Dodaj do ulubionych

Jawa i Bali z Rainbow

01.05.11, 21:30
Wszystkich, którzy przed 19 sierpnia wrócą z wycieczki Jawa i Bali "W Krainie Batiku" z RainbowTours bardzo proszę o rady praktyczne i informacje techniczne dotyczące wycieczki - hotele, przejazdy (ze szczególnym uwzględnieniem pociągu na Jawie i promu na Bali), loty (a szczególnie ten wewnętrzny), pilot, przewodnicy lokalni, itp. Będę, jak zawsze, ogromnie wdzięczna :)
Obserwuj wątek
    • zdzichor Re: Jawa i Bali z Rainbow 04.05.11, 11:07
      Też jestem zainteresowany tym tematem planuję wyjazd Jawa i Bali 3 sierpnia
      Pozdrawiam
      • nubijska Re: Jawa i Bali z Rainbow 04.05.11, 19:39
        Zdzichor, a może przypadkiem wiesz ile osób jest zapisanych na 3 sierpnia? na 19. podobno 7, czyli termin jeszcze całkowicie niepotwierdzony, a, co za tym idzie, możliwe łączenie z inną grupą w zbliżonym terminie.
        • zdzichor Re: Jawa i Bali z Rainbow 05.05.11, 08:35
          Z tego co powiedziała mi Pani w BT to w styczniu były jeszcze 4 wolne miejsca na terminie 3.08 a jak wyglada teraz sytuacja to nie wiem
          • nitkacy1 Re: Jawa i Bali z Rainbow 13.05.11, 19:26
            Witam,
            Witam,
            Jestem polskim pilotem prowadzącym wycieczki na Bali i w Indonezji.
            zapraszam do korzystania z naszych usług na Bali. Arra Nusa Wisata jest licencjonowanym biurem podróży, które prowdzą Polacy. Oferujemy obsługę naziemną na Bali i w całej Indonezji. Nasze wycieczki odbywają się w kameralnych grupach i zawsze z jednym z naszych polskich pilotów mieszkających na stałe na Bali. Mamy atrakcyjne ceny wycieczek i dopasujemy program do indywidualnych potrzeb
            w razie pytań prosimy o kontakt mailowy zobaczbali@gmail.com lub hania@arranusawisata.com

pozdrawiam i życzę udanego pobytu w Indonezji
            telefon polski +48 604262112 lub indonezyjski +62 81999380077
            • Gość: beti Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.dip.t-dialin.net 13.05.11, 21:58
              Czy moze ktos ma informacje odnosnie wycieczki z Rainbow , ktora startuje 17 lipca? tj czy wystartuje i ile osob?
              • nubijska Re: Jawa i Bali z Rainbow 13.05.11, 22:29
                nie wiem jak 17, ale 2 lipca podobno startuje.
                • nubijska Re: Jawa i Bali z Rainbow 29.05.11, 12:58
                  Może ktoś już wrócił z któregoś majowego terminu? A może wybiera się w czerwcu lub lipcu?
                  • nubijska Re: Jawa i Bali z Rainbow 11.06.11, 10:58
                    może jednak jest ktoś, kto się zlituje i napisze parę słów?
                    • belfer33 Re: Jawa i Bali z Rainbow 11.06.11, 11:47
                      Niestety nie zlituję się. Nie byłam
                      Szkoda, że fora internetowe nie uzupełniają wszyscy podróżnicy :)
                      Ja aktualnie wczytuję się ponownie w Twoje informacje o Sri Lance, bo wyjazd coraz bliżej. Liczyłam na to, że ktoś kto już w tym roku był coś dorzuci jak wygląda organizacja obecnie, jakie hotele na pobycie, ale też nic. Właściwie z tego tematu to cały czas tylko Twoja relacja i ob.serwatora (na którego relacjach Ty się opierałaś). Nic nie przybyło.
                      Może wszyscy uznali, że wyczerpaliście temat? :) Zatem jeszcze raz ogromne dzięki, bo jak widać nie zawsze można tu znaleźć to czego się szuka. Mam jednak nadzieję, że się nie zrazisz i po powrocie coś napiszesz jak było.Może w przyszłym roku podążę Twoim tropem :) Życzę wspaniałych wrażeń.
                    • rtpl Re: Jawa i Bali z Rainbow 16.06.11, 12:53
                      Witam,
                      Jestem product managerem odpowiedzialnym w Rainbow Tours za Jawę i Bali.
                      Potwierdzone i sprzedane w całości są terminy 2 i 17 lipca. Następne 2 potwierdzone grupy to 3 i 19 sierpnia.
                      W maju odbyła się jedna grupa. Wiem od pilota, że Klienci byli bardzo zadowoleni, ale oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie na komentarz z biura liczyła Pani nubijska. Również mam nadzieję, że wkrótce wypowie się tutaj ktoś kto wrócił z nami z tej wycieczki.
                      pozdrawiam,

Karolina Gąsiorowska
                      Rainbow Tours
                      • nubijska Re: Jawa i Bali z Rainbow 16.06.11, 22:28
                        Pani Karolino, dziękuję za informacje. To dla mnie baaardzo cenna wiedza, że 19 sierpnia nie będziemy terminem pionierskim :) Nie czekam tu na informacje, czy wycieczka była udana, bo to bywają bardzo subiektywne odczucia, ale wyłącznie na uwagi techniczne i porady natury "strategiczno-logistycznej". Umieram również z ciekawości, kto ma szansę byc naszym pilotem i czy, szczęśliwym zbiegiem okoliczności, będzie to ktoś z Waszych powszechnie znanych i lubianych, jak np. pan Konrad S., pan Jarosław T. czy pan Longiniusz Ł. :)
                        • rtpl Re: Jawa i Bali z Rainbow 21.06.11, 20:25
                          Jeszcze co do pilotów - nie mogę jeszcze podać nazwiska na termin 19 sierpnia. Pierwszą grupę pilotował Karol Szadkowski, który jedzie również z grupą 2 lipca. 17 lipca jest planowany p. Włodzimierz Skubisz.

Karolina Gąsiorowska, Rainbow Tours
                      • Gość: betty Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.11, 20:13
                        Pani Karolino!
                        a jak przelot wewnetrzny z Bali do Jakarty?- prosze o wsparcie psychiczne, bo to byl dla mnie jedyny mankament tej wycieczki, a alternatywy nie bylo.
                        • rtpl Re: Jawa i Bali z Rainbow 21.06.11, 20:22
                          Witam,
                          Przelot wewnętrzny z Bali do Dżakarty odbywa się liniami Garuda, czyli narodowym przewoźnikiem indonezyjskim. Na tej trasie najczęściej latają Airbusy (typ maszyny musiałabym sprawdzić jeżeli ktoś jest bardzo zainteresowany). Przewoźnik absolutnie cywilizowany.

Pociąg do Yogjakarty wygląda trochę jak nasze pospieszne, tylko nie ma wydzielonych przedziałów. Standard jak na Azję przyzwoity. Siedzenia to kanapy 2-osobowe ustawione w obu stronach do kierunku jazdy. Jedzie się ok. 5 godzin, ale ze względu na wczesny wyjazd większość grupy pierwsze 1,5 - 2 godziny przesypia, więc trasa się nie dłuży. Poza tym piękne widoki po drodze.

Tyle informacji, które dostałam od pilota pierwszej grupy. Gdyby mieli Państwo inne pytania, proszę pisać.
                          pozdrawiam,
                          Karolina Gąsiorowska
                          Rainbow Tours
                          • nubijska Re: Jawa i Bali z Rainbow 24.06.11, 20:29
                            Pani Karolino,
                            skoro jest Pani na tyle otwarta i pomocna, to może korzystając z Pani obecności na forum, zapytam jeszcze czym (mam na myśli przewoźnika) i przez co do Dżakarty polecimy? czy 17:05, która od dłuższego czasu figuruje w rozkładzie na stronie Rainbow jest aktualna i ma oznaczac Amsterdam? jak rozumiec zapis: brak cateringu (mam głęboką nadzieję, że jako żart)? czy w ogóle warto w tej sprawie zaglądac do części Rozkłady? czy przed 19 sierpnia w ogóle pojawią się tam numery lotów? bo, że na infolinię Rainbow dzwonic w tej sprawie nie warto już wiem, bo nic poza 17:05 nie wiedzą... :)
                            • Gość: rex Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 24.06.11, 22:20
                              Pani Karolino a jak wyglada sytuacja w terminie pazdzernikowym , czy jest szansa ze dojdzie do skutku?
                              • rtpl Re: Jawa i Bali z Rainbow 26.06.11, 09:59
                                Termin październikowy potwierdzony jeszcze nie jest, ale jak dojdą jeszcze ze 4 osoby to już mogę potwierdzać. Przy tak długim czasie do wylotu jestem przekonana, że się potwierdzi.
                                K.G.
                            • rtpl Re: Jawa i Bali z Rainbow 26.06.11, 09:56
                              Lecimy KLM z przesiadką w Amsterdamie i z dodatkowym technicznym międzylądowaniem w Kuala Lumpur. 17.05 oznacza godzinę wylotu z Warszawy do Amsterdamu. dokładnie:
                              17.05 wylot z WAW (rejs KL 1366)
                              19.10 lądowanie w Amsterdamie
                              20.55 wylot z Warszawy do Jakarty (rejs KL 809)
                              17.20 następnego dnia w Jakarcie

powrót:
                              18.50 wylot z Jakarty (rejs KL 810, zawsze wylot z Jakarty jest dzień wcześniej niż data zakończenia wycieczki wynikająca z umowy)
                              5.55 lądowanie w Amsterdamie
                              9.55 wylot z Amsterdamu do Warszawy (KL 1363)
                              11.50 lądowanie w WAW

Oczywiście catering jest na każdym odcinku przelotu. Dziękuję za zwrócenie uwagi - jutro to poprawimy w systemie.
                              Dokładne godziny międzylądowania w Kuala Lumpur nie są podawane, ale trwa to ok 1 h.
                              pozdrawiam,

Karolina Gąsiorowska
                              Rainbow Tours
                              • nubijska Re: Jawa i Bali z Rainbow 26.06.11, 22:05
                                Pani Karolino, wielkie dzięki za potwierdzenie wszystkich informacji dotyczących przelotów! W ramach rozbiegu przed Jawą i Bali lecę zaraz z Rainbow na Bałkany, ale po powrocie będę życ już tylko sierpniową Indonezją :)
                          • Gość: betty Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.06.11, 10:26
                            Bardzo dziekuje za informacje odnosnie srodkow transportu- jestem duzo spokojniejsza!!!
                            A czy hoteli dwugwiazdkowych mamy sie bac ?-wg. opisu sa zaplanowane dwa noclegi z braku innych mozliwosci. O czterogwiazdkowych sa dobre opinie, ale o powyzszych nie moglam znalezc informacji.
                            Dziekuje i pozdrawiam!
                            • zdzichor Re: Jawa i Bali z Rainbow 29.06.11, 09:35
                              Witam.
                              Przeczytałem wszystkie informacje na temat wyjazdu będą mi przydatne.Wczoraj dowiedziałem się że nasza grupa od 3 sierpnia będzie liczyła 23 osoby.Wydaje mi się że to troszkę dużo, za mało na autokar a za dużo na busa.Jeżeli nikt się nie odezwie wcześniej to więcej informacji napiszę w czasie mojego pobytu. Z dostępem do internetu nie powinno być problemu czyli będę pisał relacje na bieżąco.
                              Pozdrawiam ZdzichoR
                              • Gość: kaltam Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.netico.pl 04.07.11, 13:22
                                Dzisiaj rozmawiałem z call-center RT i miła Pani powiedziała mi, że w tej chwili są potwierdzone tylko wyjazdy w sierpniu. Mnie interesuje (ewentualnie) termin od 11.09..
                            • Gość: betty Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.dip.t-dialin.net 12.07.11, 17:20
                              Pani Karolina nie ujawnia danych na temat hoteli dwugwiazkowych w Bromo Cottage i Kalibaru, juz sie boje.......widzialam kilka fotek w internecie -zapowiada sie ektremalne przezycie!
                              • zdzichor Re: Jawa i Bali z Rainbow 12.07.11, 21:14

Miejmy nadzieję, że nie będzie tak źle może jednak Ktoś się odezwie po powrocie i wszystko się wyjaśni
                                Pozdrawiam
                                • rtpl Re: Jawa i Bali z Rainbow 13.07.11, 14:18
                                  Nie odpowiadałam Państwu wcześniej z powodu wyjazdów służbowych. Co do hoteli dwugwiazdkowych, nie jestem teraz w stanie dopytać pilota o szczegóły, bo jest właśnie w Indonezji. Jednak nie zgłaszał żadnych zastrzeżeń do tych obiektów. Trzeba też pamiętać, że szczególnie z hotelu przy Bromo wyjeżdżamy bardzo wcześnie, więc naprawdę nie spędza się w nim dużo czasu.

Osobę zainteresowaną terminem 11 września informuję, że został już potwierdzony.

pozdrawiam,

Karolina Gąsiorowska, Rainbow Tours
                                  • zdzichor Re: Jawa i Bali z Rainbow 14.07.11, 17:48

Jeszcze jedno pytanie do Pani Karoliny kto będzie pilotem na wyjeździe 3 sierpnia , czy poleci z nami czy będzie czekał na miejscu
                                    • nubijska Re: Jawa i Bali z Rainbow 18.07.11, 11:19
                                      Zdzichor, najbardziej będę wdzięczna za świeże informacje natury pogodowej (kurtka od deszczu, parasol, coś cieplejszego, itp.) oraz info o dniu z Bromo - czy dystans, który pokonuje się konno, można przejśc pieszo, jaka jest to odległośc, po jakim podłożu się idzie (czy buty muszą byc kryte i czy po przejściu tej trasy nadają się jeszcze do noszenia?), czy idzie się po płaskim, czy pod górę oraz ile to trwa?
                                      • nubijska Re: Jawa i Bali z Rainbow 18.07.11, 11:31
                                        Pani Karolino, kimkolwiek będzie nasz pilot 19 sierpnia, będzie miał wyjątkowo wysoko zawieszoną poprzeczkę ;) Właśnie wróciłam z Bałkanów, gdzie piolotem była Pani Agnieszka Puszczewicz - prawdziwa ozdoba BP Rainbow - nadzwyczajna klasa, wiedza, doświadczenie, przystępnośc i pełen profesjonalizm - słowem pilotaż najwyższych lotów :) Raibow może byc naprawdę dumny ze współpracy z taką osobą :) A przed sierpniem pozostaje mi wierzyc, że macie takich diamentów więcej :)
                                        • Gość: rex Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.kwbbelchatow.bot.pl 19.07.11, 12:14
                                          Pani Karolino czy termin pazdzernikowy jest juz potwierdzony?
                                        • Gość: jack Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.xdsl.centertel.pl 08.05.12, 11:51
                                          w pełni się zgadzam z tą opinią, odpowiedzialna, miła, wielka wiedza o tamtym regionie, w pełni profesjonalizm, oby takich ludzi w turystycznej branży było jak najwięcej, pozdrawiam
                                      • untochables Re: Jawa i Bali z Rainbow 19.07.11, 13:23
                                        odcinek możesz pokonać na piechotę nie musisz jechać konno - konie i tak podwożą tylko pod schody na bromo ;) buty wypada mieć pełne - jest sporo pyłu - nie muszą to być jakieś trapery bo ja byłem w zwykłych trampkach ;) samo wejście i zejście od miejsca gdzie zatrzymują sie jeepy to około 90 min w zależności od tego jakim idzie się tempem i jak długo chce się podziwiać okolicę - poranek przy wschodzie słońca jest zimny a kiedy znajdziesz się na szczycie bromo już będzie dośc ciepło trzeba się rozbierać.
                                        • Gość: Pitek Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.11, 10:48
                                          Właśnie wróciłam z wycieczki Jawa,Bali. Program nie jest do końca przemyślany(jeżeli chodzi o czas),ale mieliśmy świetnego pilota Karola i równie dobrego lokalnego,którzy dostosowywali program tak,byśmy wszystko ze spokojem widzieli(nawet nieco więcej). Niestety,na Bromo się nie wejdzie,tak więc konie i schodki odpadają,jest zakaz ze względów bezpieczeństwa. Nie widzieliśmy też wulkanu na Bali przy restauracji,bo akurat lało i była ściana mgły. Co chcecie wiedzieć,to odpowiem. Ogólnie wycieczka rewelacyjna,super hotel na pobycie. Jeżeli chcecie kupować pamiątki,typu maski,itp.,to na końcu ulicy w markecie najtaniej,absolutnie nie w fabryce i lepiej nie na plaży(po wielkim targowaniu na plaży i tak wyszłam drożej niż w sklepie)...
                                          • zdzichor Re: Jawa i Bali z Rainbow 20.07.11, 13:50
                                            Witam i dziękuję za informacje.Mam jeszcze kilka pytań bardziej praktycznych czy napięcie w gniazdkach to 220v i jakie są wtyczki.Jeżeli chodzi o zakupy pamiątek to gdzie dokładnie znajduje się ten market czy to już jest na Bali czy jeszcze na Jawie i kolejne od mojej żony podobno jeżdzi się do Indonezji z prawie pustymi walizkami aby tam zrobić duże zakupy czy to prawda i jakie orientacyjne są ceny .Pozdrawiam
                                            • Gość: Pitek Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.11, 14:24
                                              Wtyczki i gniazdka takie jak u nas. Ten market jest na Bali,jeśli będziecie w tym samym hotelu Sanur Beach-idzie się od hotelu w prawo ok.10min,ale po drodze są sklepiki prywatne,można pooglądać.W markecie naprawdę to samo-przepiękne balijskie maski i rzeźby,ręcznie robione,identyczne jak w fabryce z ok.3.krotnym przebiciem ceny,poza tym w markecie spożywka tania:lokalne herbaty,kawa,ta słynna "Luva"( Zapomniałam nazwę) za nasze 50 zł,a tu 4000zł.Pilot Wam powie,jaki to market,ma ze 3.piętra i jest tam wszystko!!! Jeśli chodzi o ciuchy damskie,to bez rewelacji,ja kupiłam tylko jedną bluzeczkę za 5 $. Jak będziecie na objeździe po Jawie,to śpicie 2.nocki w super 5* hotelu w Yogyakarcie,to wybierzcie się na główną ulicę,w lewo od hotelu,ze 200m,pilot Wam powie-tam zrobiłam najlepsze zakupy,jeżeli chodzi o pamiątki,torby z batiku,bluzki z oryginalnymi jawajskimi nadrukami-Jawa jest tańsza,ale targujcie się na maxa. Jeśli chodzi o maski,to inne na Jawie,inne na Bali-na Bali zdecydowanie lepsze,ręcznie rzeźbione,z twarzą Baronga(charakterystyczne balijskie dobre duchy). A,weźcie latarki,przydadzą się na wulkan,wyjeżdża się z hotelu(najgorszy na objeździe,zimno,spałam w kurtce,skarpetach!) ok.3.30 i jeepami jedzie się do miejsca zbiórki i dalej na pieszo. Co jeszcze??? Pytajcie! A-jadąc pociągiem,przez pierwsze 3.godz.piękne widoki na lewo,poletka ryżowe,góry,wulkany-ale okna pociągu brudne,zarysowane,najlepiej stać w przejściu wagonów,otworzyć drzwi i zrobicie super zdjęcia. Zazdroszczę Wam-jeszcze bym posiedziała na Bali(Bali zdecydowanie ładniejsze krajobrazowo). Jeśli coś chcecie wiedzieć odnośnie fakultetów,pytajcie-doradzę,no i podpowiem z taxi.Pozdrawiam
                                              • Gość: pitek Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.11, 14:26
                                                Przepraszam,pomyłka o jedno zero za dużo-u nas "Luva" 400zł...........(to ta słynna kawa przetrawiona...)
                                                • Gość: pitek Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.11, 14:59
                                                  Odpowiedź dla żony p.Zdzichora: fakt,jest bardzo tanio,ludzie mieli puste torby lecąc tam,a podwójne torby i zajęte ręce wracając,ale głównie kupuje się oryginalne rzeźby,maski i inne ichniejsze pamiątki. Jestem maniakiem dobrej,markowej odzieży,a nic ciekawego tam nie zauważyłam.Fakt,że nie byliśmy w dobrych sklepach,tylko na uliczkach,gdzie handlują wszystkim i tam nie widziałam super ciuchów,czy butów.Owszem,zalane stragany lumpami,ale wszystko to ręcznie malowane,podróbki batiku,workowate,nic mi wzroku nie przyciągnęło.Jedynie batikowe torebki,bransoletki... Zresztą,każdy na coś innego patrzy. Pozdrawiam żonę!!! Będzie zachwycona samą wycieczką.Co jeszcze chcecie-pytajcie
                                                  • zdzichor Re: Jawa i Bali z Rainbow 20.07.11, 18:42

Bardzo wielkie dzięki jesteś przecież pierwszą osobą która dzieli się informacjami z wyjazdu, od żonki również chociaż chyba mało usatysfakcjonowana ja bardziej bo ktoś to musiałby nosić te zakupy. Jeszcze następne pytanka odnośnie fakultetów czy warto z nich skrzystać czy lepiej samemu i co jeszcze warto zobaczyć kiedy będziemy na Bali, następne pytanko jak liczna była Wasza grupa nasza ponoć ma mieć 23 osoby czy lecieliście sami czy z pilotem z W-wy jeżeli jeszcze będę miał pytanka to pozwól że skorzystam z Twoich doświadczeń.Pozdrawiam ze Szczyrku ze skoczni Skalite właśnie wróciłem ze skoków letniego Fis Grand Prix Ski Jumping było super szkoda tylko że przesadzili z ceną biletów /40 i 70 zł/ i niestety niska frekwencja na widowni /większa poza /co było widać niestety w TVP
                                                  • nubijska Re: Jawa i Bali z Rainbow 20.07.11, 19:08
                                                    oj tak, wieeeeelkie dzięki za relację z pierwszej ręki!!! w końcu ktoś się zlitował:)
                                                    moje nieśmiałe pytania:
                                                    - zimno, tzn jak zimno? polar wystarczy? kurtka od deszczu niezbędna? jak często pada? jakiego rzędu są temperatury?
                                                    - z latarkami idzie się do tego punktu widokowego na okolice Bromo??? na ile trudne/męczące jest to podejście?
                                                    - czy ten zakaz wchodzenia na krater jest permanentny i z czego wynika??? szczerze mówiąc była to dla mnie największa atrakcja tego programu...
                                                    - przeprawa promowa między Jawą a Bali cieszy się baaardzo złą sławą, czy faktycznie jest to przeżycie z gatunku ekstremalnych?
                                                    - komary???
                                                  • Gość: pitek Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.11, 19:47
                                                    Zimno tylko w górach przy Bromo,tzn.ja miałam lekką koszulę z długim rękawem,na to polar i na to wiosenną kurtkę,typu grubsza wiatrówka.Ludzie mieli nawet grube kamizelki. Buty wzięłam tylko sandały,więc musiałam obciachowo założyć skarpety. Jeepy na Bromo zawożą krętymmi drogami do punktu,tzw.ich parkingu,a dalej idzie się grupą na pieszo po szerokich schodach,nie liczyłam czasu,ale blisko-latarka wygodna. Dodam,że jest taka wysokość,że początkowo trudno oddychać,migrenowców na pewno zaboli głowa. Widzimy wulkan tylko z punktu widokowego(tzn.nas zawieźli na 3.takie punkty,by zadośćuczynić nam żal niemożności wejścia na krater)-wulkan mocno dymi,więc nie ma póki co możliwości bliższego dojazdu konno,jak jest w programie.Obyście tylko widzieli cały wulkan,bo też się zdarza,że pogoda,chmury,mgły uniemożliwiają delektowanie się tym księżycowym krajobrazem. Dodam,że olbrzymie wrażenie robi ten pierwszy krater z programu-tam chodzimy niemal po krawędzi,a siarkę aż czuć w nozdżach. Ale cudnie!!! Poproście polota,żeby nadprogramowo zabrał Was (zamiast np.muzeum narodowego-u nas na szczęście było zamknięte,tam i tak nie można robić zdjęć) do miniaturowego muzeum wysp indonezyjskich(po drodze). Są tam przedstawione (na odkrytej przestrzeni się spaceruje) domy z różnych wysp,my byliśmy w parku Sumatry i Sulawesi,czyli Celebes=CUDO!!! Widzicie róznicę zabudowań,architektoniczne,przyrody. To mogliby włączyć do programu. Co do fakultetów,ceny 2.wyjazdów 40 $,a nie jak piszą,drugi fakultet 30-ja skorzystałam tylko z pierwszej wycieczki po głębokiej analizie z pilotem,sam doradził,żeby brać z wulkanem (a tu mgła i wulkanu nie widzieliśmy>>>),dlatego,że chciałam trochę nasycić się słońcem i skorzystać z plaży,basenów(plaża fatalna podczas odpływu,nie popływasz,a odpływ już zaczyna się ok.11-12godz.). Uważam,że stanowczo za krótki jest pobyt na Bali,bo jest to wyspa szalenie ciekawa,kulturowo,krajobrazowo,obyczajowo,że człowiek nie wie,co wybrać i gdzie jechać. My natomiast,ostatniego dnia zrezygnowaliśmy z przedstawienia Kecak,a wynajęliśmy taxi i pojechaliśmy na pół dnia,od 15-tej za 35 $ do przepięknej świątyni Tanah Lot,która jest w drugim fakultecie i załapaliśmy się na zachód słońca i też można tam zostać na Kecaku,tzn.za grosze wykupić,chyba 5$. Oni piszą w programie ostatniego dnia,że dzień wolny do wieczora,a nieprawda,bo na ten Kecak trzeba wyjeżdżać z hotelu już przed 15-tą,jechać 2-3godz,no i tyleż samo powrót.Część ludzi zrezygnowało... Nasza grupa liczyła 22.osoby. Przepraszam,że piszę chaotycznie,ale tyle wrażeń,że szybciej myślę,niż piszę...
                                                  • Gość: pituś Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.11, 19:59
                                                    cd:::::: Komary podobno miały być w ogrodzie botanicznym w Dżakarcie,tam się wszyscy skrupulatnie smarowaliśmy,ale ja nie widziałam i nie czułam żadnego komara. Prom z Jawy na Bali:::pierwsze słyszę,że ekstremalny-normalny prom,autokar wjeżdża,my wychodzimy i spacerujemy sobie,co kto woli, po pokładzie i po godzince już na 2.wyspie. Tylko nie wdawać się w dyskusje ze sprzedawcami okularków na promie,namolni... Linie lotnicze z Bali na Jawę to Garuda Indonezja,nawet niezłe. Ale muszę to napisać,że lot powrotny masakrycznie długi,w sumie 30.godzin: z Bali na Jawę,potem Kuala Lumpur(tam wychodzimy na godzinę),potem najgorszy,nocny do Amsterdamu,tam ok.4 godz.na lotnisku,no i króciutki do W-wy. Linie KLM,dobre,na każdym odcinku dają jedzenie,aż się nie przetrawi,winka,drinki,co chcesz. To tyle na teraz,pa,pa
                                                  • Gość: pitek Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.11, 20:09
                                                    Jeszcze do Zdzisia- pilot leciał z nami z W-wy. A nie ciesz się,że nie będziesz dźwigał,bo jak zobaczycie te rzeźby,tudzież inne akcesoria wystroju wnętrz,to pewnie się i żoncia nie oprze-ja nie planowałam,a kupiłam aż 6 różnych masek i piękną,stojącą rzeźbę,wielką-nie było problemu na lotnisku,tę wielką wzięli jako bagaż tzw.delikatny(bez opłat). Nie jestem w stanie doradzić,co wybrać na Bali,ja skorzystałam z tego,co pisałam wcześniej. Idzie zgłupieć,że tyle tam atrakcji,pięknych miejsc do zobaczenia,a tylko 3.dni,a człowiek chciałby też ze 2.dni poleżeć i nacieszyć się okolicą. Myślę,że dobrze wybrałam,ten pierwszy fakultet...a...i co ważne-nasza grupa poprosiła o wyrzucenie z tego fakultetu tych wszystkich sklepików,wiosek rękodzielniczych,nikt nie chciał obserwować produkcji srebra,itp. I DOBRZE!!! Pozdrawiam
                                                  • zdzichor Re: Jawa i Bali z Rainbow 21.07.11, 16:09

Witam ponownie jeszcze kilka pytań które mi się nasunęły odnośnie waluty czy trzeba wymieniać dolary /jeżeli tak to gdzie najkorzystniej/ czy można nimi płacić jak jest z płatnościami kartami kredytowymi i odnośnie cen jak kształtują się ceny wyrobów z batiku i jak to wygląda w przypadku masek oczywiście ceny orientacyjne czy ich przedziały, czy jest czas w hotelach /np skorzystanie z basenu/czy tylko wpadamy żeby się przespać i skoro swit dalej,i na dzisiaj chyba już ostatnie jak wygląda sprawa wyżywienia czy jest coś szczególnego czego należy koniecznie spróbować będąc w tym rejonie czy była możliwość skorzystania z wyżywienia podczas podróży ok to chyba na razie wszystko z góry dziękuję i pozdrawiam
                                                  • nubijska Re: Jawa i Bali z Rainbow 21.07.11, 19:38
                                                    a ja bardzo przyziemnie (bądź cierpliwa, please :) )
                                                    - czy w hotelu na Bali są do dyspozycji ręczniki plażowo-basenowe?
                                                    a przy okazji:
                                                    - o której godzinie następuje wyjazd na lotnisko na Bali?
                                                    - czy przewodnik lokalny jest jeden na cały wyjazd?
                                                    - czy w trakcie wyjazdu zmieniają się autokary, jakiej są wielkości, jakości, czy mają normalne luki bagażowe, klima?
                                                    - a do promu na Bali wracając, ta przeprawa cieszy się złą sławą, bo stosunkowo często zdarzały się tam w przeszłości zatonięcia promów z powodu "przeładowania", ale to co piszesz w pełni mnie uspokaja :)
                                                  • Gość: pitek Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.11, 21:58
                                                    Odpowiedź dla Nubijskiej...A Ty lecisz tam sama,czy z kimś??? 1. Nie targaj ręczników,są w hotelu,dadzą Wam karty na ręczniki,czyli tak za kaucją...oczywiście,jeśli będziecie w Sanur Beach,ale pewnie tak.Zresztą na Bali są porządne hotele. 2. Wyjazd na lotnisko rano,zbiórka była o 10.30,a ok.13.30 wylot do Dżakarty...więc dnia już nie ma. 3. Przewodnik lokalny jest na trasie po Jawie i płynie też na Bali,a w hotelu się już żegna i wraca. Na Bali jesteśmy z naszym pilotem. 4. Autokar na trasie jeden-duży,ale my mieliśmy przeboje,bo jeden się popsuł i czekaliśmy na wymianę. Na 22 osoby mieliśmy sporo miejsca,zwłaszcza z tyłu...ale i tak wsiadasz i zajmujesz miejsca zgodnie z kolejnością wpłat na wycieczkę... W górach,tam gdzie jedziemy na Bromo,autokar dowozi nas do danego miejsca,a przyjeżdżają po nas busiki(ciasne),żeby dostać się krętymi drogami(bo autokar nie wjedzie) na szczyt,gdzie jest to schronisko-ten niby hotel,który jest najgorszy na trasie,ale innych tam po prostu nie ma...i nazajutrz,po obejrzeniu wschodu słońca na Bromo, te busiki dowożą nas do autokarów i dalej w trasę.... 5. Na promie mieliśmy luzy...nie zauważyłam przeładowania,tzn. na dolnym pokładzie tubylcy,a pilot kazał nam iść na górę,a tam byliśmy chyba tylko my i jacyś namolni panowie od masaży... Pozdrawiam,pa
                                                  • nubijska Re: Jawa i Bali z Rainbow 21.07.11, 22:23
                                                    w trzy osoby, więc nadbagaż nam nie grozi, bo do dyspozycji 69 kg bagażu :) ale pewnych zbędnych rzeczy po prostu nie chce się taszczyc. ogromne dzięki za wszystkie informacje! ta o migrenowcach jest dla mnie szczególnie cenna, bo jestem jednym z nich, a do tego objawy choroby wyskościowej dopadają mnie niestety zawsze szybciej niż innych, więc teraz przynajmniej wiem na co się przygotowac.
                                                  • Gość: pitek Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.11, 23:53
                                                    Do Nubijki: a kiedy lecicie??? Mogę wiedzieć,skąd jesteś??? Mam taką myśl...facet mi płacze,że nie kupiłam mu tej słynnej kawy Luva i pomyślałam,jakby nie było dla Ciebie problemu mi przywieźć jedno opakowanie-w markecie na Bali kosztowała na nasze 50zł ,a tu jest za 400. I tak nie mogę przeżyć,że pożałowałam dla niego,a zresztą,nie myślałam,że on będzie taką chciał.A jest smakoszem kawy i teraz przeżywa. Byłby problem,żebyś mi kupiła??? Dogadamy się,jak Ci zapłacę,czy przelewem...to jest mała paczka,nie będzie nadbagażu...
                                                  • Gość: Pitek Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.11, 00:01
                                                    To kawa ponoć najlepsza na świecie,nazywa się Kopi Luwak (Arabica) ...myślę,że też będziesz chciała kupić dla smakoszy,więc może nie byłoby problemu i dla mnie??? Nie mam innego pomysłu,jak zdobyć tę kawę...Mogłabym liczyć na Was???
                                                  • nubijska Re: Jawa i Bali z Rainbow 22.07.11, 21:04
                                                    przywiozę, nie ma sprawy. jestem z Białegostoku, ale jeśli Ty np. jesteś z Warszawy, to bez problemu mogę Ci ją nawet osobiście przekazac, bo tuż po powrocie z Indonezji przyjeżdżam na kilka dni do Warszawy. podaj mi swój e-mail (jeśli nie chcesz tu upubliczniac, prześlij na mój adres gazetowy) żebyśmy tu na forum nie musiały dogadywac szczegółów technicznych.
                                                  • Gość: Pitek Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.11, 09:59
                                                    Do Nubijskiej: Dzięki. Ale jaki jest adres gazetowy??? Nie wiem,jak się to robi. Nie jestem z W-wy,ale byśmy się dogadały,jak mi przesłać-koszty oczywiście pokryję. To napisz,jak się z Tobą skontaktować...Pozdrawiam
                                                  • zdzichor Re: Jawa i Bali z Rainbow 24.07.11, 16:05
                                                    Witam.
                                                    Ja jestem chłopak z Sosnowca może bliżej to ewentualnie wejdę w tą kawę i jeszcze jedno pytanko jedzenie już było a jak sprawa napojów oczywiście tych dla zdrowotności trzeba zabrać czy na miejscu pozdrawiam
                                                  • Gość: gosc Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.11, 17:16
                                                    @Zdzichor
                                                    Ty nie możesz być Chłopakiem z Sosnowca:( Ty tylko mieszkasz w S-cu
                                                    masz zwyczaj wypytywania i 'wyssania' wszelakiej wiedzy przed - wyjazdem, a nie masz zwyczaju dzielić się info i refleksjami po-wyjeździe :(
                                                  • zdzichor Re: Jawa i Bali z Rainbow 24.07.11, 18:20
                                                    Witam Gościa.
                                                    Muszę się ustosunkować do tego wyssysania wiadomości i nie przekazywania informacji z tego co pamiętam ostatnio byłem " Z nurtem Amazonki ......" i bezpośrednio z Wenezueli i Brazyli napisałem kilka informacji wcześniej pisałem o Safarii w Kenii sorry jeżeli na coś nie odpowiedziałem postaram się poprawiić tyle tytułem wyjaśnień. Pozdrawiam z Sosnowca
                                                  • Gość: gosc Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.11, 19:37
                                                    a gdzie te info?
                                                    bo jakoś 'umknęły' mi w ogólnym chaosie wszelakich forum :)?
                                                  • Gość: pitek Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.11, 21:40
                                                    Odpowiedzi dla Zdzichora: 1. Waluta-najlepiej dolary,pilot zaproponuje wymianę najkorzystniejszą na lotnisku w Dżakarcie,bo w hotelach drożej,a na trasie naszego przejazdu nie ma kantorów. Potem,na spokojnie,kantory są ba Bali.Co do kart kredyt.,nie opłaca się,duża prowizja naliczana,pilot nie radził. 2. Te rzeczy z batiku mnie b.zawiodły.Na szmatkach,materiałach malowane wzory woskiem,który jak zastygnie wygląda,jak normalny,kolorowy materiał. Kiczowate te wszystkie koszule,podomki,torebki.Sama skusiłam się na podrabianą torbę,po targowaniu się 10 zł. W fabryce natomiast są piękne,kolorowe obrazy,też się skusiłam,ale już za cenę (po targowaniu) 80 $,po czym zdjęli ten materiał z ramek i zwinęli niemal w chusteczkę (najgłupszy zakup,jaki zrobiłam,choć niby motyw masek robi wrażenie,ale nie za taką kasę...). 3. Maski śmiesznie tanie na Jawie,inne niż na Bali,mniej ciekawe,wyszukaj w onecie "maski z Jawy",zobaczysz-są one pełne,kolorowe,za dwie wielkości ok.40cm dałam ze 20zł Natomiast maski z Bali-cudne,charakterystyczne,nie tak oklepane jak z Jawy-ręcznie robione,zobacz-twarze Baronga...i oczywiście nie w fabryce,a tylko w markecie,jak pisałam wcześniej,ewentualnie na plaży-ja za dwie średniej wielkości zapłaciłam na nasze 130zł Ale tu robią furorę. 4. Z hoteli wyjeżdża się rano,ok.7-7.30,czasem ok.6,natomiast przyjeżdża się wieczorem,ok.19-20,czasem 21,ale musicie wiedzieć,że tam jest już ciemno przed 18-tą. Baseny są czynne do 21-22,ale po ciemku (są one na powietrzu),to już nie jest przyjemne pływać,więc my nie korzystaliśmy. 5. Na jedzenie,czyli lunch zatrzymywaliśmy się po drodze zwiedzania w lokalnych restauracjach,w miarę wcześnie,co mi nie pasowało,bo np.ok.13,a potem głód do wieczora (tzn.my mieliśmy zupki z proszku,grzałkę,a w każdym hotelu na trasie był czajnik i 2. butelki wody,poza tym mieliśmy też kabanosy-w każdym hotelu lodówka,więc nie byliśmy głodni,bo wieczorem biegać i szukać knajp,to się nie chciało-tak się przygotowaliśmy. A żarcie na trasie typowo indonezyjskie: ryż w różnych postaciach,makarony z kapustą,maleńkie kurczaczki nakładane jak szaszłyki maczane w jakimś sosie...mnie to ichniejsze jedzenie nie smakowało. Inni się zajadali,więc chyba dobre,natomiast ja nie gustuję w lokalnym,tzw.barowym żarciu. Smakowały mi jedynie te makarony. Chyba już wszystko...Pozdrawiam
                                                  • untochables Re: Jawa i Bali z Rainbow 22.07.11, 22:51
                                                    witam,

płaciłem za hotel w dżogdży kartą kredytową i na wyciągu w Polsce była mniej więcej taka sama kwota jak liczyliśmy na miejscu więc nie było z bankami jakichś strasznych marż

podobna sytuacja z wyciąganiem pieniędzy z bankomatu - na lotnisku w Surabaya i na Bali - też nie odczułem jakoś drakońskiej prowizji

co do zakupów - najładniejsze wyroby ze srebra w indonezji są w Dżogdży - jest wiele miejsc gdzie ją sie produkuje i sprzedaje ale targowanie to mega rytuała - chyba przez ponad godzinę wychodziliśmy 4 razy ze sklepu zanim osiągneliśmy cene, która nas satyfakcjonowała - też zapłaciliśmy kartą i też po przeliczeniu na wyciągu w polsce wyszło tak samo

moi znajomi na Bali w głębi wyspy kupowali maski za dobrą cene
                                                  • Gość: pitek Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.11, 22:06
                                                    Do Ździchora: Z wodą nie ma problemów,w każdym hotelu są 2.butelki gratis,a i sklepiki są przy każdym hotelu (prócz schroniska na Bromo)... na wszelki wypadek zabierzcie do głównego bagażu z jedną butelkę,ja tak zawsze robię. Nubijska się nie odzywa,więc może prosić Was o tę kawę,bo facet nie daje mi spokoju...ja jestem z centrum Polski,zresztą umówilibyśmy się na przesyłkę,którą ja oczywiście pokryję,tylko jak się z Wami skontaktować???
                                                  • Gość: pitek Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.11, 22:16
                                                    Ale się uśmiałam-przeczytałam jeszcze raz o tych napojach i dopiero się kapnęłam!!!!!!!!!!! Ja jestem niepijąca,więc słabo kumam w tym względzie...ale jakąś orientację mam. Lepiej weźcie coś ze sobą,bo Jawa kraj islamski,można tam dostać wina i coś mocniejszego,ale nie w sklepach,tylko ludzie jechali z pilotem do jakiegoś innego hotelu i zakupili większą ilość. Podobno na Bali jest 3.razy drożej,więc pilot zebrał ludzi,ale dopiero w hotelu w Yogyakarcie i pojechali po trunki. Z tego,co wiem,bo też miałam propozycję,ale jak pisałam,nie piję,więc nie byłam zainteresowana. Wszyscy pili po jedzonku dla zdrowotności i nikt nie miał sensacji (bo na trasie WC takie sobie)... Pozdrawiam i sorry za niezrozumienie pytania i rozpisywaniu się o wodzie butelkowanej (jeszcze się śmieję)...Pomyśl,jak tu się skontaktować...
                                                  • zdzichor Re: Jawa i Bali z Rainbow 25.07.11, 09:48
                                                    Witam.
                                                    Jeżeli chodzi o kawę to nie ma problemu zakupię i wyślę po przyjeździe pozostałe ustalenia proszę na z.rogoz@wp.pl
                                                    Pozdrawiam
                                                  • nubijska Re: Jawa i Bali z Rainbow 27.07.11, 11:02
                                                    jestem, jestem, i nadal podtrzymuję kawową gotowośc, ale skoro Zdzichor się deklaruje, a on w sumie jedzie wcześniej niż ja...
                                                  • Gość: pitek Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.11, 10:09
                                                    Dzięki...mam nadzieję,że Zdzichor dobrze załatwi sprawę. Życzę udanej podróży i moc wrażeń-a na pewno będą. Powinni wydłużyć pobyt na Bali-3.dni to nic,biorąc pod uwagę,że tam tyle pięknych miejsc do zwiedzenia. Ja wybrałam zwiedzanie,tak więc nie wypoczęłam...no i za 3.dni lecę do Turcji,Bodrum na typowy już wypoczynek,ALL,itp. Pozdrawiam
                                                  • nubijska Re: Jawa i Bali z Rainbow 29.07.11, 12:25
                                                    o, to baw się dobrze! uwielbiam Turcję, a Bodrum to jedno z moich ulubionych tureckich miast :) jeszcze raz dzięki za wszystkie bardzo pomocne informacje.
                                                  • nubijska Re: Jawa i Bali z Rainbow 29.07.11, 21:30
                                                    Zdzichor, Ty też wylatujesz już lada dzień :) Udanego wyjazdu i jak najmilszych wrażeń! Wracasz zdaje się 16 sierpnia. Dobrze wiem, jak to jest po powrocie, ale może choc dwa słowa nt. sytuacji pogodowej, czy nadal obowiązuje zakaz wspinania się schodami na krater Bromo, czy na pobycie też mieliście Sanur Beach, no i jak się nazywał oraz jak się sprawdził Wasz pilot? na najświeższe newsy będę czekac do późnej nocy 18 sierpnia, a potem moja kolej... :)
                                                  • Gość: pitek Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 01:29
                                                    No,napiszcie,czy program zgadzał się z moim i czy wszystko odbyło się bez usterek. To udanych wypraw życzę i czekam z ciekawością na Wasze relacje.Pozdrawiam
                                                  • Gość: pitek Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 01:56
                                                    A tak na przyszłość-polecam z Rainbow Baśniową Tajlandię (najlepsza wycieczka!!!), Jordanię z Syrią (choć Syria dziś mało bezpieczna), Po obu stronach Gibraltaru( zwiedzanie szlagierów Maroka i pobyt w słonecznej Hiszpanii-super połączenie,bo w Maroku na opalanie nie ma za bardzo co się nastawiać)...oczywiście też Kenię , Meksyk i Wenezuelę. Dla mnie biuro Rainbow jest najlepsze,tzn.za bardzo zdzierają na biletach wstępu,itp...,bo wiemy,jakie śmieszne są ceny wstępów. Tylko jeszcze mogliby nieco obniżać ceny wycieczek,jeszcze nie poziom zachodni...ale już bliżej,niż dalej.
                                                  • Gość: betty Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.dip.t-dialin.net 31.07.11, 18:55
                                                    Wlasnie wczoraj wrocilam z wycieczki. Wrazenia bardzo pozytywne. Mielismy tez szczescie, bo Bromo zostalo udostepnione do zwiedzania po dluzszej przerwie- na nasze szczescie, bo jest to niesamowite przezycie od jazdy jeppami po jazde konna no i sam krater.
                                                    Jedzenie ... najlepsza pizze w zyciu jadlam w Pizza Hut w Jogjakardzie. Komary pare osob pogryzly mimo srodkow odstraszajacych i to nie w ogrodzie botanicznym, ale np. komar byl w autokarze. Biuro Rainbow ( program, piloci, , hotele, resteuracje no i tez niespodzianki) jak zwykle spisalo sie na medal!!!!!!!!!
                                                  • nubijska Re: Jawa i Bali z Rainbow 31.07.11, 21:36
                                                    Betty, pozwól w takim razie, że i Ciebie nieco pomęczę pytaniami :)
                                                    - czy Waszym pilotem był Pan Włodzimierz S. (zgodnie z tym, co pisała tu wcześniej Pani Karolina) i czy sprawdził się równie dobrze, co wychwalony tu już bardzo mocno Pan Karol?
                                                    - jak pogoda - często padało?
                                                    - czy też nocowaliście w Sanur Beach na Bali?
                                                    - czy ktoś z Waszej grupy nie zdecydował się na konie i przeszedł trasę do schodów na krater pieszo, a jeśli tak, to czy tego nie żałował? :)
                                                  • Gość: betty Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.08.11, 16:24
                                                    Pisalam w tygodniu odp, ale gdzies sie ulotnila- chyba przez zmeczenie nie wyslalam. To jest tak jak ktos po 40 godzinach podrozy , zmianie czasu, zaraz w poniedzialek rzuca sie w wir pracy zawodowej. Mam nadzieje , ze te odp. dotra do Ciebiei.
                                                    - tak pilotem byl Pan Wlodek S. i tez jak zwykle sie sprawdzil, a znam go z wycieczki po Kubie. Zawsze solidnie przygotowany , ma duzy bagaz doswiadczen podrozniczych i moge go tez wychwalac. Jednak nie licz na niego 19 sierpnia, bo obiera inny kierunek.
                                                    - padalo regularnie raz dziennie. Na Jawie ok 16-17 i to porzadnie. Na Bali na szczescie ok. 06-07 rano, a potem slonce i duzy wiatr- wszystkie rodzaje surfingow jak najbardziej polecane,bo w tym okresie sprzyja pogoda, fala duza.
                                                    - tez nocowalismy Sanur Beach
                                                    -nie slyszalam , zeby sie ktos odwazyl na pieszo. Odcinek dosc dlugi i w piachu oraz zamieci piaskowej -jest to uciazliwe zwlaszcza , ze do pokonania potem sa schody. Konie sa prowadzona przez tamtejszych, tak jak wielblady w Egipcie- zaden problem i niezla zabawa zwlaszcza z gorki lub pod gorke. A na Bali polecam Safari na sloniach.
                                                  • zdzichor Re: Jawa i Bali z Rainbow 07.08.11, 17:08

Pozdrawiam z Yogyakarty.
                                                    Jak na razie wszystko przebiega zgodnie z planem.Naszym pilotem jest Konrad a miejscowym Kendi .U nas na razie nie padało tylko w Malezji na lotnisku, temperatury przyjemne ok 28 stopni ale słoneczko jakby za mgłą .Jeżeli chodzi o hotele to są te same co wszystkie poprzednie grupy.Jeżeli chodzi o Bromo to wszystko się dopiero wyjaśni jutro sytuacja zmienia się i jeszcze dzisiaj pilot nie potrafił powiedzieć czy będzie wejście.Jedyna różnica co do programu wczesniejszego to to że czasami zamiast lunchu jest kolacja bądź odwrotnie ale podstawa to dalej ryż i makaron z dodatkami mięska czytaj kurczaka.Postaram sie więcej napisać już z Bali Pozdrawiam
                                                  • nubijska Re: Jawa i Bali z Rainbow 08.08.11, 11:43
                                                    do Betty: wielkie, wielkie dzięki za wszystkie informacje :)
                                                    do Zdzichora: serdeczne dzięki za relację na żywo!!! fajnie się czyta takie wieści, wiedząc, że Autor na miejscu "nadaje" na gorąco :) Trzymam kciuki za piękny wschód słońca i dobrą widocznośc w kalderze!
                                                  • rtpl Re: Jawa i Bali z Rainbow 17.08.11, 11:49
                                                    Jeżeli jeszcze tego nie pisałam wcześniej to informuję, że z grupą 19.08 jako pilot leci Karol Szatkowski.

Wszystkich, którzy jeszcze się nie zdecydowali na rezerwację informuję, że zostało jeszcze kilka ostatnich miejsc na termin od 11 września, ostatni jaki się odbędzie w tym roku. Oczywiście jest to wycieczka potwierdzona. Cena najniższa jaka obowiązywała w sezonie - polecam!

pozdrawiam,

Karolina Gąsiorowska
                                                    Rainbow Tours
                                                  • nubijska Re: Jawa i Bali z Rainbow 17.08.11, 13:44
                                                    Pani Karolino, wielkie dzięki za tą informację! Z poprzednich wątków wynika, że Pan Karol to pilot doskonały i do tego, obiektywnie rzecz ujmując, na tym etapie najbardziej doświadczony na tej trasie :)
                                                  • rtpl Re: Jawa i Bali z Rainbow 17.08.11, 22:16
                                                    Mam więc nadzieję, że wyjazd się uda. Czekam na Pani opinię po powrocie.
                                                    K. Gąsiorowska, Rainbow Tours
                                                  • zdzichor Re: Jawa i Bali z Rainbow 18.08.11, 13:51
                                                    Witam już z domu niestety nie mogłem napisać z Bali.
                                                    Wycieczka jak najbardziej udana wszystko tak jak pisała Katarzyna.Wulkan Bromo oczywiście robi największe wrażenie jednak z naszej grupy na przejazd do krateru na koniach zdecydowało się tylko 8 osób niech załują Ci co nie pojechali robi to wrażenie troszkę na początku zatyka usta i nos ale można się przyzwyczaić pokrótce. Jedyna uciążliwością są końcowe przejazdy na Jawie niby bliskie odległości ale wymagają kilku godzin jazdy autokarem, a następnie podróż już na Bali też to kilka ładnych godzin my mieliśmy jeszcze pecha bo wydarzył się wypadek a droga wąska i staliśmy dwie godziny w korku, ale póżniej zapomina się o takich rzeczach.Jeżeli chodzi o wycieczki już na miejscu to byliśmy na drugiej po świątyniach robią niesamowite wrażenie a jeszcze obiadek w pięknej restauracji z której rozpościerał się widok na tarasowe pola coś niesamowitego warto się wybrać choć z naszej grupy pojechało tylko 9 osób.Pilot zarówno Norbert jak i Kendi niesamowita wiedza i sposób jej przekazywania sprawdzili się pod każdym względem .Podróż powrotna tradycyjnie te 30 godzin ale nie ma czego żałować wszystko było super.Pozdrawiam
                                                  • nubijska Re: Jawa i Bali z Rainbow 18.08.11, 20:54
                                                    bardzo, bardzo dziękuję za wieści!!! szczególnie za tak pozytywne :) siedzę na walizkach i odliczam godziny do jutra :)
                                                  • Gość: Pitek-Katarzyna Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.11, 10:02
                                                    Muszę to napisać-Zdzichor to porządny gość-przytargał mi tę kawę z Bali,przesłał. Dzięki serdeczne!!!
                                                  • Gość: kaltam Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.netico.pl 19.08.11, 18:04
                                                    Liczymy na dalsze relacje od założycielki wątku.
    • Gość: turysta Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.petrus.pl 19.08.11, 22:48
      Niestety jak dla mnie ta wycieczka to pomyłka. Bardzo ale to bardzo dużo czasu traci się na transport przez specyfikę komunikacji na Jawie ( korki i zatłoczenie dróg ). Atrakcji wartych obejrzenia poza świątyniami i wulkanem Bromo też nie ma za wiele ( świątynie też lekko rozczarowują , to jednak nie Angkor ), plaża przy hotelu na Bali kiepska ( może w innych częściach wyspy są lepsze ? ). Organizacja wycieczki , pilot miejscowy i rainbowa na wysokim poziomie ( bardzo duża wiedza opowiadana " z głowy " a nie czytana z przewodnika jak to się czasami na wycieczkach objazdowych zdarza ). Czytając program wycieczki w katalogu odnosi się wrażenie, że to taka "lajtowa " wycieczka po niedużej wyspie z jednym męczacym przejazdem pociągiem, rzeczywistość jest zupełnie inna ( pociąg całkiem komfortowy ).
      • Gość: kaltam Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.netico.pl 20.08.11, 07:46
        Nie da się zadowolić wszystkich. Na objazdówkach tak jest że minimum 50% czasu spędza się w środkach transportu - kto tego nie chce to jedzie na pobytówkę i z jednego miejsca robi wypady. Jedno ale: nie zwiedzisz kraju nie podróżując. Dużo podróżuję i trzeba być przygotowanym na to że np. w stolicy Meksyku możesz stać w korku 2 godziny i to jest norma a na objazdówce w Turcji to tyłek przyrasta do siedzenia w autokarze. Bali nie słynie z pięknych plaż, ale za to ma warunki dla surferów. Piękne plaże polecam w Malezji lub na wyspach Tajlandii. Oczywiście każdy ma swój punkt widzenia i oczekiwania wobec danej imprezy.
      • Gość: betty Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.dip.t-dialin.net 23.08.11, 17:54
        pociag moze przesada z tym komfortowych, ale z karaluchami to byl- ale co by nie bylo to i tak najlepszy standart w takim egzotyku. Wycieczki objazdowe jak nazwa wskazuje wiaza sie z objazdem czasem tez dluzszym, dzieki temu lepiej widac zmiany:krajobrazu, kultury itd.... jak tam bylam zachwycona widoczkami zza okna i mam fajne fotki z takich obserwacji...no i atrakji tez bylo wiecej . Jesli szukasz plaze to nie na Bali , a morze i plaze na wypoczynek to ...polecam Karaiby.
        • Gość: pitek Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.11, 21:13
          No popatrz-a ja na całej trasie nie widziałam żadnego karalucha,a szukam wnikliwie,bo panicznie się brzydzę. I w pociągu również nie widziałam...Nawet w tym schronisku na Bromo było czysto... może inny pociąg???
    • Gość: turysta Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.petrus.pl 20.08.11, 11:51
      Specyfika transportu na Jawie jest jaka jest i tego się nie zmieni ale może jest jakaś opcja urozmaicenia długich całodniowych przejazdów - można by było np. po 2 - 3 godzinach jazdy zatrzymywać się po trasie na 15 minut w celu np: rozprostowania kości, wejścia na pole ryżowe, plantację tekowców , może krótko " oblecieć " miejscowy tartak jakich parę było przy drodze ( inwencja należy tutaj do miejscowego przewodnika i takich drobnych a miłych atrakcji trochę by się z pewnością znalazło ). Mi np. nie odpowiada program tzw. dnia transportowego w stylu : z rana zwiedzamy jakiś słabszy zabytek " wypełniacz " następnie dluuuga jazda, obiad, dłuuga jazda i hotel, a po drodze tylko widoki zza szyby autokaru. W samych świątyniach za mało czasu trzeba wybierać czy słuchać ciekawej opowieści pilota czy "poszwendać " się i porobić zdjęcia ( po wspólnym zwiedzaniu powinien być czas wolny na robienie zdjęć lub samodzielne pochodzenie po obiekcie ). Jak ktoś wcześniej napisał to są dopiero pierwsze grupy na tej objazdówce więc program musi się jeszcze " dotrzeć ".
      Myślę, że da się uatrakcyjnić ten program , przykładowo poza programem nasz lokalny przewodnik zaprowadził nas do pałacu wodnego sułtana ( pierwszy raz coś takiego widziałem ) i na targ zwierzątek domowych ( rewelacja zobaczyć taką menażerię - nietoperze, różne dziwne ptaszki, kolorowe jaszczurki i dużo więcej innych zwierzaków ).
      • Gość: pitek Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.11, 21:10
        Ja jestem bardzo zadowolona,ale połowa sukcesu wycieczki zależy od dobrego pilota. My mieliśmy wystarczająco czasu przy świątyniach-pilot Karol najpierw opowiadał,później oprowadził nas po najciekawszych miejscach,a na końcu mieliśmy sporo czasu,by wszystko jeszcze raz spokojnie obejść i porobić zdjęcia...
        • Gość: betty Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.dip.t-dialin.net 24.08.11, 19:49
          nie zartuj , ze niewidzialas zwierzatek- a w bungalowach w Kalibaru? tam to przynajmniej byl okaz, bo takie karaluchy to tylko chyba w specjalnych hodowlach, a tu prosze mialam przyjemnosc podziwiac na zywo i na wolnosci. Ja tam tylko z gadami mialabym problemy, chociaz z gekonami sie pomalu z roku na rok oswajam.
          Nasz przewodnik Wlodek tez pozastawial nam czas na zdjecia, na to obejscie zabytkow i to co uwielbiam targowanie z tamtejszym "handlem obwoznym czy badziej obnosnym". Dzieki temu nakupilam rzeczy niekoniecznie potrzebnych, ale to byl dla mnie rodzaj rozrywki. Ja tam potrzymuje, ze wycieczka udana! No tez u nas nie bylo na szczescie wypadkow czy korkow po drodze.
          • Gość: pitek Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.11, 23:42
            Boże-co Ty piszesz??? Jakie moje szczęście,że nie widziałam,bo nie mogłabym spać. A w Kalibaru te bungalowy były super,choć wiem z doświadczenia,że w takich domkach mogą być tego rodzaju zwierzątka,ale nie widziałam ani w środku,ani na zewnątrz,a siedzieliśmy przy basenie do nocy...To jedyna rzecz,która mnie przeraża na wyjazdach...ale pokonuję lęk i jeżdżę...teraz myślę o Etiopii, Kostaryce lub Sri Lance z Malediwami (oczywiście objazd). Pozdrawiam
            • nubijska Re: Jawa i Bali z Rainbow 03.09.11, 21:23
              wróciłam i ja :) wycieczka baaardzo udana. bardzo intensywna, czyli taka jak najbardziej lubię. ze względu na trwający Ramadan nie doświadczyliśmy prawie zakorkowania Jawy i do hoteli przyjeżdżaliśmy sporo wcześniej niż poprzednie grupy. pogoda wymarzona na zwiedzanie - bez przesadnego upału i żadnego deszczu. mam poczucie, że sukces naszego wyjazdu zależał w ogromnej mierze od nieocenionej ekipy: pilot - Karol, przewodnik lokalny - BangBang, kierowca oraz pomocnik kierowcy - wszyscy Panowie spisali się na piątkę z plusem i od pierwszej chwili mieliśmy pewnośc, że znaleźliśmy się w dobrych rękach. mieliśmy okazję poczuc obie wyspy dosłownie wszystkimi zmysłami, m.in. dzięki takim urozmaiceniom, jak prezentacje i degustacje egzotycznych owoców w autokarze podczas dłuższych przejazdów (z durianem włącznie, ale to już, z wiadomych względów, poza autokarem). zdecydowanie nie zgadzam się z wypowiedzianym tu wcześniej zdaniem, że Jawa to TYLKO Borobudur, Prambanan i Bromo. Jawa to AŻ Borobudur, Prambanan i Bromo! a do tego cały ocean życzliwości, gościnności i bezinteresownego uśmiechu mieszkańców i te rewelacyjne dzieciaki z przedstawienia angklung... :) powinnam się też chyba konkretnie ustosunkowac do poruszanych tu wcześniej tematów:
              - ktoś wcześniej pisał, że Muzeum Narodowe w Jakarcie było "na szczęście" zamknięte, u nas było na szczęście otwarte - bardzo ciekawe i przyjemne do zwiedzania
              - poranek na Bromo jest naprawdę bardzo zimny, a noc w Bromo Cottages jeszcze zimniejsza - cieplejsze ubrania absolutnie niezbędne
              - w kwestii poruszanego tu wcześniej problemu bólu głowy i problemów z oddychaniem na Bromo - nie odnotowałam absolutnie nic takiego, mimo silnych skłonności do migreny, a maska "chirurgiczna"na twarz wróciła do domu w stanie nienaruszonym
              - w trakcie wycieczki dwukrotnie na dośc długo rozstawaliśmy się z bagażami głównymi (przejazd pociągiem i droga do oraz nocleg w Bromo Cottages) - wtedy bardzo przydaje się jakaś nieduża, lekka torba na najpotrzebniejsze rzeczy
              - osoby, które obawiają się przelotu wewnętrznego, mogą spac spokojnie, Garuda Indonesia to bardzo przyjemna linia z dobrymi samolotami i miłą obsługą, podróż z nimi nie ma w sobie absolutnie nic z klimatów z cyklu latanie na drzwiach od stodoły
              - na Bali byłam na obu wycieczkach fakultatywnych (obie w cenie $40) i jestem z obu bardzo zadowolona; nie żałuję ani chwili spędzonej na wycieczkach, a z pewnością żałowałabym spędzenia tego czasu bezproduktywnie na plaży czy przy basenie, mimo, że hotel Sanur Beach jest bardzo ładny i przyjemny
              - wszystkie hotele na trasie objazdu są zdecydowanie więcej niż przyzwoite, a te tzw. "gorsze" czyli Bromo i Kalibaru Cottages są może skromniejsze, ale jak niesamowicie malowniczo położone
              to moja trzecia wycieczka objazdowa z RainbowTours i, choc wszystkie dotychczasowe były bardzo udane, ta, dzięki mistrzowskiemu pilotażowi, była zdecydowanie najlepiej zorganizowana logistycznie, bez chwili straconej na niepotrzebne czekanie na cokolwiek. na szczególną pochwałę zasługują imponująca wiedza Pilota, wielki entuzjazm w dzieleniu się ową, doświadczenie oraz doskonała znajomośc lokalnych realiów. a moja wycieczka trzecia, ale z pewnością nie ostatnia :) mam wielką ochotę kontynuowac z Rainbow zwiedzanie Azji Południowo-wschodniej.
              • Gość: kaltam Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.netico.pl 05.09.11, 07:46
                Dzięki za informacje. Czy mogłabyś skonkretyzować co to znaczy zimno na Bromo, bo jest po pojęcie bardzo subiektywne - było 10 st. C czy 0 ?
                Czy w Indonezji można płacić walutą USD (jak w Tajlandii czy Kambodży) czy tylko rupiami ?
                • nubijska Re: Jawa i Bali z Rainbow 06.09.11, 09:36
                  oj, obawiam się, że daleko poza sferę subiektywnego odczuwania zimna nie wyjdziemy, bo najzwyczajniej w świecie nie widziałam tam termometru. ale spokojnie, nie było to z pewnością zero. myślę, że ok 10 stopni właśnie. mi osobiście, znowu będzie bardzo subiektywnie, to zimno najbardziej dało w kośc podczas samego noclegu w Bromo Cottages (ale to tylko kilka godzin: w naszym przypadku 23:00 - 3:30), mimo, że jest i ciepła kołdra i koc. potem, po wstaniu, w jeepie jest już ok, na punkcie widokowym (wschód słońca) zaczynają grzac emocje, a wewnątrz samej kaldery i na schodach do krawędzi Bromo grzeje wysiłek (nie jechałam konno), no i wraz z podnoszeniem się słońca naturalnie robi się nieco cieplej z godziny na godzinę :) długie spodnie, dwie nałożone jedna na drugą bluzki, polar oraz skarpety (też dwie pary jedna na drugą) wystarczyły, ale sporo osób do takiego zestawu dołączało jeszcze cienkie kurtki. ale żeby nie było tak tylko o zimnie: Bromo to fantastyczne doświadczenie i dla mnie zdecydowanie największa atrakcja tej wycieczki.
                  wszędzie płaci się w rupiach. dolarami można tylko w takich super uturystycznionych miejscach, jak np. wytwórnia batiku.
                  • Gość: kaltam Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.netico.pl 06.09.11, 13:20
                    Dzięki. Ostatnie pytanie. Czy rupie można ponownie sprzedać na lotnisku w kantorze, gdyby zostały ? Ile trzeba wymienić na początek na lotnisku by starczyło na część Objazdową po Jawie - w przeliczeniu na 1 osobę ? Na Bali nie ma problemu z wymianą ?
                    • nubijska Re: Jawa i Bali z Rainbow 06.09.11, 14:07
                      sprawy finansów są rzecz jasna bardzo indywidualne, ale $100 na osobę wymienione na lotnisku w Jakarcie powinno wystarczyc na Jawę. na Bali można bez problemu dokonac ponownej wymiany w zależności od konkretnych potrzeb - liczne kantory na ulicy tuż przy hotelu Sanur Beach. za większe zakupy w wytwórniach typu batik można ewentualnie zapłacic w dolarach. nie miałam potrzeby wymieniac rupii ponownie na dolary na lotnisku, więc moja wiedza w tej kwestii jest niestety mocno ograniczona. nie jestem pewna, czy w tej chwili w ogóle jest to możliwe, a jeśli tak, to oczywiście po niekorzystnym kursie.
                      • Gość: pitek Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.11, 18:48
                        Cieszę się,że wycieczka udana i jesteś zachwycona-ja też byłam!!! I emocje nadal olbrzymie,gdy tylko powspominam lub czytam te Wasze wspomnienia. Na Bromo nie przydała Ci się maska i nie oddychało Ci się gorzej,gdyż wulkan nie był tak aktywny,jak podczas naszej wycieczki. Pisałam,że my nie jechaliśmy konno i nie wchodziliśmy po schodkach na krawędź wulkanu z racji jego dużej aktywności-my,niestety,oglądaliśmy wulkan z tzw.punktów widokowych. (stąd nasze rozbieżne zdania). Pilot Karol genialny,jak pisałam wcześniej-super zorganizowany,profesjonalny i aż miło,że tak młodzi ludzie mają taki zapał,zamiłowanie i radość z pracy-widać,że to pasja. Moim zdaniem,gdyby wycieczkę wydłużono o 2-3 dni na Bali,to już w ogóle program byłby rewelacyjny. Mnie osobiście brakowało jeszcze paru dni na Bali,bo szalenie ciekawa wyspa i trudne decyzje z wyborem wycieczek-czy brać wszystkie(a chciało się),czy odpocząć ze 2 dni w cudnym hotelu i delektować się spacerami brzegiem oceanu. A moja opinia o Muzeum Narodowym wynikała z tego,iż w zamian widzieliśmy muzeum miniaturowe Sumatry i Sulawesi i w moim odczuciu było to ciekawsze (jakbyśmy byli na dwóch kolejnych wyspach!),więc każdy może mieć swoje zdanie. Pozdrawiam i życzę dalszych tak cudnych wyjazdów(sobie zresztą też-jeszcze mnie Rainbow nie zawiódł,z wyjątkiem pilota w Tajlandii,p.Wojciecha L.)
                    • Gość: zygib Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.11, 09:22
                      Cześć
                      Ja właśnie wróciłem z tej wycieczki. Powiem krótko - po prostu rewelacja !!! Wszystko od początku do końca świetnie zorganizowane i wykonane. A już osoba pilota Pana Karola to już powiedzić rewelacja to za mało. Tak zaangażowanego, posiadającego ogromną wiedzę, w zasadzie na kazdy temat dotyczący Indonezji, jeszcze nie spotkałem (a jeżdżę z Rainbow Tours już od 11 lat). Każdemu wycieczkowiczowi życzyłbym aby spotkał na swojej wycieczce właśnie Pana Karola. Natomiast co do wymiany rupii na dolary to jest duży problem. W zasadzie nie chca ich przyjmować. My mieliśmy to szczęście, że od nas odkupił rupie właśnie Pan Karol.
                      Pozdrowionka i mnóstwa wrażeń w trakcie wycieczki
                      • Gość: betty Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.09.11, 13:52
                        Czy moze ktos ma doswiadczenie odnosnie korespondecji Indonezja -Europa, bo kartki ze znaczkiem za 7 tys. rupii, ktore kupilam na poczcie w Jakarcie jeszcze po ponad 6 tygodniach nie doszly do adresatow -no a bylo ich wiele.
                        Na Bali okazalo sie , ze znaczki do Europy kosztuja 10 tys. rupii, teraz to sie zastanawiam, czy moze leza juz w jakims smietniku.
                        • Gość: pitek Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.11, 22:58
                          ja byłam na początku lipca i też kartki nie doszły-zostawiłam w recepcji na Bali,jak to się zwykle robi i nie doszły...Ale na Kubie byłam z 6.lat temu i do dziś nie doszły. Apel do Rainbow-zatrudniajcie takich pilotów jak p.Karol !!! chociaż na te egzotyczne kierunki-miałam takiego pecha w Tajlandii oraz w Syrii i Jordanii,że ze smutkiem wspominam.
                          • Gość: betty Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.09.11, 08:23

Moje kartki z Kuby doszly do kraju bardzo wybiorczo po ok. 6-7 miesiacach
                            .a na Bali znaczki mialas za 7 czy 10 tys. rupi..
                            • Gość: pitek Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.11, 23:37
                              Nie pamiętam,nie zwróciłam uwagi,a kupiłam je w małym markecie spożywczym przy hotelu,był chyba jeden rodzaj tych znaczków
                              • nubijska Re: Jawa i Bali z Rainbow 24.09.11, 19:29
                                dużo tu o kartkach ostatnio było, zatem dorzucam swoje trzy grosze: moje właśnie doszły, zostawione do wysłania w recepcji Sanur Beach 30 sierpnia, czyli po lekko ponad trzech tygodniach; znaczki za 10 tys.
                                • Gość: pitek Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 23:06
                                  Dzwoniła koleżanka,że właśnie doszły kartki,czyli po ponad 2.miesiącach-zostawione w recepcji hotelu....
                                  • Gość: betty Re: Jawa i Bali z Rainbow IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.09.11, 15:21
                                    dzieki, to moze jest jeszcze jakas szansa , ze te z lipca dojda... moja mama nie moze sie doczekac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka