Dodaj do ulubionych

cała prawda o charge back?

27.07.12, 16:31
w mediach pojawiają się komentarze, artykuły odnośnie tego, jakie to niby płatności kartą bezpieczne
praktycznie w każdym artykule mamy do czynienia z manipulowaniem słowami - w tytule uchroń się przed bankructwem, a potem jak to charge back chroni, ale wcale nie na przykładzie bankructwa, ale nieuczciwego sprzedawcy :)

No to teraz macie przykład co dzieje się w przypadku upadku:
Spółka eCard S.A. nie jest i nigdy nie była stroną żadnej umowy zawartej ze spółką z grupy OLT Express, dotyczącej świadczenia usług na rzecz tych podmiotów i nigdy nie wykonywała na ich rzecz żadnych usług płatniczych, w związku z czym eCard S.A. nie jest podmiotem właściwym i uprawnionym do dokonywania jakichkolwiek zwrotów na rzecz klientów spółek z grupy OLT Express.
www.ecard.pl/
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: cała prawda o charge back? IP: *.icpnet.pl 27.07.12, 16:38
      Dokładnie, od początku było wiadomo, że banki robią sobie reklame, dla nich płatność kasą w przypadku wakacji to olbrzymi zarobek (biorą prowizję od transakcji nawet do ok. 2%).

Powtarzam: cudów nie ma. Jak ktoś upadnie, to żaden bank czy inna instytucja finansowa nic wam nie zwróci, jedynie mogli dostać po kieszeni Ci pośrednicy co im banki ściągnęły tę kasę z konta i teraz muszą się z bankami sądzić.
      • murdoch123 Re: cała prawda o charge back? 27.07.12, 16:52
        a mnie to akurat wszystko jedno skąd otrzymam zwrot pieniędzy za usługę, za którą zapłaciłam a jej nie otrzymałam..........
        • Gość: Kasia Re: cała prawda o charge back? IP: *.icpnet.pl 27.07.12, 16:56
          No ale chyba widzisz, że za płatność kartą jej jednak nie odzyskasz. Agenci przestali przyjmować płatność kartą, a jak zapłacisz bezpośrednio u organizatora (nie u pośrednika), a on zbańczy, to z jego konta nie dostaniesz- jest puste, a e-card i inne firmy zajmujące się płatnościami się wypinają.
          Tu chodzi o to, że nie odzyskasz, nie od kogo.
          • murdoch123 Re: cała prawda o charge back? 27.07.12, 17:26
            no ale zakładając, że płacę u pośrednika to jakaś szansa jest
            • Gość: Kasia Re: cała prawda o charge back? IP: *.icpnet.pl 27.07.12, 20:06
              Ale żaden pośrednik nie przyjmie od Ciebie już karty, oni nie są głupi i nie będą ryzykować swoich pieniędzy
      • Gość: martuchna Re: cała prawda o charge back? IP: *.cm-7-4a.dynamic.ziggo.nl 14.09.12, 23:25
        a czy ktos z wypowiadajacych sie tutaj probowal odzyskac pieniadze na charge back i mu sie to nie udalo? bo mi sie owszem UDALO. zwrocilam sie, zgodnie z porcedura , do wystawcy mojej karty kredytowej, wypelnilam formularz, napisalam w komentarzu ze z firma OLT nie mozna sie skontaktowac i po tygodniu mam pieniadze na koncie.... to jest fakt, wiec nie piszcie prosze ze sie nie da....
        • Gość: Mada Re: cała prawda o charge back? IP: *.icpnet.pl 15.09.12, 13:12
          Mi się nie udało, przynajmniej na razie. Dotyczy to biletu OLT, a właściwie kilu biletów, bo robiłam rezerwację dla siebie i grupki znajomych. Złożyłam reklamację w banku i od dłuzszego czasu cisza. przypominam się im oczywiście, ale mnie zwodzą i zaczynam podejrzewać, ze już swich pieniędzy nie zobacze.
    • marek.dumle Re: cała prawda o charge back? 27.07.12, 17:23
      A skąd wiesz jaki operator obsługiwał OLT? Twierdzisz, że eCard?
      • Gość: sisi Re: cała prawda o charge back? IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.07.12, 17:35
        Duzo sie pisze o charge back. Nie znam nikogo ani nie słyszałam wiarygodnej informacji i kims kto w ten sposob odzyskał kase. Więc jak...
        • Gość: martuchna Re: cała prawda o charge back? IP: *.cm-7-4a.dynamic.ziggo.nl 14.09.12, 23:28
          a czy ktos z wypowiadajacych sie tutaj probowal odzyskac pieniadze na charge back i mu sie to nie udalo? bo mi sie owszem UDALO. zwrocilam sie, zgodnie z porcedura , do wystawcy mojej karty kredytowej, wypelnilam formularz, napisalam w komentarzu ze z firma OLT nie mozna sie skontaktowac i po tygodniu mam pieniadze na koncie.... to jest fakt, wiec nie piszcie prosze ze sie nie da... acha, bilet kupowalam przez internet u OLT express na 3 dni przed plajta.....
          • Gość: baz Re: cała prawda o charge back? IP: *.telpol.net.pl 15.09.12, 10:17
            co innego jak zapłaciłaś powiedzmy 500 zł a co innego jak 5000zł, przy większych sumach niestety nie jest to takie proste. Poza tym zależy to jeszcze od banku, bo banki różnie niestety do tego podchodzą ( przerabiałam to na sobie, w jednym przypadku chargeback zadziałał w drugim nie).
    • Gość: Cynik Re: cała prawda o charge back? IP: *.gdynia.mm.pl 27.07.12, 20:20
      W przypadku OLT Express centrum rozliczeniowym jest niemiecka firma Wirecard, o której potencjale finansowym wiem niewiele (nie ma nawet biura w Polsce), ale ponoć miała w zeszłym roku 325 mln euro przychodów i ma 700 mln euro aktywów. Jest więc szansa, że w ramach procedury charge-back obsłuży ona wszystkich klientów, którzy zgłoszą się do swoich banków z takim żądaniem. Podobno wcześniej partnerem OLT Express było jedno z polskich centrów rozliczeniowych, ale w porę się ewakuowało ;-). Inna sprawa czy OLT Express będzie w stanie zaspokoić roszczenia niemieckiej firmy kartowej.
      • irima2 Re: cała prawda o charge back? 30.07.12, 09:04
        Firmy rozliczeniowe nie sa takie głupie. Ich klienci muszą robić depozyty i to one są zabezpieczeniem dla charge-backu. Ciekawe czy 17-25 mln starczy w przypadku OLT:

Dyrektor OLT wyjaśnił, czemu firma musiała z dnia na dzień zawiesić wszystkie loty. Według jego słów dotychczasowy provider płatności, niemiecka firma Wirecard, podniosła ocenę ryzyka działalności OLT i tym samym zwiększyła obowiązkowy deopozyt z 17 do 25 mln złotych. - O decyzji oficjalnie poinformowano nas między 16 a 18. Spółka miała do tego prawo, ale nie spodziewaliśmy się takiego kroku. Po podliczeniu naszych rezerw finansowych uznaliśmy, że nie możemy wykonywać żadnych połączeń regularnych - tłumaczył Frankowski. Współpraca z Wirecard została podjęta po tym, jak umowy wypowiedziały OLT polskie banki. Według Frankowskiego to pokłosie kłopotów właściciela firmy, Amber Gold.
    • Gość: eest Re: cała prawda o charge back? IP: *.xdsl.centertel.pl 30.07.12, 12:13
      Ludzie! czy wy nie umiecie czytac ze zrozumieniem.
      Ecard poinformowal, ze NIE OBSLUGIWAL transakcji OLT.
      Dlaczego oni maja zwracac kase jezeli to NIE oni ich obslugiwali?
      • Gość: Kuba Re: cała prawda o charge back? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 08:45
        Witam
        Agenci nie przyjmują płatności kartą
        Chcą równiez być ubezpieczeni na wypadek ewentualnego zwrotu - puki tego nie będzie agenci szubienicy na sobie nie założą
        Płatność gotówką lub przelewem gdzie dzwonię tak słyszę
        Jedynie organizatro ale to wiadomo jak padnie to i tu kasy się nie odzyska
        Chyba zaostają mi wakacje autokarem z bardziej znanej firmy niż Elektra kogucik o której tyle hałasu. A to jakieś zaściankowe biuro którego nikt poza Jaworznem nie zna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka