Dodaj do ulubionych

Trasy rowerowe w Z-ciu

26.06.07, 08:46
Macie jakies fajne, ulubione trasy rowerowe w Z-ciu i okolicach?
A może na necie są jakies mapki na jurajskie trasy rowerowe?
Piszcie jakie macie opinie
Obserwuj wątek
    • le_szek Re: Trasy rowerowe w Z-ciu 26.06.07, 09:28
      Zawiercie - Kromołów - Karlin, dalej czerwonym szlakiem do Podzamcza. Z
      Podzamcza powrót albo przez Ogrodzieniec, Rokitno, Łazy albo żółtym szlakiem na
      Krępę, stamtąd albo czarnym i niebieskim, albo czarnym i czerwonym, albo dalej
      żółtym na Centurię i powrót czerwonym. To w sumie można za kilka tras uznać -
      można tworzyć dowolne kombinacje (np. małe kółeczko czerwonym na Centurię,
      stamtąd żółtym na Krępę, powrót czarnym i niebieskim).

Zawiercie - Kromołów - Skarżyce (można przejechać zielonym szlakiem, ale raczej
      polecam szosę) - droga do Piaseczna, skręcamy w czerwony szlak do Morska, z
      Morska albo szosą do Włodowic i powrót, albo niebieskim przez Pomrożyce i Blanowice.
      • sylwka25 Re: Trasy rowerowe w Z-ciu 26.06.07, 10:51
        znalazłam takie oto forum... forumjurajskie.pl/viewforum.php?f=27
        dużo ciekawych informacji
        Pozdr.
    • adam81w Re: Trasy rowerowe w Z-ciu 26.06.07, 13:41
      heh kolo Zawiercia to jest tyle zarabistych tras ze nawet Warszawa wysiada. Np
      moja chyba jedna z ulubionych Z Zawiercia do Laz kolo torow kolo lasu ile razy
      ja tam jezdzilem heh. Albo trasa od budynku zdajsie tepsy na rudniki.

Ps moze zrobicie rowerowa mase krytyczna w Zawierciu?

Ps 2 jakby ktos gdzies wrzucil zdjecia z tych tras rowerowych z Zawiercia albo
      innych tras.
      • le_szek Re: Trasy rowerowe w Z-ciu 26.06.07, 14:27
        > moja chyba jedna z ulubionych Z Zawiercia do Laz kolo torow kolo lasu ile razy
        > ja tam jezdzilem heh

I żal ściska, jak się patrzy na wieżę ciśnień :-(

Dlatego lepiej skręcić za czerwonym szlakiem. A pamiętam, że raz skręciliśmy tuż
        przed Łazami w las, bardzo ładna polna droga z widokami na (chyba, dawno było)
        Ogrodzieniec. Dojechaliśmy do Rokitna od strony lasu (coś jak od Kazimierówki).
      • le_szek Re: Trasy rowerowe w Z-ciu 26.06.07, 14:30
        > Ps 2 jakby ktos gdzies wrzucil zdjecia z tych tras rowerowych z Zawiercia albo
        > innych tras.

Z tych wymienianych przez siebie mam tylko trochę zdjęć z żółtego szlaku Krępa -
        Podzamcze, jak chcesz. Może w wakacje będzie czas odwiedzić stare ścieżki...
        • adam81w Re: Trasy rowerowe w Z-ciu 27.06.07, 23:55
          przypomniało mi się jak byłem nastolatkiem i miałem jakaś taką głupią pewność że
          gdziekolwiek bym nie skręcił w jakąkolwiek drogę bym nie skręcił to przecież
          gdzieś w końcu dojadę bo przecież każda droga gdzieś wiedzie. Raz skręciłem w
          leśną dróżkę koło rudnik jechałem jechałem minąłem jakiś ludzi wyjechałem na
          pole i chciałem jechać do przodu ale ku mojemu przerażeniu rower zaczął się
          zapadać na podmokłym terenie. Prawie się popłakałem ale dotarłem do drogi tej
          drogi którą z zawiercia jedzie się na rudniki. I taką miałem tam przygodę :)

A zdjęcia jak masz i możesz udostepnić i to nie jest problem to nie pytaj. Ja
          zawsze chętnie.
          • le_szek Re: Trasy rowerowe w Z-ciu 28.06.07, 11:19
            Mieliśmy podobną przygodę do Twojej, tyle, że w okolicy Łaz/Rokitna. Wjechaliśmy
            w leśną drogę, kierując się w stronę Zawiercia, w pewnym momencie okazało się,
            że to droga do miejsca wyrębu, bez ciągu dalszego. Nie chciało nam się wracać,
            więc pojechaliśmy przez las szukając jakiejś drogi - najpierw był strumyczek,
            potem zaczęło się robić grząsko, a w dodatku ściemniało się... Nie zapomnę tej
            ulgi, kiedy w końcu dotarliśmy do jakiejś drogi, którą dojechaliśmy do
            Markowizny czy na groblę, nie pamiętam już. Teraz mnie to bawi, ale po tym
            zdarzeniu przez rok woziłem w sakwie zapałki na wszelki wypadek :-) Gdyby trzeba
            było pochodnie robić na przykład ;-)

Parę zdjęć, ale poza drzewem w Podzamczu nic charakterystycznego. Ostatnie
            ciemne, bo w dolince już słońce nie świeciło :-)

picasaweb.google.com/lmaszczyk/TySzlak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka