Dodaj do ulubionych

Neusweinstein-ktoś był niedawno?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.06.04, 18:29
Chciałabym się dowiedzieć ile kosztuje wstęp do zamku i jak on jest otwarty
dla zwiedzających.Chcemy go "zahaczyć" po drodze do Włoch.Może ewentualnie
przenocować w pobliżu?Czy są tam jakieś kwatery albo tanie pensjonaty?Każda
rada się przyda!
Obserwuj wątek
    • Gość: MONIKA Re: Neusweinstein-ktoś był niedawno? IP: *.pleszew.sdi.tpnet.pl 21.06.04, 10:11
      cześć
      byłam w Neuschweisten we wrześniu 2003. Ceny za zwiedzanie dwóch zamków 15
      euro. Na bilecie masz określone godzinę o której masz się stawić w zamku , ale
      do której sie wchodziło nie pamiętam, ale na pewno do wieczora. W sezonie jest
      tam tłum ludzi więc chcą nachapać jak najwięcej kasy. Osobiście uważam, że
      szkoda jest pieniędzy na wejście do zamków. Pokazują kilka komnat i to
      wszystko. Z zewnątrz robi wrażenie i to najlepiej z daleka. No ale nam sie
      wydawłao jak byliśmy na miejscu, że grzechem byłoby nie wejśc a tu lipa.
      Spaliśmy w Garmisch Parten Kirchen ( 60 km dalej) na polu namiotowym z którego
      rozciagał się widok na Zugspitze - najwyższy szczyt Niemiec. Pięknie :)) Za 2
      osoby+ namiot zapłacilismy cos koło 12-15 euro. Ale warunki super. A Garmisch-
      też super. O kwaterach nic nie wiem, ale jest bardzo drogo. My byliśmy na
      rowerach i w tamtych rejonach jak już się nie dało pod namiotem spać
      płaciliśmy po 20 euro. Ale warto było chociaż strasznie nas męczyło wydawanie
      takiej kasy za noclegi. Może gdybyśmy byli w miesiącach wakacyjnych dałoby radę
      cały czas pod namiotem a tak we wrześniu było już za zimno.
      Jakbyś jeszcze coś chciała wiedzieć to pytaj.
      Pozdrawiam
      Monika
      • Gość: Madzia Re: Neusweinstein-ktoś był niedawno? IP: 213.17.227.* 21.06.04, 10:22
        A ja byłam teraz w maju, jak wracałam z Francji. Spaliśmy w Fuusen, 5 km od
        zamku, za 16 EUR/os. kwatera prywatna, ze sniadaniem. (zobacz strony:
        www.niemcy-turystyka.pl/ oraz www.stadt-fuessen.de/524.0.html -
        tam poszukaj taniego noclegu). A jeżeli chodzi o zamek, to uważam, że warto
        zwiedzić - wystrój zamku, to co się w nim znajduje robi wrażenie, zajrzyj na
        stronę: www.neuschwanstein.de/ i sama zdecyduj. Ceny się zmieniły od
        2003 roku, tam tez są podane oraz godziny otwarcia. Miłego zwiedzania
        • Gość: Madzia Re: Neusweinstein-ktoś był niedawno? IP: 213.17.227.* 21.06.04, 10:35
          Acha, i jak bedziesz kupować bilet, zapytaja sie ciebie jaki jezyk - potem
          dostaniesz w zamku autopilota w języku polskim i bedziesz wiedziała, co w danym
          momencie ogladasz.
    • basia553 Re: Neusweinstein-ktoś był niedawno? 21.06.04, 10:50
      Przepraszam, ale: NEUSCHWANSTEIN i FÜSSEN
    • Gość: lika Re: Neusweinstein-ktoś był niedawno? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.06.04, 19:48
      Bardzo dziękuję za informacje i linki.Pozdrawiam wszystkich i życzę udanych
      wakacji!
      • jorn Re: Neusweinstein-ktoś był niedawno? 30.06.04, 15:25
        Warto zwiedzić, tak jak ktoś już napisał, można dostać odtwarzacz z nagranym
        tekstem po polku, ale jeśli dobrze znasz angielski, warto wybrać wariant z
        żywym przewodnikiem, facet bardzo ciekawie opowiada.
    • Gość: flip Neuschwanstein IP: *.p.lodz.pl 02.07.04, 15:07
      Czy wy naprawde nie potraficie prawidlowo napisac (i zrozumiec) nazwy tego
      bawarskiego zamku?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka