Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Proszę o recenzje

22.08.09, 00:58
    vinners.pl/sklep/o_nas/
    Dowiedziałem się o tym importerze dzisiaj. M. in. mają wina od Mate, autora
    książki "Winnica w Toskanii", w cenach ponad dwukrotnie wyższych niż we
    Włoszech... ale niech tam. Natomiast ciekawym czy ktoś ma jakieś doświadczenia
    związane z tą firmą - ceny, jakość win, poziom obsługi itd.
    Obserwuj wątek
      • Gość: gość niewinny Re: Proszę o recenzje IP: *.acn.waw.pl 28.08.09, 00:10
        ja nie mam, ale jeśli wina są tak "dobre" jak język autora "winnicy w toskanii"
        to może po prostu nie warto zawracać sobie nimi głowy...;)
        • Gość: Janek Re: Proszę o recenzje IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.09, 01:26
          Język autora "Winnicy w Toskanii" jest bardzo ładny. Jestem tłumaczem literatury
          i mówie to z pełną odpowiedzialnością. Jeśli jest inaczej - proszę o przykłady.
          • Gość: niewinny Re: Proszę o recenzje IP: *.acn.waw.pl 30.08.09, 17:54
            drogi tłumaczu.
            uważam się wciąż za niewinnego. dlaczego?

tu nie chodzi o przykłady, ponieważ one wiązałby się z tym, że musiałbym
            przepisywać na forum całe akapity.

czytuje dużo książek (musisz mi wierzyć na słowo). różnych książek. nie uważam,
            że piszę lepiej niż Pan Mate. ja wcale nie piszę.
            ale... na podstawie mojego doświadczenia i moich gustów mogę chyba napisać, że
            uważam język autora za raczej język niskich lotów. jeśli jesteśmy w temacie win,
            to polecam napisane ciekawszym językiem "wino. nauka i sztuka" lub "wino. pełny
            wykład".

moja intencja była następująca: oczekujesz pięknej prozy i dobrego języka, to
            nie sięgaj po "winnica w toskanii".

poza tym, to jest forum o winie, nie o literaturze. kończę wypowiadanie się na
            powyższy temat.

jestem niewinny.

---
            Bombing For Peace Is Like Fucking For Virginity;]
            • Gość: Janek Re: Proszę o recenzje IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.09, 22:09
              Bez przykładów nie da się podyskutować. Niestety, nie mogę ci "wierzyć na
              słowo", bowiem mam inne zdanie.
              PS. A forum wino to jak najbardziej miejsce do rozmowy równiez o "winnych"
              książkach.
              pozdrawiam
            • Gość: adam / delta Re: Proszę o recenzje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 07:06
              drogi niewinny,

przeczytałem z należną uwagą twój post i zgadzam się z nim w całej rozciągłości.

czuję się jednak w obowiązku, wyprowadzić cię z dwóch błędów, które, wydaje się,
              iż popełniłeś.

po pierwsze nasz niezastąpiony tłumacz literatury (ciekawe skądinąd jakiej
              literatury ?) pisze, i to dużo.
              jest on mianowicie nad wyraz płodnym pisarzem w pisaniu.... postów w FORUM WINO
              GW. i to postów nie byle jakich, bo postów misyjnych. szlachetną ich misją i
              jakże szlachetnym przesłaniem jest bezkompromisowe okazanie wszem i wobec
              spiskowej teorii dziejów, a także skuteczne napiętnowanie całej armii trolli,
              którzy nic tylko marzą o spenetrowaniu czystego jak łza, jakże profesjonalnego i
              totalnie niewinnego FORUM WINO GW. jest również jednym z czołowych liderów
              ruchu pn."MY, rycerze spod znaku: nieustraszeni tropiciele spamu".

mam szczerą nadzieję, iż kiedy tylko zapoznasz się bliżej z postami rzeczonego
              tłumacza literatury, dopiero wtedy ujrzysz i docenisz co to jest naprawdę piękny
              język literacki. sam zobaczysz naprawdę autentyczną kwintesencję jego nie tylko
              piękna, ale wręcz porównałbym te prawdziwe perełki i klejnoty literatury z
              najbardziej wartościowymi utworami poetyckimi.

po drugie mylisz się, sądząc iż rozmawiamy o forum, którego tematem jest wino. w
              istocie rzeczy jest to grupka kilkunastu osób, którym wydaje się, iż snobowanie
              się na wykrzykiwaniu i odmienianiu w każdych z możliwych przypadków słowa WINO,
              podniesie ich wątpliwy prestiż społeczny.
              jest to również grupa osób, która zaiste wyjątkową przyjemność, czy może
              satysfakcję znajduje we wzajemnym obrzucaniu się błotem i prymitywnych, żeby nie
              powiedzieć chamskich wycieczkach osobistych.

osób, których wiedza merytoryczna jest bliska zeru, a niejednokrotnie wręcz
              poniżej tej granicy.

żeby nie być gołosłownym pozwól, że przytoczę pierwszy z brzegu przykład z
              jednej z ostatnich tzw. "wymiany poglądów". otóż imaginuj sobie drogi niewinny,
              iż od jednego z czołowych ekspertów przedmiotowego forum, dowiadujemy się
              wszyscy, wszem i wobec, iż najbardziej prestiżowy producent burgundów.....w
              ogóle nie produkuje wina (sic!). i dotyczy to jeszcze , na dodatek, samej
              burgundii, która (wraz z bordeaux) jest ikoną i matecznikiem największych win
              świata. zdawałoby się, iż każdy kto mieni się znawcą wina powinien posiadać
              przynajmniej podstawową wiedzę na temat tego, zupełnie wyjątkowego regionu
              winiarskiego i jego czołowych winiarzy.

nie muszę chyba dodawać, iż na czele ruchu propagującego tą zaiste rewolucyjną
              tezę, stoi nie kto inny jak nasze bożyszcze - tłumacz literatury (ciekawe jakiej?).
              niestety ten jakże szlachetny ruch, nie jet specjalnie popularny w całym świecie
              winiarskim, żeby nie powiedzieć, iż jest zupełnie odosobniony, bowiem nigdzie
              indziej zupełnie, o zgrozo, nie znany poza FORUM WINO GW. miejmy jednak
              nadzieję, że to się wkrótce zmieni. wiara czyni cuda.

za komuny powiadano: i śmieszno i straszno

i tak jest tutaj w istocie rzeczy.

wcale ci się nie dziwię, że nigdy tutaj nie wrócisz, bo masz po prostu rację.

ja, niestety, czuję się zmuszony aby tutaj pozostać, bowiem uważam, iż w imię
              propagowania kultury wina w Polsce nie wolno godzić się z chamstwem,
              prymitywizmem i totalną amatorszczyzną.

mam jednak szczerą nadzieję, iż nie jestem w tym poglądzie odosobniony.

pozdrawiam

adam / delta
              • Gość: niewinny Re: Proszę o recenzje IP: *.marketing-house.pl 31.08.09, 09:57
                @ adamie / delta - darujmy sobie może tę żółć przelewającą się przez posty.
                walka z wiatrakami nie ma sensu. teraz poważnie - w ten sposób zaśmiecamy to
                miejsce.
                poza tym nie zgodzę się z Tobą z tym, że głównie tu uprawiane jest krzykactwo i
                niemiłe wycieczki osobiste.
                czytałem sporo postów na forum i znalazłem dużo wartościowych wypowiedzi,
                ssstar, winoman, docg (i inni których tak łatwo z pamięci nie wymienię).

@janek/tłumacz: czytaj proszę uważnie posty. "na słowo" odnosiło się, prośby byś
                uwierzył, że czytuję dużo książek, a Ty dalej o języku autora;(
                o książkach winnych tak, ale teraz chyba bardziej o języku jest mowa i tego chcę
                uniknąć.
                Tobie się podobało? - okej. jeden woli rybki, drugi akwarium.

@adam/delta - będę tu wracał, bo potrafię (tak mi się wydaje) filtrować śmieci
                od cennych informacji;]

peace&love;]
                uparcie twierdzący, że - NIEWINNY
                • Gość: adam / delta Re: Proszę o recenzje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 11:10
                  chciałbym z tobą o tym wszystkim poważnie porozmawiać.

przykro mi ale tego nie zrobię, bowiem "miłośnicy wina" zastosowali (już zresztą
                  po raz kolejny w stosunku do mnie) stary trick polegający na tym, iż któryś z
                  nich podszywa się pod mój nick "adam / delta".

fajne, prawda ?

a jakie sympatyczne i typowe dla (niestety) wielu z tych "prawdziwych miłośników
                  i koneserów wina"

zdaję sobie doskonale sprawę z tego, że to walka z wiatrakami, a z nimi jeszcze
                  nikt nie wygrał, ale chyba, do cholery, nareszcie ktoś to musi rozpocząć.

adam stankiewicz
                  • nie-winny Re: Proszę o recenzje 31.08.09, 11:14
                    chętnie poważnie porozmawiam;)
                    gdzie możemy się spotkać?
                  • Gość: adam / delta Re: Proszę o recenzje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 12:26
                    A tych którzy podszywają się pode mnie, ostrzegam że moje kancelarie prawne z
                    Polski, z Francji i z Oregonu już podjęły kroki prawne. Jeśli będzie trzeba moi
                    ochroniarze zapukają do waszych drzwi. Zobaczymy jak wtedy będziecie cienko śpiewać!

adam / delta
                • Gość: Janek Re: Proszę o recenzje IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.09, 15:31
                  Sorry, @niewinny, za nieprecyzyjne przeczytanie tego zdania. A Deltą juz nikt
                  się tutaj nie przejmuje, nie warto mu nawet odpisywać, bo to tylko karmi trolla.
                  pozdrawiam
                  PJ
              • Gość: adam / delta Re: Proszę o recenzje IP: 188.33.77.* 31.08.09, 10:21
                Gość portalu: adam / delta napisał(a):

> osób, których wiedza merytoryczna jest bliska zeru, a
                > niejednokrotnie wręcz
                > poniżej tej granicy.
                >
                > żeby nie być gołosłownym pozwól, że przytoczę pierwszy z brzegu
                > przykład z
                > jednej z ostatnich tzw. "wymiany poglądów". otóż imaginuj sobie
                > drogi niewinny,
                > iż od jednego z czołowych ekspertów.
                > Żebyś nie musiał dalej szukać, tutaj cytat i odnośnik:

"Ja również jestem zawsze pod jego niezapomnianym wrażeniem, co jednak wcale nie oznacza, iż hospicjum ma coś wspólnego z enologią ."

Imaginuj sobie, że w tym wpisie ten ekspert napisał, że Hospices de Baune nie ma nic wspólnego z enologią! Dasz wiarę!

Ten sam ekspert nie wie o tym, że w muzeum zwiedza się piwnice win i degustuje wina! Czyżby jego "baueńscy" przyjaciele ukrywali to przed nim? Dasz wiarę?

To pisałem ja, prawdziwy adam /delta. Te oczerniające mnie i stawiające w fałszywym świetle wpisy pełne nienawiści i pokazujące moją rzekomą ignorancję w tematach enologicznych a podpisane moim adresem internetowym oraz nazwiskiem, są autorstwa moich wrogów którzy chcą zniszczyć moją firmę.

Żaden z wpisów na tym forum, podpisanych adam / delta, z ostatniego miesiąca nie jest mojego autorstwa! Chyba nie podejrzewacie, że napisałbym coś tak głupiego jak ten uzurpator i że nie wiedziałbym, że w muzeum są wizyty w piwnicach i degustacje!

Wszystkich przepraszam za zamieszanie,

Adam / Delta

• Gość: adam / delta Jeszcze jedno! IP: 188.33.77.* 31.08.09, 10:24
                  Nie korzystam z usług TPSA, w związku z czym, łatwo rozpoznać tego kto się
                  podszywa pode mnie: w adresie ip z jakiego pisze, nie może być nigdy "neostrada"
                  czy "neoplus".

Pozdrawiam,

Adam / Delta
                  • ducale Re: Jeszcze jedno! 31.08.09, 10:32
                    Zrób sobie login w końcu i będzie sprawa jasna
                    • adamdelta Re: Jeszcze jedno! 31.08.09, 10:42
                      Masz rację. Nie wiedziałem, że to takie proste.

Od tej pory każdy wpis podpisany moimi danymi a nie z tego loginu, to będzie
                      uzurpator i oszust.
                      • nie-winny Re: Jeszcze jedno! 31.08.09, 10:51
                        to i ja dołączę do takich ze stałym nickiem, choć często się nie udzielam...
                        lepiej unikać nieporozumień...
                • Gość: niewinny Re: Proszę o recenzje IP: *.marketing-house.pl 31.08.09, 10:42
                  @ adam/delta
                  zgadzam się, bzdur tu też wiele się pisze. wielka szkoda, bo potem ludzie chodzą
                  i głupoty gadają.
                  wczoraj rozmawiałem ze znajomymi którzy wrócili z płd francji. w skrócie: stali
                  się ofiarami tanich marketingowych sztuczek winiarzy. kupili 6 butelek, każda za
                  20EUR, w 100% z Carignan;] winiarz im powiedział, że to w tajemnicy butelkowane,
                  nikt nie wie, ale im wyjątkowo może sprzedać...
                  świat jest tak ułożony, że idealnie nigdy nie będzie.
                  w jednym z postów a propos książek zlinkowałem do jakiegoś sajtu
                  o winie. nie znam go dobrze, forum jest
                  puste, może watro tam stworzyć jakąś sensowną alternatywę do forum na gazeta.pl?
                  ja się zapiszę tam zobaczymy.

peace!
        • Gość: adam / delta Re: Proszę o recenzje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.09, 10:42
          "Język autora "Winnicy w Toskanii" jest bardzo ładny. Jestem tłumaczem literatury
          i mówie to z pełną odpowiedzialnością".

tak, tak, święte słowa

kiedy tłumacz, i to na dodatek literatury, coś powie, a właściwie napisze, to
          niczym wyrocznia z delft.

jest on bowiem nie tylko totalnie nieomylny w sprawach enologicznych, ale
          również, a może przede wszystkim, uświadamia nam wszystkim, niczego nie
          wiedzącym naiwniakom, kto pisze ładnie a kto nie pisze ładnie.

i to na dodatek nigdzie indziej jak w samej toskanii.

więc na przyszłość uważaj gościu niewinny, bo za chwilę będziesz.....winny, i to
          bardzo

adam / delta

• peyotl108 Re: Proszę o recenzje 30.08.09, 17:30
            Naprawdę mogę ci polecić dobrego terapeutę.
            • Gość: adam / delta Re: Proszę o recenzje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.09, 17:57
              naprawdę ?

no to poleć,żeby sobie nikt nie pomyślał, że jesteś gołosłowny tzn., że nie
              dotrzymujesz swoich obietnic

pozdrawiam

adam / delta
              • Gość: misio80 Re: Proszę o recenzje IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.08.09, 21:20
                w imieniu kolegi, jako ze w pelni sie z nim zgadzam...
                www.tworki.eu/
                maja kontrakt z NFZ - tanio wyjdzie...
              • Gość: peyotl linki dla Adama IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.09, 22:06
                proszę bardzo:
                www.pocieszka.pl/
                www.lps.pl/
                • Gość: adam / delta Re: linki dla Adama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 05:50
                  witam,

bardzo dziękuję, doceniam troskę prawdziwych miłośników i znawców wina.

rozumiem, iż pod każdym z podanych adresów mogę się powołać na najlepsze
                  referencje takich świetlanych postaci jak janek, peyotl, misio08, pff, gregor
                  samsa itp, jako stałych pensjonariuszy polecanych ośrodków ?

prawda ?

pozdrawiam serdecznie

adam / delta

• Gość: misio80 Re: linki dla Adama IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.08.09, 08:07
                    slabo - spodziewalem sie lepszej riposty - odpowiedz na poziomie 2 klasy
                    podstawowki. Musisz jeszcze troche pocwiczyc, najlepiej przed lustrem. Tylko tam
                    chyba znajdziesz godnego adwersaza.
                    Co do osrodkow, to jestem przekonany ze bedziesz dla nich tak ciekawym
                    przypadkiem, ze nie bedziesz musial sie na nikogo powolywac.
      • Gość: DonPawox Re: Proszę o recenzje IP: *.mobile.playmobile.pl 28.08.09, 23:44
        Ja bym im nie wierzył, to włoszczyzna...
      • jeepwdyzlu nie wiem jakie Mate robi wina 31.08.09, 10:56
        ale książki pisze dobre
        czyta sie to lekko i przyjemnie
        jasne - to literatura rozrywkowa
        ale dla popularyzacji winnej kultury - bezcenna!!!
        Ogromny nakład ksiązki afirmującej śródziemnomorski styl życia,
        włoską kuchnię i kulturę - to winomaniaków może tylko cieszyć!
        jeep
        • Gość: Bart Re: nie wiem jakie Mate robi wina IP: *.leon.com.pl 16.09.09, 09:21
          Wina robi jeszcze lepsze .... niż kssiążki. W tym roku odnalzałem
          winnicę MAte i kupiłem troszkę wina. Piękne butelki z obrazami
          Candance - chyba tak to się pisze. Polecam !!!
          • jeepwdyzlu Re: nie wiem jakie Mate robi wina 16.09.09, 10:05
            bart napisz proszę parę słów i o winach i o winnicy Mate
            :-)
            jeep
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka