Dodaj do ulubionych

BIURA PODRÓŻY i wszystko wókół tematu

IP: *.spl.sas.com / 213.241.42.* 06.06.05, 14:20
Hej,

Czytam wiele różnych postów, bardzo mnie bawią polemiki podszywanych pod
turystów pracowników biur podróży którzy polemizują z wkurzonym turystą.
Turysta jest wkurzony jak go biuro brzydko mówiąc "wydymało", obiecując złote
góry, a dając góry ale z innego surowca...

Ponieważ utworzyłam forum OPINIE O BIURACH PODRÓŻY w PL (link:
forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29584)
to zachęcam do wypowiadania się w temacie biur z których usług
korzystaliście, bo informacje o przekrętach trzeba propagować, tak samo jak
trzeba mówić o tych biurach które sa w porządku (choć może czasem mają
wpadkę, ale nie udają że wszystko jest OK, tylko normalnie uznają reklamację).

I bardzo proszę, opinia że było "do bani", albo "super" ale bez uzasadnienia
dlaczego tak to jest właśnie "do bani" i może pochodzić właśnie od operatora
któy sam siebie chwali....wysilcie się trochę. Wrzućicie linka do zdjęć.
Podajcie fakty (terminy wyjazdów), miejsce pobytu, hotel, nazwisko pilota,
rezydenta, handlowca w biurze...) niech ta rekomendacja jaka by nie była -
ma twarz i nazwisko. Tylko bez epitetów, uprzedzam że takie wypowiedzi
usunę :))))
Obserwuj wątek
    • Gość: kachax Re: BIURA PODRÓŻY i wszystko wókół tematu IP: *.spl.sas.com / 213.241.42.* 06.06.05, 14:24
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29584
      Poprawny link, w poprzednim wszedł ucięty, niestety, przepraszam!

• Gość: ja Re: BIURA PODRÓŻY i wszystko wókół tematu IP: *.spl.sas.com / 213.241.42.* 16.06.05, 14:11
        Odświeżamy wątek, szukajcie opinii o BP w tym forum, przy okazji możecie sie
        dowiedzieć paru cennych rzeczy, m.in. po co płacić za usługi BP kartą
        kresytową : procedura chargeback Twoją gwarancją!!!!

Ludzie, brońcie sie przed nieuczciwymi biurami, to chyba najlepsza droga jaka
        obecnie mamy do wykorzytsania!
        • alibaba355 ta ta ta 16.06.05, 14:14
          trzeba wiedziec co sie pisze, a nie sciemniac nt procedury chargeback

to nie takie proste i czasochlonne, a bank musi miec pewność ze biuro jest
          winne...
          więc nie sciemniaj kasiux
          • Gość: Alibaba355 Re: ta ta ta IP: *.spl.sas.com / 213.241.42.* 16.06.05, 17:05
            Alibaba,

wiedzę często Twoje wypowiedzi na forum i zawsze bronisz BP niezależnie od tego
            czy dało kleksa czy walnęło jezioro.
            Więc uważaj, bo uznam Twoją wypowiedź jako typową w obronie interesu jakigoś
            kiepściutkiego biznesu.

W jednym poście nie da się opisac całości, natomiast chodzi o to by
            rozpowszechnić wiedzę o tym że jest takie narzędzie i to skuteczne. Oczywiście
            mozna dyskutować o możliwej do odzyskania kwocie, bo to nie bedzie 100% jeśli
            ktoś skorzytsał z oferty hotelu 3*** a miał obiecane 4****, ale i tak wicej niz
            w takiej sytuacji oddają biura i to niektóre, bo wiele jest takich niechlubnych
            które delikwenta "zwalają na bambus".

I przy oakzji, na forum do którego link podaję: www.tur-
            info.pl/p/ak_id,15937,,chargeback,charge_back,visa,mastercard.html
            widać jak właściciel biura podróży "trzęsie portkami" - i to nie jeden -
            właśnie przed tą procedurą. W sam raz do poczytania w kontekście twojej
            wypowiedzi. Niewinny i nieskutecznego narzędzia sie nie boi.
            • Gość: orbisman Re: ta ta ta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 23:31
              Nie, Alibaba nie zawsze broni BP. W jednym z postów swoją głęboką niechęć
              wyraził w stosunku do Orbisu. Musi, zatem, pracować w jakimś biurze o mizernym
              kształcie.
              Pozdrawiam
          • Gość: Ronn Re: ta ta ta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 23:45
            Akurat jest to proste. Robilem to dwa razy- raz hotel mnie zchargowal za 2
            noce, w czasie ktorych juz mnie nie bylo-zadzwonilem doVisy i bez problemu
            odwrocili charge. Gosc z hotelu do mnie dzwonil pytac co sie stalo ze zrobilem
            chargeback. Drugi raz kupilem sofwrae w necie,ktory sienie dawal otworzyc i po
            bezskutecznych interwencjach w firmie zalatwilem przez Vise i znowu bez
            problemu.
            • Gość: Ronn Re: ta ta ta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 00:02
              Ale jaja wszedlem na to forum i oto przyklad jak mysla wlasciciele biur:
              "Uwaga na płacących kartą!
              Autor: Czytelnik
              Data wysłania: 2005-05-18 12:20
              Temat: To ciekawe
              Treść: Heh... czyli teraz klient idzie sobie do biura, paci za wcieczke karta.
              na miejscu okazuje sie, ze jego hotel ma 3, a nie 4 gwiazdki, wraca do Polski,
              wnosi do visy o oddanie pieniedzy i ma wakacje za darmo? To ciekawe i bardzo
              interesujace. Zeby tylko kliencie sie o tym nie dowiedzieli, bo preciez to
              bedzie koniec swiata - hotel oddalony od plazy o 100, a nie 50 metrow te sie
              kwalifikuje do charge back'u? sam sobie chyba w iinym biurze wykupie wakacje i
              pokombinuje;) moral z tego taki, ze nie nalezy przyjmowac odklientowkart
              kredytowych, tylko gotowke albo przelew
              Wlasciciel biura"

Dla niego roznica calej gwiazdki to najwyrazniej nie problem, tak samo 50
              metrow dalej do plazy! Pewnie wg takich oszustow inna miejscowosc lub brak
              basenu to drobna rozbieznosc nie warta zwracania kasy. a brak plazy i moza to w
              ogole "male niedociagniecie" :-)
              • kachax Re: ta ta ta 23.06.05, 10:00
                No właśnie Ronn, ja też jak to zobaczyłam to zdębiałam. I od razu wyobraziłam
                sobie że pewnie nie jeden tak myśli, i co ja zrobię jak podnę ofiarą
                takiego "palanta", bo co z tego że mi część kasy oddadzą, mam iść do szefa i
                poprosić o drugi urlop bo dałam się naciąć i pierwszy nie wyszedł? Hahaha

Należałoby wytropić autora tego postu i o ile naprawdę prowadzi biuro to chyba
                publicznie szkalować celem przerażenia innych operatorów, a rezydentów
                zwłaszcza...
                ________________________ ☻ ☺ ☼ ________________________
                Zapraszam na forum do zasięgania pożytecznych informacji i wyrażania dobrych i
                złych OPINII O BIURACH PODRÓŻY w PL:
                forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29584
                • mama75 Re: ta ta ta 23.06.05, 14:56
                  a ja sadze, ze "wlasciciel biura" poddal pod watpliwosc sama
                  forme "chargeback". Ostatnio gdzie nie wejde, tam wszedzie mowi sie o tej
                  formie zwrotu, a to raczej nie jest takie oczywiste. Tak mi sie przynajmniej
                  wydaje. Ja rozumiem, ze jesli hotel nie ma odpowiedniej ilosci gwiazdek to
                  zwrot wtedy nastapi. Jesli chodzi o dokladna odleglosc hotelu od plazy to tutaj
                  zwrot bylby raczej watpliwy, bo nie podejzewam zeby bank wyslal swojego
                  pracownika na miejsce urlopu danego platnika, zeby zmierzyc to co do metra (bo
                  w katalogu napisane bylo 75 m od plazy, a w rzeczywistosci bylo 81,5)

Wydaje mi sie, ze "wlasciciel biura" - chcial tutaj wysmiac ciagle promowanie
                  tej formy zwrotu, na wielu watkach, na roznych forach przez kachax.

No ale moge sie mylic... :(
                  • Gość: kachax Re: ta ta ta IP: *.spl.sas.com / 213.241.42.* 23.06.05, 15:09
                    Cześć Mamo75,

No niestety pomyliłaś się, bo tekst który komentujemy powstał wcześniej niż ja
                    się o tej procedurze dowiedziałam!

A dowiedziałam się od innej forumowiczki chyba właśnie tutaj.
                    Co do promowania chargebacku - fakt - zależy mi na tym żeby klient w naszym
                    kraju umiał się bronić i wykorzystywał wszelkie dostępne zabezpieczenia.
                    W końcu przecież BP (operator) który opisuje wszystko zgodnie ze stanem
                    faktycznym, a nie bajdurzy - naprawdę nie ma sie czego bać.

No i jeszcze jedno, bardzo wątpię aby ktoś sprawdzał odległość co do 10 metrów,
                    tego sie nie robi. Ale jak odległość była kilkakrotnie wyższa od
                    zakładanej...to tego nie powinno robić biuro.:/

Ogólnie:
                    Strasznie nie lubię wrednego cwaniactwa i będę je tępić.
                    Nie rozumiem tylko dlaczego w Polsce cwaniactwo znajduje powszechne zrozumienie
                    tak długo...aż do momentu dopóki każdy z osobna nie stanie się jego ofiarą.
                    Bo wtedy to się natychmiast chlasta jęzorem na prawo i lewo "jakie to mnie
                    nieszczęście spotkało ło jo jo jo, aj waj"....a było ruszyć łebkiem wcześniej,
                    nie?
                    • mama75 do kachax 23.06.05, 16:03
                      Kachax - ja absolutnie nie chce na Ciebie naskakiwac. Bardzo prawdopodobne, ze
                      watek tamten powstal wczesniej, niz Ty sie o tym dowiedzialas. Ja po prostu tez
                      zwrocilam na niego uwage na Twoim forum i wlasnie odebralam go w taki sposob -
                      wysmianie formy "chargeback" jako antidotum na wszystkie problemy z biurem
                      podorozy. Zwroc uwage, ze prawie w kazdym poscie, w ktorym pojawia sie
                      informacja o formie "chargeback" - jest ona traktowana jak lekarstwo na
                      wszystko.
                      • mama75 Re: do kachax 23.06.05, 16:09
                        poza tym ja tez jestem jak najbardziej za tym, zeby KAZDY klient (niezaleznie
                        czy zostawi w biurze pieniadze w wysokosci 100 zl za ubezpieczenie czy 20.000
                        zl za eksluzywna wycieczke) zostal jak najlepiej obsluzony i dokladnie
                        poinformowany.
                        Nie ukrywam, ze wiele lat pracowalam w biurze podrozy i to nie tylko jako
                        sprzedawca wycieczek czy kasjer lotniczy ale przez kilka lat szkolilam rowniez
                        nowy personel (ponad 60 osob) i zawsze kladlam nacisk na prawdomownosc. Jesli
                        cos mi "smierdzialo" w ofercie, to zawsze mowilam o tym klientowi i uczylam tez
                        tego nowych pracownikow.
                        Dlatego jestem jak najbardziej za promowaniem zwrotow przez karte kredytowa,
                        ale nie mozna wszystkim obiecywac zlotych gor.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka