Dodaj do ulubionych

Podróż samochodem do Francji

IP: *.lodz.dialog.net.pl 03.06.03, 22:27
Wybieram się samochodem do Francji /przez Niemcy/,konkretnie do małego
miasteczka w okolicy Lyonu. Będzie to moja pierwsza podróż do Francji,dodam
również że nie znam języka francuskiego.
Proszę o wszelkie rady i cenne uwagi które mogą być pomocne podczas takiej
podróży /jakie przykre niespodzianki mogą mnie spotkać/.
- we Francji ze względu na koszty nie chciałabym korzystać z autostrad,
- jaką drogę najlepiej wybrać?
- proszę również o radę jak dużo zabrać ze sobą euro,/ posiadam konto w
PKO BP planuję nie brać ze sobą zbyt dużej ilości gotówki tylko kartę
PKO Ekspres / nie wiem czy to dobry pomysł, jak duża jest sieć placówek i
bankomatów/
- jakie sieci sklepów są we francji najtańsze?
- myślę że podczas tej podróży będę musiała 1 nocleg spędzić w drodze/ gdzie
lepiej hotel, motel, pole namiotowe, czy może coś innego?

Może ktoś z Państwa odbył taką podróż i podzieliłby się ze mną swoimi
doświadczeniami za które z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: staruch Re: Podróż samochodem do Francji IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.03, 15:59
      Gość portalu: Ada napisał(a):

> Wybieram się samochodem do Francji /przez Niemcy/,konkretnie do małego
      > miasteczka w okolicy Lyonu. Będzie to moja pierwsza podróż do Francji,dodam
      > również że nie znam języka francuskiego.
      > Proszę o wszelkie rady i cenne uwagi które mogą być pomocne podczas takiej
      > podróży /jakie przykre niespodzianki mogą mnie spotkać/.

Po Francji samochodem jezdze od kilku lat.
      Z przyjemnoscia podziele sie z Toba jakim takim doswiadczeniem.

> - we Francji ze względu na koszty nie chciałabym korzystać z autostrad,
      > - jaką drogę najlepiej wybrać?

Absolutnie nie ma takiej potrzeby. Routes Nationales (oznaczone litera N, zielone drogowskazy) sa w swietnym stanie, w wielu miejscach ograniczenia predkosci do 110 km/h. Z trasy, ktora planujesz, tylko Lyon bywa zakorkowany.

> - proszę również o radę jak dużo zabrać ze sobą euro,/ posiadam konto w
      > PKO BP planuję nie brać ze sobą zbyt dużej ilości gotówki tylko kartę
      > PKO Ekspres / nie wiem czy to dobry pomysł, jak duża jest sieć placówek i
      > bankomatów/
      > - jakie sieci sklepów są we francji najtańsze?

Jesli unikasz autostrad najprosciej i najtaniej jest robic zakupy w mijanych supermarketach, ktore praktycznie sa na kazdych przedmiesciach. Najtansze sa najwieksze - Geant, Carrefour, Leclerc, troszke drozsza jest popularna siec Intermarche lub "8 a 8".

> - myślę że podczas tej podróży będę musiała 1 nocleg spędzić w drodze/ gdzie
      > lepiej hotel, motel, pole namiotowe, czy może coś innego?

Hmmm. Proponuje przespac sie w samochodzie na jakims parkingu przy stacji benzynowej lub przy wjezdzie na autostrade. Mozna tam korzystac z lazienki, czasem zdarza sie i prysznic. Przyklad - prysznic na pewnej stacji byl za darmo, pod warunkiem, ze sie zrobilo zakupy w sklepie za 40 FF (przed dwoma laty), co rownalo sie cenie sniadania dla 2 osob. Oplaca sie brac hotel tylko w wypadku wiekszej ilosci osob.
      >
      > Może ktoś z Państwa odbył taką podróż i podzieliłby się ze mną swoimi
      > doświadczeniami za które z góry dziękuje.

Chetnie odpowiem na inne pytania. Pozdrawiam
      • Gość: Konrad Re: Podróż samochodem do Francji IP: *.tveurosat.net 19.07.13, 12:30
        Witam,
        Ja również wybieram się do Francji (okolice Marsylii)
        Chciałbym tylko dopytać: drogi Nationale są bezpłatne?
        A mają tam jakieś winiety?
        • aseretka Re: Podróż samochodem do Francji 19.07.13, 18:39
          "Nationalki" są bezpłatne. Czasami nawet mają one po dwa pasy ruchu. Najczęściej jednak są jednopasmowe, a w niektórych momentach, raz z prawej, raz lewej położone są dwa pasy, co umożliwia wyprzedzanie wolniejszych pojazdów.
          Jeśli masz jakieś pytania zapraszam na forum "Francja".
    • Gość: kamcia Re: Podróż samochodem do Francji IP: 195.94.207.* 06.06.03, 12:54
      > Wybieram się samochodem do Francji /przez Niemcy/,konkretnie do małego
      > miasteczka w okolicy Lyonu. Będzie to moja pierwsza podróż do Francji,dodam
      > również że nie znam języka francuskiego.

Bardzo fajna przygoda, którą odbyłam parę lat temu. Też jechaliśmy przez
      Niemcy. Co prawda do Paryża. Z językiem mogą być trudności. Żadko który francuz
      zna jezyk inny niż jego własny. Na pytanie czy mówią po angielsku odpowiadaja
      yes i dalsza czesc jest po francusku. Zeby dogadac sie po angielsku najlepiej
      zapytac czarnoskórych albo osoby ktore wygladaja jak biznesmeni.

> Proszę o wszelkie rady i cenne uwagi które mogą być pomocne podczas takiej
      > podróży /jakie przykre niespodzianki mogą mnie spotkać/.
      > - we Francji ze względu na koszty nie chciałabym korzystać z autostrad,

Pamietaj ze jesli zjedziesz z autostrady będziesz miala co chwile rondo. Cos
      okropnego. Srednia predkosc jazdy 50km/h wowczas schodzi duzo benzyny.
      Co do przykrych niespodzianek to mialam we Francji tylko jedna. Kiedy
      wracalismy w okolicach granicy Francusko Niemieckiej zatrzymano nas. Wyskoczyło
      z samochodu 4 uzbrojonych żołnierzy może policjantów nie wiem. Obstawiono
      wszystkie drzwi. Wysiedliśmy. Zostaliśmy wylegitymowani, a następnie wszystkie
      bagaże przerzucone dokładnie. Nic nie znaleziono u nas, co doprowadziło ich do
      szału. Cała nasza czwórka nie paliła, więc nawet jednego papierowa. Alkoholu
      tez bardzo mało. Prawdopodobnie szukano narkotyków, których nie mielismy. Teraz
      sie z tego smiejemy, ale wtedy wcale do smiechu nam nie bylo.

> lepiej hotel, motel, pole namiotowe, czy może coś innego?

we Francji najtansza siec hoteli to Formula 1. Naprawde tania i super warunki.
      W niemczech nie polecam schronisk mlodziezowych. Sa najtansze, ale mezczyzni
      spia razem, kobiety osobno, nigdy nie wiadomo z kim przyjdzie spedzic noc
      • mair Re: Podróż samochodem do Francji 05.08.13, 10:08
        Gość portalu: kamcia napisał:

> Pamietaj ze jesli zjedziesz z autostrady będziesz miala co chwile rondo. Cos
        > okropnego. Srednia predkosc jazdy 50km/h wowczas schodzi duzo benzyny.

Nie jestem ekspertem od "spalania" ale mnie sie wydawala, ze gdy jedziemy wolniej to auto mniej pali. Zatem musisz uzywac zle biegi albo masz stare auto. Ja w moim, 50kmh moge jechac na 5 biegu, co przy obrotach niewiele ponad 1000 daje spalanie prawie jak na postoju.
        • aga72 Re: Podróż samochodem do Francji 06.08.13, 15:04
          ty to masz refleks mair. odpowiadac na posta sprzed ponad trzech lat
          • mair Re: Podróż samochodem do Francji 06.08.13, 20:16
            Masz racje, teraz zwrocilem na to uwage ale z twoim refleksem tez cos nie tak. Post pochodzi z 2003 czyli jest 10 lat stary ale mniesza o to.
            W tekscie jest nieprawidlowosc, ktora zacytowalem. Moja uwaga moze przydac sie innym.
    • Gość: Jorn Re: Podróż samochodem do Francji IP: 217.11.141.* 29.06.03, 20:37
      Jeżdi się świetnie, czy to po autostradach, czy poza nimi. Wszystkie drogi
      znakomicie oznakowane. Uwaga na ograniczenia prędkości: Francuzi mają wybitny
      talent do właściwego okreslania z jaką prędkością na danym odcinku można
      bezpiecznie przejechać, więc jak jest ograniczenie np. do 50, do jadąc 60
      trzeba się niezle napocić, aby się wyrobić na zakręcie, a przy 70 trudno nie
      wypaść z drogi.
      Benzyna najtańsza na stacjach przy supermarketach, jeśli masz samochód na gaz,
      szukaj stacji z napisem GPL, nie potrzeba przejściówek. Uwaga: trudno znaleźć
      stację z gazem w mieście, gaz na ogół tankuje się przy autostradach lub
      supermarketach.
      Nocleg: campingi (ceny bardzo zróżnicowane, im dalej od Paryża i Morza
      Śródziemnego tym taniej), polecam też hoteliki Formule1 (www.formule1.com), tam
      lepiej rezerwować, jeśli zamierzasz zjechać do hotelu po godz. 20 (wtedy robi
      się luźniej na drogach, bo Francuzi podróżujący z dziecmi zjeżdżają do hoteli)
      i w week-endy.
      Uwaga: unikanie autostrad oznacza wjeżdżanie do dużej ilości miasteczek, co
      znacznie spowalnia, ale jeśli masz dużo czasu, a nie zamierzasz pokonywać
      ogromnych odległości, to polecam (ja osobiście długie odcinki dojazdowe
      pokonywałem po autostradach, a po rejonie zwiedzania poruszałem się drogami
      lokalnymi lub krajowymi)
      • Gość: Jorn www.hotelformule1.com IP: 217.11.141.* 29.06.03, 21:13
        Sorry, pomyliłem adres, właściwy, jak w tytule

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka