pittpt80 23.01.13, 15:06 Proszę o pomoc, szukam przewodnika miejskiego po Stambule mówiącego oczywiście w j. polskim ??? Wyjeżdżam z niewielką grupą, ale nieznam miasta na tyle aby samemu poruszać się po mieście. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kirstenh Re: Przewodnik miejski po Stmbule 04.02.13, 22:07 jeśli nadal szuka Pan przewodnika, proszę o kontakt podany na poniższym bolgu. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Przewodnik miejski po Stmbule 05.02.13, 09:07 Dobry sposób na reklamę ale nie do końca. Jakiś namiar?Np na mój mail gazetowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
kris_azab Re: Przewodnik miejski po Stmbule 05.02.13, 10:05 witam serdecznie, jeśli oferta nadal aktualna to jestem zainteresowany, jak zresztą wszystkim co wiąże się z moim ukochanym miastem:) Pozdrawiam Krzysztof Zborała sleeperthief@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Przewodnik miejski po Stmbule 05.02.13, 11:00 teraz lepiej tylko...sądziłam,ze to jest reklama usług przewodnickich lokalnych. Wyłącznie na miejscu. Nie 2 w jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
kirstenh Re: Przewodnik miejski po Stmbule 05.02.13, 11:25 Nie używam maila gazetowego, a na podanym blogu są informacje na temat zwiedzania z przewodnikiem. Ale skoro boją się Państwo spamu i reklam to piszę;) Mój mąż jest licencjonowanym przewodnikiem, współpracuje z kilkoma agencjami w Stambule. Prowadzi wycieczki indywidualne i grupowe, klasyczne, tematyczne, w języku angielskim i polskim (po polsku grupę prowadzę ja, ale ponieważ nie mam tureckiej licencji - nie mam obywatelstwa - mąż jest ze mną). W całym Stambule jest paru (ok. 3-4) polskojęzycznych przewodników z licencją. O ile przy grupie kilku osób mogą Państwo udawać że jest się rodziną, przy np 20 osobach jest trudno i w razie kontroli może być problem - dlatego lepiej mieć kogoś z licencją. Zainteresowanym podaję mail qiangwei (@) tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Przewodnik miejski po Stmbule 06.02.13, 20:29 Trochę to skomplikowane.Nie wiem czy dobrze zrozumiałam: Krzysztof oprowadza po Stambule ale nie ma licencji za to zna polski i ma za męża obywatela Turcji, który ma licencję ale nie zna polskiego tylko angielski. Czyli do grupy Krzysztof przychodzi z mężem Turkiem i tłumaczy z angielskiego na polski? Nie rozumiem po co grupie Krzysztof jeżeli relację męża-Turka z angielskiego może przetłumaczyć pilot? Odpowiedz Link Zgłoś
kirstenh Re: Przewodnik miejski po Stmbule 06.02.13, 21:47 :) Jeśli jest pilot, który zna angielski, Krzysztof spokojnie siedzi w domu i zajmuje swoimi sprawami. Pojawia się jedynie wtedy, gdy nikt z grupy nie mówi po angielsku a polskojęzyczna znajoma przewodniczka (Turczynka) ma pełny grafik. Odpowiedz Link Zgłoś
kirstenh Re: Przewodnik miejski po Stmbule 06.02.13, 21:52 Poza tym Krzysztof lubi i umie oprowadzać wycieczki, nie tłumaczy, tylko sama gada, ale nie ma licencji, więc zabiera męża, który ma licencję. Mam nadzieję że to już jest jasne :) Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Przewodnik miejski po Stmbule 07.02.13, 00:50 jasne, że jasne :) a kto w końcu zna turecki? Ta Turczynka,która zna polski? Odpowiedz Link Zgłoś
kirstenh Re: Przewodnik miejski po Stmbule 07.02.13, 12:01 :) wszyscy znają, jedynie ja nie jestem native speakerką Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Przewodnik miejski po Stmbule 07.02.13, 12:35 Uporządkujmy: Po Stambule mogą oprowadzić polskich turystów : 1.Krzysztof,który nie zna tureckiego ale zna polski 2.znajoma Turczynka,która zna i turecki i polski 3.mąż Turek,który zna turecki i angielski ale nie zna polskiego Wniosek : pilot z Polski pilotujący grupę do Stambułu- n i e m u s i z n a ć t u r e c k i e g o ! Odpowiedz Link Zgłoś
kirstenh Re: Przewodnik miejski po Stmbule 07.02.13, 13:01 1. Krzysztof zna turecki, angielski, polski, nie ma jednak licencji 2. znajoma Turczynka zna turecki angielski i polski i ma licencję 3. mąż Turek zna angielski i turecki i ma licencję (i może mieć w razie czego swojego tłumacza na polski) co do wniosku -oczywiście że pilot nie musi znać Tureckiego. Z resztą zgodnie z prawem tureckim pilot musi zatrudnić miejskiego przewodnika, a ten zna co najmniej jeden język obcy, najczęściej angielski. Przewodników anglojęzycznych znaleźć jest łatwo, gorzej z polskim, ale tak jak to już zostało powiedziane, pilot najczęściej zna angielski:) Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Przewodnik miejski po Stmbule 07.02.13, 17:30 kirstenh napisała: > . Z resztą zgodnie z prawem tureckim> Uff w końcu doszliśmy do sedna sprawy :)-przewodnik po Stambule zgodnie z prawem :) musi mieć licencję. Odpowiedz Link Zgłoś
margits Re: Przewodnik miejski po Stmbule 07.02.13, 18:42 Bluemar, daruj sobie wreszcie. Nudzisz się, to może poczytaj zamiast pisać, będzie korzyść dla wszystkich.Pozdrawiam tych z mniej zjadliwym poczuciem humoru. M Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Przewodnik miejski po Stmbule 07.02.13, 19:13 Otóż to - niby jesteśmy za licencjami ale tak naprawdę to nawet przeciw :). Trudno nudzić się obserwując jak grupa wydawałoby się mądrych ludzi podcina gałąź na której siedzi. Jak my u nich bez uprawnień to oni u nas.Dziwne? Odpowiedz Link Zgłoś
kirstenh Re: Przewodnik miejski po Stmbule 07.02.13, 20:40 Nie rozumiem, a kto tu mówi o pracy bez uprawnień? Odpowiedz Link Zgłoś