28.05.05, 14:07
Na poczatku lipca musze dostac sie do Ljubljany. Niestety nie mam samochodu... :( Myslalam o przelocie do Wenecji i przeprawie do
Slowenii droga morska. czy ktos mial moze doswiadczenia, jesli chodzi o taka podroz? Bede wdzieczna za wszelkie informacje i rady,
ewentualnie inne pomysly na realizacje wyprawy :))

Pozdrawiam,
Kasia
Obserwuj wątek
    • leonn Re: Ljubljana 28.05.05, 14:33
      Czesc,do Lublany polecam nastepujacy szlak - tanio i szybko- Zaopane lub okolice
      a najlepiej Piwniczna w dzien roboczy wtedy sa autobusy z granicy slowackiej do
      starej lubowlej.Z tamtad walisz pociagiem na wegry do Hidesnemeti- bilet na
      osobowke kupujesz do cany slowacki a cana hidesnemeti miedzynarodowy.W
      hidesnemeti jest postuj 45 minut wiec kupisz bilet via budapest do Nykaniskisa
      lub cos takiego przy styku granic slowenii i chorwacji bilet wazny jest 3 dni
      ale w budapeszcie musisz przesiasc sie z dworca keleti na defii najlepiej
      metrem,tylko ze jak przyjedziesz to musisz sie zatroszczyc o noclego bo jest
      przerewa od 20 do 3 nad ranem kiedy leci pociag.Z lokeshaza jedziesz do
      przejscia w poblizu murskiej Suboty w Słowenii autobusem.Ogilnie koszt w
      Slowacji to 250-300 koron,Wegry podam w Euro-9 euro pociag,do granicy autobus
      500 forintow,potem moesz albo stopem albo taksowka bo to ok 4 km.Cholera,nie
      pamietam przejscia jak sie nazywa ale trzeba sie kierowac na dolny lewy rozek
      wegier.Z Murskiej Suboty walisz do Lublany [pociag ok 2000 tolarow,4 godziny
      jazdy.Najgorszy fragment podrozy to noc w budapeszcie bo dworzec delfi zamykaja
      od 23 do 3 a pociag wali ok 3 dopiero.Aha i szlak z Muszyny/Piwnicznej
      funkcjonyje tylko w dni robocze potem tez moze byc problem z dostaniem sie do
      starej Lubovlej.bilety upuj wewnatrz krajowe a graniczne Polska/Słowacja albo na
      piechote albo Cana Hidesnemti miedzynaroowe - cena jakies 2 euro w
      koronach.pzodrawiam.Ja jezdzilem tym szlakiem do Wloch i PD Francji wiec wiem
      poza tym cholernym przejsciem miedzy Soiwenia i Wegrami.Pzdr
    • leonn Re: Ljubljana 28.05.05, 14:42
      Sprawdzilem to przejscie znajduje sie pod miejscowaoscia Lenti/ w Słowenii Lendava
      a ostatnia stacj kolejowa w Wegrzech to Nyganishykaza czy cos takiego.Pociagi
      czesto w dzien z Budapesztu potem niestety ten nieszczesny poranny 4
      godziny.Autobusy do Murskiej sobuty ok 14 ale z Lendavy pociag do Lublany kilka
      razy na dzien.Co jeszcze?Trasa szybka,tania nieuciazliwa.Aha przejazd przez
      austriie odradzam z powodu kosztów i czasu.pozdr.
      • nocnylot Re: Ljubljana 28.05.05, 14:47
        Samolot z Wawy - 250 euro w dwie strony:

serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,59605,2729191.html
        nl
      • Gość: Kasia Re: Ljubljana IP: *.aster.pl 28.05.05, 16:42
        Leonn, dziekuje za szczegolowy opis :)) Ilosc przesiadek i mozliwosci zgubienia sie troche mnie przeraza... ;)

Nocnylot, przeloty od wrzesnia, a moja wyprawa w lipcu :((

Kasia
        • nocnylot Re: Ljubljana 28.05.05, 16:55
          W lipcu do Ljubljany dolecisz da 400 euro... :(
          nl
          • leonn Re: Ljubljana do Kasi 28.05.05, 18:15
            Czesc napisz mi na maila to Ci szczegolow opisze mam na mysli mail Gazetowy.Tez
            myslalem ze bedzie trudno ale sobie poradzilem.Pozdrawiam
    • Gość: Bywalec Re: Ljubljana IP: *.grodkow.sdi.tpnet.pl 30.05.05, 12:04
      Kasia...
      pociag do Ljubljany z jedna przesiadka w Wiedniu.....jestes przed 7 rano w
      Wiedniu a kilkanascie minut o 7 masz pociag przez Ljubljane....pozdrawiam-
      jechalem tak
      • kasiaterina Re: Ljubljana 30.05.05, 14:52
        Bywalcu!
        Gdzie moge sprawdzic rozklad i ceny wiedenskich pociagow?

Dziekuje Ci za informacje :))
        Kasia
        • kasiaterina Re: Ljubljana 30.05.05, 15:09
          Znalazlam!! :)) Ale widze, ze pociag z Warszawy przyjezdza na dworzec Wien Südbf (Ost), a do Ljubljany jest z Wien Südbf (Süd)... Jaka to odleglosc? Zdaze dotrzec?

Kasia
          • Gość: aaki Re: Ljubljana IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 16:09
            zdąrzysz to ten sam dworzc
            • Gość: aaki ups- zdążysz IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 16:10
    • Gość: Gość www.easyjet.com IP: 62.69.200.* 04.06.05, 10:15
      Berlin Ljubliana Berlin lata codziennie www.easyjet.com nawet tanio te bilety
      mają :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka