Dodaj do ulubionych

UWAGA ! drastyczne

10.07.14, 12:51
tak na zakończenie tej strasznej historii Chazana i jego sumienia.
Umieszczam to tu. Choć miejsce nie jest dobre, ale tu obejrzy tylko ten, kto ma na to siłę.
Wszelkie dyskusje nt konieczności podejmowania właściwych decyzji - należałoby poprzeć przykładami.
Jeśli fanatyków poraża widok usuniętego w kawałkach - martwego płodu - to zapewne widok żywego ich ucieszy. Poszukałem, bo jak czytam komentarze, wrzaski o ekskomunice Waltz za zwolnienie lekarza, który dopuścił do czegoś takiego to mnie szlag trafia. Nie polecam zbyt wrażliwym. Ja obejrzałem z trudem. Ale może trzeba czasem zaszokować, żeby ruszyć martwą wyobraźnię.
Uwaga. Obrazki są naprawdę drastyczne.

www.wykop.pl/link/1528307/dziecko-urodzone-z-bezmozgowiem-szokujacy-widok/
2.bp.blogspot.com/-TIFHYWOF29E/U7lRxhWjQFI/AAAAAAAACtw/QnFahPJOnY4/s1600/akrania1.jpg
Obserwuj wątek
    • ulisses-achaj Re: UWAGA ! drastyczne 10.07.14, 14:18
      Nycz, a teraz Kloch - tandetna erystyka i arogancja. "Przyzwoity ksiądz" - niedługo to będzie oksymoron...
      • kogucik.2872 Re: UWAGA ! drastyczne 10.07.14, 15:26

porażające jest to, jak nagina się fakty, jak się tworzy teorie, jak się rozmydla problem. A gołe fakty są przytłaczające.
        To, że kobieta zgłosiła się do tej kliniki na prowadzenie ciąży od razu po zabiegu in vitro - wiadomo - tak więc nie poszła tam jedynie w celu usunięcia ciąży.
        To, że wcześniejsze wyniki badań jasno precyzowały katastrofalne uszkodzenie płodu to też już wiadomo.
        I od tego momentu zaczyna się cyrk.

zarzuty

Nadmierna zwłoka w podejmowaniu decyzji, niepotrzebne konsultacje, nieuzasadnione powoływanie się na klauzulę sumienia, niedopełnienie obowiązku informowania pacjentki o jej prawach - to główne, obciążające prof. Chazana wnioski z raportu przygotowanego przez Urząd Miasta. Ale ten 40-stronicowy dokument zawiera także informacje o uchybieniach w innej warszawskiej placówce, w której pacjentka Szpitala św. Rodziny szukała pomocy. Oto najważniejsze ustalenia raportu.

1. Prof. Chazan nie mógł w tym przypadku powołać się na klauzulę sumienia

jak wiadomo kobieta była prowadzona przez innego lekarza, jednak decyzję o zabiegach podejmuje kierownik kliniki. Ale lekarz, który kobietę prowadził nie odwołał się do klauzuli sumienia, natomiast sam Chazan przyznaje, że oprócz niego w tym szpitalu pracuje jeszcze może 2-3 lekarzy, którzy mają podobne poglądy jak on. Tak więc inni mogliby ten zabieg wykonać.

2. Prof. Chazan zbyt długo zwlekał z podjęciem decyzji w sprawie pacjentki

Prof. Chazan chciał przeprowadzić osobistą konsultację, która miała się odbyć dopiero po uzyskaniu kompletu badań zleconych w Instytucie. Wyniki badań miały być gotowe do odbioru 10 kwietnia, jednak na jedno z nich trzeba było czekać do 14 kwietnia. Tymczasem termin wykonania legalnego zabiegu upływał w weekend 12-13 kwietnia. W raporcie czytamy, że "w dyspozycji lekarzy (...) były już wyniki badań obrazowych jednoznacznie wskazujących na istnienie ciężkiego uszkodzenia płodu", więc oczekiwania na dodatkowe wyniki w celu przeprowadzenia kolejnych konsultacji było "błędne".

3. Aborcji odmówiono pacjentce także w szpitalu Bielańskim oraz w Instytucie Matki i Dziecka

Kiedy wykryto poważne wady rozwojowe płodu i wstępnie potwierdzono je w Szpitalu św. Rodziny, kobietę w trybie pilnym przekazano do Instytutu Matki i Dziecka. Pacjentka poprosiła tam o przerwanie ciąży, jednak w Instytucie nie wyrażono na to zgody i ponownie skierowano ją do Szpitala im. Świętej Rodziny. ( o ile pamiętam z innego artykułu - ok 2 kwietnia - czyli jeszcze było dużo czasu na podjęcie decyzji) Jak twierdzi lekarz, który prowadził ciążę w Szpitalu św. Rodziny, pracownicy medyczni IMiD swoją odmowę uzasadnili tym, że "nie są terminatorami".
        Następnie, po odmowie aborcji przez prof. Chazana, lekarz prowadzący wydał pacjentce skierowanie do Szpitala Bielańskiego. Tam jednak stwierdzono, że termin, w którym można było legalnie wykonać aborcję, minął pięć dni wcześniej.

4. Dyrektor Szpitala św. Rodziny nie umiał uzasadnić swojej odmownej decyzji

Miejscy kontrolerzy zaznaczyli w swoim raporcie, że prof. Chazan nie potrafił jednoznacznie stwierdzić, dlaczego odmówił aborcji w szpitalu. Poinformował ich, że na kilkudziesięciu zatrudnionych w szpitalu lekarzy, jest jeszcze "chyba trzech" o poglądach podobnych do jego. Zaznaczył jednocześnie, że "funkcjonuje pogląd, iż w tym szpitalu nie wykonuje się aborcji, zatem pacjentki się nie zgłaszają".

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16298153,Nie_tylko_szpital_Sw__Rodziny__Inne_placowki_rowniez.html

"Sprawa Chazana" to także kwestia etyki lekarskiej. I nie chodzi o prawo do klauzuli sumienia. Prof. Chazan poinformował pacjentkę, której płód miał stwierdzone, bez najmniejszych wątpliwości, bezmózgowie, a więc wadę szeroko w medycynie opisaną i w 100 proc. śmiertelną, że jej dziecko "może długo żyć i być leczone" i że "planowane są zabiegi". Zrobił to publicznie, wszyscy słyszeli.

Potem zaś, również publicznie, komentując obawy pacjentki, że dziecko po narodzinach będzie cierpiało, stwierdził, że podczas aborcji będzie cierpiało bardziej, bo wykonuje się ją przez kawałkowanie ciała żywcem. To oczywista nieprawda: takie płody uśmierca się w łonie, podając środek na zatrzymanie akcji serca. Lekarz nie może tego nie wiedzieć.

A więc okłamywał opinię publiczną, a przede wszystkim oszukiwał i dręczył psychicznie pacjentkę. I to nie w obronie prawa do klauzuli sumienia, ale w celu uniknięcia odpowiedzialności za to, co zrobił.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75968,16299596,Chazan_zwolniony___problem_zostaje.html#CukGW#ixzz374ULutZm

Ze słów Dębskiego wynika, iż dziecko urodziło się w stanie wegetatywnym, wdrożono od razu leczenie paliatywne, mające na celu minimalizację bólu za pomocą morfiny, oraz opatrywanie otwartych ran głowy i twarzy, karmienia za pomocą aparatury.
        Po 10 dniach dziecko zmarło.
    • sorel.lina Re: UWAGA ! drastyczne 10.07.14, 19:17
      Zobaczyłam.
      Chazan i jemu podobni to SKURWYSYNY i DIABŁY WCIELONE!!!
      I mam głęboko gdzieś poprawność i kulturę.
      • kogucik.2872 Re: UWAGA ! drastyczne 10.07.14, 19:43
        a ten filmik i zdjęcie obejmuje tylko dwie wady, na dodatek każda u innego dziecka - to o którym mówimy miało je obie, plus rozszczep twarzy - też widziałem - makabryczny widok - po prostu twarz rozjechana na pół, w miejscu nosa głęboka ziejąca rana.
        Takie zdjęcia lekarze, którzy faktycznie mają na pierwszym miejscu dobro pacjentów - powinni publikować - tak jak histerycy od aborcji - wykradzione zdjęcia usuniętych płodów - wczoraj przy okazji się dowiedziałem skąd są te zdjęcia i że przedstawiają głównie usunięte płody z głębokimi wadami genetycznymi.
        Bo obawiam się, że ci co tak histerycznie bronią konowała - nie mają zielonego pojęcia o co chodzi. Bo żadna wyobraźnia nie jest w stanie stworzyć tak makabrycznego obrazu. Może gdyby zapoznali się z następstwami takich porodów - wróciłby rozum.
        Matka zapewne po takiej traumie nie podejmie więcej próby urodzenia dziecka, do tego z całą pewnością wymaga teraz długotrwałej psychoterapii.
        Do dziś się publicznie nie wypowiedziała - a to znaczy, że wbrew debilnym teoriom - nie szuka rozgłosu i jest w tej chwili w tak tragicznym stanie, że nie jest zdolna do rozmów - bo inaczej dziennikarzy dawno by ją już dorwały, o czym chyba nikt nie ma najmniejszych wątpliwości.
        gratulacje skurwysynku.

sorel.lina napisała:

> Zobaczyłam.
        > Chazan i jemu podobni to SKURWYSYNY i DIABŁY WCIELONE!!!
        > I mam głęboko gdzieś poprawność i kulturę.
        • kogucik.2872 Re: UWAGA ! drastyczne 10.07.14, 19:57
          no proszę. Zresztą każdy nawet badziewiasty psycholog mający wyobraźnię, bez trudu umie ocenić jaka jest różnica między - wiedziała o deformacji płodu - a - urodziła i zobaczyła

- Kondycja psychiczna mojej klientki jest zła, ale nie ma to znaczenia dla postępowania cywilnego. Wprost przeciwnie, pokazuje właśnie obraz odniesionych cierpień psychicznych i fizycznych w związku z niedokonaniem zabiegu przerwania ciąży w sytuacji, kiedy należało go wykonać - mówi mec. Marcin Dubieniecki reprezentujący kobietę, której prof. Bogdan Chazan odmówił aborcji.

wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/marcin-dubieniecki-stan-psychiczny-mojej-klientki-jest-zly/43d1v
          • wscieklyuklad Re: UWAGA ! drastyczne 10.07.14, 20:19
            Skurwysyn następny ksiundz Ch...muwOko daje właśnie popisy szatanistycznej tępoty.
            Zachęca oto (przy yntelektualnym poparciu miejscowego arcyczarnucha) by HGW dokonała rewiji swych poglądów.
            Jak stwierdził ksiundz Ch...mu w Oko, można przecież odstąpić od wiary w jakimś etapie życia.
            Jakoś skurwysynowi chazaniątkowi nie zalecają takiego odstępstwa, a wręcz przeciwnie - bronia go jak niepodległości.
            Mediewaliści dziennikatorżniczy nie zadali żadnemu czarnuchowi jednego pytania: dlaczego skurwysyny w czarnych sutannach mordowali jak najbardziej narodzonych w obu Amerykach?
            I czemu rozpalali stosy pod jak najbardziej żywymi tysiacami "czarownic" i "heretyków", którzy ośmielili się mieć inne poglądy, albo po prostu czarnuchom nie przypadli do gustu?
            Może ktoś takie pyatnie wreszcie publicznie postawi?
            • kogucik.2872 Re: UWAGA ! drastyczne 10.07.14, 20:22
              chyba czas najwyższy
              choć i tak widać wyraźnie, że coraz więcej ludzi zaczyna sięgać po rozum - gdzieś dziś czytałem że kościół ma problemik, bo szacuje się że tylko niecałe 40 % ludzi jeszcze do nich łazi. W ostatnich latach ponad dwa miliony z kościoła odeszło.
              • wscieklyuklad Re: UWAGA ! drastyczne 10.07.14, 20:32
                I to jest własnie całą przyczyna dzisiejszego kontrataku. trzeba stworzyć pretekst do "Katolickiego Zjednoczenia Narodu w Wierze". Pogroić paluszkiem, tupnać nogą obutą w mokasynki od Prady.
                Jeśli rządzący i wymiar sprawiedliwości ulegną tym gnojkom, to Ciemny Lud poszuka nowego/starego opiekuna.
                Jeśli będą konsekwentni spróbują postawić HGW do pionu i wymogą odwołanie decyzji o dymisji skurwysyna.
                Tylko stanowczosć decyzyjna może dać katabasom do zrozumienia, iż rząd dusz ma teraz państwo a nie Kościół.
                Jak będzie przekonamy się za ponad roczek.
                Pisiaczki i tak zniweczą wszelki opór.
                Cała nadzieja, że metody działania wtedy wdrożone, odbiorą katabasom kolejne parę milionów zwolenników "cywilzacji śmierci". A uderzenie po katabasiej kieszeni zaboli.
                • kogucik.2872 Re: UWAGA ! drastyczne 10.07.14, 20:39
                  najgorsze, że jak dotąd nikt nic z tym nie robi. Jak tak dalej pójdzie, to nas wymordują za odmienne przekonania i bunt przeciwko chrystianizacji przemocą. Ta religia stała się niebezpieczną sektą. Zresztą zawsze była pełna fanatyzmu i przemocy. Ale dziś jest jeszcze gorzej.
                  • sorel.lina Re: UWAGA ! drastyczne 10.07.14, 21:10
                    kogucik.2872 napisał:

> najgorsze, że jak dotąd nikt nic z tym nie robi. Jak tak dalej pójdzie, to nas
                    > wymordują za odmienne przekonania i bunt przeciwko chrystianizacji przemocą.

Nigdy nie kryłam, że uważam się za chrześcijankę. Byłam i wciąż jestem osobą wierzącą.
                    Jednak to, co wyprawiają teraz "urzędnicy pana Boga" i ich fanatycy, jest dla mnie szokiem.
                    A tzw. chrystianizacja w ich wykonaniu to - według mnie - antyewangelizacja i - jakkolwiek absurdalnie to brzmi - ateizacja.

> Ta religia stała się niebezpieczną sektą. Zresztą zawsze była pełna fanatyzmu i p
                    > rzemocy.

Moim zdaniem to nie religia jest pełna przemocy - bo ona głosi coś wręcz przeciwnego - ale hierarchia kościelna i jej nieprzeparta pazerność na władzę nad ludzkimi sumieniami i... kieszeniami, wspierana w tym swoim dążeniu przez wielu (niestety!) oszołomów, szaleńców i - tak, powtórzę to! - skurwysynów.
                    • kogucik.2872 Re: UWAGA ! drastyczne 10.07.14, 21:17
                      na całym świecie religia jest tylko narzędziem zdobywania władzy. Religia Islamska też wg znawców jest religią pokoju i miłości - ale doktryny odpowiednio interpretowane dla potrzeb fanatyków popychają wiernych do morderstw i samobójstw.
                      Jest mi wszystko jedno, czy jak mnie szlag trafi - ktoś skropi trumnę święconą wodą - jestem pewien, że jeśli wierzyć w doktryny katolickiej wiary - nie będzie to miało żadnego znaczenia w ocenie mojego życia.
                      tym bardziej, że odcinam się od LUDZI w czarnych sukienkach - i to grubą krechą - a nie od wiary jako takiej.
    • 1agfa Re: UWAGA ! drastyczne 10.07.14, 21:26
      Obejrzałem film, Koguciku, obejrzałem również inne filmy, poczytałem - choćby w wikipedii.
      Tak jest. Szok.
      Chazan wiedział (jako lekarz devil ) jak ta istota może wyglądać i że nie ma najmniejszych szans przed sobą, poza ogromnym cierpieniem.
      Przy nim było prawo decyzji, jako dyrektora.
      Przedłożył swoje "sumienie" nad długie, dziesięciodniowe cierpienie tej istoty i jeszcze dłuższe - matki.
      Chazan wygląda na bardzo zadowolonego z siebie.
      Nie był u tej istoty, nie zobaczył na własne oczy jej męki.
      Takie zdarzenie nie powinno się już powtórzyć.

kogucik.2872 napisał:

> tak na zakończenie tej strasznej historii Chazana i jego sumienia.
      > Umieszczam to tu. Choć miejsce nie jest dobre, ale tu obejrzy tylko ten, kto ma
      > na to siłę.
      > Wszelkie dyskusje nt konieczności podejmowania właściwych decyzji - należałoby
      > poprzeć przykładami.
      > Jeśli fanatyków poraża widok usuniętego w kawałkach - martwego płodu - to zapew
      > ne widok żywego ich ucieszy. Poszukałem, bo jak czytam komentarze, wrzaski o ek
      > skomunice Waltz za zwolnienie lekarza, który dopuścił do czegoś takiego to mnie
      > szlag trafia. Nie polecam zbyt wrażliwym. Ja obejrzałem z trudem. Ale może trz
      > eba czasem zaszokować, żeby ruszyć martwą wyobraźnię.

> Uwaga. Obrazki są naprawdę drastyczne.
      >
      www.wykop.pl/link/1528307/dziecko-urodzone-z-bezmozgowiem-szokujacy-widok/
      2.bp.blogspot.com/-TIFHYWOF29E/U7lRxhWjQFI/AAAAAAAACtw/QnFahPJOnY4/s1600/akrania1.jpg
      • kogucik.2872 Re: UWAGA ! drastyczne 10.07.14, 21:38
        przecież skoro wg niego "tylko chyba trzech lekarzy" na kilkudziesięciu zatrudnionych podziela jego poglądy - a prowadzącym był inny lekarz - to dlaczego zablokował zabieg ????
        Tylko idiota może twierdzić, że biedny chazan nie zawinił - przecież jako kierownik placówki DECYDUJE o KAŻDYM zabiegu !! Nie ma tak, że lekarz zatrudniony na etacie, podejmuje sobie decyzję i zabiera się za operację czy jakikolwiek zabieg !! Znowu ludziom szwankuje wyobraźnia a przede wszystkim myślenie !! Jeśli przełożony nie zatwierdzi zabiegu to go nie będzie !! A chazan jako przełożony właśnie - niejako przejął pacjentkę - wyraźnie było powiedziane że postanowił o osobistej konsultacji - tylko i wyłącznie po to, żeby uniemożliwić kobiecie zabieg o który zgodnie z prawem i własnym sumieniem poprosiła !!

Właśnie - tym bardziej jeszcze pokazał jakie z niego bydle - nawet się nie zainteresował co uratował......
        1agfa napisał:

> Obejrzałem film, Koguciku, obejrzałem również inne filmy, poczytałem - choćby w
        > wikipedii.
        > Tak jest. Szok.
        > Chazan wiedział (jako lekarz devil ) jak ta istota może wyglądać i że nie ma
        > najmniejszych szans przed sobą, poza ogromnym cierpieniem.
        > Przy nim było prawo decyzji, jako dyrektora.
        > Przedłożył swoje "sumienie" nad długie, dziesięciodniowe cierpienie tej istoty
        > i jeszcze dłuższe - matki.
        > Chazan wygląda na bardzo zadowolonego z siebie.
        > Nie był u tej istoty, nie zobaczył na własne oczy jej męki.
        > Takie zdarzenie nie powinno się już powtórzyć.
        • 1agfa Re: UWAGA ! drastyczne 10.07.14, 22:53
          kogucik.2872 napisał:

> przecież skoro wg niego "tylko chyba trzech lekarzy" na kilkudziesięciu zatrudn
          > ionych podziela jego poglądy - a prowadzącym był inny lekarz - to dlaczego zabl
          > okował zabieg ????

Tak właśnie to napisałem: przy nim było prawo decyzji, jako dyrektora. Decyzję odwlókł, a bez tej decyzji żaden lekarz operacji podjąć by nie mógł - nawet gdyby chciał. Toteż Chazan ponosi całkowitą odpowiedzialność za to, co się stało. Jako dyrektor, jako lekarz, jako człowiek.

Prawnicy i sąd zadecydują.
          Oczywiście muszę dodać: według mnie. Bo wg mnie niemożliwym jest, aby takie postępowanie obyło się bez surowej kary!

> Tylko idiota może twierdzić, że biedny chazan nie zawinił - przecież jako kiero
          > wnik placówki DECYDUJE o KAŻDYM zabiegu !! Nie ma tak, że lekarz zatrudniony na
          > etacie, podejmuje sobie decyzję i zabiera się za operację czy jakikolwiek zabi
          > eg !! Znowu ludziom szwankuje wyobraźnia a przede wszystkim myślenie !! Jeśli p
          > rzełożony nie zatwierdzi zabiegu to go nie będzie !!
          A chazan jako przełożony w
          > łaśnie - niejako przejął pacjentkę - wyraźnie było powiedziane że postanowił o
          > osobistej konsultacji - tylko i wyłącznie po to, żeby uniemożliwić kobiecie zab
          > ieg o który zgodnie z prawem i własnym sumieniem poprosiła !!

Należy też pamiętać, że pacjentka - matka zgłosiła się do tego szpitala prawie natychmiast po zapłodnieniu...
          Czyli była przez długi czas pod tego szpitala i jego dyrektora Chazana kontrolą; czas wystarczający na stosowne postępowanie i zabiegi.

>
          > Właśnie - tym bardziej jeszcze pokazał jakie z niego bydle - nawet się nie zain
          > teresował co uratował......

Przecież musiał biegać po telewizjach i odbierać hołdy z kwiatami...
          Trudno znaleźć odpowiedniejsze słowo, jednak porównanie to jest dla bydląt obraźliwe.
          • hardy1 Re: UWAGA ! drastyczne 11.07.14, 00:40
            Już gdzie indziej pisałem. Tylko powtórzę - Chazan i jego poplecznicy, na czele z takimi jak abepe Nycz, są zwykłymi sadystami, braćmi w zbrodni Hannibala Lectera. Są zwykłymi zbrodniarzami na sumieniu, winnymi cierpieniu tego zmarłego dziecka i traumie matki.
            Oby nie przeżyli czegoś podobnego w swoich rodzinach. Dopiero może by zrozumieli, jakimi są potworami.
            • kogucik.2872 Re: UWAGA ! drastyczne 11.07.14, 00:42
              wystarczyłoby, żeby jeden z drugim ruszył dupę i zobaczył na własne oczy to nieszczęście. Ale widać mocne w gębie tylko - na konfrontację odwagi zabrakło.

hardy1 napisał:

> Już gdzie indziej pisałem. Tylko powtórzę - Chazan i jego poplecznicy, na czele
              > z takimi jak abepe Nycz, są zwykłymi sadystami, braćmi w zbrodni Hannibala Lec
              > tera. Są zwykłymi zbrodniarzami na sumieniu, winnymi cierpieniu tego zmarłego d
              > ziecka i traumie matki.
              > Oby nie przeżyli czegoś podobnego w swoich rodzinach. Dopiero może by zrozumiel
              > i, jakimi są potworami.
              • kogucik.2872 bo to jej wina 11.07.14, 10:08
                jak czytam komentarze ludzi, to zaczynam się zastanawiać, czy jednak chazan nie miał racji - w kwestii długiego życia bezmózgowców.
                Kobieta - młoda, nigdy wcześnie nie rodząca - po zapłodnieniu zgłasza się do kliniki w celu uzyskania opieki przebiegu ciąży.
                Chyba tylko idiota wymagałby od młodej niedoświadczonej siksy żeby znała medyczne procedury i sama dyktowała warunki medycznego postępowania.
                Bo za późno się obudziła z aborcją.
                A kiedy niby miała, skoro lekarzyna przeprowadził badania obrazowe dopiero na dwa tygodnie przed prawnym terminem zezwalającym na aborcję ?
                To chyba lekarz wyznacza terminy badań a nie pacjent ? Czyżby była traktowana per noga, bo ciąża pochodziła z in vitro i dlatego nie zapewniono jej od początku należytej opieki, po którą się zgłosiła ?

PROF. LUCJUSZ JAKUBOWSKI z Zakładu Genetyki Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi*: Nie znam dokumentacji sprawy. Ale nie wyobrażam sobie, by doświadczony lekarz mógł mieć jakiekolwiek wątpliwości co do stanu tego płodu po wykonaniu USG.

Zwłaszcza w 22. tygodniu ciąży - badanie jest dziś tak precyzyjne, że możemy ocenić nawet długość rzęs na powiece dziecka. Sam wynik USG, bez konieczności jakichkolwiek potwierdzających go innych badań, był wskazaniem do przerwania ciąży, jeśli taka była wola pacjentki. Nie ma żadnych szans na poprawę stanu zdrowia takiego dziecka po urodzeniu ani na jego przeżycie. Zresztą taką wadę często można rozpoznać już w 12.-13. tygodniu ciąży. I tak by się stało, gdyby ta pacjentka była prowadzona zgodnie z procedurami.

Procedury opieki położniczej przewidują określoną diagnostykę ciąży i tzw. dobrostanu płodu w pierwszym trymestrze ciąży. A płód z taką wadą jest zagrożony obumarciem, co stwarza zagrożenie dla zdrowia pacjentki, o czym powinna była zostać poinformowana.

ak wygląda życie dziecka z bezmózgowiem?

- Te dzieci, jeśli przeżyją poród, żyją kilka minut, godzin, dni lub tygodni. Typowe cechy takiego dziecka to brak pokrywy czaszki, na zewnątrz widoczna jest zachowana część mózgu, zniekształcona twarzoczaszka, wady gałki ocznej. To, które funkcje życiowe są zachowane, zależy od istniejących resztek mózgu i ośrodków nerwowych decydujących o podtrzymaniu akcji serca lub akcji oddechowej. Dziecko nie słyszy, nie widzi - nawet jeżeli źrenica reaguje na światło, to sygnał nie idzie do mózgu, który najczęściej całkowicie pozbawiony jest kory mózgowej. Dlatego też takie dzieci nie mają żadnej formy świadomości. Mają czasem zachowane zależne od obwodowego układu nerwowego odruchy na bodźce, np. na drażnienie podeszwy stopy.

Czy czują ból? Dziecko pacjentki, której sprawa przyczyniła się do usunięcia z funkcji prof. Chazana, dostawało leki przeciwbólowe.

- Może odczuwać ból, jeśli zachowana jest odpowiedzialna za to struktura mózgu.

Czy jest w takim razie etycznie dopuszczalne mówienie takiej matce i opinii publicznej, że dziecko "może żyć długo" i że są możliwe jakieś operacje poprawiające jego stan?

- Jest to etycznym i medycznym nadużyciem. W ogóle w takich sprawach zawsze mnie zadziwia to skupianie się wyłącznie na kwestii dziecka i lekarza. A co z pacjentką? Na niej dokonuje się przecież okrutnego eksperymentu psychologicznego. A powinna być od momentu stwierdzenia wady płodu otoczona opieką psychologiczną. Niezależnie od tego, czy podejmie decyzję o urodzeniu, czy o wcześniejszym zakończeniu ciąży. Powinna być taką opieką otoczona także po zakończeniu - w taki czy inny sposób - ciąży. Ona cały czas pozostaje pacjentką, jej sytuacja zdrowotna, i psychologiczna i społeczna powinna być przedmiotem troski lekarza.

Prof. Chazan powiedział publicznie, że aborcja byłaby dla takiego dziecka związana z wielkim bólem, bo robi się ją przez kawałkowanie płodu.

- To znowu nadużycie obliczone na granie na emocjach.

Normalnie w takich sytuacjach dąży się do wywołania porodu, a jeśli to niemożliwe, podaje się środek na zatrzymanie funkcji życiowych i usuwa martwy już płód. To są jednak kompetencje ginekologów.

Jak ten system powinien działać, by nie naruszać niczyjego sumienia i zapewnić prawa pacjentkom?

- Tej wielkiej debaty nad sumieniem dyrektora, która się teraz przetacza, w ogóle nie powinno być. Jeśli komuś sumienie nie pozwala na wykonywanie zakontraktowanych świadczeń, to nie powinien być dyrektorem szpitala. A jeśli robi coś takiego jak dyr. Chazan, to po skardze pacjentki, natychmiast, bez czekania na wyniki jakichś kontroli, konsultant wojewódzki, który - zgodnie z ustawą o konsultantach w ochronie zdrowia - odpowiada za dostępność świadczeń, powinien się u niego zjawić i zorientować, na czym polega problem. Jeśli na tym, że klauzula sumienia uniemożliwia dyrektorowi pełnienie funkcji, to konsultant powinien natychmiast skierować wniosek do organu założycielskiego szpitala o jego odwołanie. A jeśli władze gminne czy miejskie odmawiają, to jest nad nimi wojewoda, czyli przedstawiciel administracji rządowej. I tu już nie powinno być wątpliwości, jak należy zareagować, bo to państwo gwarantuje dostępność świadczeń medycznych. Taki schemat postępowania powinien zarządzić minister zdrowia.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,16306056,Genetyk_o_sprawie_prof__Chazana__Mowienie_pacjentce_.html#BoxSlotI3img#ixzz3794Br700
                • hardy1 Re: bo to jej wina 13.07.14, 11:07
                  Przeczytałem uważnie przytoczone fragmenty wywiadu z profesorem Jakubowskim.

To jest wypowiedź lekarza. Lekarza - w prawdziwym. i pełnym tego słowa znaczeniu. W przeciwieństwie do sadysty w białym kitlu - Chazana. Ten powinien być dożywotnio pozbawiony możliwości wykonywania zawodu lekarza i objęty anatemą.
              • kogucik.2872 Re: UWAGA ! drastyczne 11.07.14, 11:57
                dostałem parę linków - to chyba najbardziej zbliżone porównanie.
                polecam fanatycznym obrońcom życia.
                nie polecam wrażliwym. Widok jest straszny.

www.youtube.com/watch?v=5RYjc0qOS-c

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka