Dodaj do ulubionych

Samochodem do Marsylli - którędy najtaniej

IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 26.10.03, 11:44
Cześć
Wybieram się pod koniec stycznia samochodem z Krakowa do Marsylii (Francja)
czy ktoś może mi poradzić, jaką trasą (najkrótszą) najlepiej jechać, i czy
jest możliwość omijania autostrad Włoskich i Francuskich, bo ponoć są drogie.
A jeżeli jest to nie możliwe to, na jakie ceny autostrad i benzyny musze się
przygotować.
Dzięki za wszelkie informacje
Grzesiek
Obserwuj wątek
    • westfal Re: Samochodem do Marsylli - którędy najtaniej 27.10.03, 12:12
      jesli masz malo czasu lub malo cierpliwosci i jeszcze w tym okresie (zima) to
      niestety, musisz jechac we francji autostradami i za nie placic
      od mulhouse do marsylii okolo 50 euro
      w brd autostrady darmowe
    • Gość: Zyzio Re: Samochodem do Marsylli - którędy najtaniej IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 28.10.03, 09:40
      Oczywiście przez Niemcy autostradami, a we Francji zawsze równolegle do
      (najczęściej płatnej, bo są i darmowe autostrady)biegnie droga N lub D. Byłem
      we Francji 12 razy i NIGDY nie korzystałem tam z płatnych autostrad, nawet nie
      wiem jak wyglądają, ale nigdy nie byłem tam w zimie. Polecam:

www.viamichelin.com
      • Gość: Grzesiek Re: Samochodem do Marsylli - którędy najtaniej IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 29.10.03, 23:45
        jesli masz malo czasu lub malo cierpliwosci i jeszcze w tym okresie (zima) to
        niestety, musisz jechac we francji autostradami i za nie placic
        od mulhouse do marsylii okolo 50 euro
        w brd autostrady darmowe

DZięki za informacje!
        Napisze tak, czasu na dojechanie mam 1,5 dnia, jade sam wiec musze się na pewno
        gdzieś przespać, oczywiście w samochodzie na parkingu.
        co oznacza skrót "brd" - Niemcy? że tam są darmowe autostrady- chyba tak bo z
        tego co czytałem są tam jeszcze darmowe autostrady.
        A mam pytanie jak znaleźć te drogi N lub D, czy one są oznaczone takimi
        symbolami na mapie, czy przy wjeździe na te drogi?

Pozdrawiam Grzesiek
        • westfal Re: Samochodem do Marsylli - którędy najtaniej 30.10.03, 11:36
          Gość portalu: Grzesiek napisał(a):

> jesli masz malo czasu lub malo cierpliwosci i jeszcze w tym okresie (zima)
          to
          > niestety, musisz jechac we francji autostradami i za nie placic
          > od mulhouse do marsylii okolo 50 euro
          > w brd autostrady darmowe
          >
          > DZięki za informacje!
          > Napisze tak, czasu na dojechanie mam 1,5 dnia, jade sam wiec musze się na
          pewno
          >
          > gdzieś przespać, oczywiście w samochodzie na parkingu.
          > co oznacza skrót "brd" - Niemcy? że tam są darmowe autostrady- chyba tak bo
          z
          > tego co czytałem są tam jeszcze darmowe autostrady.
          > A mam pytanie jak znaleźć te drogi N lub D, czy one są oznaczone takimi
          > symbolami na mapie, czy przy wjeździe na te drogi?
          >
          > Pozdrawiam Grzesiek

bdr to niemcy, pardon
          spac nie musisz na parkingu za zimno, lepiej np. w etap hotel albo formula 1
          tuz obok mulhouse ale to juz twoja sprawa, okolo 25 - 30 euro
          przed dojazdem stoja znaki jesli autostrada platna ale tak sie sklada, ze na
          tej trasie nie ma innej "darmowej nacjonalki", sa zwykle drogi tez dobre ale
          jesli masz tak malo czasu to radze autostrade, w sumie 50 euro to nie majatek
          w stosunku do wiecznosci
          szerokiej drogi
    • Gość: Zyzio Re: Samochodem do Marsylli - którędy najtaniej IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 30.10.03, 13:15
      Wygląda, że musisz jechać przez Czechy (i kupić winietę), Austrię (jw.), potem
      Włochy (pobierasz w bramce wjazdowej autostrady bilet i płacisz przy
      wyjeździe - gotówką lub w bramce z napisem "Viacard" kartą bankową), podobnie
      we Francji, razem będzie to ok. 60.- €. Drogi N (nationale) i D
      (departamentale) są oznakowane, w ogóle numery dróg we Francji i inne
      oznakowania są wzorowe, wszystkie drogi w idealnym stanie (ale dobrze mieć
      dobre mapy). Raczej musisz nocować po drodze, lepiej jednak w hotelu. Benzyna
      eurosuper 95 wszędzie ok. 1 € za litr.
      Dalsze szczegóły na życzenie.
      Szerokiej drogi.
      • westfal Re: Samochodem do Marsylli - którędy najtaniej 30.10.03, 14:25
        uzupelnie
        z krakowa przez slowacje i italie okolo 1800 km
        koszt autostrad 60,30 euro
        winietki przez slowacje i austrie (8 euro w austri)

z krakowa przez niemcy - zgorzelec do mulhausen, okolo 2000 km
        koszt autostrady 40,71 euro

• Gość: Grzesiek Re: Samochodem do Marsylli - którędy najtaniej IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 31.10.03, 21:15
        Wielkie dzieki za informacje.
        Chciałbymn podsumować to co przeczytałem
        - z Krakowa przez Niemcy do Marsylii jest 2000 km czy to sa km tylko do
        Mulhouse? i czy dobrze zrozumiałem, trasa Zgorzelec -Mulhouse jest
        pałatna?,tzn autostrady są płatne?, bo ja się dowiedziałem z Pzmotu ze
        wszystkie są darmowe autostrady w Niemczech.
        - druga wersja jest krótsza przez słowacje Austrie i Włochy 1800 km ale
        autostrady są płatne, chciałbym poznać trase dokładną przez Włochy i ile by
        mnie w tym kraju kosztowal przejazd autostradami, bo słowacja i Austria jest
        mi juz znana.

Zyzio jeżeli to nie bedzie przeszkodą to chcialbym sie dowiedzieć wiecej
        szzczegółów, tylko moze juz przez email (greeks@interia.pl - to jest moj adres

Pozdrawiam
        Grzesiek
        • Gość: bodek Re: Samochodem do Marsylli - którędy najtaniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.03, 09:51
          człowieku jak nie byłeś nigdy we francji i nie znasz języka nie pakój się w
          niepłatne drogi bo stracisz na tym
          nie ma gożej oznakowanych dróg niż we francji
          nadrobisz masę kilometrów i będziesz się modlił żeby dojechać do autostrady
          w ten sposób zapłacisz podwójnie
          pamiętaj chytry traci podwójnie !
          jak francja to tylko autostrady
          niepłatnymi możesz pokombinować w lecie jak będziesz miał już jako-takie pojęcie
          o francuskich drogach

pzdr
          • Gość: bodek Re: Samochodem do Marsylli - którędy najtaniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.03, 09:55
            jeszcze jedno

przepraszam za gożej=gorzej
            i pakój=pakuj
            • westfal Re: Samochodem do Marsylli - którędy najtaniej 03.11.03, 13:21
              tak jak pisalem:
              w niemczech darmo a we francji musisz placic

we francji 40,71 euro
              we wloszech i francji 60,30 euro
              slowacje i austrie znasz

pozdrawiam
              • westfal Re: nie badz taki malostkowy 03.11.03, 13:24
                bo dobrze rozumiesz, ze 2000 km to z krakowa do marsylii
          • Gość: Krystyna Re: Samochodem do Marsylli - DO BODKA!!! IP: 62.39.226.* 03.11.03, 19:04
          • Gość: Krystyna...... Re: Samochodem do Marsylli - DO BODKA!!! IP: 62.39.226.* 03.11.03, 19:19
            ... Co ty bredzisz o zle oznakowanych drogach N i D we Francji?!
            Mieszkam tu jz kupe lat i zjezdzilam wdluz i wszerz nie tylko Francje, ale
            prawie cala Europe...i na francuskich drogach rzadko sie "zgubilam",
            a musze sie przyznac, ze jestem nieuleczalnie chora na "calkowity brak
            orientacji w przestrzeni" (he, he he!). Teraz mieszkam 30 km od marsylii,,
            do ktorej moge dojechac z Aix 2-woma autostradami i 2 National, i jak na
            takiego tumana , to sobie dobrze daje rade, nawet bez GPS.
            Pozdr.
            • Gość: bodek BREDNIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.03, 07:31
              oczywiście masz racje - bredzę
              a wszyscy którzy piszą w ten sposób "mieszkam od kilku lat w ..."
              to wręcz chodzące przewodniki pascala
              • westfal Re: BREDNIE i nie tylko 04.11.03, 09:29
                oznakowanie jest poprawne o´key ale pod warunkiem, ze zna sie jezyk
                zreszta tak jest we wszystkich krajach
                pamietam taka zabawna (dzisiaj) historyjke z francji:
                oznakowanie kierunku jest prawidlowe ale do miasta, w pewnym momencie w
                miescie koncza sie znaki z nazwa nastepnej miejscowosci a pojawiaja sie z
                napisem "direktione"
                jest to o´key ale jak sie nie zna jezyka i jest sie z polski, kojarzy sie to w
                pierwszym momencie z jakas dyrekcja a nie z droga tranzytowa, dopiero po
                kilkakrotnej nawrotce dostrzeglem, ze jest tam napisane "rute direktione" i w
                raptownym oswiecenie skojarzylem to z droga tranzytowa, dalej juz nie mialem
                zadnego problemu z przejazdem
                generalnie, oznakowanie drog w calym ue jest prawidlowe ale nie znajac
                miejscowego jezyka mozna przeleciec to czy owo tymbardziej, ze nie zawsze da
                sie zatrzymac czy tylko zwolnic po to aby dokladniej sie przyjzec co jest
                napisane
                np. bedac ostanio we francji, przelecialem znak ale w stosunkowo krotkim
                czasie zorientowalem sie, ze kierunek sie nie zgadza - chcialem na polnoc a
                wyszlo mi na zachod - no i zawrocilem do punktu wyjscia, stal zank jak wol
                mowiacy, gdzie mam jechac w kierunku polnocnym
                jesli chodzi o platne autostrady - francuzi zadbali o "nieswiadomych
                kierowcow" i przed wjazdem na platna autostrade usytuowali czesto miejsce
                postoju, toalette na wypadek gdyby ktos sie zabladzil, no i mozliwosc odwrotu
                jesli komus za drogo
                narzekanie na zle oznakowanie we francji jest chyba tylko wyrazem niechceci do
                francuzow (i to tez rozumiem)
                szerokiej drogi po cudownej francji
              • Gość: Krystyna Re: BREDNIE IP: 62.39.209.* 07.11.03, 02:53
                ... DO BODKA: faktycznie, sluszna uwaga patrzac z boku...i z twojego punktu
                widzenia, mozna to w ten sposob odebrac, wiec przepraszam...ale ja chcialam w
                ten sposob okreslic tylko moj "staz" na tutejszych drogach i moja opinie i nic
                wiecej...
                P.S. ZGUBILAM SIE DZIS WIECZOREM NA DRODZE JADAC Z AIX PO MEZA NA DWORZEC
                TGV!!!!...w polowie drogi miedzy aix i marsylia (he,he,he!)...Pozdr.
    • Gość: Grzesiek Re: Samochodem do Marsylli - którędy najtaniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.03, 09:44
    • Gość: Grzesiek Re: Samochodem do Marsylli - którędy najtaniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.03, 09:55
      Bardzo wam wszystkim dziękuje za informacje i rady.
      Krótką trasą pojadę uzależniam od tego czy będę jechał sam czy będę miał
      pasarzera/ów, ale raczej skuszę sie na przejazd darmowy przez Niemcy do
      Mulhouse, a we Francji skorzystam z dróg szybkiego ruchu i w dół do Marsylii a
      dokładnie do ponoć pięknego miasta Aix en Provene, bo to jest mój cel podróży.

Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziękuje
      Grzesiek

Ps. jeżeli ma ktoś ochotę i wybiera się w połowie stycznia do Francji to może
      zabrać się ze mną, zapraszam, zawsze to będzie i dla mnie i dla kogoś taniej.
      • Gość: hepik Re: Samochodem do Marsylli - którędy najtaniej IP: *.visp.energis.pl 05.11.03, 06:36
        Ja to mieszkam na śląsku i też jeszcze nigdy się tutaj nie zgubiłem.Gwarantuję
        pani zamieszkałej w Francji ,że jej się to nie uda i może błądzić do śmierci.W
        Francji byłem i co zjechałem z autostrady by zaoszczędzić to kończyło się na
        wjeżdżaniu na same ryneczki małych miasteczek i tracenie czasu na znalezienie
        wyjścia.Ronda (tysiące ich jest)dla tych ,którzy są tam pierwszy raz są zabójcze
        (tj przenośnia)Dobrze oznakowanie to jest w Niemczech,być może w Francji też
        ale dla tutejszych i rutynowanych,czyli którzy okres błędów i wypaczeń mają za
        sobą.
        • westfal Re: Samochodem do Marsylli - którędy najtaniej 05.11.03, 09:19
          sa trzy wspanialosci, ktore przypisalbym francji to jest:
          moda, wino i ronda

o rondach bylo na innym forum, osoboscie jestem goracym ich zwolennikiem
          naturalnie ograniczaja predkosc, wzmagaja koncetracje, urozmaicaja nude na
          drodze (i tu wlasnie sa zabojczo przydatne), upiekszaja droge itd, itp.

sadze, ze do podrozy samochodem w innych krajach wogole trzeba sie
          przyzwyczaic a wlasciwie nabrac rutyny, bystrosci no i co najwazniejsze
          kultury jazdy co oznacza, wziac namiar na innych, potencjalnie slabszych
          kierowcow

jesli chodzi o niemcy: kiedys wyjezdzajac z kolonii zamiast do dortmundu
          zajechalem do bonn, kierowalem sie znakami
          w innym przypadku jadac z poludnia zamiast do berlina zajechalem do hannoweru
          kierujac sie znakami
          lub bedac na berlinskim ringu zamiast do hamburga na polnocny-zachod jechalem
          w kierunku poludniowym do lipska
          a wiec i w niemczech bywa roznie i podluznie, jako sie rzeklo, lecac 150 kmh
          nie zawsze zdarzy sie przeczytac co jest napisane na znakach

a swoja droga, jak sie ma czas to fajnie jest jechac przez te ryneczki malych
          miasteczek np. alzacji, vogesow, prowansji, bordeaux itd, sa przeurocze

• hepik1 Re: Samochodem do Marsylli - którędy najtaniej 08.11.03, 07:58
            Pełna zgoda-ja też zamiast zjeżdżać na Poczdam lądowałem w centrum Berlina ale
            to było raczej moje gapiostwo a to się zdarza zawsze jak się ma kilkaset czy
            więcej kilometrów w d...A znaki w zunifikowanej Unii mimo wszystko się różnią i
            każdy kraj ma swoją specyfikę.A co do ryneczków to się zgadzam,wszystko zależy
            od czasu i celu podróży.Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka