disa 31.08.09, 12:46 Witam, Potrzebuje 2 win, rocznikowo jak w temacie dla Siostrzeńców. Chce im dać na Ich 18 czyli za kilka lat ;] które wina nadawały by się do leżakowania w piwnicy ? ;] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: leniuszki Re: 2005 / 2007 wina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 12:58 Odrobinę wysiłku: ABC forum wino - link stoi jak wół powyżej Wino na urodziny Odpowiedz Link Zgłoś
docg Re: 2005 / 2007 wina 31.08.09, 13:39 zakładając, że znasz wszystkie za i przeciw tego typu prezentom (dla mnie największym argumentem przeciw jest to, że kiedy 18-latek dostanie tą butelkę, to zupełnie nie będzie potrafił jej docenić i pół biedy, jeśli wiedziony jakimś instynktem odłoży ją na kolejne 10-20 lat, ale może sie też zdarzyć, że wypije od razu z kolegami i że nie bedzie mu nawet smakowało, bo np. woli półsłodkie.Ale do rzeczy: jeśli wino ma być z 2005, to moim wyborem jest Bordeaux (np Sociando Mallet ze 101 Win); to jest rocznik, który zapewne przez wiele lat będzie legendą. Co do rocznika 2007 to nie wiem, na pewno był dobry nad Mozelą, więc może Beerenauslese od dobrego producenta? Ale wtedy jeden siostrzeniec dostanie wytrawne, a drugi słodkie, mogą sie pokłócić :-) W takim razie może kup 2 słodkie z różnych roczników? Odpowiedz Link Zgłoś
sfursat Re: 2005 / 2007 wina 31.08.09, 14:32 2005 - nie wyobrażam sobie innego wyboru niż czerwony Burgund, a z 2007 bym jeszcze poczekał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gp Re: 2005 / 2007 wina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 14:56 sfursat napisał: > 2005 - nie wyobrażam sobie innego wyboru niż czerwony Burgund, a z 2007 bym > jeszcze poczekał. O_o Polecasz na leżenie, prawdopodobnie nie w idealnych warunkach, Pinot Noir bez wskazania konkretnego wina? Jestem przekonany, że podstawowe Burgundy nie przetrwają w przyzwoitej formie takiego czasu w butelce. Odpowiedz Link Zgłoś
sfursat Re: 2005 / 2007 wina 31.08.09, 21:22 Cóż za interpretacja mojego wpisu. Napisałem tylko "czerwonego Burgunda". Zakładam, że jak ktoś zdecyduje się na Burgunda to zainteresuje się jakiego ma kupić. Co do przechowywania to generalnie małe są szanse na sukces bez piwnicy lub lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
mwi_net Re: 2005 / 2007 wina 31.08.09, 22:06 sfursat napisał: > Cóż za interpretacja mojego wpisu. > Napisałem tylko "czerwonego Burgunda". a chciałeś zaproponować Burgunda ze szczepu Cabernet Sauvignon??? :) mwi --- wino oceny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gp Re: 2005 / 2007 wina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 22:23 sfursat napisał: > Cóż za interpretacja mojego wpisu. Napisałem tylko "czerwonego > Burgunda". No właśnie. To sugeruje, zwłaszcza komuś zadającemu takie pytanie jak wątkotwórca, że polecasz jakieś Bourgogne AOC. > Zakładam, że jak ktoś zdecyduje się na Burgunda to zainteresuje się > jakiego ma > kupić. Jakby się tak zainteresował, to nie zadawałby takiego pytania na forum. Ktoś będący w stanie dokonać sensownego wyboru jakiegokolwiek Pinot Noir do przechowywania ~20 lat raczej nie zada takiego pytania. > Co do przechowywania to generalnie małe są szanse na sukces bez piwnicy > lub lodówki. Zależy w jakim budynku. W starym budownictwie, o sporej wilgotności, to realne. Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: 2005 / 2007 wina 01.09.09, 12:18 Dziękuję ;] poczytam sobie jeszcze o tych winach ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomba Re: 2005 / 2007 wina IP: *.chomiczowka.waw.pl 31.08.09, 23:48 a może interpretację zostawimy zainteresowanemu i poczekamy na dalsze pytania w razie zainteresowania tematem burgunda? swoją drogą bliżej mi do idei słodkiej mozeli, choć 2007 może być kulawy i za paręnaście lat nie spełniający nadziei w przypadku wyższych klasyfikacji jak BA czy TBA. a auslese dobrej marki powinno spokojnie doczekać i ukazać się w pełnej krasie i przystępności dla młodego smaku. no i ta sama kaska wystarczy na więcej niż jedną flaszę crusa z bordeaux czy burgundii, albo słodkich wyższej zawartości. Odpowiedz Link Zgłoś
docg Re: 2005 / 2007 wina 01.09.09, 08:30 Lubię takie wątki na forum, bo dają okazję do zastanowienia się nad rzeczami, które są ważne, a wymiana poglądów często wykracza poza temat, który interesuje samego pytającego. Ad rem: Z burgundami bym uważał. Są kapryśne, a starzenie burgunda przez 18 lat to loteria. Zważając, że ma to być prezent, wybrałbym wino, które zachowuje się w butelce bardziej przewidywalnie. Chociaż oczywiście przemyślany wybór mógłby zmniejszyć ryzyko, ale dochodzi jeszcze problem słabej oferty naszego rynku. Co do auslese znad Mozeli: to dla mnie jest kategoria dość zagadkowa. Wina mają różny charakter i różny stopień słodyczy, od wytrawnych do mocno słodkich. Dlatego proponowałem BA, bo jest bardziej przewidywalne. Jeśli auslese, to tylko konkretne wino, o którym wiadomo, jak jest zrobione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomba Re: 2005 / 2007 wina IP: *.chomiczowka.waw.pl 03.09.09, 00:19 > Lubię takie wątki na forum, bo dają okazję do zastanowienia się nad rzeczami, > które są ważne, a wymiana poglądów często wykracza poza temat, który interesuje > samego pytającego. I dołączam, o ile nie trafią się tępiciele wszystkiego... :) Co do auslese znad Mozeli: to dla mnie jest kategoria doś > ć > zagadkowa. Wina mają różny charakter i różny stopień słodyczy, od wytrawnych do > mocno słodkich. Dlatego proponowałem BA, bo jest bardziej przewidywalne. Jeśli > auslese, to tylko konkretne wino, o którym wiadomo, jak jest zrobione. Auslese wytrawnych raczej nie spotkasz, raczej łatwiej traficz spatlese trocken. Tutaj moje myśli wracają do młodego, niewyrobionego odbiorcy, i tego, co znajdzie we flaszy. Stare BA czy TBA z poważnym ładunkiem słodyczy, mogą stracić wiele na przyjemności (a tą zakładam jako najważniejszą w tym przypadku) picia danego trunku, bo niosą ze sobą potężny ładunek mineralności, słonej i agresywnej. Auslese uznanego producenta, jak Seelbach- Oster, Dr Loosen, Fritz Haag, J.J.Prun i wielu innych, w tym wieku są już pięknie poukładane, ze słodyczą ładnie stopioną z kwasowością, i po prostu dużo przyjemniejsze i łatwiejsze w odbiorze, a o ich stan, biorąc pod uwagę piwnicę pytającego, nie ma się co martwić. Ani o ilość, bo za cenę jednego TBA 0.375l można mieć kilka flasz auslese jego produkcji. A przy imprezie urodzinowej taki fakt też jest nie do pogardzenia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
docg Re: 2005 / 2007 wina 03.09.09, 08:36 Gość portalu: tomba napisał(a): > Auslese wytrawnych raczej nie spotkasz, raczej łatwiej traficz > spatlese trocken. Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: 2005 / 2007 wina 03.09.09, 20:12 Gość portalu: tomba napisał(a): > Auslese wytrawnych (trocken) nie ma, bo prawo takich > rzeczy nie przewiduje. Ależ przewiduje, wrzuć "trocken auslese" w google :-) Nad Mozelą np. Karthauserhof takie robi (2003, 2004, 2007). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomba Re: 2005 / 2007 wina IP: *.chomiczowka.waw.pl 03.09.09, 20:26 Się człowiek spieszy to się... Teraz sobie przypominam, że widziałem takie wynalazki nad Mozelą i nie tylko, np. w Pfalzu też... Wszystko zależy tylko od stosunku kwas/cukier. Tak mi się przy okazji przypomło: Nobody is perfect. My name is nobody. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Samsa Re: 2005 / 2007 wina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 22:07 Gość portalu: tomba napisał(a): > będę się upierał, że jak ma być konkretnie i precyzyjnie, > to ma być: Auslese wytrawnych (trocken) nie ma Bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomba Re: 2005 / 2007 wina IP: *.chomiczowka.waw.pl 03.09.09, 22:59 Perfect timing... Albo: rychło w czas... Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: 2005 / 2007 wina 01.09.09, 12:17 Kilka wyjaśnień. Mam idealne warunki do przechowywania wina (podpiwniczony dom + w razie wypadku w spiżarni lodóweczka na wina ) Pytam się o informacje JAKIE wino, nie jaki rodzaj, szczep itd itp ponieważ chce napisać sobie na kartce i iść kupić/zamówić. to co Dzieciaki zrobią z winem to ich sprawa. Jednak nie sadzę, że zbezczeszczą wino ;] Liczę na sensowną pomoc, a nie wywody co się z tym winem stanie jak wpadną w szpony Dzieciaków. ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gp Re: 2005 / 2007 wina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.09, 12:40 disa napisała: > Liczę na sensowną pomoc, a nie wywody co się z tym winem stanie jak > wpadną w szpony Dzieciaków. No to jak "wywody" nie interesują a domy podpiwniczone, to ja szczerze radzę kupić: 2005: Château L’Evangile Pomerol (koniecznie!) 2007: Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trockenbeerenauslese lub poczekać na kupienie Vintage Port od Graham albo Quinta de Vargellas Vinha Velha Wina łatwo dostępne. Odpowiedz Link Zgłoś
sfursat Re: 2005 / 2007 wina 01.09.09, 12:56 W sumie to nie napisałaś ile pieniędzy chcesz przeznaczyć na te wina. Mimo jedna konkretna pozycja i jedna wirtualna : Volnay Caillerets 2005 Marques D'Angerville lub też inne 1-Cru tego producenta Milo Manara Amarone della Valpolicella 2005 Domini Veneti (ostatni wypuszczony na runek rocznik tego wina to 2003, mam nadzieję że 2005 też się pojawi) Odpowiedz Link Zgłoś