Dodaj do ulubionych

Uwaga na Itakę

04.05.15, 17:43
Witam!
Może ktoś z osób na forum pomoże mi rozwiązać sprawę. Mianowicie w marcu zarezerwowałam wczasy na tydzień w Itace w ofercie first minute. W ramach tej oferty dostałam gwarancję najniższej ceny, gwarancję niezmienności ceny i gwarancję bezkosztowej zmiany rezerwacji do 40 dni przed wylotem.
Dzisiaj w ramach bezkosztowej zmiany rezerwacji chciałam zmienić hotel. Napisałam maila do Itaki z taką prośbą o zmianę hotelu. Jakież było moje zdziwienie po otrzymaniu odpowiedzi od Itaki. Napisano mi że jak najbardziej mogę zmienić hotel w ramach gwarancji ale cenę jaką mi podano za hotel była dla mnie szokiem. Okazało się że jest ona wyższa o prawie 600pln od ceny jaka jest obecnie na ten hotel a nawet wyższa od ceny katalogowej. Jak się ma do tego gwarancja najniższej ceny. Jak cena first minute może być wyższa od katalogowej. Czy Itaka szuka naiwnych czy chce zrobić z nas wariatów. Wychodzi na to że gwarancja bezkosztowej zmiany rezerwacji to fikcja w Itace.
Czy ktoś z osób na forum może coś doradzić , gdzie ewentualnie można zgłosić tą sprawę bo jak dla mnie jest to oszustwo co robi Itaka.
Jako ciekawostkę podam że cena hotelu jaki mam zarezerwowany obecnie podrożała tylko o 2 złote w stosunku do ceny first minute. A na hotel który chce zmienić aż o 600pln.
Obserwuj wątek
    • volvo74 Re: Uwaga na Itakę 04.05.15, 18:21
      no tak zmienili ci bez kosztów bo za samą zmianę słono się płaci co chyba nie do końca jest zgodne z prawem ale takie są umowy , co do ceny to nic dziwnego to logiczne wyobraz sobie że ktoś rezerwuje na twoich warunkach wczasy w maju a potem bez kosztowo chce sobie zamienić na lipiec
      też zmieniłem ( nie dostałem urlopu w tym czasie zaliczke wpłaciłem w listopadzie zmieniłem w grudniu) bez kosztowo w RT z 12lipca na 5 lipca w tym samym hotelu i kosztowało mnie to dodatkowo 250zł gdybym to zrobił dziś to około 1000zł za 2 os
      • Gość: Megi Re: Uwaga na Itakę IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.15, 18:37
        Nie opowiadaj głupot, przecież wiga333 wyraźnie pisze, że cena za ten nowy hotel jest wyższa niż katalogowa, więc gdyby teraz chciała zarezerwować ten hotel, to by zapłaciła mniej niż z bezkosztowa zmianą, która wyraźnie jest fikcją. Itaka powinna jej sprzedać ten hotel najdrożej w takiej cenie w jakiej sprzedaje go obecnie, jeżeli chce drożej to jest to zwykłe oszustwo.
        Itaka po prostu robi kolejny oszukańczy numer. Niestety nie jestem w stanie doradzić nic sensownego (oprócz zrezygnowania ze zmiany), chyba, że chcesz się sądzić z Itaką, bo to u nich chyba jedyna metoda wyegzekwowania swoich praw.
        Ja już skończyłam z Itaką, mój ostatni z nią wyjazd skończył się nieuznaną reklamacją, a satysfakcjonującą mnie rekompensatę za zmarnowany wyjazd wygrałam dopiero w sądzie
        • wiga333 Re: Uwaga na Itakę 04.05.15, 18:47
          Dzięki Megi przynajmniej Ty rozumiesz o co mi chodzi. Jak dla mnie jest to rozbój w biały dzień. Obecna cena do tego hotelu to 2459pln a oni chcą teraz ode mnie 2899pln. A żeby było śmieszniej ta ja wiem jaka obowiązywała cena do tego hotelu w ofercie first minute, próbują mnie oszukać na 700pln.
          myślę że Urząd Ochrony Konsumentów może by coś pomógł.
          W każdym razie to będzie mój ostatni urlop z Itaką.
          • volvo74 Re: Uwaga na Itakę 04.05.15, 19:27
            napisz do nich z żądaniem ceny obecnej albo niech ci napiszą skąd różnica 450zł , o cenie z firsta zapomnij a UOKiK oraz sąd nie zdążą przed wakacjami szkoda nerwów i wakacji
            • wiga333 Re: Uwaga na Itakę 04.05.15, 19:36
              Pytałam telefonicznie skąd taka różnica. Pan mi powiedział że obowiązuje mnie cena z dnia rezerwacji czyli z marca kiedy obowiązywała cena first minute.Według niego była to cena 2899pln. A obecna cena do tego hotelu to 2459pln. Tylko jak obecna cena może być niższa od ceny first minute. A ponieważ wiem jaka była cena do tego hotelu w marcu bo znajomi mają rezerwację to wiem że Itaka próbuje mnie oszukać.
              • colin1974 Re: Uwaga na Itakę 04.05.15, 20:19
                No to gdzie ta gwarancja najniższej ceny ?
              • emajka3 Re: Uwaga na Itakę 29.05.15, 21:57
                W Itace? obecna cena może być niższa niż first minut, nic nowego.Ja już z nimi skończyłem.
    • miriam_73 Re: Uwaga na Itakę 04.05.15, 20:20
      Przeczytaj najpierw dokładnie warunki umowy, którą podpisałaś...!!! Gwarancja najniższej ceny zazwyczaj dotyczy tej oferty pierwotnej, którą bookowałaś w marcu, a teraz chciałaś zmienić, a nie tej, na którą chciałaś zmienić. Bezkosztowa zmiana zwykle oznacza, że nie płacisz za samą zmianę (zazwyczaj biura mają w OWU przewidzianą opłatę rzędu 100 zł, o ile nie wpada się w okres przed wyjazdem, że zaczynają już potrącać część ceny albo gdy zmiana jest robiona w ten sposób że "podstawiasz" kogoś innego na ten sam termin i warunki). Co do momentu kalkulacji, to moim zdaniem powinnaś zawalczyć o przeliczenie na datę korzystną dla ciebie, ale sprawdź dokładnie w umowie, czy przypadkiem sama nie zgodziłaś się na to, że do zmiany i ewentualnej rekalkulacji ceny biorą datę pierwotnej rezerwacji (bo jak rozumiem gdy rezerwowałaś w marcu, to ten hotel na który chcesz zmienić był o 600 zł tańszy niż jest obecnie, tak?).
      • wiga333 Re: Uwaga na Itakę 04.05.15, 20:51
        Tak był tańszy i obecnie też jest tańszy. W u mowie nie ma nic poza wzmianką o gwarancji najniższej ceny, gwarancją bezkosztowej zmiany rezerwacji i gwarancją niezmienności ceny.
        Po telefonicznym zapytaniu uzyskałam informację że obowiązuje mnie gwarancja najniższej ceny w okresie obowiązywania promocji czyli oferty first minute. Czyli za ten nowy hotel powinnam zapłacić tyle ile kosztował w marcu a chcą ode mnie 600pln więcej niż kosztował w marcu.
        Nawet im zaproponowałam że zapłacę cenę jaka teraz obowiązuje czyli 2459pln ale się nie zgodzili i chcą 2899pln. Po prostu paranoja.
        • miriam_73 Re: Uwaga na Itakę 04.05.15, 21:50
          Nie najlepiej to o nich świadczy :( Żądaj przedstawienia na piśmie podstawy - niech Ci pokażą w umowie, z czego to wynika. W razie konieczności zadzwoń do biura rzecznika praw konsumentów, podpowiedzą jak dalej walczyć. Bo coś jest ewidentnie nie tak.

Ja ostatnio zmieniałam wyjazd z RT (kierunek, termin) - przeliczyli mi po koszcie z dnia rezerwacji pierwotnej bo była najkorzystniejsza cena. Fair.
          • wiga333 Re: Uwaga na Itakę 07.05.15, 15:47
            Nie udało mi sie nic z nimi załatwić , upierają się że taką mieli cenę tego hotelu w dniu mojej rezerwacji w marcu. Nie chce mi się z nimi walczyć i chodzić po Urzędach Ochrony Konsumentów, wiem że pewnie bym wygrała ale szkoda mi nerwów. Zostanę przy hotelu pierwotnie zarezerwowanym, jakoś przeżyje. Szczęście w nieszczęściu że chodziło tylko o zmianę hotelu a nie np. terminu wyjazdu bo np. nie dostałabym urlopu w tym terminie i musiałabym zmieniać termin wtedy miałabym problem i nieźle bym popłynęła finansowo dzięki złodziejom z Itaki. Ale moja przygoda z Itaką dobiegła końca , to będą ostatnie z nią wakacje.
            • zosiak500 Re: Uwaga na Itakę 15.05.15, 17:57
              Przeczytałam o tym problemie ze żdziwieniem,,zarezerwowałam w first minute jeszcze w listopadzie pobyt w Egipcie na kwiecień .Z przyczyn losowych zmieniłam termin na maj,bezkosztowo .Dwa tygodnie przed wylotem rodzina tak nastraszyła dzieci terrorystami iż bały się jechać.Poszłam więc do salonu Itaki z prośbą by zmienili kraj docelowy,byłam gotowa zrezygnować z wyjazdu.I tu niespodzianka.Biuro zmieniło mi rezerwację na inny kraj,nowa oferta nieznacznie droższa od poprzedniej,faktycznie w cenie first minute,Nie potrącili żadnych kosztów ,mimo iż zgodnie z umową powinni 50%..Zostałam pozytywne zaskoczona,liczyłam się że stracę dużo pieniędzy.,Doprawdy nie umiem wytłumaczyć czemu tak z tobą postąpiono.Walcz o swoją rację.
              • wiga333 Re: Uwaga na Itakę 15.05.15, 20:17
                Twoja sytuacja była trochę inna i związana z zagrożeniem terrorystycznym i to właśnie klienci Itaki zginęli w Tunezji więc wyjątkowo Itaka pokazała ludzką twarz. Szczerze mówiąc nie chce mi się z nimi walczyć , chodziło tylko o zmianę hotelu , jadę na tydzień to jakoś wytrzymam. Ale moja przygoda z Itaką po tych wakacjach już się kończy.
                • lula5-0 Re: Uwaga na Itakę 03.06.15, 22:37
                  Bo biuro nie jest złe, każde ma jakieś wady.
                  • monia12323 Re: Uwaga na Itakę 11.06.15, 14:49
                    Biuro samo uczy swoich klientów żeby nie kupować u nich first minute tylko last minute. Ja zawsze korzystałam u nich z last minute i nigdy nie kupię inaczej żadnej imprezy u nich a wszystkie ich gwarancje w first minute są gó... warte.
    • Gość: Marcin Re: Uwaga na Itakę IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.15, 20:02
      Napisz o tym na stronie Facebooka Itaki - coraz wiecej ludzi tam komentuje jej przekręty.
      • monia12323 Re: Uwaga na Itakę 11.06.15, 14:36
        Itaka usuwa negatywne komentarze z fb. Juz dwa razy usunęli moje komentarze.
    • paragazet Re: Uwaga na Itakę 03.07.15, 20:19
      Szukam dziewczyny z lotniska Dalaman - Wrocław lądowanie 29.06.2015. Kiedy mnie odnajdziesz? Wycieczka była w terminie 15-

29.06.2015, może była w marmaris, może ktoś zna kogoś z lotniska, albo z biura podróży. Jeśli też leciałeś tym samolotem

odezwij się. daaab@poczta.onet.pl
    • kajka700 Re: Uwaga na Itakę 09.10.15, 13:49
      Tak wygląda właśnie w Itace gwarancja bezkosztowej zmiany rezerwacji w ramach first minute. Jest guzik warta. Też chciałam zmienić hotel na inny i wychodziło 600pln drożej.
    • tdk57 Re: Uwaga na Itakę 19.10.15, 18:44
      Żenada, żenada, żenada.... W trakcie mojego pobytu z żona w Grecji ( nr. rezerwacji 7944449) doszło do przykrego incydentu. Zostaliśmy wyproszeni z żoną z "wieczorku Greckiego" który mieliśmy wykupiony w ramach wczasów. Nikomu nie życzę uczucia, kiedy publicznie jesteście wypraszani z imprezy za którą macie zapłacone... Większość wczasowiczów byli Niemcy i ich miny "znowu cwani Polaczkowie kombinują" była wyjątkowo bolesna. Oczywiście natychmiast po powrocie złożyliśmy reklamację. Pomijam fakt ginących wysłanych do mnie listów poleconych(!), dzisiaj otrzymałem odpowiedź drogą mailową. I cóż... pan ***********, specjalista ds. turystyki Centrum Obsługi Klienta z "zakłopotaniem" potraktował mnie i żonę jak naciągaczy chcących wyłudzić rekompensatę!!! ŻADNEGO PRZEPRASZAMY!!! Po prostu jestem naciągaczem chcącym wyłudzić rekompensatę. BARDZO ŻAŁUJĘ, ŻE JUŻ WYKUPIŁEM NASTĘPNY WYJAZD ŚWIĄTECZNY Z BIUREM ITAKA. BĘDZIE TO NA PEWNO OSTATNI MÓJ WYPOCZYNEK Z PAŃSTWA ORGANIZACJĄ. Jednocześnie informuję, iż mnie nie chce się sądzić o te kilka groszy, tym bardziej, że nie o to w tym wszystkim chodziło, ALE MOJE BIURO PRAWNE PODEJMIE KAŻDĄ SPRAWĘ PRO BONO O ODSZKODOWANIE WOBEC BIURA ITAKA ZA NIE WYWIĄZANIE SIĘ Z UMOWY .
    • volvo74 Re: Uwaga na Itakę 08.07.16, 09:50
      to nie biura są złe ,tylko umowy i zasady ,żadna ina firma w naszym kraju tak nie zrobi ,wezmnie zaliczkę pół roku wcześniej potem ci ją odda bez odsetek i nie musi sie wywiązywać z umowy ,może zbankrutować i olać wszystkich niech marszałek się tym martwi itd itd o umowach złodziejskich można by pisać i pisać , ostatnio czytałem o gwarancji najniższej ceny - tak gwarantują najniższa cenę od listopada do stycznia potem już to nieobowiązuje, ubezpieczenie od kosztów rezygnacji następna ściema bo jak bedziesz chciał zrezygnować to cię wyślą na komisję lekarską czy naprawdę jesteś na tylę chora by nie móc lecieć a ludzie wykupują bo myślą że będą mogli zrezygnować bez względu na .. gdzie jest rzecznik praw konsumenta ? pewnie na wakacjach!
      • Gość: Ala Re: Uwaga na Itakę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.16, 11:00
        volvo74 napisał(a):

> (...)
        > ost
        > atnio czytałem o gwarancji najniższej ceny - tak gwarantują najniższa cenę od l
        > istopada do stycznia potem już to nieobowiązuje,

Nie wiem o jakiej gwarancji najniższej ceny czytałeś, ale nie wszystkie biura robią z tego ściemę. Ja już kilka razy korzystałam z gwarancji najniższej ceny w TUI, jest to sprawdzona i realna gwarancja, obowiązuje w first minute aż do momentu wyjazdu - jeżeli w tym czasie cena konkretnej rezerwacji się obniży (także w last minute) to TUI zwraca różnicę w cenie lub pomniejsza dopłatę (zależy czy jest już zapłacona całość za wyjazd czy tylko zaliczka). Ja rok temu zyskałam na tej gwarancji ponad 630 zł w a tym roku ok. 1100 zł. Można mieć obniżoną cenę nawet kilka razy, jeżeli cena będzie spadała cały czas.
        Oczywiście są też oferty, które drożeją w stosunku do first minute lub w ogóle znikają, bo są wyprzedane, ale i tak wtedy ma się gwarancję, że zapłaciło się najtaniej.
    • jicek_69 Re: Uwaga na Itakę 08.07.16, 16:44
      Ależ "niedźwiedzią przysługę" sprawiłeś Itace. Pewnie chcieli zapomnieć o tym wątku, a tu nagle zadowolony klient "podbija" negatywny wątek. A może to...niewidzialna ręka konkurencji ?
      • Gość: Ona Re: Uwaga na Itakę IP: *.free.aero2.net.pl 26.07.17, 00:50
        Byłam pierwszy raz na wycieczce z tego biura i wróciłam bardzo zadowolona. Jednak wcześniej dobrze się do tej wyprawy przygotowałam, nic mnie nie zaskoczyło, dostałam to, na co liczyłam. Cudne letnie wspomnienie :)
    • ankla Re: Uwaga na Itakę 15.07.17, 18:11
      Miałam taką samą sytuację, u nas też miała byc bezkosztowa zmiana, a hotel nagle się zrobił o 750 zł droższy (wzięli cenę z innego katalogu suki*nsyny)
    • Gość: klient Re: Uwaga na Itakę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.06.18, 21:08
      Opinia dotyczy wakacji na Kos w czerwcu 2018. W tym miejscu chciałbym ocenić opiekę Itaki nad jej klientami. Otóż okazuje się, że skończyła się ona wraz z pojawieniem się pierwszych kłopotów. Nasz samolot powrotny, opóźniony o ponad 3h, zamiast we Wrocławiu wylądował w Katowicach 27 czerwca 2018, ok. godz. 1:00. Tam przetrzymano nas z niemowlakami oraz starszymi ludźmi ponad 20h, karmiąc nas nieprawdziwymi informacjami o mających się pojawić autobusach, a później o samolocie, który miał nas zabrać do Wrocławia.
      Opieka miejscowej przedstawicielki Itaki, do której ludzie zwrócili się o pomoc sprowadziła się do odpowiedzi, że ona nic nie wie, a biuro nie ponosi żadnej odpowiedzialności za to zdarzenie i że ona nic w tej sprawie robić nie musi. Po czym ludzie byli wypraszani ze stoiska Itaki, a nawet parokrotnie wzywano ochronę lotniska i policję w celu pozbycia się klientów zwracających się do tej Pani o pomoc. Nic nie pomagały argumenty o marznących i płaczących dzieciach - tej pani to po prostu nie obchodziło.
      Chciałbym wierzyć, że był to problem tej jednej przedstawicielki Itaki z Katowickiego lotniska, ponieważ ludzie, którzy lecieli tym samym lotem z innych biur podróży spotkali się z nieporównywalnie lepszym przyjęciem.
      • Gość: Art123 Re: Uwaga na Itakę IP: *.play-internet.pl 12.11.19, 11:05
        Witam! Kilka refleksji z pobytu w El Wekkala Taba Heights .Hotel jak to hotel w Egipcie...kto był w Egipcie ten wie...standard adekwatny do ceny, okolica Taba Heights robi nieco przygnębiające wrażenie (strefa zmilitaryzowana - granica z Izraelem,Jordanią…) takie luksusowe więzienie...nie ma co liczyc na wypady na własną rękę - pozostają drogie fakultety...okolica po której można spacerować razi sztucznością ...plaża-bida, rafa-bida..no chyba że rejs snurkowy za 100$ ...ale 30 stopni w listopadzie warte tej ceny...generalnie nie ma się do czego przyczepić...nadchodzi ostatni dzień urlopu i tu zdziwko!- zbiórka na transfer na lotnisko 17.30 ,wymeldowanie z hotelu najpierw 11.00 póżniej 12.00 ,wymeldowanie łaczy się z utratą all incl. czyli za lunch płacisz ok 10$,przedłużenie doby do 17.00 -25$-wybór należy do ciebie...(nieźle bo w Mosaic -100$),oczywiście z rezydentką brak kontaktu, zbiórka w lobby 17.30,planowy wylot z Taby o 21.30, o 19.00 pakujemy się do autokaru i jedziemy po resztę grupy do hotelu Mosaic, bałagan się powiększa, wkurw rosnie… zero informacji..od 19.00 06.11 do ok 4.00 07.11 koczowanie w hotelu Mosaic, nadal brak jakiejkolwiek informacji...ludzie(ok20%) próbują dodzwonić się do rezydentki-zero, konsula polskiego w Egipcie- ogólniki,czekać na info,linii lotniczych (Smartwings)-zero konkretów..reszta śpi w autokarach(3 szt) albo zalega w lobby, albo włóczy się jak zombie .w końcu o 4.00 wyruszamy na lotnisko-HURRA!!!, na lotnisku w miarę szybka odprawa ( kupiłem sobie darbukę ,taki bębenek kielichowy(mieszczący się w podręcznym) i po odprawie podchodzi do mnie jakiś Janusz z obsługi lotniska i zaczyna mi grzebać w podręcznym przy bębenku, próbuje wcisnąć kit że muszę go nadac jako rejestrowany(oczywista za opłatą) robi się zamieszanie, przychodzi jeden mundurowy, po chwili drugi mundurowy i zaczyna się debata, mówię typom że w razie zniszczenia zażądam gigantycznego odszkodowania i oprotestuje ich praktyki w Egipskim ministerstwie lotnictwa, typy odpuszczają... i koczujemy dalej...wylot z Taby 8.30...w Katowicach ladujemy o 11.00 07.11 czyli 12 godzin po planowanej godz przylotu...info od Smartwings -przyczyna opóźnienia-problemy techniczne....taka historia...
        PS. Oczywiście wnosimy do linii lotniczych wniosek o odszkodowanie
    • Gość: anka Re: Uwaga na Itakę IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.19, 14:46
      ja już wiele razy byłam na wakacjach z Itaką i nigdy nie miałam nieprzyjemnych sytuacji :) wakacje były zawsze bardzo udane, a latałam w różne miejsca, takiej jak Grecja, Turcja czy Włochy
    • hanna.nawrocka Re: Uwaga na Itakę 27.05.19, 14:46
      Wiele razy byłam na wakacjach z itaką i nigdy się nie zawiodłam. Nie wiem o co cała ta dyskusja. Nigdy nie zostałam oszukana i uważam, że Itaka jako lider na rynku nie pozwoliłby sobie na taką sytuację.
      • dodekanezowiec Re: Uwaga na Itakę 27.05.19, 17:55
        Wy-SPAM-ierdalaj!
      • Gość: Tonik Re: Uwaga na Itakę IP: *.play-internet.pl 26.06.19, 05:23
        Tak? Gwarancja bezkosztowej zmiany to dalej ściema. Nigdy więcej się nie dam wam nabrać. Szkoda że nie widziałem tego wątku przed podpisaniem umowy i wpłatą kasy bo na pewno bym zrezygnował. Itaka First Minute nigdy więcej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka