Gość: MariuszW IP: 195.116.221.* 06.08.02, 08:07 Czy ktoś może mi napisać jaką trasę najlepiej obrać aby zwiedzić sławne zamki Ludwika II i okolicę. Będę startował z Monachium. Z góry dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miriam_73 Re: Zamki Ludwika II 06.08.02, 09:40 Ile masz na to czasu? Bo jeden dzień to tak małowato. Jedziesz na południe wylotówką na Garmisch, nie dojeżdżając do Ga-Pa skręt w prawo na Ettal (też warto się choć na chwilę zatrzymać) do Linderhofu (od zjazdu to jest jakieś 10- 15 km). Pałacyk jest nieduży ale piękny w środku, do tego dochodzi park - polecam w szczególności obejrzeć pawilon mauretański i grotę. Następnie należy jechać dalej robiąc takie kółko przez fragment Austrii - droga jest dobra, prowadzi głownie lasem, po drodze mija się duże ładne jezioro i bez problemu można dotrzeć do Schwangau - tu masz dwa zamki - Hohenschwangau i ten najbardziej znany - Neuschwanstein. Najlepiej podjechać na górę busikiem, pójść najpierw na Marienbruecke i dopiero stąd zejść do zamku - uprzedzam że w sezonie są duże kolejki do wejścia, zwłaszcza dużo jest Japończyków. Powrót do Monachium. Można też w odwrotnej kolejności. Następnego dnia zrób sobie całodzienną wyprawa do pozostałego zamku Ludwika II na Herreninsel. Kierunek wyjazdu z Monachium - autostrada na Salzburg, dojeżdżasz do Prien (zjazd z autostrady w lewo), z Prien z nabrzeża stateczek i do bawarskiego Wersalu na jeziorze Chiemsee. Nie wiem ile w tym roku kosztują wstępy bo ja to "przerabiałam" jeszcze w markach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MariuszW Re: Zamki Ludwika II IP: 195.116.221.* 06.08.02, 10:08 Dzięki Miriam za info. Generalnie to jadę do Włoch, ale Monachium obrałem sobie jako punkt odpoczynkowy i mam zamiar spędzić w tym miejscu 2-3 dni. Może polecisz mi tez jakieś dobre pole namiotowe, park rozrywki z rollercasterami itd. Może wtedy zostanę dłużej. Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Zamki Ludwika II 06.08.02, 10:39 Oj, z tym to gorzej, bo ja po prostu w Monachium mieszkałam. Jeżeli jednak dobrze pamiętam to jest duży kemping w Schwangau i na pewno jest też kemping w Garmisch Partenkirchen. Zobacz ewentualnie stronkę www.muenchen.de - pewnie w samym Monachium tez coś znajdziesz. Jak juz jedziesz w tym kierunku to warto dzień poświęcić na samo miasto - jest bardzo ładne,a po piwie nie należy prowadzić :)))(a w M. nie wypada nie pójść do porządnego lokalnego Biergarten - ja polecam Loewenbrau albo Paulanera). Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Zamki Ludwika II 06.08.02, 10:41 O, znalazłam - w samym Monachium są 3. Langwieder See Eschenrieder Str. 119 81249 München 864 15 66 864 15 66 50 München Obermenzing Lochhausener Str. 59 81247 München 811 22 35 814 48 07 350 Campingplatz Nord-West Auf den Schrederwiesen 3 80995 München 150 69 36 15 82 04 63 office @campingplatz-nord-west.de 80 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MariuszW Re: Zamki Ludwika II IP: 195.116.221.* 06.08.02, 14:04 Dzięki serdeczne, Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś