Dodaj do ulubionych

Korfu z Ecco Holiday

IP: *.protonet.pl 05.05.12, 16:30
Czy komuś ecco odwołało wczasy na Korfu , bo ni eprzeczytałem nic takiego a jestem pełen obaw . ? Dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: toja Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.12, 18:21
      kojarzę, że komuś odwołali. Nie wiem czy pisał ktoś na tym forum, czy na forum Grecja. Odwołali jak na razie niektóre, greckie kierunki: Korfu, Zakyntos i Chalkidiki
      • rafi1015 Re: Korfu z Ecco Holiday 05.05.12, 20:08
        Ja Korfu jeszcze nie widziałem, że jest odwołane. Także czekam na rozwój wypadków.
        • Gość: wojcieszek86 Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 20:13
          Tydzień temu dzwoniłem do ecco i otrzymałem odpowiedź, że jak na razie wszystko jest aktualne
          Wylot 26.06 Warszawa

p.s. wpisujcie kiedy i skąd na Korfu lecicie
          • rafi1015 Re: Korfu z Ecco Holiday 05.05.12, 20:50
            No i to jest bardzo dobra informacja. Lecimy z Poznania 24 lipca 2012 r. i co najgorsze ze znajomymi, którzy pierwszy raz lecą z nami, polecone przeze mnie biuro i hotel. Musi się udac.
            • wojcieszek86 Re: Korfu z Ecco Holiday 05.05.12, 21:19
              "...i co n
              > ajgorsze ze znajomymi, którzy pierwszy raz lecą z nami, polecone przeze mnie bi
              > uro i hotel. Musi się udac..."

U mnie jest dokładnie taka sama sytuacja ;)
            • Gość: A Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.icpnet.pl 05.05.12, 21:46
              Oby sie udało! Ja bym jednak na Waszym miejscu zabezpieczył się dodatkowo i z góry skontaktował się z federacją konsumentów, izbą tusytyczną itp. Bedziecie miec wieksze szanse. Lepiej nie zostawiać tego przypadkowi, w koncu tylu ludziom juz odwołali wczasy.
              • Gość: daras Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.icpnet.pl 05.05.12, 22:47
                Tydzień temu to jeszcze było w miare ok , my też mieliśmy lecieć na Teneryfę .
                Jak widać zasada jest taka : kupiłeś tanio w przedpremierze w listopadzie lub w grudniu - nie lecisz , kupiłes drożej - lecisz .
                Wygląda na to , że informują ludzi po kolei , ci którzy kupili najwcześniej już przy dobrych układach mają kasę na koncie ( ciekawe na jak długo starczy kasy ) .
                Skur......stwo i tyle !!!
                • Gość: Kasia Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.icpnet.pl 05.05.12, 22:50
                  No jak sprzedadzą to poraz drugi tylko drozej to kasy wystarczy. A zgłaszałes to gdzieś? dziwne ze uokik sie tym jeszcze nie interesuje? A skąd miałes miec wylot na teneryfe?
                  • Gość: daras Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.icpnet.pl 05.05.12, 23:23
                    30 lipca z Poznania , zobaczymy czy oferty powrócą , jeżeli wrócą to sąd powinien się tym zająć .
                    • Gość: Kasia Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.icpnet.pl 05.05.12, 23:28
                      Z Katowic Teneryfę odwołali, a potem te loty wróciły, więc może Poznań też wróci.
                      • wojcieszek86 Re: Korfu z Ecco Holiday 06.05.12, 10:35
                        No dobrze...ale temat dotyczy Korfu, więc nie wiem po co wpisy dotyczące innych kierunków :)
                        Prośba, żeby zainteresowani założyli własne tematy, albo podpięli się po ogólne.

z góry dzięki.
              • mon320 Re: Korfu z Ecco Holiday 07.05.12, 16:25
                Gość portalu: A napisał(a):

> Oby sie udało! Ja bym jednak na Waszym miejscu zabezpieczył się dodatkowo i z g
                > óry skontaktował się z federacją konsumentów, izbą tusytyczną itp. Bedziecie mi
                > ec wieksze szanse. Lepiej nie zostawiać tego przypadkowi, w koncu tylu ludziom
                > juz odwołali wczasy.
                Większe szanse, ale na co?. Zwracają łobuzy kasę i nic więcej.Wszystko zgodnie z literą prawą. Nasze pogróżki o dochodzeniu jakiś odszkodowań śmieszą ich do rozpuku ( niestety podzielam ich zdanie, skoczymy im na ...)Co do meritum, wylot 03.07. z W-wy na chwilę obecną aktualny.
                • Gość: I Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.12, 16:34
                  I tak długo jak ludzie będą mieć takie podejście, tak długo biura nie będą sie z klientami liczyć i będą robić co im się żywnie podoba. Gdyby większość poszkodowanych i ewentualnych poszkodowanych zamiast tylko pisać na forach faktycznie się zmobilizowała i zawiadomiła wszystkie możliwe instytucje, media itp, to w końcu zrobiłby się szum, moze UOKIK by się tym zainteresował itp.

Czy to zgodne z prawem? Moim zdaniem to kwestia dla sądu. Odwołać wycieczkę oczywiście można i z tym faktycznie się nic nie da zrobić. Ale co jeśli wycieczkę się pozornie odwołuje, a za jakiś czas te miejsca wracają do sprzedaży, tylko drozej? Czy to dalej zgodne z ustawą itp.? Moim zdaniem juz nie.
                  A co jeśli jednym się wycieczkę odwołuje, a inni, ktorzy zaplacili wiecej, dziwnym trafem lecą? Czy to dalej zgodne z ustawą?
                  A co jeśli umowy z liniami lotniczymi nigdy nawet nie mieli podpisanej?

Szkoda tylko, że pozwalamy biurom na takie zagrywki, bo kazdy to pokornie znosi, jedynie na forum ponarzeka i tyle. Skoro ludzie nie walczą o swoje, to biura ich wykorzystują i tyle. I to się nie zmieni, dopóki nie zmieni się mentalność klientów, którzy będą na to pozwalać.

• Gość: maja Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 12:42
      Ja też martwię się o swoje wakacje z Ecco Holiday. Mam lecieć 12 czerwca z Poznania na Korfu i nie wiem czy dojdzie to do skutku. W infolinii informują, że na chwilę obecną wszystko jest bez zmian ale sądząc po opiniach innych nie wiem co będzie... Zastanawiam się czy ktoś w tym roku był z tym biurem na udanych wakacjach bo ludzie piszą tylko o odwołanych imprezach. Czy komuś odwołali Korfu?
      • rafi1015 Re: Korfu z Ecco Holiday 06.05.12, 17:49
        Chyba jeszcze Korfu nie odwołali. W końcu nie da się wszystkiego odwołac. Mam taką głęboką nadzieję, że my piszący na tym linku polecimy na nasze wakacje. Pozdrawiam.
        • Gość: maja Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 18:06
          Chciałabym być dobrej myśli bo to moje wymarzone wakacje. Ale nerwy są...
          Pozdrawiam i mam nadzieję, że spotkamy się na Korfu :-)
          • Gość: T. Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.icpnet.pl 06.05.12, 18:33
            Ja też jestem w podobnej sytuacji, ale nie zamierzam siedzieć bezczynnie. Jutro skontaktuje się z organizacją kosnumentów, zadzwonię do izby turystycznej i zapytam czy mogą jakoś pomóc, zagwarantować ze wylecę. Wam też radzę to zrobić, przynajmniej będziecie mieć świadomość ze zrobiliście wszystko co się dało. Oczywiście mam nadzieję, że wszyscy polecimy, ale, jak to się mówi, strzeżonego...
    • Gość: ,, Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.protonet.pl 08.05.12, 08:09
      Nie widzę ofert we wrześnu z Katowic a wczoraj jeszcze były.........
      • wojcieszek86 Re: Korfu z Ecco Holiday 08.05.12, 16:56
        26.06.2012 Korfu hotel Gemini odwołany. Czas czekać na zwrot kasy rezerwować Last minute. tyle.

Niech padają....
    • Gość: ,, Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.protonet.pl 08.05.12, 17:23
      Hotel Primasol Lionan sun 11 września lot z katowic odwołany
    • Gość: toja Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.12, 18:15
      poszłam do biura konkurencji spytać się co z tym Ecco. Podobno padł przewoźnik Air Poland, a z nimi głównie mieli podpisane umowy.
      • Gość: mob-os Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.12, 18:54
        Na mojej rezerwacji jest przelot MWE-czarterowe linie egipskie. W-wa- Hurghada na 15 czerwca .Tyle że te linie nie są wcale czarterowane !!!!!!
      • Gość: O Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.icpnet.pl 08.05.12, 19:19
        Moim zdaniem Ecco wcale nie latało air poland. Czy ktokolwiek komu odwołano wakacje miał lecieć air poland? nie sądzę.
        • Gość: toja Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.12, 19:27
          ciekawe dlaczego nie wypowiedzą się żadni pracownicy biur pośredniczących. Widzą przecież w systemie, jaki tour operator ma ile miejsc w samolocie. Czy Ecco ma jakieś gdziekolwiek? Teraz widzę, że easygo.pl wywaliło całkiem ofertę Ecco Holiday (zostawili Ecco Travel), nie widzę też ofert Ecco na holidaycheck.
          • Gość: maja Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.12, 19:20
            Odwołali mi dziś Korfu - 12 czerwca wylot z Poznania hotel Primasol Louis Lonian; Z jednej strony jestem wkurzona na maksa a z drugiej to kamień z serca, bo i tak bałabym się z nimi gdziekolwiek lecieć po tym wszystkim... Niech tylko oddadzą kasę!
            Myślę, że faktycznie zwijają się z rynku, ale to co zrobili to zwykłe chamstwo!!!
            • mon320 Re: Korfu z Ecco Holiday 09.05.12, 20:39
              I stało się, odwołali ten sam hotel tylko 3.07 z W-wy. Na stronie oferty od 31.07 oczywiście po nowej znacznie wyższej cenie.Ale już wykupiłem ofertę na Kretę w porównywalnej cenie i standardzie .Oczywiście w innym biurze.
              • Gość: toja Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.12, 21:07
                śmiech na sali. Odwołują lipiec, gdzie zawsze oferty były wyczerpane. Jak dla mnie są skończeni. Mam nadzieję, że dla rynku też.
                • Gość: Turystka Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.icpnet.pl 12.05.12, 08:03
                  Mi też anulowano Korfu. Żenada, nie biuro, tak zostawić tylu klientów na lodzie. Nie rozumiem tylko dlaczego media przyjmują te ich żenujące tłumaczenia, skoro to jedzie ściemą na kilometr. Nie rozumiem też dlaczego UOKIK się tym nie zajął, widać w tym kraju przekręty są akceptowane.
                  • Gość: maja Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.12, 14:20
                    Wszystkim poszkodowanym polecam sprawdzić ofertę Reinbow Tours, dają taką samą cenę jak Ecco w tym samym terminie. Kupiłam wycieczkę w jeszcze lepszym hotelu. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.
                    • rubin777 Re: Korfu z Ecco Holiday 12.05.12, 17:18
                      Nie jest tak różowo do końca z tą zamianą.Jeden wylot załatwiłam sama i lecę z innego biura,natomiast druga umowa z ecco była wysłana do Rainbow.Zażyczyli sobie dopłacić do 2 tyg. na Teneryfę 700 zł i zrezygnowałam.
                      Poszukam sobie sama.
                      • rubin777 Re: Korfu z Ecco Holiday 12.05.12, 17:21
                        Dodam jeszcze,że zachowałam standard hotelu,termin i nawet to była ta sama miejscowość.
                        Świadczenia też te same.
                        • Gość: daras Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.icpnet.pl 28.05.12, 21:58
                          Sprawa jakby przycichła , mam nadzieję że nie unikną kary , chociażby takiej że znikną na zawsze z rynku .

Zerknijcie na komunikat bankruta Air Poland , Ecco myślało że można zrzucić odpowiedzialność na przewoźnika , komunikat z 9 maja , może nie wszyscy słyszeli ,bo ostatnio coś ucichło :

" W związku z informacją prasową na temat odwołań wycieczek „first minute” przez
                          biuro "Ecco Hollidays” informujemy, że linie lotnicze Air Poland nie miały zakontraktowanych żadnych lotów lub miejsc na rzecz Eco Hollidays. W swojej wypowiedzi dla prasy z 8 maja 2012, Pani Agnieszka Olechnowicz z Eco Hollidays powiedziała : (-) Dodatkowo nałożyło się kilka niekorzystnych elementów, takich jak ceny paliw czy upadłość Air Poland. (-)
                          W świetle powyższych faktów uważamy, że wiązanie Air Poland z kłopotami „Ecco
                          Hollidays” nie ma żadnego uzasadnienia, natomiast wiązanie odwoływania
                          wycieczek przez Ecco Hollidays z sytuacją Air Poland jest pozbawione jakichkolwiek
                          podstaw i może wprowadzać klientów biura w błąd.
                          W imieniu
                          Air Poland
                          Grzegorz Niedokos
                          Rzecznik "

Komunikat jest na stronie Air Poland ( www.flyairpoland.pl/media/69-informacja-prasowa.html )

Nie ujdzie im to na sucho !!!
                          • Gość: Kasia Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.icpnet.pl 29.05.12, 15:30
                            A się obawiam, że im to niestety ujdzie na sucho :(
                            Gdyby UOKIK chcial się tym zainteresować to już by to zrobił. Media trochę o tym pomówiły (ale słabo), ludzie popisali i tyle. Ecco dalej działa, a że tysiące osób zostało bez wakacji? Co ich to obchodzi...

• Gość: daras Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.icpnet.pl 29.05.12, 18:24
                              Bądźmy dobrej myśli ;) Ta sprawa dotyczy kilku tysięcu turystów , wielu napisało do UOKiK-u ( i innych instytucji ) , ja dostałem taką odpowiedź :

" Dziękujemy uprzejmie za kontakt z Urzędem Ochrony Konkurencji i
                              Konsumentów.
                              Niniejsze wystąpienie potraktowane zostanie jako sygnał zauważonych
                              nieprawidłowości i szczegółowo przeanalizowane pod kątem kompetencji
                              Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. W przypadku
                              stwierdzenia w przedstawionej sprawie podstaw do podjęcia działań przez
                              Prezesa UOKiK, podjęte będą stosowane kroki zgodnie
                              z ustawą o ochronie konkurencji i konsumentów lub kodeksem postępowania
                              cywilnego.
                              Uprzejmie informujemy, iż Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji Konsumentów
                              jest właściwy w sprawach ochrony konkurencji i konsumentów podejmowanej
                              jedynie w interesie publicznym (art. 1 ustawy), a zatem nie podejmuje
                              działań w sprawach indywidualnych, mających charakter cywilnoprawny, jak
                              również nie prowadzi działalności w zakresie poradnictwa ani na rzecz
                              konsumentów ani na rzecz przedsiębiorców.
                              Udzielaniem porad prawnych i pomocy prawnej konsumentom w sporach
                              z przedsiębiorcami zajmują się organizacje konsumenckie oraz powiatowi
                              (miejscy) rzecznicy konsumentów wykonujący zadania samorządu powiatowego
                              w zakresie ochrony konsumentów. Lista oraz dane teleadresowe organizacji
                              konsumenckich i powiatowych rzeczników konsumentów znajdują się na
                              stronie internetowej Urzędu (www.uokik.gov.pl).

Natomiast Prezes UOKiK realizuje cele ustawy o ochronie konkurencji
                              i konsumentów, zgodnie z którą do jego zadań należy w szczególności
                              sprawowanie kontroli przestrzegania przez przedsiębiorców przepisów
                              ustawy. I tak, Prezes UOKiK wydaje,
                              w przypadkach określonych ustawą, decyzje w sprawach przeciwdziałania
                              praktykom ograniczającym konkurencję, w sprawach koncentracji lub
                              podziału przedsiębiorców oraz przeciwdziałania praktykom naruszającym
                              zbiorowe interesy konsumentów, a także decyzji w sprawach kar (art. 31
                              pkt 1 i 2 ww. ustawy).

Jednocześnie wyjaśniamy, że Prezes UOKiK informację na piśmie o
                              sposobie załatwienia zgłoszonej sprawy wraz z uzasadnieniem przekazuje w
                              odpowiedzi na formalne zawiadomienie (art. 86 ust. 4 ustawy). Zawiadomienie
                              takie zgłasza się na piśmie wraz
                              z uzasadnieniem (art. 86 ust. 1 i art. 100 ust. 1 ustawy), może ono w
                              szczególności zawierać: wskazanie przedsiębiorcy, któremu jest
                              zarzucane naruszenie ustawy o ochronie konkurencji
                              i konsumentów, opis stanu faktycznego, uprawdopodobnienie naruszenia
                              przepisów ustawy
                              a także dane identyfikujące zgłaszającego zawiadomienie. Do
                              zawiadomienia dołącza się wszelkie dokumenty, które mogą stanowić
                              dowód naruszenia przepisów ustawy(art. 86
                              ust. 2 i 3). "

• Gość: Ania Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.12, 17:35
                                Nie wiem czy ktoś z nimi jeszcze pojedzie. Ja na pewno nie, bo mi wyjazd anulowali i nigdy nie skuszę sie juz u nich na wakacje. Co ciekawe, mój wyjazd znowu jest w sprzedaży. Nic z tego nie rozumiem: najpierw podobno za malo chętnych i anulacji, teraz znowu jest to na ich stronie, tylko znacznie drozej. Rozumiem, że chętnych na wyjazd za ok.2200zł nie było, a na ten sam wyjazd za prawie 4tys są? I naprawdę nie rozumiem jak to możliwe, ze zaden urząd itp. nie zwrocil uwagi ze tu jest cos ewidentnie nie tak - sprzedawanie znowu odwolanych wczesniej wyjazdow.
        • Gość: ouzbr Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.aster.pl 15.07.12, 11:37
          ecco nie latało z air italy. w lutym leciałem z ecco do egiptu z charterem LOT. moim zdaniem bez obaw.
          • Gość: Wiks Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.12, 13:55
            To oni mają znowu Korfu? Myslalem, ze odwolali ten kierunek. Oni w ogole jeszcze istnieja?
            • borcu Re: Korfu z Ecco Holiday 27.07.12, 21:58
              Niestety tak.
            • Gość: Asia Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.12, 15:28
              Tak, mają znowu Korfu. Też tego nie rozumiem jakim cudem, skoro to przecież odwołali, ale mają. Wyraznie widać, że brak zainteresowania i za mała ilość rezerwacji nie mogła być prawdą, skoro to znowu sprzedają.
              • Gość: Poznanianka Re: Korfu z Ecco Holiday IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.12, 15:03
                Mnie do tej pory szlag trafia jak widzę, ze rzekomo odwołany wyjazd, na który miałam we wrześniu lecieć, cały czas jest w sprzedaży.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka