IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.08.12, 10:03
Czy ktos wie co się dzieje na lotniskach? Czy ludzie wylatują? Jak sobie radza biura podróży?
Obserwuj wątek
    • Gość: sisi Re: Po OLT IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.08.12, 10:06
      W tv nic nie mówia o tym. Na necie-cisza. Nikogo nie obchodzimy jak "kułaki" za komuny.
      • alfaromeo75 Re: Po OLT 01.08.12, 10:33
        Nie prawda w telewizji wczoraj cały czas mówili i widziałam ze pracownicy biur byli na lotnisku i organizowali co mozna bylo czyli hotele przy lotniskach i inne samoloty carterowali to akurat nie wina biur ze padł przewoznik dziwie sie tylko że w ty kraju nikt nie sprawdza kogos kto ma wyrok w zaieszeniu za przywłaszczanie mienia i otwiera linie lotnicze
        • Gość: sisi Re: Po OLT IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.08.12, 10:47
          To było wczoraj-tez widziałam. Chodzi mi o to sie dzieje dzisiaj. Rozmawiałam z Sun Funem-potweirdzili ,ze musza wydac kolejne pieniadze na nowe czartery. To sie nie rozwiąże w dwa dni. Biura sa pod scianą-nowe czartery, nowe koszty.. I to nie jest wina biur. Ale jak to możliwe ,ze kolejna firma robi ludzi w bambuko, że pozwala sie na działalnośc ludzi którzy maja na sumieniu juz inne bankructwa(Triada-Sky), Centralwings i inne. Gdzie Prokuratura? -ściga piratow, palaczy trawki, pokerzystów??? To nie jest kraj do życia!
      • Gość: bar Re: Po OLT IP: *.jmdi.pl 01.08.12, 11:43
        Nikt nic nie mówi, bo sytuacja jest już rowiązana, nowe czartery na kolejne terminy pozałatwiane, turyści którzy mieli wylecieć, odlecieli, inni powracali. Jak ktoś chce sprawdzić co się dzieje z wylotem szuka informacji na w tabeli wylotów operatora z którym leci, albo dzwoni do agenta lub operatora a nie szuka informacji w necie lub tv.

BTW, w biznesie płaci sie po zrealizowaniu usługi a nie przed. Wyczarterowanie innych samolotów nie wiąże się z nowymi kosztami, tylko innymi (inne firmy mogą być po prostu droższe). Spowoduje to po prostu wzrost cen na następne terminy. Jesli biura miałyby podwójnie zapłacić za czartery to już dziś ogłosiłyby upadłość ( w pierwszym rzędzie ITAKA, bo latała najwiecej z OLT).

Proszę nie siać paniki, nie dezorientować innych turystów, nie przekazywac nie sprawdzonych lub przekręconych informacji. Niestety uświadamianie turystów to praca u podstaw...
        • Gość: sisi Re: Po OLT IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.08.12, 11:59
          A jakie info mozna otrzymać od agenta lub biura-wszystko Ok, bedzie dobrze. Juz to słyszałam przy SKY. Sprawdziłam Pyrzowice -przyloty i odloty. Sprawdzilam rozkład lotow biura. Jest OK. A ja chce wiedziec czy to prawda.
          I samo biuro powiedziało ,ze nowe czartery to dodatkowe koszty-nie wymysliłam tego.
          • Gość: Sid1 Re: Po OLT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.12, 18:08
            Wyloty pewne jak z biurem podróży

Biura podróży mają już zastępcze samoloty na czartery porzucone przez OLT Express Poland. Większość touroperatorów poinformowała, że znalazła już nowych przewoźników do końca sezonu

Prezes Sun&Fun Samir Hamouda zapewnia, że sytuacja jest pod kontrolą. Jego biuro kończy negocjacje z przewoźnikami, którzy mają zapewnić przeloty do końca sezonu.

Podobnie jest w wypadku biura podróży Itaka. Wiceprezes Piotr Henicz mówi, że w przyszłym tygodniu biuro powinno wiedzieć, jak będzie wyglądała kwestia przelotów do końca sezonu (wrzesień - październik).

Henicz uspokaja, że Itaka "do końca tygodnia zorganizowała zastępstwo na trasach obsługiwanych wcześniej przez OLT Express Poland". - We wtorek wieczorem informowaliśmy wszystkich klientów odnośnie zmian w wylotach - mówi. Loty zastępcze będą realizowane m.in. przez Travel Service Airlines i Enter Air.

Radomir Świderski z biura prasowego Rainbow Tours mówi, że jego firmie także udało się do końca sezonu znaleźć zastępstwo dla czarterów, które były obsługiwane przez OLT Express. Przypomina, że chodziło o połączenia do Bułgarii i na Zakynthos w Grecji. - Rejsy Poznań - Zakynthos i Poznań - Burgas realizować będzie Enter Air, a połączenie Wrocław - Burgas - bułgarski przewoźnik BHAir - relacjonuje.

Z kolei środowy lot z Wrocławia do Szarm el-Szejk z klientami Alfa Staru obsłużą linie Air Cairo. - Różnica czasu między planowanym wcześniej lotem OLT Express a zorganizowanym lotem zastępczym wynosi około dwóch godzin - wyjaśnia Małgorzata Kozakowska z tego biura podróży.

Pokreśla, że firmie udało się także organizować piątkowy rejs z Wrocławia do Hurghady oraz powrotny z Hurghady do stolicy Dolnego Śląska. - Czekamy na ostateczną informację od Air Cairo, dotyczącą godzin lotów - dodaje.

Jak ocenia, najtrudniej znaleźć samolot na piątek, bo "bardzo dużo touroperatorów układa tak ofertę, żeby pobyty zaczynały się właśnie w tym dniu. Jest to newralgiczny moment - podkreśla.

- Niestety czarter to nie jest taksówka. Naprawdę trudno podstawić maszynę tak od ręki - mówi Kozakowska.

Wezyr Holidays przekazał, że zamiast OLT Express Poland loty czarterowe będą realizowane przez Enter Air, Lot Charters, Free Bird Airlines i Bingo Airways. W środę loty z Warszawy, Wrocławia i Gdyni do Szarm el-Szejk oraz powrotne obsłużą Lot Charters i Bingo Airways.

Na trasach Katowice, Wrocław i Bydgoszcz - Antalya oraz loty powrotne z tego kurortu do Polski realizować będzie Free Bird Airlines. Na swojej stronie Wezyr Holidays zapewnił, że "klienci, których loty powrotne odbędą się później niż planowane, będą zakwaterowani w hotelach do czasu transferów".

Biuro podróży TUI Poland na stronie internetowej napisało, że od piątku, 3 sierpnia, rejsy na trasie Poznań - Zakynthos będą realizowane samolotami linii lotniczych Enter Air. Touroperator za pośrednictwem OLT Express realizował także połączenia Poznań - Rodos, Wrocław - Bodrum i Wrocław - Dalaman. Nie podał, czy na tych trasach udało się mu znaleźć nowych przewoźników. TUI ma przekazywać informacje klientom w sprawie pozostałych lotów na bieżąco.

Spółka OLT Express Poland, która należy do grupy OLT Express, złożyła wniosek o upadłość. Oznacza to, że OLT Express znika z polskiego rynku. W ubiegły piątek wniosek o upadłość złożyła pierwsza spółka z grupy OLT Express - OLT Express Regional, która wykonywała rejsy regularne po Polsce. Urząd Lotnictwa Cywilnego zawiesił koncesje obu spółkom

www.rp.pl/artykul/705167,921193-Wyloty-pewne-jak-z-biurem-podrozy.html
        • Gość: jao Re: Po OLT IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.12, 18:09
          Jest jednak inaczej. Ogólnie, w biznesie jest może tak jak piszesz. Ale w turystyce tylko częściowo. Otóż zasadą bez wyjątku jest wpłacanie depozytu w wysokości równej kosztom przelotu (lub dwóch przelotów) w ostatnim terminie całosezonowego łańcucha. Np. cena miejsca 300 euro, liczba miejsc w samolocie 185 (OLT latał Airbusami, mieszczącymi więcej pasażerów niż Boeingi). W takim przypadku biuro musiało przedpłacić 55 lub 110(gdy za 2 przeloty) tys euro. Oprócz tego za każdy najbliższy przelot niezbędna jest zapłata nie później niż 7 dni przed wylotem. Czyli kolejne 55 tys euro. Jeśli biuro miało więcej niż 1 wyczarterowany samolot, zapłata jest odpowiednio większa. Niestety, ale w turystyce za wszystko (niemal) płaci się PRZED wykonaniem usługi. I to jest też jedna z głównych przyczyn kolejnych upadków biur.
          • Gość: Sid1 Re: Po OLT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.12, 21:48
            Macie jakąś schizofremię, czy rozdwojenie jaźni?
            Skoro Piszesz że tak jest i ja Ci wierzę, to znaczy że Marszałek Województwa razem z Ubezpieczycielami piorą pieniądze (kradną)? czy ja czegoś nie rozumiem????
            Po co zciągać turystów jak loty opłacone przed? Po co ewakuować z hoteli jak opłacone przed? Jakim cudem ludzie w dniu bankructwa nie wsiadają do samolotów jak opłacone przed?
            • Gość: one Re: Po OLT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.12, 22:26
              dlatego, ze jak "upada" przewoznik lub touroperator w dniu wylotu lub dzien przed to i tak kasa z biura poszla na konto. a co do urzedow marszalkowskich to jak ngle zajmuje sie gwarancje na kilkadziesiat baniek (jak przy sky club) to mozna poszalec i nawet latac klasa biznes
              • Gość: Sid1 Re: Po OLT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.12, 22:44
                Logiczne myślenie ludzie... skoro zapłacone to Szanowny Kolego Przeczytaj jeszcze raz mój post wyżej i odpowiedz dlaczego jak upada biuro to...
                • Gość: jao Re: Po OLT IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.12, 23:39
                  Z prostego powodu: loty są co tydzień, i to kilka lub kilkanaście razy tygodniowo. Płacić trzeba także co tydzień (nie licząc depozytów rozliczanych po zakończeniu sezonu). A zostają miejsca niesprzedane lub sprzedane jako "last minute", czyli z dopłacaniem klientom. W pewnym momencie pojawia się brak kasy.

Jeśli to niejasne, opiszę obrazowo. Masz co tydzień 500 miejsc kupionych. W pierwszym tygodniu sprzedałeś 300 miejsc, w drugim też 300 i tak dalej. Oczywiście liczysz, że 3 tygodnie to jeszcze dużo czasu i może dopełnisz do tych 500. Ale się nie udaje. Na pierwszy rejs Ci starcza z wpłat za kolejne tygodnie. Ale po jakimś czasie nie masz już nic. I wtedy klops... Tak to działa w uproszczeniu, bo oczywiście jest podnoszenie kapitału, kredyt, itp.

To jest tak jakbyś kupił jakiś szybko psujący się towar w nadziei sprzedaży go z zyskiem. Jak się uda - jesteś do przodu, a jak nie...

W przypadku OLT, jak widać jest gorzej, bo tu kupiłeś łatwo psujący się towar i go nawet sprzedałeś, tylko towar ten Ci wcześniej ukradli...
    • Gość: Dorota Re: Po OLT IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.10.12, 19:11
      Biura sobie poradziły, jedne lepiej, drugie gorzej. Słyszałam że najlepiej wypadła itaka, organizując dodatkowe noclegi, loty itd. Szczerze podziwiam tych pracowników, żeby w takim krytycznym momencie nie załamać się...
      • Gość: sisi Re: Po OLT IP: 78.8.107.* 10.10.12, 08:07
        Ha, ha. Byłam , wróciłam. Poradzily sobie choc bywały problemy. Np oba bingo sie zepsuły i wracałam autokarem z W-wy do Katowic a niektórym obcięło wczasy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka