Dodaj do ulubionych

Snowdownia National Park

IP: 172.25.252.* 13.12.08, 16:39
Przepiękne zdjęcia, można się rozmarzyć
Obserwuj wątek
    • Gość: Shaki Snowdownia National Park IP: 172.25.252.* 13.12.08, 17:43
      zgadzam się, a człowiek siedzi w mieście i wciąż ulice i ulice :D
    • xiv Re: Snowdownia National Park 13.12.08, 22:54

bylem akurat tydzien temu i pogoda byla super-duper... takie mam dziwne
      mrowienie w palcach, ze niektore zdjecia tez sa zupelnie zwieze

Snowdon jest spoko, ale Tryfan to jest dopiero fajny szczyt...
      • miderska Re: Snowdownia National Park 15.12.08, 17:04
        Witajcie!
        Wszystkie zdjęcia wykonane są w marcu 2008r.
        Zachęcam do odwiedzenia tego pieknego parku , na pewno nikt nie bedzie rozczarowany , Snowdonia zaskakuje na każdym kroku !
        Pozdrawiam
        Żaneta Miderska .
        • xiv Re: Snowdownia National Park 16.12.08, 23:29

brakuje mi troszke zdjec innych perelek Snowdonii - zamków... ale i tak foty sa
          super! zazdroszcze ;)
    • Gość: Kapitan Ekompanii Re: Snowdownia National Park IP: 93.105.145.* 13.12.08, 23:11
      Polecam bardziej Słowacki Raj i Tatry Niżne - widoki podobne, a dużo
      bliżej i dużo taniej ;D
      • miderska Re: Snowdownia National Park 15.12.08, 17:15
        Bliżej - jak dla kogo ;)
        Dla Rodaków mieszkajacych w kraju za pewne , dla wielu przebywających tu na Wyspach na pewno nie.
        Czy taniej to też sprawa dyskusyjna , tygodniowy pobyt w tak zwanym Caravan Home (oferują je farmerzy jak i zorganizowane Holiday Park-i) to poza sezonem koszt niespełna 200 funtów do tego koszty paliwa zakładajac że jesteśmy zmotoryzowani + wyżywienie we własnym zakresie które też nie musi kosztowac fortunę , bezcenne widoki Snowdonii są dostępne za darmo ;)tak więc nie są to duże koszta jak na intensywnie spędzony tygodniowy urlop.
        • xiv Re: Snowdownia National Park 16.12.08, 23:27

karawan?

toz to luksus - kolo Capel Curig jest pare pol namiotowych za 3-4 funty za noc
          od osoby... stop w miare dziala, a i komunikacja publiczna tez nie zgorsza...
    • Gość: Lopez Snowdownia National Park IP: *.bethere.co.uk 17.12.08, 14:35
      Wszystkie zdjecia HDR. Sliczne, ale co z tego, skoro nie prawdziwe?
      • miderska Re: Snowdownia National Park 19.12.08, 14:18
        Lopez, ani jedno z tych zdjęć nie jest HDR-em , pozdrawiam
        • Gość: m. Re: Snowdownia National Park IP: *.bmly.adsl.virgin.net 28.01.09, 12:49
          light room? ;)
    • szpr Re: Snowdownia National Park 17.12.08, 14:37
      Piekne zdjecia, jednak naprawde polecam szkockie Highlandy, albo Skye. Wszystko
      na poludnie od granicy sie chowa przy tym niesamowitym ogromie, dzikosci i
      surowosci Highlandow...
      • miderska Re: Snowdownia National Park 19.12.08, 14:26
        szpr wyspa ma wiele wspaniałych miejsc a ja staram się przybliżyć je czytelnikom na "łamach" tej gazety, zgadzam się iż szkockie góry są widowiskowe jednak jeśli ktoś ma czas tylko na krótki weekendowy wypad z Londynu to Snowdonia jest dobrą alternatywą ;) pozdrawiam
    • Gość: Krzysztof Snowdownia National Park IP: *.57.72.8.static.user.ono.com 19.01.09, 14:54
      podpowiedź z google:
      Did you mean: Snowdonia National Park
    • Gość: goscgosc Snowdownia National Park IP: *.winn.adsl.virgin.net 20.01.09, 02:36
      oj, byl photoshop w robocie ;)
      ale miejsce naprawde warte odwiedzenia, wiosna lub jesienia jest najpiekniej
      • miderska Re: Snowdownia National Park 28.01.09, 14:30
        " oj, byl photoshop w robocie ;)" ta drwina miała zdyskredytować te zdjęcia ?! Otóż program ten jest edytorem ( kiedyś były ciemnie fotograficzne dziś jest PS ) jeśli chodzi o zmiany programowe - zakładam że o to Ci chodzi , to nie ma tu dużych manipulacji , jest wywołanie RAW , podciągnięcie kontastów , czasem odrobina saturacji i wyostrzenie , zdziwił byś się widząc oryginalne pliki , często wystarczy zaczekać na odpowiednie światło , umiejętnie operować ustawieniami w aparacie i gmeranie w PS nie jest koniecznością ale skąd może to wiedzieć ktoś kto od razu zakłada "photoshop w robocie" ...
        • miderska Re: Snowdownia National Park 28.01.09, 14:38
          dodam jeszcze że używam filtry w systemie Cokin - ND GRAD 2 stopniowe + zwykłe ND 2 stopniowe do tego filtr polaryzacyjny kołowy, efekty ich zastosowania często o niebo przewyższają to co można wymalować w PS...
          • jeff.lebowski Re: Snowdownia National Park 04.02.09, 09:37
            Rewelacyjne zdjęcia! Też wydawało mi się, że to HDR... Widziałem już kilka
            takich bajkowych zdjęć wykonanych właśnie z filtrem polaryzacyjnym i filtrami
            cockin. Do krajobrazów są chyba niezastąpione. Mogę tylko zapytać jeszcze o
            sprzęt jakiego używałaś? Canon czy Nikon? Pełna klatka? Jakie szkło? Ode mnie
            10/10... :)
            • Gość: 4/3 Re: Snowdownia National Park IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.09, 13:01
              Jakie HDR-y? Pogieło was? W przypadku przegiętych HDrów powstaje lekkie halo wokół krawędzi. Z resztą nawet przy HDRach o mniejszej ropiętości tonalnej od razu widać, że to HDR. Miałaś szczęście - przepiękne światło. Kiedyś mieszkałem w Kornwalii w Plymouth - tam pogoda aż zapraszała do zabaw aparatem - spektakularne warunki świetlne.

Sam się zastanawiam nad Cokinami - jakich używasz połówek? Miękkich? ND4 wystarcza?
    • Gość: Ja Re: Snowdownia National Park IP: *.botany.gu.se 04.02.09, 14:33
      A ja pomarudze: przez te filtry Snowdonia (a nie Snowdownia) cos
      jednak traci... Tak, sama patrzac na brazy wzgorz zastanawialam sie,
      jakiego filtra urzyc zeby te cienie wydobyc. Ale z drugiej strony
      takie przekoloryzowane zdjecia na dluzsza mete sa nuzace.
      Snowdonia ma niesamowity, uwodzicielski efekt: tam sie zaczyna
      rozumiec dlaczego wierzono w elfy, wrozki i inne takie. Moim zdaniem
      najpiekniejsza jest w czerwcu - kiedy nad potokami, wsrod paproci
      kwitna naparstnice, a wszystko jest niesmowicie szmaragdowe - i pod
      koniec sierpnia - gdy kwitna wrzosy, a barwy staja sie mocne i
      nasycone.
    • Gość: gosc Snowdownia National Park IP: *.watf.cable.ntl.com 15.02.09, 11:32
      Wlasnie sie zastanawiam nad jakims wyjazdem i byc moze bedzie to
      Snowdonia. A co do zjdec to cos mi z nimi nie gra. Sa jakies
      sztuczne. Od razu powiem: przyznaje się, ze sama nie mam pojecia o
      fotografii. Mowie tylko o tym co czuje, keid patrze na te zdjecia.

Pozdrawiam :)
    • Gość: Squbel Snowdownia National Park IP: *.range217-44.btcentralplus.com 15.02.09, 13:03
      Zdjecia wygladaja przepieknie ale przesadzilas chyba odrobine z obrobka. Snowdonia tak nie wyglada. Podciagniety balans bieli przy wywolywaniu z RAWu i PS. Slicznie ale z marcowa Snowdonia to swiatlo ma chyba niewiele wspolnego. Sam uzywam CPL i filtrow Cokin i wiem ze same filtry (ND+CPL) takiego kolorowania nie daja.
      Niemniej zdjecia mi sie bardzo podobaja i zazdroszcze tak ladnych kadrow - sam mam znacznie gorsze zdjecia z tego regionu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka