willa87 24.07.03, 17:47 Mam pytanko... Jadę po raz pierwszy do Francji i zupełnie nie orientuję się jakie tam są ceny. Chodzi mi tylko o ceny artykułów spożywczych. Z góry serdeczne dzięki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hepik Re: Odnośnie Francji IP: *.visp.energis.pl 25.07.03, 04:38 Sam się niedawno na forum domowym mądrzyłem,że ceny już teraz wszędzie są zbliżone i żadnych puszek czy innego żarcia zabierać z sobą nie będziemy.Ale ostatnio coraz częściej myślę co i ile zmieści się w samochodzie oprócz ciuchów.Jadę zczteroosobową rodziną i to na dwa tygodnie a kurs euro wysoki.Węc swoje ambicje chyba jeszcze należy schować na pewien czas. PS.Podobno szczególnie drogie jest pieczywo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredzio Re: Odnośnie Francji IP: *.bmj.net.pl 25.07.03, 14:52 willa87 napisała: > Mam pytanko... > Jadę po raz pierwszy do Francji i zupełnie nie orientuję się jakie tam są > ceny. Chodzi mi tylko o ceny artykułów spożywczych. > > Z góry serdeczne dzięki za pomoc Możesz przyjąć,że ceny podstawowych artykułów spożywczych są dwa razy wyższe niż u nas ( w supermarketach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andre Re: Odnośnie Francji IP: 217.89.72.* 25.07.03, 16:06 Zyje we Fracji, i zanim bym komus mial proponowac do francji wziasc cos do jedzenia, to byloby lepiej odrazu zostac na tanszych wybrzezach bulgarii idt. Osobiscie chcac tanio isc na zakupy podczac urlopu, probuje isc do hypermarket np. leclerc albo hyperU, albo Lidl i leader price i kupujac promocje zyje sie niewiele drozej niz w polsce. Ale z pewnoscia la cusine. Chleb jest we Fracji tni (bagedka jest subwencjowana we Francji). Rybki sa nie za drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hepik Re: Odnośnie Francji IP: *.visp.energis.pl 26.07.03, 05:23 Gość portalu: andre napisał(a): > Zyje we Fracji, i zanim bym komus mial proponowac do francji wziasc cos do > jedzenia, to byloby lepiej odrazu zostac na tanszych wybrzezach bulgarii idt. > Osobiscie chcac tanio isc na zakupy podczac urlopu, probuje isc do hypermarket > np. leclerc albo hyperU, albo Lidl i leader price i kupujac promocje zyje sie > niewiele drozej niz w polsce. Ale z pewnoscia la cusine. Chleb jest we Fracji > tni (bagedka jest subwencjowana we Francji). Rybki sa nie za drogie. Jak to jest?Pada proste pytanie-jakie są ceny artykułów spożywczych w Francji? Pytanie proste i banalne.Odzywa się osoba wydawałoby się jak najbardziej kompetentna,bo mieszkająca w tym kraju.Niestety ,to co wydawało się najprostszą rzeczą pod słońcem,czyli bagietka kosztuje tyle i tyle,piwo tyle i tyle,jajko ,masło ,wędlina itp. tyle, otrzymujemy wykład ,że powinniśmy udać się na wschodnie wybrzeża Bułgarii.Osobiście wiem co to jest Lider Price czy Lidle i,że w tych sklepach tzw.dyskontowych jest najtaniej,bo nie tylko one w Francji funkcjonują.Tyle,że jeśli w Polsce bagietka kosztuje 2 zł a W Francji np 1 euro to nie jest to niewiele drożej, tylko drożej o ponad 100%.Nikt oczywiście nie będzie wiózł bagietek do Paryża ale parę innych,gdy w bagażniku jest miejsce,czemu nie?Są Polacy,którzy do Paryża lecą samolotem,z Orly biorą taksówkę,mieszkają w 5 gwiazdkowym hotelu a zakupy robią na Polach Elizejskich.Nie jest to jednak obraz typowy przeciętnego Polaka.I jeśli ten przeciętny może zaoszczędzić kilka euro,przywożąc paczkę kawy z kraju aby mieć na bilet do Luwru to nie widzę w tym nic złego. I nie wiem co masz do Bułgarów ,samo mieszkanie w Francji nie upoważnia do traktowania innych nacji z wyższością-u Was też słoma z butów niektórym wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pyzka3 Re: Odnośnie Francji 26.07.03, 19:52 jajka 6szt ok 1 euro, chociaz mozna i za ok 0.80 € woda mineralna, kupujac marki sklepu sa o wiele tansze , polecam Crystaline za ok 1.2€ 6 butelek. dla porownania evian koszt 2.70 € za 6 butelek wino tanie juz za 1 € a calkiem przyzwoite z juz za 3- 4 € bagietka w supermarkecie jest tansza niz w piekarni i bedzie cos ok 0.40 szynka pakowana 4 duze plasterki 2.8 ale mozna taniej!!! 2 piersi kurczka ok 3 € piwo ? nie mam pojecia sok pomaranczowy 4 l ok 3.8 € dla porownania cen polecam sklep wirtualny Carrefoura, po francusku. znajdziecie ceny wszystkich produktow dostepnych w tym supermarkecie www.ooshop.fr/ pozdrawiam i milych wakacji we Francji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hepik Re: Odnośnie Francji IP: *.visp.energis.pl 27.07.03, 06:55 Dzięki.I o to chodziło.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś