Pozdrawiam
    star
    Obserwuj wątek
      • winoman Re: Dom Wina Sp. ZOO 03.12.03, 22:27
        > W szczegolnosci Tannat z Castel Pujol 2002 mnie interesuje.

Krakowiak nie jestem, góralem bywam sporadycznie, ale ich Urugwaj polecam, a
        Castel Pujol przede wszystkim, to naprawdę dobre wina. Piłem tego sporo, byłem
        na kilku degustacjach organizowanych przez Dom Wina, w tym na dwóch z
        producentami (na jednej było trzech producentów, panowie Carrau - właściciel
        Castel Pujol, Ariano i Toscanini, na drugiej ten sam Ariano, oraz Toscanini
        ojciec), przy innych okazjach też sporo ich win wypiłem.

Pozdrawiam!
      • holita Re: Dom Wina Sp. ZOO 03.12.03, 23:49
        Hmmmmmmm... Nie wiem co tam macie w Albercie, ale DW ma niezla oferte win
        hiszpanskich. Polecam np. Somontano - Bodega Pirineos (calkiem przyzwoite
        Montesierra Crianza). Z Rioja maja Bodegas Campillo (a to juz wysoka polka). Z
        okolic Ribery (ale bez apelacji) Abadia Retuerta i Yllera Tinto Reserva
        (chyba '95). No i jako pierwsi (chyba) w Polsce sprowadzili hiszpanskie
        Albarino - calkiem niezle, od Martina Codaxa (nie wiem tylko jakie maja teraz
        roczniki - bo jak cos starszego niz 2 lata, to moze byc kiepskie).
        A Tannata nie probowalam, ale ci, co probowali, chwala.
        pozdrawiam
        • Gość: star Re: Dom Wina Sp. ZOO IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 04.12.03, 13:35
          Co ciekawe wlasnie Somontano, Montesierra, 2002 (ale nie Crzianze) kupilem
          (Tempranillo/CS). Zobaczymy.

Dowiedzialem sie ostatnio (z cyklu: "Marceli Szpak dziwi sie swiatu"), ze
          najpowszechniejszym szczepem na swiecie jest ... Airen.

Pisza, ze raczej szczep to podly?

Pozdrawiam
          star
      • kochamwino Re: Dom Wina Sp. ZOO 04.12.03, 06:03
        Gość portalu: star napisał(a):

> Czy ktos z krakowiakow i gorali moglby polecic cos od tegoz importera.
        > Pojawilo sie troche win od nich we wroclawskim albercie - stad pytanie.
        > W szczegolnosci Tannat z Castel Pujol 2002 mnie interesuje.
        >
        > Pozdrawiam
        > star

Jesli jestescie zainteresewowani .........boze jak mozna sie
        zainteresowac :"Nowym Światem"!!!

Pzdr

TT
        • winoman Re: Dom Wina Sp. ZOO 04.12.03, 08:43
          kochamwino napisał:

> Jesli jestescie zainteresewowani .........boze jak mozna sie
          > zainteresowac :"Nowym Światem"!!!

Ano można, tym bardziej że ten Nowy Świat w wydaniu urugwajskim to jest
          najbardziej europejski Nowy Świat jak znam (może poza warszawskim :-)) ).
          Wina w Urugwaju robią często potomkowie całkiem niedawnych emigrantów z Włoch i
          z Hiszpanii, firmy są nieduże, rodzinne, baryłki są francuskie, albo mieszane,
          wina często mają taki rustykalny charakter, w niczym nie przypominają tych
          choćby z drugiej strony Andów. Warto popróbować.
          Ciekawe wina z Urugwaju miewa też Grand Cru.

Pozdrawiam
          >
          >
          > Pzdr
          >
          > TT
          • joe_stru Urugwaj 04.12.03, 10:56
            Hej!! Piłem jedno bardzo pyszne wino z Urugwaju Tannat reserva , jest na tej
            stronie:

www.arianohermanos.com/en/ariano-en.htm
            Natomiast proste varietale są , moim zdaniem raczej takie sobie. Ta reserva w
            Urugwaju jest śmiesznie tania. To wino chyba jest w Polsce , ale pewnie już nie
            tak korzystne cenowo.
        • kochamwino Re: Dom Wina Sp. ZOO 04.12.03, 12:00
          kochamwino napisał:

> Gość portalu: star napisał(a):
          >
          > > Czy ktos z krakowiakow i gorali moglby polecic cos od tegoz importera.
          > > Pojawilo sie troche win od nich we wroclawskim albercie - stad pytanie.
          > > W szczegolnosci Tannat z Castel Pujol 2002 mnie interesuje.
          > >
          > > Pozdrawiam
          > > star
          >
          > Jesli jestescie zainteresewowani .........boze jak mozna sie
          > zainteresowac :"Nowym Światem"!!!
          >
          >
          > Pzdr
          >
          > TT

sorki nie zauwazylem, ze tekst dalej nie poszedl.
          Dalej mialo byc: :-) Castej Pujol to bardzo europejski producent jak na
          nowoswiatowe warunki. Jego zwykly tannat i reserva jest warta uwagi i czesto do
          niej wracam. faktycznie pochodzenie tych win jest hiszpansko-wloskie i to czuc:-
          )

Pzdr

TT
      • docg Re: Dom Wina Sp. ZOO 04.12.03, 09:24
        a czy ktoś z odwiedzajacych forum należy do klubu Domu Wina?
        • Gość: NieMy Re: Dom Wina Sp. ZOO IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 04.12.03, 09:34

docg napisał:

> a czy ktoś z odwiedzajacych forum należy do klubu Domu Wina?

Wlasnie, dobre pytanie, ceny dla klubowiczow maja mocno preferencyjne.

Pozdrawiam

skapy NieMy

P.S. Ja nie naleze :-(
        • miszka44 Re: Dom Wina Sp. ZOO 04.12.03, 11:51
          Należeć nie należę, ale znam takiego, co należy :-)
          Zapisać się łatwo; trzeba tylko co miesiąc kupić ich zestaw obowiązkowy (do 250
          zł). Poza tym organizują cyklicznie różne imprezy (to raczej oferta dla
          krakowian).
          Byłem z nimi w Winnicy Golesz. Towarzystwo różne.
          Kupowałem też po promocyjnej cenie Les Terrasses z Prioratu. Warto było.

Pzdr
          M44
          • docg Re: Dom Wina Sp. ZOO 04.12.03, 12:02
            miszka44 napisał:

> Należeć nie należę, ale znam takiego, co należy :-)
            > Zapisać się łatwo; trzeba tylko co miesiąc kupić ich zestaw obowiązkowy (do
            250 zł) (...)

-
            • kochamwino Re: Dom Wina Sp. ZOO 04.12.03, 12:04
              docg napisał:

> miszka44 napisał:
              >
              > > Należeć nie należę, ale znam takiego, co należy :-)
              > > Zapisać się łatwo; trzeba tylko co miesiąc kupić ich zestaw obowiązkowy (d
              > o
              > 250 zł) (...)
              >
              > -
              • cecyl Re: Dom Wina Sp. ZOO 04.12.03, 22:01
                Nie, nie mam żadnych doświadczeń. Jakoś mnie idee klubowe nie biorą - jestem
                urodzonym anarchista i lubię chodzić swoimi ścieżkami. Z punktów to zbieram
                wyłącznie punkty za mandaty. Z win Domu Wina oczywiście prioraty, ale to od
                świeta i wielkiego dzwonu. Dobry wybór Ribera del Duero od przystępnej
                Fuentespiny (szybko się nudzi - po kartonie) po wina Hermanos Sastre. Inne;
                Somontano, Montesierra tinto 2002 albo piłem inne wino niż sstar, albo
                odwołujemy się do innych paradygmatów - nie jest to Somontano Enate, ale jest
                to porządne wino i wcale nie takie wodniste. Mont Marcal tinto 02 - katastrofa.
                Ale tak bardzo nie wierzę w tę katastrofę, że chyba jeszcze raz spróbuję i
                wtedy ustosunkuję się ostatecznie.
            • miszka44 Re: Dom Wina Sp. ZOO 04.12.03, 13:30
              No rzeczywiście. Piszą: "oczywiście każdorazowo możesz powiększyć tą przesyłkę
              lub zrezygnować z jej otrzymania". Tylko jak co miesiąc będę rezygnował...

Pzdr
              M44
              • miszka44 Jest haczyk... 04.12.03, 13:42
                ... czego nie doczytałem: "Comiesięczne i nieprzerwane zakupy selekcji WINA
                MIESIĄCA w Klubie dają przywilej uzyskania dodatkowych punktów premiowych" (od
                10. miesiąca w podwójnej wysokości). Czyli już po 10 latach systematycznych
                zakupów można zebrać wymagane 12,5 tys. pkt i wymienić je na wycieczkę do
                Hiszpanii ;-)
                Chyba warto?

Pzdr
                M44
          • gagapisa le Terrasses 05.12.03, 11:04
            Czy w W-wie mozna to wino gdzies kupic? Pewien sklep :-), a wlasciwie jego
            wlasciciel kiedys sie deklarowal... A jak jest naprawde?

Pozdrawiam,

Gaga
            • cecyl Re: le Terrasses 05.12.03, 13:20
              Jest na pewno w Dyspensie, na Kabatach i być może w Dyspensie w Izabelinie. to
              na Kabatach czeka na mnie, ale ja z kolei czekam na zastrzyk, więc chętnie
              ustąpię pierwszeństwa. W Dyspensie są również Rotlany z Priorato - namawiam
              gorąco na "najtańszego".
              • gagapisa Re: le Terrasses 09.12.03, 10:22
                cecyl napisał:

> Jest na pewno w Dyspensie, na Kabatach i być może w Dyspensie w Izabelinie.
                to
                > na Kabatach czeka na mnie, ale ja z kolei czekam na zastrzyk, więc chętnie
                > ustąpię pierwszeństwa.

Dziekuje, z uprzejmosci kolegi skorzystam :). A tak na powaznie, to Kochamwino
                moglby mi "zabunkrowac" jedna butelke, plizzzzz...
                Pozdrawiam,
                Gaga

P.S. Kuruj sie, Cecyl!!!!
      • sstar Re: Dom Wina Sp. ZOO 04.12.03, 21:17
        Wracajac do watku holity i wspomnianego wina z Somontano od Pirineos
        (CS/Tempranillo) 2002 (ale nie Crianzy) to niestety jedynym jego atutem jest
        wyrazna kwasowosc, ktora predystynuje je do posilku, oprocz tego przedrzewione
        w aromacie, a wodniste w ustach!
        I tak lepsze niz Frontera 2003 - ta ladnie pachnie mietowo-eukaliptusowo-
        dymnie+troche owocu, ale smak nieznosny, podobny do Sofii Melnik - slodzic
        zaczeli czy co?
        Tak wiec rocznik 2001 w przypadku Frontery pozostaje jedynym pijalnym.

Pozdrawiam
        star
        • Gość: holita Re: Dom Wina Sp. ZOO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 13:13
          Oj, no przykro mi bardzo, ze masz takie niemile doswiadczenia z Somontano.
          Rozumiem, ze kupiles zwykle Montesierra Joven (tego akurat nie pilam).
          Crianza '98 byla calkiem przyzwoita, jak to w Somontano bywa. Dosc wyraznie
          garbnikowe, z lekkimi nutami zwierzecymi, ladnie dojrzale.
          Zreszta Pirineos, Vinas del Vero i Enate to wlasciwie jedyne warte uwagi bodegi
          w tym regionie jakie znam (ale to info sprzed okolo 4 lat, teraz nie jestem na
          biezaco w nowosciach, moze cos sie ciekawego pojawilo? Zapewne Cecyl jest
          bardziej w temacie).
          A wracajac do DW: czy ktos pil wina z Toro, ktore maja w ofercie (Bodegas
          Toresanas, Amant Roble 2000)? Bede wdzieczna za komentarz.

• winoman Re: Dom Wina Sp. ZOO 05.12.03, 14:29
            > A wracajac do DW: czy ktos pil wina z Toro, ktore maja w ofercie (Bodegas
            > Toresanas, Amant Roble 2000)? Bede wdzieczna za komentarz.

Moja notatka z kwietnia zeszłego roku:
            "zbyt dużo alkoholu, poza tym OK" (zaw. alk. 14%)

To najbardziej lakoniczna notatka z całej degustacji, więc raczej mnie nie poruszyło.

Pozdrawiam!
      • maciej_mizerka Re: Dom Wina Sp. ZOO 05.12.03, 23:24
        Miesiac temu w jednej z knajp warszawskich pilem do obiadku Les terrasses 2000
        i tak mi zasmakowalo, ze postanowilem nabyc wiecej. Co z zreszta uczynilem, ale
        przy okazji zapisalem sie tez do owego klubu w Krakowie. Na razie zadnej
        przesylki "z przydzialu" jeszcze nie dostalem, ale co nieco kupilem wg wlasnej
        inwencji. Goraco polecam Les Terrasses 2000 Alvaro Palacios, bardzo goraco
        Amadis 99 od Rotlan Tora, niezle jest tez Abadia Retuerta 98, bardzo przyjemne
        Reserva Rotlan Tora. Na razie tyle, ale sa tam jeszcze rozne ciekawostki.
        Zamierzam probowac dalej. Pozdrawiam
      • spol Re: Dom Wina Sp. ZOO 11.12.03, 08:18
        A ja dziś wybieram się na spotkanie Klubu w Katowicach. Z tego, co mi
        powiedziano, dowiedziałem się, że Klub chce rozpocząć tu działalność. Moja
        ciekawość sięga zenitu :o)

Pozdrawiam!
        • ewapk Re: Dom Wina Sp. ZOO 22.03.04, 08:28
          Witam, przeczytałam twój list - byłeś na naszej pierwszej degustacji: zapraszam
          na następną w piątek 26 - do kogo mam wysłać zaproszenie lub zadzwonić? Kupiłeś
          coś?
        • sstar Re: Dom Wina Sp. ZOO 23.03.04, 17:53
          spol napisał:

> A ja dziś wybieram się na spotkanie Klubu w Katowicach. Z tego, co mi
          > powiedziano, dowiedziałem się, że Klub chce rozpocząć tu działalność. Moja
          > ciekawość sięga zenitu :o)
          >
          > Pozdrawiam!

Czy clubbing ci sie spodobal?
          star
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka