Dodaj do ulubionych

uważajcie na operatora ABC / Bee&Free!

28.06.11, 16:38
Sprawa wygląda nastepująco:

Wykupiłem wakacje w firmie ABC / Bee&Free na trzy tygodnie przed planowanym terminem. Późno, m.in. po to, by uniknąć niespodzianek.

Już po przelaniu pieniędzy na konto operatora otrzymałem informację, że właśnie w związku ze wzrostem cen paliwa, oparator dokłada opłaty za przelot - prawie po 100 pln od osoby.

Akurat ostatnio wszystkie agencje donoszą o taniejącej na świecie ropie, co zauważyć można nawet na stacjach benzynowych.

Wniosek wniosek: operator jest po prostu nieuczciwy, ja te pieniądze zapłacę, ale z jego usług korzystam po raz ostatni.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: uważajcie na operatora ABC / Bee&Free! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.11, 18:05
      kazek
      ABC i BF to dwie różne firmypewnie ABC to pośrednik , a BF to organizator, z Twojego pkt widzenia to bez różnicy
      taka czy inna- firma, na 21/20 dni przed rozpoczeciem, nie może podwyższyć kwoty imprezy
      więc wylicz sobie dni, i albo akceptujesz, albo rezygnujesz, albo... no chyba idziesz do sądu:(
    • Gość: greg Re: uważajcie na operatora ABC / Bee&Free! IP: 195.74.56.* 28.06.11, 18:05
      malkontentów którzy jeżdżą na wycieczki do Egiptu czy Tunezji i w ostatnim momencie w promocji za 799 zł i po powrocie sa niezadowoleni jest wielu , ale pierwszy raz widzę arcydelikwenta który jeszcze nie pojechał a już narzeka .... o matko a co bedzie jak przyjedziesz ?????????????? wstyd robicie i tyle w temacie
      • Gość: anillo Re: uważajcie na operatora ABC / Bee&Free! IP: *.icpnet.pl 30.06.11, 12:58
        A ja tu widzę ciągle pracowników biur podrózy, ,którzy wyzywają potencjalnych turystów od arcydelikwentów,kiedy tylko zapytanie jest o kasę.Niedługo skończy się okradanie klientów!
      • kazek100 Re: uważajcie na operatora ABC / Bee&Free! 06.07.11, 10:10
        Greg

bardzo przyjemną cenę podałeś, tylko skąd ją wytrzasnąłeś? Szefowa z biura tak kazała napisać?

Mnie akurat tego rodzaju kierunki wcale nie kręcą, raz sie zdecydowałem, i jak widać, po raz ostatni, bo nie chodzi o te parę złotych dopłaty, ale o niepowazne traktowanie. Mam za sobą ciężki rok i dlatego wybrałem opcję "siedzę na tyłku w hotelu i nic nie robię". Ale w związku z tym zyczyłbym sobie, aby biuro nie organizowało mi niespodzianek. Dlatego Twojemu biuru już dziękuję ;-)).

Jeśli ktoś podaje argument "wzrost cen ropy" w sytuacji, gdy od kilku tygodni ona tanieje, to jest kłamcą i tyle.
    • Gość: wilku86 Re: uważajcie na operatora ABC / Bee&Free! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.11, 17:10
      Piszesz, że wykupiłeś wakacje na 3 tygodnie przed planowanym wyjazdem, a to mniej więcej 21 dni. Biuro podróży nie może zmienić cenę w okresie 20 dni przed rozpoczęciem imprezy turystycznej dlatego sprawdź dokładnie którego dnia otrzymałeś informacje o dopłacie po upływie tego tego okresu odmów uiszczenia dopłaty na podstawie art. 17 ust. 2 ustawy o usługach turystycznych. Więcej w tym temacie: „Żądają dopłat do wycieczek i przelotów. Sprawdź, czy Tobie też odchudzą portfel”.
      • kazek100 Re: uważajcie na operatora ABC / Bee&Free! 06.07.11, 10:13
        Bardzo dziekuję za te informację.

tak naprawdę, to informację dostanę dopiero dziś (bo zażyczyłem sobie na piśmie). Tydzien temu (czyli na 2 tygodnie przed wylotem) pani próbowała mnie "poinformować" i namówic do dodatkowej wpłaty przez telefon na podstawie informacji "tak mi powiedziano". Przyznacie, że komedia.
        • Gość: ww1 Re: uważajcie na operatora ABC / Bee&Free! IP: *.net.stream.pl 06.07.11, 10:38
          A co to za touroperator ABC ?Pierwsze słyszę.
          • Gość: Benek Re: uważajcie na operatora ABC / Bee&Free! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.11, 11:32

ABC jest agentem, sprzedającym ofertę Bee Free. Sam agent nie narzuca dodatkowych opłat tylko organizator-w tym przypadku Bee Free. Zanim kogoś oskarżysz zastanów się.
            • Gość: wilku86 Re: uważajcie na operatora ABC / Bee&Free! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.11, 11:42
              Agent też nie jest moim zdaniem bez winy. Jasne jest, że reprezentuje interesy touroperatora bo to on mu płaci prowizję ale nie powinien bezrefleksyjnie wykonywać poleceń. Jeżeli jest mniej niż 21 dni do wylotu to ceny nie można zmienić i agent powinien o tym wiedzieć i zareagować w interesie klienta, który ma do niego zaufanie.
            • kazek100 Re: uważajcie na operatora ABC / Bee&Free! 06.07.11, 13:29
              Gość portalu: Benek napisał(a):

. Zanim kogoś oskarżysz zast
              > anów się.

Nie rozumiem Twojej uwagi. Przecież nawet w temacie wątku wpisałem obie firmy. Bo winę ponoszą równo - firma matka i firma-córka. Przepisy już sprawdziłem, są absolutnie jednoznaczne. Czyli ktoś próbowął mi wcisnąc opłatę łamiąc przepisy ustawy. Chciałbym wierzyć, że to błąd, a nie działanie świadome. Firma matka zażądała nieuprawnionej opłaty, a córka - przez tydzień nie sprawdziła, że jest nieuparawniona.

• kazek100 Re: uważajcie na operatora ABC / Bee&Free! 07.07.11, 11:23
      Opowiem, jak wyglądała moja ostateczne rozprawa z wymienionymi w tytule wątku firmami. Może dla kogoś będzie to przydatne.

1. Odwiedziłem wczoraj biuro ABC. Oczywiście początkowo nastąpiła typowa spychologia na linii ABC / Bee&Fee/ przewoźnik, a mnie próbowano postawić w sytuacji pt. „my nic nie możemy, to oni”, z której wynikałoby, że musiałbym domagać się rekompensaty od jakiegoś tureckiego przewoźnika;
      2. Od tygodnia dopominałem się, aby na piśmie przedstawiono mi rachunek i przyczynę podniesienia ceny (przyznacie, że ustna informacja na zasadzie „bo tak nam powiedziano”, jest mało poważna). Po tygodniu oczekiwania pokazano mi pismo tureckiego przewoźnika zawierające JEDNO (!) zdanie w języku angielskim treści „w czerwcu paliwo kosztuje tyle a tyle za tonę”. Nic o jakiejkolwiek podwyżce! Przyznacie, że ze strony tureckiego przewoźnika to szczyt chamstwa, a ze strony Bee&Fee, które takowy list przekazuje mi jako uzasadnienie podwyżki – chamstwo podobne.
      3. w biurze ABC próbowano mi powiedzieć, że oni „nic w tej sytuacji nie mogą” i mam zapłacić. Poprosiłem w takim razie o wystawienie rachunku i – tu powołałem się na art. 17 ustawy o ruchu turystycznym (zwróciliście mi uwagę na ten przepis i zadałem sobie trudu – przeczytałem go. Art. 17 jest jednoznaczny – nie ma mowy o podwyższeniu ceny na 20 dni przed wylotem). Zapytałem, czy zostanie mi wystawiony rachunek, w którym firma świadomie wystąpi przeciw przepisom.
      4. Nagle rozmowa zaczęła wyglądać zupełnie inaczej! Firma ABC zaoferowała się wziąć problem na siebie i pokryć koszta, po czy wyegzekwować je od Bee&Fee. Mam to na piśmie.

Wnioski:
      1. Co do biura ABC nie mam zdania. To małe biuro, może po prostu nie znali tych przepisów, a może próbowali „a nuż się uda”;
      2. Tak czy owak – strona etyczna budzi niesmak. Żądanie dodatkowej wpłaty trzy dni po wykupieniu wycieczki przypomina zwykłe cwaniactwo.;
      3. nie chce mi się wierzyć, aby w dużej firmie (Bee&Fee) nie znano tych przepisów, cała ustawa o ruchu turystycznym nie jest wielka, a część dotycząca kontaktów z klientem to raptem parę artykułów. Podejrzewam tu raczej działanie „klient przepisów nie zna i nie zauważy”;
      4. Chciałbym bardzo podziękować „gosciowi” i „wilku” - za wskazanie mi tych przepisów i dobre rady.
      5. Tu nie chodzi o te kilkaset złotych. Chodzi o to, że nie lubię. Jak cwaniaki próbują mnie prymitywnie robić w konia.
      • Gość: wilku86 Re: uważajcie na operatora ABC / Bee&Free! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.11, 11:55
        Gratuluje pozytywnego rozstrzygnięcia ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka