IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.10, 20:33
Witam "tambylców",
napiszcie proszę z jakim biurem, w jakiej porze roku najlepiej wybrać się do Emiratów. Co koniecznie zwiedzić, czego nie oglądać, co jeść, jakie są zagrożenia, czy tylko same przyjemności.
Obserwuj wątek
    • ob.serwator_1 Re: ZEA 01.01.11, 11:02
      Mogę odpowiedzieć tylko na część pytań. Ja byłem w sierpniu. Upał 45*. Biuro z którym byłem już tam wyjazdów nie organizuje więc trudno mi doradzać. Jeżeli lubisz poznawać kulturę narodów, jego historię i zabytki, to tam tego nie znajdziesz. W tej sytuacji polecałbym zdecydowanie sąsiedni Oman ze scenerią jak z "Sindbada". W emiratach zobaczysz nowoczesność do bólu, odjazdowe budowle, klimatyzowane przystanki autobusowe, stok narciarski "Ski Dubai" , tysiące dźwigów, wszystko co największe i najdroższe, smog i korki. Oczywiście to też trzeba zobaczyć!
      Poniżej link do paru zdjęć :
      krzysztofpop.fotosik.pl/albumy/477929.html
      • voyager747 Re: ZEA 01.01.11, 12:11
        ja byłem w listopadzie, było ponad 30 stopni C
        • Gość: gosc Re: ZEA IP: *.147.221.201.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.01.11, 21:47
          Najlepszy okres to listopad - kwiecień - nie ma upałów, a jest na tyle ciepło, że można posiedzieć na plaży (chociaż woda w zatoce może być chłodna i czasami mocno wieje i daje piachem po oczach).
          Biuro podróży - niestety nie doradzę, zależy ile chcesz wydać pieniędzy, wyloty z Niemiec mogą być tańsze, albo zorganizować sobie samemu
          Co zobaczyć - ZEA to egzotyka, chociaż może odbiegać od stereotypów krajów arabskich. Zabytków nie za wiele, ale warto odwiedzić Al Ain miasto oaza ze starymi fortami, starą część Dubaju z soukami, wielki meczet w Abu Dhabi. A poza tym wielkie centra hadlowe (w Dubaju i Abu Dhabi), kilka luksusowych hoteli jako przykład nowoczesnej architektury (Burj Al Arab, Emirates Palace, Yas Hotel). Emiraty to przede wszystkim rozrywka - plażowanie, sporty wodne, nurkowanie (ale wybrzeże Oceanu Indyjskiego - Fujariah) obowiązkowo jeep safari na pustynię, parki wodne - Atlantis na Jumaria Plam (wyspa palma) czy Wild Wadi, Ski Arena - sztuczny stok pod dachem, delfinaria, akwarium w Atlantis Hotel, Yas Island w Abu Dhabi z torem Formuły 1 (we wtorki wieczorem można się przespacerować lub pojeździć rowerem po torze) i nowo otwartym parkiem rozrywki Ferrari World, życie nocne w Dubaju. W Emiratach mieszka około 6 mln emigrantów z każdego zakątka świata, więc warto zanurzyć się w to zróżnicowane społeczeństwo, spróbować jedzenia w niezliczonych narodowych restauracjach i barach, popodziwiać szybkie sportowe samochody, zrobić małe zakupy w luksusowych sklepach z biżuterią czy pamiatki na souku, zapalić fajkę wodną.....
          • Gość: Karol Re: ZEA IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.11, 21:26
            Bardzo dziękuję za info i kolekcję zdjęć. Zawsze lepiej się czuję, gdy mam w pewnym sensie potwierdzenie z zewnątrz słuszności moich wyborów - nazwijmy to - wakacyjnych. I tak jest w tym przypadku. Zamierzam wybrać się do Emiratów i Omanu, na 13 dni, na zwiedzanie, na przełomie kwietnia i maja. Sądzę, że temperatury będą tam wyższe niż w okresie naszej zimy, ale nie na tyle by odebrać przyjemność zwiedzania. Poradziłem sobie w Maroku, Syrii czy Jordanii we wrześniu, sądzę, że i tam pogoda nie będzie przeszkodą. Po opisach w Panów postach spodziewam się wielu egzotycznych atrakcji, ciekawych obserwacji i smaków kuchni arabskiej. Jeszcze raz podziękowania i życzenia udanych wojaży po pięknym świecie - Karol.
            • ob.serwator_1 Zdjęcia z Omanu 06.01.11, 11:52
              Nie ma sprawy! Ja wyznaję zasadę, że lepiej uczyć się na cudzych sukcesach niż na własnych błędach! Masz poniżej link do paru zdjęć z Omanu, który gorąco (nomen omen) polecam!
              krzysztofpop.fotosik.pl/albumy/477770.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka