Gość: andy IP: *.rybnik.vectranet.pl 21.08.09, 23:12 Co trzeba zobaczyć w Berlinie podczas jednodniowego pobytu? Niekoniecznie galerie i muzea z dziełami sztuku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kris Re: Berlin w 1 dzień IP: *.globalconnect.pl 23.08.09, 17:56 Jeśli jedziesz samochodem, to postaw go w pobliżu Greifswalderstr. lub nawet możesz spórbować wjechać do centrum i zostawić samochód na 17 Juni Strasse (muisz mieć zieloną plakietkę).Co zobaczyć? Kupujesz bilet całodniowy, wsiadasz do autobusu 100 i on Cię wiezie. Wsiadasz na Alexander Platz. Pierwszy przystanek robisz na Lustgarten i widzisz Katedrę Berlińską. Dalej możesz iść i po drodze mijasz Operhaus, Deutsche Dom (katedra), Uniwerstytet Humboldta i dociersz do Bramy Brandenburskiej. Skręcasz w prawo i odziesz do Reichstagu. Od razu zauważysz siedzibę parlamentu i budynki towarzyszące. Tu też przebiegał Mur Berliński. Z daleka od Bramy brandenburskiej widzisz już Zl\łtego Anioła - symbol dwnego Berlina Zachodniego. Przy Reichstagu wsiadasz do 100 i dojeżdzasz do tego pomnika po drodze mijając siedzibę Prezydent RFN - Belevue. Z pomnika możesz udac się 100 do centrum byłego Berlina Zachodniego w którym brylują ruiny kościoła oraz Europa Center. Idąc jedną z ulic w stronę zachodnią mijasz także najsłynniejszy berliński dom towarowy KaDeWe. Warto tam wstąpić. Z Zoologischer Garten udaj się metrem na Stadion Olimpijski. Możesz także trafić do Zamku Charlottenburg. Poleam również zobaczyć tzw. Trennen palast na Fridrichstrasse, tu żegnakly się rodziny z Berlina Wschodniego i Zachodniego. Polecam także East Side Gallery (stacja Warschauerstr.). Mozna zobaczyć także cudowane budynki muzeów berlińskich na Museum Insel. No i warto przespacerować się po Kreuzbergu i posmakować tureckiego kebaba lub niemeciekiej curry wurst. I jeszcze ejdno miejsce warte zobaczenia to dawne przejście graniczne Chackopint Charlie (stacja: Kochstrasse). Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: Berlin w 1 dzień IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.08.09, 12:06 Dziękuje za podpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
elde23 Re: Berlin w 1 dzień 13.09.09, 19:09 Muzeum Techniki - koniecznie. A w KaDeWe dział spożywczy na najwyższym piętrze. Warto rzucić okiem na nowy dworzec główny. Nie zdązyłem do muzeum DDR, a podobno warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exhibion Re: Berlin w 1 dzień IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.09, 18:30 powiedz jakie ceny za : parking,jednodniowy bilet,kebab ......... itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Berlin w 1 dzień IP: *.acn.waw.pl 27.09.09, 22:04 to ja mam pytanko. chciałabym w Berlinie w sobotni wieczór potańczyć w jakimś klubie. czy możecie coś polecić z fajnym klimatem dla dorosłych ludzi (30+). i jakie ceny? interesuje mnie raczej centrum. Odpowiedz Link Zgłoś