Dodaj do ulubionych

malta-triada?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 13:41
był ktoś może na malcie , a może nawet z biurem Triada ?
będę wdzięczny za wszystkie sugestie i uwagi do tematu.
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa Re: malta-triada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 14:47
      Moja mama była z Triada i by la zadowolona. Korzystała też z wszystkich
      wycieczek fakultatywnych. Należy jednak pamietać, że trzy gwiazdki sa bardzo
      podłe, a obsługa była o niebo bardziej zainteresowana Niemcami i niezbyt
      grzeczna dla Polaków. Jednak kraj bardzo ciekawy, chociaż bez plaż.
      • Gość: zbynio Re: malta-triada? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 13:25
        Byłem na Malcie,radzę jednak głęboko się zastanowić nad celem wyjazdu.
        Nie ma tam prawie plaż,w basenach woda przeważnie morska,wyspa mała,hotel
        minimum 4*(innych nie polecam).
        Koniecznie należy wypożyczyć auto (uwaga ruch lewostronny).
        Ceny dosyć wysokie.
        Rekompensatą są widoki oraz odmienny niepowtażalny styl architektoniczny.
        Uwaga - na Malcie angielski jest językiem urzędowym.
        2 tygodnie to trochę za długo.Możliwy wypad na Sycylię lub do Izraela.
        Pozdro.
        Życzę miłego pobytu.
        Jeszcze jedno - zabudowa miast jest bardzo zwarta dlatego w dzień upał dosyć
        dokuczliwy.
        • Gość: zbynio Re: malta-triada? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 13:26
        • Gość: zbynio Re: malta-triada? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 13:32
          Byłem z ORBISEM - ale nie polecam (no chyba że się poprawili od tamtego czasu
          1996 r.)w miejscowości Burgiba jak mnie pamięć nie myli.
          Maltańczycy bardzo sympatyczni.
          Jeszcze raz Pozdro.
          Zbynio.
          • Gość: grzesiek Re: malta-triada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 10:59
            dzięki za info,jadę też do bugibby i interesujue mnie wszystko co dotyczy tego
            miejsca i całej malty.
            • Gość: ron5 Re: malta-triada? IP: *.de 22.03.05, 11:15
              Bylem na Malcie 3 dni ,zwiedzalem.Jestem milośnikiem śródziemnomorskiego
              klimatu ale na Maltę nie pojechalbym na 2 tyg.Chyba ,że w polączeniu z kursem
              angielskiego,lub jakąś inną aktywnością.Na plażowanie nie polecam.Ciekawe jest
              Gozo.Pozdrawiam
              • Gość: Lee Re: malta-triada? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 22.03.05, 15:36
                do izraela? gdzie malta a gdzie izrael :)
            • amaranta-urszula Re: malta-triada? 15.07.05, 20:18
              Byłam na Malcie w czerwcu tego roku z Neckermanem właśnie w Buggibbie.1. rada-niech Cię nie zmyli pierwsze, niestety złe wrażenie. Malta nie jest krajem egzotycznym, a ja (nie wiem dlaczego;) właśnie egzotyki się spodziewałam. Droga z lotniska do Buggibby jest, delikatnie mówiąc, brzydka...Buggibba to nowe (z lat 80.) miasto wybudowane pod turystów, więc nie jest ładne, choć po tygodniu zaczyna się doceniać jego urok.Wystarczy wybrać się poza Buggibbę by odkryć prawdziwą Maltę- pełną pięknych widoków, słońca, starych miasteczek,stromych uliczek. Czyli Buggibbę należy traktować jako noclegownię i miejsce na wieczorne spacery.
              Plaże są kamieniste, co ma swoje uroki - woda jest czysta. 15 minut autobusem od B.(bilet całodniowy-1 lira czyli ok 11 zł, 5-dniowy - 5 lirów/55 zł)są plaże piaszczyste, na których w czerwcu niemal nie było ludzi. a widoki........cudo!
              O Malcie można pisać wiele, bo mimo że mała-bardzo urozmaicona. Bardzo chętnie odpowiem na pytania, pamiętam ceny i inne przydatne informacje - na pewno kraj jest godny polecenia, sczególnie tym, którzy cenią sobie wypoczynek aktywny
              • aurl Re: malta-triada? 09.09.05, 10:45
                Interesuje mnie jakie sa ceny na Malcie i czy istnieje jakies logiczne
                połaczenie promem na Sycylie ile to mniej wiecej kosztuje i czy korzystałaś z
                czegos takiego. Jakie sa ceny na Malcie to tez dla mnie istotne i podstatowe
                pytanie choc nie wiem czy wiesz jade tam w I-wszych 2 tygodniach października i
                zastanawiam sie czy jeszcze bedzie na tyle ciepło zeby powygrzewac sie na
                słoncu i popływac w morzu.
                Z góry wielkie dzieki
                • Gość: Jola Re: malta-triada? IP: 213.25.149.* 22.09.05, 13:17
                  spedziłam na Malcie 2 tygodnie w czerwcu. Też obawiałam sie wysokich cen,
                  niepotrzebnie. W Siliemie , tam mieszkałam wdużych supermarketach zaopatrzenie w
                  porządku, asortyment spory, więc zawsze możesz wybrać tańszy sok, słodycze i
                  inne produkty, ceny nawet trochę niższe niż w Grecji i Hiszpani. Bilet
                  tygodniowy na autobus 60 zł, możesz jeździć po całej wyspie bez ograniczeń, jest
                  mała a autobusy docierają wszędzie. Zaoszczędzisz na wynajęciu samochodu.
                  Wycieczki fakultatywne niepotrzebne, wszędzie dojedziesz autobusem. Pól godziny
                  jedzie autobus przez całą wyspę. Ja miałam wyzywienie w hotelu więc do
                  resteuracji nie chodziliśmy, ale w sklepie naprawdę spokojnie można kupić
                  jedzenie w cenach polskich lub 20% więcej. Ocvzywiście widziałam np soki za 10
                  zł ale są również za 2 zl 1l. Wybór ogromny. Jola
    • Gość: zbynio Re: malta-triada? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 11:09
      Lee - masz oczywiście rację (po konsultacji z żoną wnoszę poprawkę ).
      Izrael był na 3 dni ale z Cypru.

A co do Malty chciałbym dla zainteresowanych dodać parę moich uwag:

0. salony gry w BINGO (sukces jak wyjdziecie na 0.) !!!
      POLECAM - 1. oczywiście La Valetta (samemu z Pascalem ,majestatycznie i powoli)
      2. rejs na Sycylię (Etna koniecznie ale tylko przy dobrej pogodzie)
      3. rejs na Gozo i Comino (choroba morska raczej nie łapie)
      4. wypożyczenie auta (max. 2-3 dni bo wysepka mała,jak już pisałem
      ruch lewostronny co jest dodatkową atrakcją,ceny dosyć wysokie,
      koniecznie pamiętać w umowie o pełnym ubezpieczeniu,nie bać się
      jazdy - auta z wypożyczalni mają odmienne żółte nr rejestracyjne
      tak że tubylcy widzą kto przed i za nimi jedzie)
      5. skutery wodne (na Malcie istne szaleństwo)
      6. jazda Maltańskimi autobusami (stare Leylady z lat 50 - im sta-
      rszy tym bardziej zadbany i dopieszczony istne cuda)
      7. przejazd dorożką (dla zakochanych i te koniki z bażancim piórem
      8. fabryka soli z wody morskiej (nazwa dosyć szumna ale warto te
      bajora zaliczyć)
      9. baza morska NATO St.Poul Bay (byliśmy na USS BELKNAP - dla dzi-
      eci super atrakcja)
      10. miasteczko filmowe PAPAY CITY (pozostawione do zwiedzania po
      nakręceniu filmu z R.Wiliamsem także atrakcja dla dzieci)
      11. koniecznie fisch & chips (w najzwyklejszym barze nad morzem -
      pycha i w odróżnieniu od angoli nie zawijane w gazetę)
      12. kołatka do drzwi w kształcie np. delfina (dobrze wykonana i je-
      żeli macie dom to macie pamiątkę z Malty na całe życie)
      13. brak - żeby nie zapeszać urlopu

NIE POLECAM:
      1. pseudo-foklorystycznych wieczorów animacyjnych (szkoda
      kasy i czasu "CASTELLO ZABITELLO" - popelina)
      2. apartamentów (znajomi mieli 130 m2 do posprzątania po
      poprzednikach + ciągłe awanturu o zwykłe drobiazgi)
      3. wody w basenach hotelowych (przeważnie morska)
      4. skalisto-betonowego wybrzeża (dla miłośników "patelni"
      udręka)
      5. jedynej sztucznej piaszczystej plaży (w sezonie 2-3 osoby na
      mert kwadratowy)
      6. "tu przerwał ..." -nie będę zniechęcał

Najlepiej polecieć,zobaczyć,ocenić i mieć swoje zdanie.

Gdybym miał wybierać się na Maltę 2 raz to raczej 1 tydzień + 2 na Sycylii.

POZDRO - Zbynio.

Acha - uwaga funt maltański jest jedną z najdroższych walut na świecie !!!

Gdybyście mieli jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem (chociaż pamięć
      już nie ta patrz-Izrael).

Tyle.
      • aurl Re: malta-triada? 09.09.05, 10:51
        Witam bardzo fajnie ze przeczytalam twojego maila bo jestes chyba jedyna osoba
        ktora wyprawiala sie z Malty na Sycylie. Ja tez bardzo chce. Jade tam w 2
        pierwszych tyg. pazdziernika i zastanawiam sie czy bedzie tam jeszcze cieplo na
        tyle zeby sie kapac w morzu i wylegiwac na sloncu. Ale najb. interesuja mnie
        rejsy na Sycylie ile to kosztuje z najlepiej skad dokad plynac bede wdziecza.
        Z gory wielkie dzieki
        • Gość: Ted Re: malta-triada? IP: *.cto.gda.pl / *.cto.gda.pl 09.09.05, 11:03
          Płynąłem z Sycylii www.virtuferries.com/
    • Gość: łuki Re: malta-triada? IP: *.gdansk.agora.pl 12.05.05, 16:44
      Hey
      Właśnie po 4 latach pięknych wypadów do Grecji zabukowałem tydzień na Malcie w
      biurze Neckermann. Trzy *** apartamaenty Porto Azzurro w Xemxija (St. Pauls
      Bay). Z góry dziękuję za wszsytkie potrzebne info, bo wzięliśmy pobyt bez
      wyżywienia (wolimy na własną rękę)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka