t.h.n.w.h 27.02.10, 14:08 Mam takie pytanie..co sądzicie o kibicach Ruchu Chorzów w naszym miescie..czy nie uważacie to za jakąś totalna paranoje że w zagłębiowskim miescie sa kibice jak najbardziej hanysowskiego klubu ??. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adam81w Re: Kibice 27.02.10, 19:55 Ja już o tym pisałem w innym wątku na tym forum. Nieważne jest dla mnie czy tu są kibice Ruchu, Gieksy czy Piasta. Ważne czy ci kibice Ruchu, Gieksy czy Piasta są propolscy czy antypolscy. Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: Kibice 28.02.10, 14:21 W przypadku takich kiboli raczej trudno mówić o polskości czy antypolskości. Jeśli mówimy o normalnych kibicach, którzy mają mózg w pełnej okazałości i sport jest dla nich szlachetną rywalizacją to można dyskutować o ich patriotyzmie lub jego braku. Uważam jednak, że nawet myślący kibice śląskich klubów są za Polską (mimo wszystko, Adamie, nie przeceniajmy roli śląskich autonomów, których na Śląsku jest maksymalnie kilkuset- myślący Ślązacy raczej ani myślą o autonomii; zresztą mało kto wie, ale gwara śląska jest w dużej mierze reliktem staropolszczyzny). W przypadku bezmózgiej swołoczy takie pojęcia jak polskość czy antypolskość są zbyt abstrakcyjne. Ci troglodyci potrafią wywrzaskiwać na stadionach przywiązanie do kraju, by potem po meczu pobić do nieprzytomności swojego rodaka, który na ten przykład nie wie i nie chce wiedzieć, jakiego koloru szalik oni reprezentują i od piłki nożnej woli tenis albo szachy. Odpowiedz Link