06.06.04, 14:23
jak najlepiej i najtaniej zwiedzic Wiedeń. czy jechac z zorganizowaną
wycieczką, czymoze samemu?
Obserwuj wątek
    • orchidea27 Re: Wiedeń 06.06.04, 22:08
      Jezeli jedziesz sama, to chyba lepiej z wycieczką. Jeżeli w kilka osób, to
      najlepiej samochodem i nocować w Słowacji przy granicy z Austrią. Do wiednia
      jest godzina jazdy.
    • Gość: emerytka Re: Wieden IP: *.8.14.vie.surfer.at 07.06.04, 19:15
      Zwiedzanie Wiednia nie jest skomplikowane. Szczególnie Centrum. Wystarczy
      wsiąść do tramwaju "1" lub "2". Ich trasa to Ring, czyli objazd wkoło Centrum.
      Bilet tramwajowy kosztuje 1,50 Euro i możesz podróżować przez 1 godzinę, w tym
      samym kierunku, różnymi środkami: Tramwaj, U-Bahn, Autobus. Bilety należy
      kupować w "Tabak", "Trafik", w tramwaju, u motorniczego też, ale są droższe!
      Przeglądnij stronę: info.wien.at/welcome.htm
      możesz ją przestawić na język polski.
      Bardzo często spotykam małe grupy: dwie, trzy osoby turystów, z planem Wiednia.
      Często pytają o tramwaj, kierunek itp.
      Prawie z każdym przechodniem, możesz porozumieć się w j.angielskim, możesz też
      trafić na Polaka, jest nas tu bardzo dużo. Jestem pewna, że każdy Ci pomoże,
      jeżeli będziesz w potrzebie.
      Szczególnie, bardzo uprzejmi są motorniczy w tramwajach, autobusach - znają
      j.angielski!

• miriam_73 Re: Wiedeń 07.06.04, 20:39
      Pamiętaj, że większośc wycieczek zorganizowanych niestety nie nocuje w Wiedniu
      (tylko właśnie głownie po słowackiej stronie), a to siłą rzeczy pozbawia
      wyjazd zorganizowany możliwości podziwiania miasta wieczorem, jakiejś miłej
      kolacyjki itp. Do Wiednia jest dobre połączenie pociągiem, oraz chyba lata juz
      któraś z tzw. tanich linii. W samym Wiedniu można bez wiekszych problemów
      znaleźć nocleg za rozsądną cene. miast jest sliczne, ludzie są bardzo
      przyjaźni, życzliwi i pomocni. Świetna komunikacja. Jesli więc możesz - jedź na
      własną rękę. Tym miastem trzeba się "sycić", a na to zorganizowana wycieczka ci
      nie pozwoli.
    • joan.ka Re: Wiedeń 07.06.04, 20:47
      dzieki za porady, a znacie może jakis miejsce blisko centrum gdzie mozna
      przenocowac?, no i oczywiście nie drogie?
      • Gość: emerytka Re: Wiedeń IP: *.8.14.vie.surfer.at 07.06.04, 22:41
        zobacz: cena od 15 Euro
        www.oejhv.or.at/quartier/1200/1200.htm
        bardzo ładny, młodzieżowy hotel (legitymacja uczniowska,studencka) nad Dunajem.
        zobacz też:
        www.austria.info/
        Poszukaj też, na tym Forum (styczeń, marzec) były podawane tanie noclegi.
        Ceny zależą od komfortu, ilości łóżek w pokoju, terminu.
    • Gość: emerytka Re: Wiedeń IP: *.8.14.vie.surfer.at 07.06.04, 22:50
      W okresie wakacji uczniowie mają wolne przejazdy (tramwaj itp).
      Tu wakacje zaczynają się w lipcu.
    • Gość: tomek Re: Wiedeń IP: *.ca.pl.renault.com / *.crowley.pl 08.06.04, 11:10
      byłem z rodziną,warto samemu.jak samochodem to spać na słowacji.Do zwiedzania
      kup wienkarte.
    • aseretka Re: Wiedeń 08.06.04, 14:32
      Stanowczo lepiej zwiedzać samemu, bo można poświęcić więcej czasu no to, co
      naprawdę nas interesuje. Z wycieczką zazwyczaj wszystko zwiedzane jest w tempie
      japońskim. Nie wiem, jak długo zamierzasz być w Wiedniu, ale polecam ci mój
      krótki opis tego, co warto zobaczyć.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=12641822
      • Gość: L. do aseretki IP: *.utaonline.at 08.06.04, 21:25
        Gratuluje opisu Wiednia. Widac, ze wiesz co ogladalas i ze sprawialo ci to
        przyjemnosc. Jesli znasz troch niemiecki to polecam Ci ksiazke, ktora ostatnio
        ukazala sie na tutejszym rynku- " Verliebt in Wien" pani Traude Pichler. Pani
        ta poleca ( w bardzo ciekawej formie graficznej i prostym jezykiem) miejsca we
        Wiedniu , gdzie moga udac sie zakochani by ich uczucie , dzieki urokom tego
        miasta, jeszcze bardziej rozkwitlo. Sa tam propozycje miejsc dla mlodziezy i
        dla doroslych, miejsc znanych i tych, ktore mozna tylko samemu odnalesc.
        Stephansdom to oczywiscie ( tak jak sama piszesz ) katedra sw. Szczepana ( bo
        to o tego swietego chodzilo) a nie Stefana jak sadzi wielu mieszkajacych tutaj
        i przybywajacych.
        Pozdrowienia
        L.
        • aseretka Re: do L 09.06.04, 08:45
          Wszystko, co oglądam podczas wyjazdów sprawia mi wielką przyjemność. Czasami
          jest i tak, że największą sprawiają mi miejsca nieprzewidzianie odkryte,
          których nie uwzględniłam wcześniej w planie podróży.
          Do Wiednia na pewno jeszcze pojadę, chociażby zatrzymując się na kilka dni w
          drodze do Włoch, bądź Chorwacji.I chętnie poznam inne miejsca od tych
          standardowo polecanych w przewodnikach. Dziękuję za polecenie ksiązki. :)
    • Gość: emerytka Re: Wiedeń IP: *.8.14.vie.surfer.at 08.06.04, 17:37
      Aseretka, przedstawiła Ci dobry program zwiedzania miasta.
      Tylko nie wiem czy pisząc o kościele Szczepana miała na myśli Stephansdom?
      W każdym razie, Stephansdom znajduje się przy końcu K
      Przeglądnij jeszcze parę stron:
      www.vien.at - wspaniałe zdjęcia
      www.schoenbrunn.at
      www.museum.vienna.at ( niektóre mają wolny wstęp w niedzielę)
      www.wien.at/ma53/museen
      www.stephansdom.at
      www.szenewien.at
      www.wien-event.at
      www.wiener-prater.at
      www.him.at
      www.donauinsel.at

• Gość: emerytka Re: Wiedeń IP: *.8.14.vie.surfer.at 08.06.04, 17:40
        nie dokończyłam zdania:
        Stephansdom znajduje się przy końcu ulicy Kärntner Straße.
        Czy znalazłaś już tanie noclegi?

• hepik1 Re: Wiedeń 08.06.04, 18:00
        Gość portalu: emerytka napisał(a):

> Aseretka, przedstawiła Ci dobry program zwiedzania miasta.
        > Tylko nie wiem czy pisząc o kościele Szczepana miała na myśli Stephansdom?
        > W każdym razie, Stephansdom znajduje się przy końcu K
        > Przeglądnij jeszcze parę stron:
        > www.vien.at - wspaniałe zdjęcia
        > www.schoenbrunn.at
        > www.museum.vienna.at ( niektóre mają wolny wstęp w niedzielę)
        > htpp://www.wien.at/ma53/museen
        > www.stephansdom.at
        > www.szenewien.at
        > www.wien-event.at
        > www.wiener-prater.at
        > www.him.at
        > www.donauinsel.at
        >
        >
      • miriam_73 Re: Wiedeń 08.06.04, 20:52
        Na pewno chodzi o Stephansdom - większość polskich przewodników tłumaczy to
        jako Katedra Szczepana.
        Program jest OK, ja bym jeszcze dorzuciła kilka miłych zakątków na Starym
        Mieście np. Hoher Markt, kryptę Kapucynów, Judengasse, kościół św. Ruprechta
        czy Maria in G'Stade oraz Freyung, Figarohaus czy kościół i skarbiec krzyżacki.
        Graben, jak przypuszczam, po prostu rozumie się samo przez się.
    • Gość: Colberg Re: Wiedeń IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 10.06.04, 18:57
      Zdecydowanie polecam kartę 8-dniową na środki komunikacji miejskiej. Wychodzi ok. 3 Euro za cały dzień jazdy w obrębie Kernzone. Na jeden bilet może jechać kilka osób (czywiście wtedy bilet kasuje się np. x2).
      Wienkarte polecam tylko dla fanatyków muzeów. Ulgi są niewielkie: 10 - 20% na bilet. No i nie wszystkie muzea tą kartę honorują.
      Jedyne muzeum, które ma "bezpłatny dzień", to Muzeum Sztuki Stosowanej - bodajże w czwartek (www.mak.at).
      Wybieram się w lipcu do Austrii. Spał będę w Moedling. Przez 3 tygodnie zdążę po raz kolejny odwiedzić Wiedeń i trochę spenetrować Wienerwald... :-)
      Inna sprawa, że za nocleg płacił nie będę - ot taka przyjacielska wymiana (polskie morze za okolice Wiednia).

• joan.ka Re: Wiedeń 10.06.04, 20:28
      dzieki wam za super rady i ciekawe adresy.
      jak bede jechac do planowac wyjaz juz tak dokladnie to wezme je wszystkie pod
      uwage. mam zamiar zrobic sobie prezent na inieniny i wtedy wyjechc.
      • orchidea27 Re: Wiedeń 11.06.04, 22:10
        Czyli to będzie 21 sierpnia ... ? Wszystkiego najlepszego i miłego pobytu w
        Wiedniu.
        Jeśli chcesz poczytaj moje wspomnienia z Wiednia
        www.wakacje.pl/wsp_info2.phtml?id_wspomnienia=317
        A także wspomnienia Pauliny
        www.wakacje.pl/wsp_info2.phtml?id_wspomnienia=125
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka