Dodaj do ulubionych

godziny wylotów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.13, 13:08
Hej, pytanie kieruję do wyjeżdzających za 2, 3 miesiące :
chciałabym się dowiedzieć czy znacie już godziny wylotów ? Bo ja nadal nie mam informacji od TUI nt. godziny wylotu na poczatek lipca na Zakyntos. To normalna praktyka?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ela Re: godziny wylotów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.13, 14:08
      Ja już dawno (koniec marca) znam godziny wylotów do Portugalii (też TUI) pod koniec czerwca.
    • Gość: Simon Re: godziny wylotów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.13, 14:12
      Z Warszawy znane są godziny wylotów na Zakhyntos (19.07) z Warszawy 16:25 przylot 20:20, powrót 21:05 - 23:00 , w TUI of course.
    • kasia_p45 Re: godziny wylotów 08.05.13, 19:08
      Ja wylatuje w lipcu z Rainbow'a do Hiszpanii i tez nie ma jeszcze podanych godzin wylotu i powrotu..
      • Gość: gość Re: godziny wylotów IP: *.leon.com.pl 08.05.13, 20:23
        Po co Wam godziny wylotu na 2 miesiące przed wyjazdem.Nawet jeżeli jakieś biuro takie godziny poda,to i tak najczęściej na pare dni przed wylotem robią zmiane.Zazwyczaj zresztą na niekorzyść turysty.
        • kasia_p45 Re: godziny wylotów 08.05.13, 22:54
          Autorka wątku zapytała czy znamy godziny wylotu na 2-3 miesiące przed i czy to normalne praktyki.. Wychodzi na to, że na niektóre kierunki znane juz są godziny wylotu a na niektóre jeszcze nie. Sama jestem ciekawa o której wylece do Barcelony. Ale póki co czekam cierpliwie aż podadzą te godziny i specjalnie sie tym nie przejmuje.. Do lipca mam sporo czasu :))
        • Gość: Gonia Re: godziny wylotów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.13, 07:15
          > Po co Wam godziny wylotu na 2 miesiące przed wyjazdem.Nawet jeżeli jakieś biuro
          > takie godziny poda,to i tak najczęściej na pare dni przed wylotem robią zmiane

Ja latam z TUI od kilku lat (często dwa razy w ciągu sezonu) i NIDGY godziny wylotu nie zmieniły się na 2-3 dni przed wylotem, te godziny, które były podane jako ostateczne, a podawane były różnie w zależności od kierunku, nieraz 3-4 miesiące przed wylotem, nieraz miesiąc, ale potem nic się już nie zmieniało.
          • Gość: Eia Re: godziny wylotów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.13, 07:51
            Ja też lecę z Rainbowem do Barcelony i znam już rozkład lotów (z Gdańska). Liczę się jednak z tym, że może się on zmienić nawet na kilka dni przed wylotem ;)
            • Gość: aaga Re: godziny wylotów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.13, 07:59
              dziękuję, właśnie o to mi chodziło , o konkretne wypowiedzi a nie wzbudzanie dyskusji pod tytułem " nie warto znać godzin wylotu , bo i tak się zmienią"
              z waszych wypowiedzi wnioskuję,że zależy to nie tylko od praktyk konkretnego biura, ale i kierunku , w którym się udajemy, a nawet lotniska ,z którego startujemy ( w moim przypadku Gdańsk)
              • marysia49 Re: bo to oszustwo zwykłe jest 09.05.13, 09:17
                zawierając umowę każdy powinien znać godz.lotów. Jesli takich nie ma ,to istnieje duże prawdopodobieństwo jak najbardziej niekorzystnych godzin dla klienta. A nawet jak są, to nasze biura np.Sun Fun, w ostatniej chwili zmieniają te godz. na korzystne dla siebie,np."urywają" 1 dzień z wczasów. Taka praktyka powinna być niedopuszczalna.
                • Gość: Justa Re: bo to oszustwo zwykłe jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.13, 09:33
                  > zawierając umowę każdy powinien znać godz.lotów. Jesli takich nie ma ,to istnie
                  > je duże prawdopodobieństwo jak najbardziej niekorzystnych godzin dla klienta.

Jak ktoś rezerwuje na miesiąc czy dwa przed wylotem to powinien znać, godziny wylotu i tak najczęściej jest w większych biurach jak TUI czy Neckermann, latam z tymi biurami i nigdy mi nie zmieniono godzin na 2-3 przed wylotem.
                  Ale jest sporo ludzi (do których i ja należę), które rezerwują wakacje w ofercie first minute (bo wtedy są najlepsze promocje i nieograniczony wybór terminów i hoteli), ale przy rezerwacji w grudniu czy nawet w listopadzie nie ma podanych godzin wylotu, bo nie ma jeszcze ustalonej dokładnej siatki połączeń na sezon letni (jest tylko na ogół znany przewoźnik, ale bez dokładnych godzin) i po prostu jest to ryzyko jakie będą godziny wylotów, chociaż ja jak dotychczas zawsze miałam sensowne godziny wylotów (najczęściej rano, raz tylko po południu).
                  Mniejsze biura jak Sun Fun nie mają podpisanych umów z jednym przewoźnikiem na konkretny kierunek i po prostu swoich klientów wysyłają takimi liniami, które akurat mają wolne miejsca w samolocie w konkretnym dniu i dlatego zmiany mogą być nawet na 2 dni przed wylotem, bo okazuje się, że w pierwotnie podanym terminie nie ma już wolnych miejsc i klienci lecą innym lotem.
                  Taka sytuacja nie występuje w tych biurach, które mają podpisane umowy z konkretnym przewoźnikiem na cały sezon i gdy nie ma już miejsc w samolocie na konkretny termin to nie wysyłają już kolejnych klientów, tak bardzo często jest w TUI, że są miejsca w hotelach, a nie ma w samolocie i nie można polecieć w konkretnym dniu, tylko w tym, w którym są jeszcze wolne miejsca, z tego też względu to kolejny powód dla którego warto rezerwować w first minute, bo wtedy nie ma takiego problemu, na pewno polecimy w tym terminie, który nam najbardziej pasuje.
          • Gość: gość Re: godziny wylotów IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.13, 21:54
            W zeszłym roku lecieliśmy z Tui i zmieniła się data oraz godzina wylotu. Polecieliśmy dzień wcześniej a godzina z 21.30 zmieniła się na 23.30
    • Gość: oli Re: godziny wylotów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.13, 12:00
      Wylot z Sun&fun, na umowie godziny wylotu niekorzystne, późnym wieczorem, w między czasie (od umowy do wylotu) kilka razy gdz. zmieniana, w końcu tydzień przed okazuje się że wylot wczesnym rankiem, powrót późnym wieczorem. tak więc zyskaliśmy prawie dwa dni.
      Wylot z Tui godziny zmieniane kilka razy, w końcu opóźnienie o cały dzień, powrót godziny zmieniały się jeszcze w dniu wylotu.

• sheeri Re: godziny wylotów 09.05.13, 12:41
        > Wylot z Tui godziny zmieniane kilka razy, w końcu opóźnienie o cały dzień, powr
        > ót godziny zmieniały się jeszcze w dniu wylotu.

????
        Może podasz dokładnie kiedy i na jakim kierunku TUI tak ci zmieniało godziny wylotu, bo albo ja mam jakieś wyjątkowe szczęście albo coś ściemniasz. Ja z rodziną , mój brat ze swoją i wielu znajomych latamy z TUI od wielu sezonów (ja w tm roku będę z nimi już 9 rok) i NIGDY nam nie zmieniali godzin przelotu kilka razy, i NIGDY na kilka dni przed wylotem, nie mówiąc już o dniu wylotu, bo na 7-10 dni przed podróżą dostajemy dokumenty podróży z biletami lotniczymi, na którym podany jest numer lotu, godzina, często też numery miejsc w samolocie, jeżeli ktoś wykupił taką opcję.
        Co roku na 2-3 miesiące przed wylotem mam informację o godzinach wylotu (raz tylko na Majorkę były podane później, bo ok. miesiąc przed wylotem i oczywiście już się nie zmieniły).
        W tym roku lecę z nimi do Portugalii i od początku kwietnia mam potwierdzone godziny wylotu (i sądzę, że tak jak poprzednio, nie zostaną zmienione), wylot z Warszawy.
        • Gość: baz Re: godziny wylotów IP: 93.175.78.* 09.05.13, 13:38
          ostatnio ktos pisał, że dostał od TUI dokumenty podróży mimo, ze wcześniej impreza została odwołana, więc nie wiem jakie oni mają tam porządki;).
          • sheeri Re: godziny wylotów 09.05.13, 14:36
            Ludzie różne głupoty piszą, to jakiś nonsens żeby ktoś dostał dokumenty na imprezę, której nie było, dokumenty wysyłają dopiero po opłaceniu całości wycieczki i nigdy nie słyszałam, żeby coś odwołali na 2 tygodnie przed terminem (może ten ktoś poleciał na na dokumenty, hehe). Jak nie wiesz jakie są porządki to się nie wypowiadaj jak o czymś nie masz pojęcia, ja z TUI latam od lat i zawsze wszystko jest OK.
            • grecomaniak Re: godziny wylotów 09.05.13, 16:26
              A mnie Tui zmieniło hotel i co??? Też ktoś nie wierzy bo to TUI?????
              Mojej znajomej opóźnili o 8 h wylot z Turcji! I co? Znów ktoś powie, że to ściema.
              Gó......ne biuro i tyle!!!
              • Gość: Sylwia Re: godziny wylotów IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.13, 19:15
                Ja złego słowa nie powiem na TUI, jeździłam z różnymi biurami (łącznie z tymi , których już nie ma) i może miałam jakiegoś pecha, ale zawsze coś było nie tak (zmiana hotelu 2 dni przed wyjazdem, zmiana terminu wyjazdu, czy najgorsze pokoje w bardzo dobrym hotelu), w końcu zdecydowałam się na TUI pomimo opinii, że to bardzo drogie biuro (co okazało się mocno przesadzone) i od kilku lat jeżdżę tylko z nimi, mają bardzo fajne hotele w ofercie i jak na razie (odpukać) wszystko bez zarzutu, nic mi nie zmieniają (a rezerwuję w first minute, najczęściej w grudniu, raz w styczniu), zawsze jadę tam gdzie chcę i w terminie, który mi pasuje. Nawet samoloty latają w miarę punktualnie (większe opóźnienie miałam tylko podczas powrotu z Majorki, ok godz.). Nie twierdzę, że nie mogą im się zdarzyć wpadki (chyba w ogóle takie biuro nie istnieje), ale w porównaniu z innymi biurami uważam,że jest ich stosunkowo mniej. Ja w każdym razie dotychczas się nie zawiodłam i mam nadzieję, że tak będzie nadal.
              • garwena Re: godziny wylotów 09.05.13, 19:39
                >Mojej znajomej opóźnili o 8 h wylot z Turcji! I co? Znów ktoś powie, że to ście
                > ma.

Tia, TUI specjalnie wstrzymało samolot, żeby twoja znajoma nie poleciała o czasie, człowieku walnij się w główkę, bo to że miałeś jakieś problemy z TUI nie znaczy, że masz wypisywać nonsensy. Dla Ciebie to g... biuro, a dla mnie najlepsze z wszystkich z którymi miałam do czynienia. Notabene co roku jestem w Turcji (z TUI oczywiście) i tylko raz miałam opóźniony powrót o pół godziny (zresztą z przyczyn obiektywnych, bo inny samolot wylatujący przed nami miał jakieś problemy techniczne). Ja uważam, że TUI to profesjonalne biuro i ja mam do nich zaufanie, bo jak na razie każdy wyjazd z nimi był udany.
                Ps. Ja nie wypisuję na każdym forum, że kilka lat temu Alfa Star zrobiło mnie w bambuko, bo zmienili mi hotel w Egipcie (na gorszy), o czym dowiedziałam się po przylocie na lotnisko w Hurghadzie (sic!), to dopiero są nerwy, ja po prostu nigdy już nie skorzystałam z ich usług.
            • soliae Re: godziny wylotów 09.05.13, 16:41
              Tak dostaliśmy dokumenty na impreze w terminie który zarezerwowaliśmy mimo że termin wylotu bez pytania o zdanie z automatu przesunięto o tydzień. Z doświadczenia wiem, że w TUI największe problemy zaczynają się właśnie po opłaceniu. W tym zmiany terminu, lotniska wylotu, hotelu, typu pokoju a wszystko dwa tygodnie lub tydzień przed wylotem. Na szczęście zawsze udawało się powalczyć o swoje i wakacje mimo stresów przed wyjazdem udane. Pech chce, że nieliczne hotele, które mnie interesują ma właśnie TUI :(. W tym roku jest miesiąc do wylotu i ciągle nie mamy podanych godzin.
              • rubin777 Re: godziny wylotów 09.05.13, 19:40
                Problem z godzinami wylotów widać nie dotyczy tylko TUI.
                Lecę z Itaką 18.05. do Turcji.Od kilku dni znam tylko godzinę wylotu natomiast powrót 01.06. to dalej niewiadoma.Dla osób z Warszawy to może nie problem,jednak ja muszę dojechać i zaplanować jak wracam.
                Rainbow Tours wylot 14.06. z Łodzi do Bułgarii - do tej pory brak nadal godzin wylotu i przylotu.
                Oby tylko nie było zmiany lotniska.
              • l-a Re: godziny wylotów 09.05.13, 19:57
                > Tak dostaliśmy dokumenty na impreze w terminie który zarezerwowaliśmy mimo że t
                > ermin wylotu bez pytania o zdanie z automatu przesunięto o tydzień. Z doświadcz
                > enia wiem, że w TUI największe problemy zaczynają się właśnie po opłaceniu.

Jak jakiekolwiek biuro (TUI czy inne) może komuś przesunąć termin wylotu bez pytania???? To jakaś bzdura, na siłę was wysłali w innym terminie niż mieliście zarezerwowany wyjazd i przysłali wam dokumenty na inny termin??! Przecież podpisujecie umowę na konkretny hotel i termin i na żadne zmiany nie musicie się zgadzać (ja latam z TUI od lat i w ogóle nie mogę sobie nawet takiej sytuacji wyobrazić), ludzie mają najczęściej urlopy w określonym terminie i często przesunięcie wyjazdu o jeden dzień to może być problem, a tydzień to jest totalna zmiana umowy i nikt w żadnym biurze nie zmusi klienta, żeby jechał w terminie, który mu nie odpowiada.
                Więc wypisywanie takich bredni jest oczywiście dla mnie zupełnie niewiarygodne.
                • Gość: tinas Re: godziny wylotów IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.13, 22:05
                  W zeszłym roku z Tui mieliśmy lecieć 31 sierpnia o 21.30 a 29 sierpnia pani z biura zadzwoniła,że jest zmiana i lecimy jutro czyli 30.08 o 23.30. W samolocie byliśmy w 6 osób z Tui, reszta pasażerów z Alfa Star. Samolot opóźniony był o dwie godziny i wylecieliśmy o 1.30. Na miejscu w hotelu okazało się, że jest pełne obłożenie i musimy do 10 czekać na pokój. Przez opóźnienie samolotu czekaliśmy w sumie krócej. Jak widać w TUi czasem też się zdarzają różne sytuacje.
                  • Gość: criss_tof Re: godziny wylotów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.13, 10:18
                    a czy ktoś orientuję się jak wygląda kwestia reklamacji w takim przypadku. Wyjazd na 8 dni (oczywiście 1 i ostatni przeznaczony na dojazd), ale dolot jest o godzinie 23.30 (czyli w hotelu po północy drugiej doby). Teoretycznie na miejscu gwarancja 6 dni, będąc jednak po północy nie ma pełnych 6 dni. Jak wygląda taka kwestia?
    • Gość: oli Re: godziny wylotów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.13, 11:39
      Przecież Tui nie ma swoich samolotów (przynajmniej w Polsce), czarterują je razem z innymi BP. Z nami w samolocie lecieli klienci biura Sun&fun, Grecos, i jeszcze paru.
      Odwołany i spóźniony lot był w drugiej połowie czerwca'12.

Przewoźnik (czyli linie lotnicze) zagwarantował nocleg i kolację, prowiant w hotelu, w drodze powrotnej suchy prowiant. Po powrocie napisałam reklamację do BP czyli w moim przypadku do Tui (ponieważ skrócił mi się czas pobytu) i dostałam odszkodowanie zgodnie z Tabelą Frankfurcką.
      • Gość: Paweł Re: godziny wylotów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.13, 12:13
        Nikt nie mówi, że TUI ma własne samoloty, ale na te najbardziej popularne kierunki (np. Turcja, Egipt) TUI czarteruje samoloty tylko dla swoich klientów - np. na Riwierę Turecką tylko z Warszawy jest co najmniej kilka lotów w tygodniu różnymi liniami (tylko do Antalyi), kilka na wybrzeże Egejskie i często na konkretny termin lotu biuro podpisuje umowę z przewoźnikiem tylko swoich klientów (lub max.2 biur), ale jeżeli nie ma kompletu (np. poza sezonem) może kilka czy kilkanaście miejsc udostępnić innym biurom. Tylko na mniej popularne kierunki i wyloty z mniejszych miast loty są łączone dla klientów kilku różnych biur, żeby zapełnić samolot.
        • criss_tof Re: godziny wylotów 16.05.13, 12:53
          Ja lecę za 3 tygodnie do Marsa Alam z TUI. Godziny nie ma, ale Alfa Star korzysta z tego samego przewoźnika (zmienili na Travel Service) i na 1 czerwca wylot ma o innej godzinie niż TUI. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że aż dwa samoloty muszą tam wysłać i to tego samego przewoźnika.

Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Nikt nie mówi, że TUI ma własne samoloty, ale na te najbardziej popularne kieru
          > nki (np. Turcja, Egipt) TUI czarteruje samoloty tylko dla swoich klientów - np.
          > na Riwierę Turecką tylko z Warszawy jest co najmniej kilka lotów w tygodniu r
          > óżnymi liniami (tylko do Antalyi), kilka na wybrzeże Egejskie i często na konkr
          > etny termin lotu biuro podpisuje umowę z przewoźnikiem tylko swoich klientów (
          > lub max.2 biur), ale jeżeli nie ma kompletu (np. poza sezonem) może kilka czy k
          > ilkanaście miejsc udostępnić innym biurom. Tylko na mniej popularne kierunki i
          > wyloty z mniejszych miast loty są łączone dla klientów kilku różnych biur, żeby
          > zapełnić samolot.
          • Gość: Simon Re: godziny wylotów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.13, 13:23
            >Ja lecę za 3 tygodnie do Marsa Alam z TUI. Godziny nie ma, ale Alfa Star korzysta z tego samego przewoźnika (zmienili na Travel Service) i na 1 czerwca wylot ma o innej godzinie niż TUI. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że aż dwa samoloty muszą tam wysłać i to tego samego przewoźnika.

Ale na stronie ITAKI jest napisane, że oni 1 czerwca do Marsa Alam lecą liniami BINGO AIRWAYS i nie są jeszcze podane godziny, więc raczej to są dwa różne loty o różnych godzinach, wygląda na to, że ITAKA i TUI lecą innymi liniami i o różnych godzinach.
            • criss_tof Re: godziny wylotów 16.05.13, 14:12
              ja lece 8 czerwca, na stronie alfastar zmienili operatora na tego samego jakim leci TUI. Tylko, że TUI nie ma nadal godziny a Alfa tak, dlatego się zastanawiam czy nie połączą.
            • Gość: aaga Re: godziny wylotów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.13, 09:52
              pisałam do Tui kiedy będą znane godziny wylotów ( 5 lipca) ale nie doczekałam się odpowiedzi...
              • criss_tof Re: godziny wylotów 17.05.13, 10:17
                Do Marsa Alam pojawiają się na 2 tygodnie przed wylotem ;/
                Gość portalu: aaga napisał(a):

> pisałam do Tui kiedy będą znane godziny wylotów ( 5 lipca) ale nie doczekałam s
                > ię odpowiedzi...
                • Gość: Travelka2 Re: godziny wylotów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.13, 16:54
                  Mam wylot do Dubrownika z Warszawy 6 czerwca. Dziś widzę na my.TUI, że godziny wylotów i przylotów zmieniono o pół doby do przodu. Zadziwiający jest dla mnie czas powrotu 4,45 min. Wszystko rozumiem, że na 9 dni przed podróżą z internetu dowiaduję się o zmianach wylotów, lecz blisko 5 godzin z Dubrownika do Warszawy, to duża przesada. Zastanawiam się w jakich krajach będę miała dodatkowo międzylądowanie.
                  • Gość: Iwona Re: godziny wylotów IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.13, 17:42
                    Jeżeli miałoby być międzylądowanie to byłoby to podane, (o której godzinie i gdzie), jeżeli nie ma takiej informacji to jest lot beśpośredni.
    • Gość: caroline Re: godziny wylotów IP: *.tvteletronik.pl 21.08.13, 10:57
      a może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi z potwierdzeniem godziny wylotu na 48 godzin przed podróżą w TUI? Próbuję się dodzwonić na infolinię, ale nie mogę, na maila nie odpisali, a na myTui owszem są godziny podane, ale w jaki sposób mam je potwierdzić? Chodzi o to, żebym je sama dla siebie sprawdziła, czy jakoś do ich wiadomości to potwierdzić? Wszędzie mam informacje, że zgodnie z Warunkami Imprez Turystycznych godziny lotu należy potwierdzić poprzez serwis myTUI na 48h przed wylotem.
      • Gość: znawca Re: godziny wylotów IP: 212.180.149.* 21.08.13, 13:16
        potwierdzić czyli w rozumieniu - upewnić się, że są takie jak np. w myTUI czy na ich stronie www czy sprawdzić na infolinii/u agenta
        • Gość: caroline Re: godziny wylotów IP: *.tvteletronik.pl 21.08.13, 13:17
          dzięki, w końcu udało mi się dodzwonić na infolinię
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka