09.07.11, 20:58
Moi drodzy :)

Jadę do Hiszpanii, mam po drodze dziewiątkę w Paryżu. Paryż zwiedzałam niegdyś sama, nie z grupą, stąd pytania:

1. Spotkanie z przewodniczką mam przy stacji metra Anvers - gdzie tam najlepiej wysadzić grupę?
2. Autokar ma nas odebrać spod Wieży, w którym miejscu najlepiej by było się umówić z kierowcami?
3. Bilety na Wieżę mamy na drugi poziom, na trzeci mam dokupić na miejscu. Czy jest specjalne wejście dla grup? Bilety na trzeci poziom kupuje się na dole czy na drugim poziomie?

Będę serdecznie wdzięczna za wszelkie rady :-)
Pozdrawiam,
Monika.
Obserwuj wątek
    • justyna_korcz Re: Paryż 09.07.11, 21:43
      ad 1. nie wiem nie znam okolicy akurat :P
      ad 2. najlepiej na Place de Varsovie lub Avenue Gustave Eiffel lub Avenue Joseph Bouvard
      ad 3 w kasie na 2 piętrze :) tam można płacić gotówką , bo w kasie na dole możń apłacić tyko kartą kredytową. Grupy wchodzą osobnym wejściem pomiędzy nogami jest punkt informacyjny najłatwiej tam podejść szybciutko i dopytać albo spytać przewodniczki gdy bedie was tam zostawiać na pewno bedie wiedziala bo nie pamietam gdzie dokladnie jest wejście
      • id.kulka Re: Paryż 09.07.11, 21:49
        Justyna, dzięki bardzo.
        Ad.1. Anvers jest na Montmarte, będziemy jechać od A4 (z kier. Reims). Nie wiem, czy mogę wysadzić grupę gdziekolwiek, robiąc szybki desant, czy lepiej podjechać na jakiś specjalnie ku temu wyznaczony punkt :)
        Pozdrawiam,
        Monika.
        • pl71 Re: Paryż 10.07.11, 00:29
          jedź na parking Bercy; wysadź ludzi; metro linia 6 i przesiadka na linie 2 i dojedziesz do Anvers na Montmartre. A na końcu wróć do Bercy metro; i tak Ci minie 9 godzin; odważna jesteś ;)
          • id.kulka Re: Paryż 10.07.11, 09:14
            Dzięki, ale autokar ma nas wysadzić na miejscu spotkania z przewodnikiem, potem jedzie na 9-tkę do hotelu, gdzie mamy nocleg, a następnie po nas przyjeżdża pod Wieżę i zabiera do hotelu :)
            Dlaczego odważna?
          • bluemar Re: Paryż 10.07.11, 09:24
            Moniko na Anvers wysadzasz bez paniki przy bulwarze Rochechouar (możesz stanąć na prawym pasie-ale tylko po stronie skweru Anvers - przed nim jakieś 50 m).To szeroka ulica a pasy ruchu są rozdzielone pasem zieleni.
            Jeżeli jedziesz od Rheims masz 2 możliwości podjechania:zjazd tak jak na plac Bastylii(dość trudny) i potem aż do pl Concorde i stamtąd przez Madeleine do celu :)(robisz wtedy jednocześnie objazd Paryża i możesz im pogadać)albo zjazd na Porte de Saint Quen i wjazd na Anvers od strony bulwaru Clichy(dobry bo jesteś po tej stronie ulicy gdzie możesz wysadzać).
            Tylko Ty masz 9-tkę -ja jechałabym na Bercy,jedynie jest sens (o ile kierowcy potrafią podstawić) zabrać grupę spod wieży ale jeżeli nie czujesz się jeszcze pewnie w Paryżu to zrób jak radzi pl71 (poza tym "szybciej" odstoją tą 9-tkę).
            • bluemar Re: Paryż 10.07.11, 09:30
              :))) nie zauważyłam tego wpisu o hotelu.Pisałyśmy prawie w tym samym czasie.
              • id.kulka Re: Paryż 10.07.11, 12:05
                Merci:-)
                Nie wiem, jakich będę miała kierowców, czy znają Paryż, więc skłaniam się raczej ku rozwiązaniu mniej ekstremalnemu:)
                Bluemar, a Porte de Pantin? Czy na Pl. de Clichy da się obrócić? Czy lepiej jednak jechać dalej i zjechać na Porte de Saint Quen?
                Dziewiątka (dziesiątka w zasadzie, zanim kierowcy odjadą i dojadą;-) mam nadzieję minie, bo mamy 6 godz z przewodnikiem + obiad (gdzieś w okolicach Luwru) + Wieżę + przydałoby się chwilę wolnego w międzyczasie.
                Hotel gdzieś przy Peripherique w okolicach Porte de la Chapelle (chyba :)) bo jutro dostanę wszystkie namiary z biura i będę wiedziała na 100%).
                Aha, tak na marginesie: nie wiecie może, o której otwierają się knajpki, sklepy na Montmarte?
                Pozdrawiam,
                Monika.
                • bluemar Re: Paryż 10.07.11, 13:53
                  Ja tego drugiego zjazdu nie znam więc nie mówię ani tak ani nie :)-przejrzyj mapy żeby nie wpaść w plątaninę jednokierunkowych jak coś przejedziecie.:)
                  Na Clichy obrócisz tylko tam jest taka mała zmyłka -nie na samym rondzie ale trzeba zjechać o ile pamiętam w pierwszą i za kilkadziesiąt metrów zaraz zawracasz i wracasz na rondo (jadąc od Porte de Saint Quen).
                  A jadąc z tego Porte de Pantin przejedź rondo na wprost i dalej tak jw.Zobaczysz jak wjedziesz na rondo- to proste.Najwyżej zrobicie parę kółek :))).
                  Kawiarnie niektóre są czynne nawet od 8.30 ale generalnie to później,sklepy różnie-Tati od 10-tej w soboty od 9.30
                  • id.kulka Re: Paryż 11.07.11, 17:57
                    Dziękuję, przetestuję pojutrze!
                    Pozdrawiam :)
                    • kruszkin1984 Re: Paryż 12.07.11, 23:11
                      zjedz na porte clichy. na place clichy skrecasz w kier bd rochechouart i jedziesz caly czas prosto. jednoczesnie jedziesz wzdkuz niebieskiej linii metra, na wysokosci stacji anvers masz po prawej stronie parking (a raczej zatoczke) na kilka autokarow, gdzie mozesz wysadzic grupe. nie powinnas go przeoczyc, bo zawsze jest tam kilka busow. kierowcow wyslij na parking bercy (niedaleko porte de bercy). knajpy i budki na montmatre beda na pewno czynne od 10. przy wiezy masz aleje wzdluz sekwany (miedzy wieza a polami marsowymi) - av gustave eiffel - tam moga odebrac cie z grupa kierowcy, jest parking na kilkanascie autokarow. pod dwiema nogami wiezy masz dwa wejscia dla grup z rezerwacja (oznaczone) i tam sie musisz stawic (punktualnie!!!) z grupa, nie ustaw sie czasem w kolejce do kas biletowych. bilety na trzeci poziom dokupujesz na 2gim poziomie (o ile szczyt nie jest zablokowany i bilety sa sprzedawane), mozesz placic zarowno na parterze i na 2gim poziomie gotowka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka