Dodaj do ulubionych

mandaty Austria

13.04.14, 23:14
Czy ktoś ma doświadczenie, jak to jest obecnie z mandatem za przekroczenie szybkości na autostradzie w Austrii?? Jechaliśmy w marcu 2014 ok 160 km/h na 130 autostradą. Zauważyliśmy podwójny błysk z fotoradaru, auto jest leasingowane. Kiedy i w jakiej kwocie można spodziewać się mandatu??? Ktoś już dostał taką niezbyt miłą przesyłkę z Austrii????
Obserwuj wątek
    • mair Re: mandaty Austria 14.04.14, 12:02
      mzsle. ze nie wiecej jak 20 euro
      • mama.globtroterka Re: mandaty Austria 15.04.14, 09:44
        Niestety trochę więcej niż 20 euro - myślę, że tak z 5 razy więcej :(
        Na mandat można oczekiwać do kilku miesięcy. Ale warto po otrzymaniu napisać prośbę o zmniejszenie wysokości mandatu - czasem skutkuje ;)
        • mirszy1 Re: mandaty Austria 15.04.14, 09:50
          Spodziewam się, że więcej... A do kogo pisać?? Na pewno będzie podany termin, do kiedy musimy zapłacić, a pisanie wydłuży czas. U Pani pisanie prośby poskutkowało?? A czym uzasadnić moją prośbę, skoro ewidentnie za szybko jechaliśmy :-(((((
          • mama.globtroterka Re: mandaty Austria 15.04.14, 11:43
            napisałam do Ciebie wiadomość prywatną ;)
            • mirszy1 Re: mandaty Austria 15.04.14, 11:47
              Nie doszła....:-(
              • mama.globtroterka Re: mandaty Austria 15.04.14, 12:49
                uuupsss.... wysłałam jeszcze raz :)
                • mair Re: mandaty Austria 16.04.14, 06:59
                  Popatrz tu, moze da sie wyliczyc
                  www.bussgeldkatalog.ws/oesterreich/
    • wislok1 Cóż 18.04.14, 00:19
      Na razie jest duża szansa, że nic nie zapłacisz
      Póki co brakuje jakiegoś papierka po polskiej stronie i mandaty z innych krajów UE nie są automatycznie egzekwowane przez polską policję.
      Czyli, jak ciebie nie złapią na miejscu, to policja austriacka musi napisać pismo do polskiej i poprosić o pomoc, dane kierowców nie są udostępniane Austriakom automatycznie, cała procedura się ślimaczy i raczej nie zapłacisz.
      To dobra wiadomość.
      Zła jest ta, że za kilka miesięcy to się zmieni.
      No i zła jest też taka, że jak przy powtórnej wizycie w Austrii zatrzyma cię policja, to ten stary mandat każą zapłacić
      • Gość: orka Re: Cóż IP: *.ue.poznan.pl 24.04.14, 14:29
        My dostaliśmy rok temu, po około pół roku od wyjazdu, ok. 20 EUR za przekroczenie o 12km/h... Ale nie na autostradzie, tylko gdzieś we wsi... Zdjęcie kierowcy - z przodu i z boku... :(
        • Gość: orka Re: Cóż IP: *.ue.poznan.pl 24.04.14, 14:31
          Sorry, to było tuż za granicą, już w Niemczech, a nie w Austrii...
          • zarost2 Re: Cóż 22.05.14, 16:06
            Zjeżdżałem z Brenneru do Innsbrucka bunesstrasse jak zwykle i za zakrętem stali.... Roweru nie zabrali. Autem przekroczyłem o 20km/h zapłaciłem oszałamiające 24 Euro. Na miejscu. Gotówką. Jeszcze mnie pulicaj przepraszal żebym się nie denerwował.
            • mair Re: Cóż 23.05.14, 07:16
              "Autem przekroczyłem o 20km/h zapłaciłem oszałamiające
              > 24 Euro"
              Nie jestem swiety ale zastanawiam sie co daje przekraczanie przepisow. Czy bedziemy liczaco sie szybciej u celu ? Watpliwe. Czy bedziemy biedniejsi po "oszalamiajacym" mandacie ? Pewnie nie.
              Jednak 24 euro to w sumie przyzwoity obiad a wydajac je na glupi mandat, obiad bedzie nas kosztowal dwa razy tyle. A to moze juz byc "oszalamiajace" dla wielu. A moze to sport. kto wiecej wyda ?
              • zarost2 Re: Cóż 29.05.14, 13:42
                Mnie ten mandat spowodował do patrzenia na znaki drogowe. Po prostu patrzyłem do tej pory bardziej na okolicę (fantastyczne miejsce ten Brenner). Ale jak w Tychach płacę za przejście na czerwonym świetle to mnie trafia szlag. Pusta ulica - widzę przez denka ale widzę że nikt nie jedzie. Co to kogo obchodzi jakie jest światło dla pieszych....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka