Dodaj do ulubionych

Przewodnik miejski po Stmbule

23.01.13, 15:06
Proszę o pomoc, szukam przewodnika miejskiego po Stambule mówiącego oczywiście w j. polskim ??? Wyjeżdżam z niewielką grupą, ale nieznam miasta na tyle aby samemu poruszać się po mieście.
Obserwuj wątek
    • kirstenh Re: Przewodnik miejski po Stmbule 04.02.13, 22:07
      jeśli nadal szuka Pan przewodnika, proszę o kontakt podany na poniższym bolgu.
      • bluemar Re: Przewodnik miejski po Stmbule 05.02.13, 09:07
        Dobry sposób na reklamę ale nie do końca.
        Jakiś namiar?Np na mój mail gazetowy :)
        • kris_azab Re: Przewodnik miejski po Stmbule 05.02.13, 10:05
          witam serdecznie,
          jeśli oferta nadal aktualna to jestem zainteresowany, jak zresztą wszystkim co wiąże się z moim ukochanym miastem:)

Pozdrawiam

Krzysztof Zborała
          sleeperthief@gmail.com
          • bluemar Re: Przewodnik miejski po Stmbule 05.02.13, 11:00
            teraz lepiej tylko...sądziłam,ze to jest reklama usług przewodnickich lokalnych.
            Wyłącznie na miejscu. Nie 2 w jednym.
        • kirstenh Re: Przewodnik miejski po Stmbule 05.02.13, 11:25
          Nie używam maila gazetowego, a na podanym blogu są informacje na temat zwiedzania z przewodnikiem.
          Ale skoro boją się Państwo spamu i reklam to piszę;)
          Mój mąż jest licencjonowanym przewodnikiem, współpracuje z kilkoma agencjami w Stambule. Prowadzi wycieczki indywidualne i grupowe, klasyczne, tematyczne, w języku angielskim i polskim (po polsku grupę prowadzę ja, ale ponieważ nie mam tureckiej licencji - nie mam obywatelstwa - mąż jest ze mną). W całym Stambule jest paru (ok. 3-4) polskojęzycznych przewodników z licencją. O ile przy grupie kilku osób mogą Państwo udawać że jest się rodziną, przy np 20 osobach jest trudno i w razie kontroli może być problem - dlatego lepiej mieć kogoś z licencją.
          Zainteresowanym podaję mail qiangwei (@) tlen.pl
          • bluemar Re: Przewodnik miejski po Stmbule 06.02.13, 20:29
            Trochę to skomplikowane.Nie wiem czy dobrze zrozumiałam:
            Krzysztof oprowadza po Stambule ale nie ma licencji za to zna polski i ma za męża obywatela Turcji,
            który ma licencję ale nie zna polskiego tylko angielski.
            Czyli do grupy Krzysztof przychodzi z mężem Turkiem i tłumaczy z angielskiego na polski?
            Nie rozumiem po co grupie Krzysztof jeżeli relację męża-Turka z angielskiego może przetłumaczyć pilot?
            • kirstenh Re: Przewodnik miejski po Stmbule 06.02.13, 21:47
              :) Jeśli jest pilot, który zna angielski, Krzysztof spokojnie siedzi w domu i zajmuje swoimi sprawami. Pojawia się jedynie wtedy, gdy nikt z grupy nie mówi po angielsku a polskojęzyczna znajoma przewodniczka (Turczynka) ma pełny grafik.
              • kirstenh Re: Przewodnik miejski po Stmbule 06.02.13, 21:52
                Poza tym Krzysztof lubi i umie oprowadzać wycieczki, nie tłumaczy, tylko sama gada, ale nie ma licencji, więc zabiera męża, który ma licencję. Mam nadzieję że to już jest jasne :)
                • bluemar Re: Przewodnik miejski po Stmbule 07.02.13, 00:50
                  jasne, że jasne :) a kto w końcu zna turecki?
                  Ta Turczynka,która zna polski?
                  • kirstenh Re: Przewodnik miejski po Stmbule 07.02.13, 12:01
                    :) wszyscy znają, jedynie ja nie jestem native speakerką
                    • bluemar Re: Przewodnik miejski po Stmbule 07.02.13, 12:35
                      Uporządkujmy:

Po Stambule mogą oprowadzić polskich turystów :

1.Krzysztof,który nie zna tureckiego ale zna polski
                      2.znajoma Turczynka,która zna i turecki i polski
                      3.mąż Turek,który zna turecki i angielski ale nie zna polskiego

Wniosek : pilot z Polski pilotujący grupę do Stambułu-
                      n i e m u s i z n a ć t u r e c k i e g o !
                      • kirstenh Re: Przewodnik miejski po Stmbule 07.02.13, 13:01
                        1. Krzysztof zna turecki, angielski, polski, nie ma jednak licencji
                        2. znajoma Turczynka zna turecki angielski i polski i ma licencję
                        3. mąż Turek zna angielski i turecki i ma licencję (i może mieć w razie czego swojego tłumacza na polski)

co do wniosku -oczywiście że pilot nie musi znać Tureckiego. Z resztą zgodnie z prawem tureckim pilot musi zatrudnić miejskiego przewodnika, a ten zna co najmniej jeden język obcy, najczęściej angielski. Przewodników anglojęzycznych znaleźć jest łatwo, gorzej z polskim, ale tak jak to już zostało powiedziane, pilot najczęściej zna angielski:)
                        • bluemar Re: Przewodnik miejski po Stmbule 07.02.13, 17:30
                          kirstenh napisała:

> . Z resztą zgodnie z prawem tureckim>

Uff w końcu doszliśmy do sedna sprawy :)-przewodnik po Stambule
                          zgodnie z prawem :) musi mieć licencję.
                          • margits Re: Przewodnik miejski po Stmbule 07.02.13, 18:42
                            Bluemar, daruj sobie wreszcie. Nudzisz się, to może poczytaj zamiast pisać, będzie korzyść dla wszystkich.Pozdrawiam tych z mniej zjadliwym poczuciem humoru. M
                            • bluemar Re: Przewodnik miejski po Stmbule 07.02.13, 19:13
                              Otóż to - niby jesteśmy za licencjami ale tak naprawdę to nawet przeciw :).
                              Trudno nudzić się obserwując jak grupa wydawałoby się
                              mądrych ludzi podcina gałąź na której siedzi.
                              Jak my u nich bez uprawnień to oni u nas.Dziwne?
                              • kirstenh Re: Przewodnik miejski po Stmbule 07.02.13, 20:40
                                Nie rozumiem, a kto tu mówi o pracy bez uprawnień?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka