Dodaj do ulubionych

Majówka w Szwajcarii

24.02.14, 16:38
Witam

Wybieramy się z rodzinką na przedłużony weekend do Szwajcarii. Konkretnie kilka dni w okolicach Lauterbrunnen i siedem w Susten.
No i mam zagwozdkę. Chcę obejrzeć Aletsch, ale zastanawiam się jak wtedy będzie tam ze śniegiem? Na Eggishorn pewnie będzie jeszcze leżał. Czy można bezpiecznie w tym okresie (początek maja) chodzić w wyższe partie gór? Ile kosztuje wjazd kolejką na Fiescheralp?

A jakby ktoś jeszcze podpowiedział jakieś ciekawe miejsca .... :)
Obserwuj wątek
    • nice01 Re: Majówka w Szwajcarii 30.03.14, 20:52
      My byliśmy w sierpniu więc pogoda letnia:
      1. wjechaliśmy na Klein Maternhorn (wjazd ok 400 zł za osobe),
      2.obowiązkowo oczywiście Aletsch, chcieliśmy dojść do mostu (hangebrucke) między Belalp a Riedealp ale niestety nie starczyło nam czasu
      3.tama Grande Dixence nie pamietam ceny muszę zerknąć do notatek w drodze powrotnej na camping piramidy d Euseugnie
      4.zamek Sion+rynek
      Co do wczesnej wiosny w Alpach na na pewno będzie śnieg w pariach pow. 1500 m npm
      • sempre_dritto Re: Majówka w Szwajcarii 30.03.14, 21:34
        w końcu ktoś się zlitował... :D

a na Aletsch jak się dostaliście? Bo zastanawiam się skąd można go najlepiej obejrzeć.
        Jakbyś mogła sprawdzić notatki z tamy - będę wdzięczny.
        • nelciowata Re: Majówka w Szwajcarii 06.04.14, 18:28
          Masz bardziej konkretny plan na obydwa miejsca ? Ja jade do Sz. na wielkanoc, wiec przetestuje pare miejs przed toba..
          • sempre_dritto Re: Majówka w Szwajcarii 06.04.14, 20:20
            Powoli wszystko się krystalizuje, ale pewnie i tak, jak to zwykle bywa na miejscu będziemy improwizować.
            Chciałem jak najwięcej pochodzić po górach, a co wyjdzie zobaczymy.
            A u Ciebie plan już dopięty? Będę wdzięczny za podpowiedzi :D
            • nelciowata Re: Majówka w Szwajcarii 06.04.14, 22:40
              Wstepny plan juz jest tj taka wycieczka objazdowa. Lucerna, Interlaken z wjazdem da Jungfrau+wodospady. Potem Geneva, Montreaux, Vevey. Wyskok do Francji do Chamonix (głównie narty )a potem jazda do Chur ze zwiedzaniem po drodze Sion etc. Z Chur jedziemy Bernina Express. Na koniec zwiedzanie Zurychu. To tak w duzym skrocie, Napalilam sie ,aby ze Sionu zboczyc i zobaczyc tame,ale nie wiem czy nie jest za wczenie.Czytalam ,ze jest czynna dopiero od polowy czerwca do wrzesnia,ale na Trip advisor widzialam opinie i z miesiecy zimowych,wiec juz nie wiem cxzy jest sens jechac czy nie..
              • sempre_dritto Re: Majówka w Szwajcarii 07.04.14, 12:44
                Jungfrau i Bernina Express - no to full opcja :)

A z tamą to faktycznie ciekawa sprawa, bo z na ich stronie jest napisane, że wycieczki są od połowy czerwca do września, ale wg. mnie chodzi o przewodnika i pokaz światło - dźwięk. Choć głowy nie dam.
                Może ktoś podpowie.
      • mair Re: Majówka w Szwajcarii 01.04.14, 11:51
        > 1. wjechaliśmy na Klein Maternhorn (wjazd ok 400 zł za osobe),

sorry, ze wtracam swoje piec groszy ale moge zpytac, skad jechalac za te 400 zl/osoba ?
        Tu jest cennik www.matterhornparadise.ch/en/winter/ski-area/tickets-skipasses/single-ride-tickets

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka