01.08.11, 23:46
Czy ktoś może polecić jakiś przewodnik dotyczący Krynicy Zdrój ? Poszperałam troszkę w internecie i niestety na nic interesującego się nie natknęłam.
Obserwuj wątek
    • figamaga Re: Krynica 02.08.11, 16:03
      Miałam ten sam problem. W sumie skleciłam wiadomości z internetu. Powinny Ci wystarczyć do podstawowych wiadomości. W końcu nie jesteś (a może?) przewodnikiem beskidzkim, aby znać każdą jedną górkę.
      A parkingi, tudzież inne praktyczne informacje też Cię interesują?
      • green_kiwi Re: Krynica 02.08.11, 20:00
        Jak najbardziej byłabym zainteresowana informacjami o parkingach itp. Jeśli to nie jest problem prosiłabym o podesłanie info na maila : she2312@wp.pl

-> dziękuje za informacje o przewodnikach
    • diabelski_tuzin Re: Krynica 02.08.11, 16:08
      Bogdan Mościcki: Okolice Krynicy. Przewodnik. Wyd. Rewasz.
      Krynica Zdrój. Informator turystyczny. Wyd. Rewasz.
      • gabriielle Re: Krynica 06.08.11, 13:12
        Gdybys "kiwi" była przewodnikiem beskidzkim nie pytałabyś o takie książki. Dla przewodnika takie wiadomości to podstawa! (przewodnik nie szuka podstawowych info w necie...)
        Jeśli zaś nie jesteś to teoretycznie (i praktycznie) oprowadzasz po mieście, który znajduje się na terenie zakresu uprawnień przewodników beskidzkich.
        • green_kiwi Re: Krynica 06.08.11, 18:18
          może się mylę, ale : " § 13. 1. Uprawnienia przewodnika górskiego beskidzkiego
          nadaje się (...) Obszar uprawnień obejmuje miasta, w tym leżące
          na granicy uprawnień: Oświęcim, Zator, Wieliczkę,
          Bochnię, Brzesko, Tarnów, Dębicę, Rzeszów, Łańcut,
          Przeworsk, Jarosław i Przemyśl. "

Jeśli się jednak mylę , to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.
          • gabriielle Re: Krynica 06.08.11, 21:10
            Nie próbuje Ciebie obrazić:) to co wymieniłas to miasta, które leża na granicy terenu uprawnień a więc aby rozstrzygnąć, że należą one do konkretnych obszarów:))
            • guide_warsaw Re: Krynica 07.08.11, 11:11
              gabriielle napisała:

> Nie próbuje Ciebie obrazić:) to co wymieniłas to miasta, które leża na granicy
              > terenu uprawnień a więc aby rozstrzygnąć, że należą one do konkretnych obszarów
              > :))

dokładnie tak.
              przewodnik beskidzki ma w kompetencjach wszystkie miejscowości na terenie obszaru uprawnień. A te zostały wymienione dla uniknięcia wątpliwości interpretacyjnych.

• figamaga Re: Krynica 06.08.11, 21:23
            Krynica leży faktycznie na terenie uprawnień przewodnika beskidzkiego, ale jeżeli green_kiwi ma pokazać wycieczce gdzie jest główna pijalnia, a gdzie można dobre lody zjeść, lub gdzie postawic autokar, to nie widzę nic złego że się dopytuje.
            No chyba że podejmie ryzyko i poprowadzi grupę na Jaworzynę bez uprawnień... ;)
            • gabriielle Re: Krynica 07.08.11, 11:04
              no chyba jednak pytanie brzmiało "Czy ktoś może polecić jakiś przewodnik dotyczący Krynicy Zdrój ? Poszperałam troszkę w internecie i niestety na nic interesującego się nie natknęłam. "
              - to nie bylo pytania o parkingi i dobra lodziarnie:)), sama zaoferowałaś takie informacje figamaga:))

• guide_warsaw Re: Krynica 07.08.11, 11:09
          > Gdybys "kiwi" była przewodnikiem beskidzkim nie pytałabyś o takie książki. Dla
          > przewodnika takie wiadomości to podstawa! (przewodnik nie szuka podstawowych in
          > fo w necie...)

bez przesady.
          przewodnik też takie rzeczy sprawdza czasem w necie

> Jeśli zaś nie jesteś to teoretycznie (i praktycznie) oprowadzasz po mieście, kt
          > óry znajduje się na terenie zakresu uprawnień przewodników beskidzkich.

i tu jesteś w błędzie, bo także terenowych.
          poza tym pilot ma teraz dosyć szerokie kompetencje:
          "przekazywanie podstawowych informacji" etc.
          • gabriielle Re: Krynica 07.08.11, 19:56
            guide_warsaw napisał:

> bez przesady.
            > przewodnik też takie rzeczy sprawdza czasem w necie
            >
            naprawde? przewodnik górski, na którego terenie leży Krynica szuka podstawowych info w necie, a książek na forum pilockim??? z całym szacunkiem, ale albo to b. słaby kurs na którym nie podaje sie literatury, albo z takiego pwd to trąba, że na wiki szuka...
            rozumiem szukanie ciekawostek, ale nie podstawowych info albo przewodników...

> poza tym pilot ma teraz dosyć szerokie kompetencje:
            > "przekazywanie podstawowych informacji" etc."
            - nie próbuję nikogo nawracać, pouczać etc...
            ciągle trwa polemika aby pilot nie wkraczał w funkcje przewodników np miejskich a tu o to dokładnie chodzi...
            jeśli ktoś szuka materiałów to poprostu ma na trasie i tyle...i też wydaje mi się, że aby wejść do powozowni w Łańcucie nie wydaje mi się niezbędne zatrudnianie przewodnika beskidzkiego czy terenowego. ale oprowadzanie po beskidzkich miastach (nie prowadzanie do pijalni czy na lody) jest w gestii przewodnika, do którego dany teren należy.
            I tylko zwracam na ten fakt uwagę, a nie egzekwuję czy strofuję kogokolwiek...
            -

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka