saskia1 03.09.11, 12:16 Kto z Was zwiedzał Parlament w Budapeszcie? Czy przewodnik budapesztańsaki moze po nim oprowadzać. Gdzie rezerwować wejście??? Podpowiecie- tylko bardzo prosze i o informacje na właściwy temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lisaejotz Re: Parlament Budapeszt 03.09.11, 13:42 Po Parlamencie oprowadza tylko przewodnik z uprawnieniami do oprowadzania i to on rezerwuje wejścia, bo nie zawsze mozna zwiedzać. Polecam na przewodnika pania Kasie, Węgierkę mówiaca przepiekna polszczyzną. Proponuje, aby wszystkim zajeło juz sie biuro, z ktorego jedziesz. Pozdrawiam Eliza Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Parlament Budapeszt 03.09.11, 14:56 Guzik prawda. Wejście do parlamentu rezerwuję sam, tylko w gorących okresach trzeba to zrobić z co najmniej miesięcznym wyprzedzeniem. Rezerwuję sobie przewodnika angielskojęzycznego (parlamentarnego), sam robię za tłumacza. Były już sytuacje, kiedy nie było przewodnika z językiem angielskim, a była wolna godzina. Wtedy dla formalności przydzielili mi przewodnika węgierskojęzycznego, ale opowiadałem sam. Zwiedzanie trwa trwa ok. 45 minut, zaczyna się bramką bezpieczeństwa, potem głównymi schodami do sali pod kopułą (insygnia królewskie), czasem się trafi na zmianę warty. Dalej przez północne lobby do sali izby wyższej i koniec. Napisz na priva, to podam więcej szczegółów. Do polskojęzycznych przewodników po Budapeszcie mam stosunek ambiwalentny, kilkukrotne kontakty były mało pozytywne, albo od strony językowej, albo merytorycznej. A do firm "kompleksowo" obsługujących polskie grupy to już zdecydowanie niechętny. Odpowiedz Link Zgłoś
romekw.1 Re: Parlament Budapeszt 05.09.11, 21:25 Witam .Raz udało mi się zwiedzić parlament z buta ,bez rezerwacji , ale jest to bardzo trudne.Nie mam pojęcia jak rezerwować ,ale mogę dać namiary na Polaka ,który mieszka na Węgrzech i zajmuje się rezerwacjami dla polskich biur podróży.Mogę również dać namiary na przewodniczkę ,Polkę mieszkającą w Budapeszcie.Ona właśnie oprowadzała moją grupę. Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Parlament Budapeszt 06.09.11, 14:15 Ja sam rezerwuję i podzielę się tą informacją z tymi, co do mnie napiszą. Publicznie nie ogłoszę, bo nie tylko piloci czytają o forum. Inni za to biorą pieniądze, żeby m.in. poszukać po necie. Przepustowość parlamentu jest niewielka. Dla indywidualnych jest zwiedzanie chyba o 11.00 i 14.00 z przewodnikiem angielskim, o 10.00 i 13.00 z niemieckim, ale głowy nie dam (ani żadnej innej części ciała). Ale wtedy najlepiej przyjść do kasy o 8.00 jak otwierają. Kasa w bramie X, trzeba podejść do policjanta pilnującego łańcucha przy czarnym obelisku ze zniczem. Odpowiedz Link Zgłoś